Marozsán menetel Miamiban, két játékot engedett a világranglistán 7. Runénak

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.24. 19:41
Marozsán Fábián parádés játékkal nyert (Fotó: Lengyel Viktória)
Káprázatos játékkal került a legjobb 32 közé a Miamiban zajló 1000-es tenisz mesterversenyen a világranglistán 57. helyen álló Marozsán Fábián, miután két, egyaránt 6:1-re megnyert játszmában 59 perc alatt felülmúlta a rangsorban 7. helyen álló dán Holger Runét.

 

Marozsán kezdte az adogatást, és alaposan megdolgozott érte, hogy hozza az első játékot – egyben azt is bizonyította a több látványos labdamenettel, hogy nem véletlenül választották a dán ifjú és a magyar éljátékos összecsapását a nap második mérkőzésének a miami Hard Rock Stadion centerpályájára.

Marozsán fogadóként tovább nyomatékosította, hogy helye van a 14 000 néző befogadására is alkalmas aréna fő pályáján, hiszen elvette a dán adogatását, majd adogatóként 0:30-ról villámgyorsan felállva – ismét remek pontokkal – már 3:0-ra vezetett, s a meccsből még csak tíz perc telt el. A negyedik játékban aztán Rune iratkozott az eredményjelzőre, ám egyről már nem jutott a kettőre, mert Marozsán nagyon érett tenisszel, jól variált ütésekkel ellenőrzése alatt tartotta az eseményeket: ha kellett, pontos egyenessel, ha kellett, precíz tenyeressel szerzett pontot, ha meg végképp össze kellett zavarni ellenfelét, akkor egy-egy precíz ejtéssel rukkolt ki. Az első szettben kétszer annyit hibázó Rune nem is találta a magyar éljátékos játékának ellenszerét és 4:1 után másodszor is elvesztette az adogatójátékát – így Marozsán egy fantasztikus labdamenet végén, alig 25 perc játék után 6:1-re megnyerte az első felvonást.


A másodikra sem sokat változott a játék képe, Marozsán azonnal brékelte Runét, aki ekkor már kezdte a fejét is elveszteni a magyar versenyző káprázatos – és valljuk be, néha szerencsés – pontjai után. A közönség egyre jobban élvezte a Marozsán által mutatott teniszt, szinte minden pontját hangos ovációval ünnepelte. A második szett negyedik játékában aztán a világranglistán még 50-en kívül álló magyar némileg megingott, amikor 40:0-re vezetett, ám Rune fogadóként három egymást követő ponttal visszajött a játékba, majd bréklabdához is jutott, ám végül ezt hárítva, a negyedik egyenlő után Marozsán nyerte az adogatását – egy ásszal. 

„Innentől kezdve egy birkózás lesz az egész, kemény lesz, harc lesz. Ő megpróbál majd lassítani, kezd magára találni, de te ne törődj vele. Megvan a brékelőny, ez a lényeg” – hangzott a tanács Balázs Györgytől, Marozsán edzőjétől a nehezen megnyert játék után. 

És milyen jól tette, hogy megfogadta edzője intelmét a 24 éves magyar, mert fogadóként is a saját játékára koncentrálva ismét bréklabdához jutott, és egy kiváló átemeléssel a játszmában másodszor is elvette a dán adogatójátékát – ez volt a negyedik fogadóelőnye és a negyedik, amit ki is használt a mérkőzésen. A dupla brékelőnyből pedig már nem sok erőfeszítésre volt szüksége az ellenfelénél ma a játék minden elemében jobban teljesítő Marozsánnak a mérkőzés lezárásához, azért még egy bréklabdát hárított 4:1-es előnyénél. Végül fogadóként egy parádés ritörn után meccslabdához jutott és egy újabb kiváló egyenes után mehetett is ünnepelni.

„Örülök, hogy ismét egy top 10-es játékos ellen játszhattam és hogy ilyen jó napot fogtam ki. Jól ment a játék, igyekeztem kiélvezni a pillanatokat, nagyon örülök, hogy sikerült magamból a legtöbbet kihozni és boldog vagyok, hogy egy újabb nagy skalpot gyűjtöttem be. Nagyszerű érzés, hogy itt lehettem a stadionban és ilyen remek közönség előtt játszhattam” – fogalmazott Marozsán a megnyert mérkőzés után még a pálya szélén állva. 

Gyorsan megkapta a kérdést, hogy mennyi plusz energiát jelent számára, hogy a labdamenetek között szinte minimális érzelmeket mutat ki. „Igazság szerint még Roger Federertől láttam, tanultam, hogy nagyon nyugodtan játszik, gyakorlatilag pókerarccal teniszezik, és nekem is sikerül néha. Hogy aztán ezzel mennyi energiát spórolok, azt nem tudom pontosan, de valamennyit biztosan”.  

Ezzel Marozsán számára folytatódik tehát a torna Miamiban, a 3. fordulóban a világranglistán 45. helyen álló ausztrál Alexei Popyrin ellen lép pályára, a tét a legjobb 16 közötti szereplés kiharcolása lesz. Az időpont? Az biztos, hogy hétfőn lesz a magyar teniszező meccse, ám azt még nem tudni, pontosan hánykor.  

Marozsán egyébként pályafutása során harmadszor győzött aktuálisan top 10-es ellenfél ellen: előbb tavaly májusban a világranglistán még éppen második Carlos Alcaraz, majd októberben az akkor 9. helyen álló norvég Casper Ruud ellen győzött, ám kétségtelen, hogy ez volt a legsimább sikere a három közül. 

ATP 1000-ES TORNA, MIAMI (kemény pálya, 8.995 millió dollár)
FÉRFI EGYES
2. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)
Marozsán Fábián–Holger Rune (dán, 6.) 6:1, 6:1

Struff (német, 24.)–Altmaier (német) 6:3, 6:3
Hanfmann (német)–Mannarino (francia, 19.) 3:6, 7:6 (7–1), 6:4
Shelton (amerikai, 16)–Landaluce (spanyol) 6:3, 6:4
Musetti (olasz, 23.)–Szafjullin (orosz) 7:5, 6:1
Popyrin (ausztrál)–Lehecka (cseh, 26.) 6:4, 6:4
Dimitrov (bolgár, 11.)–Tabilo (chilei) 6:7 (5–7), 7:6 (7–5), 6:2
De Minaur (ausztrál, 9.)–Kvon Szon Vu (dél-koreai) 6:3, 6:2


NŐI EGYES
2. FORDULÓ (a 32  közé jutásért) 
Cirstea (román, 19.)–Kaszatkina (orosz) 7:5, 6:2
Navarro (amerikai, 20.)–Paolini (olasz) 6:2, 3:6, 6:0
Gauff (amerikai, 3.)–Dodin (francia) 6:4, 6:0
Alekszandrova (orosz, 14.)–Pavljucsenkova (orosz) 6:4, 3:6, 6:3
Pegula (amerikai 5.)–Fernandez (kanadai) 7:5, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik