James Bond dublőre a lesiklókirály

P.GY. P.GY.P.GY. P.GY.
Vágólapra másolva!
2010.02.03. 09:46
null
James Bond, azaz Bernhard Russi (Fotó: Action Images)
Címkék
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A tizenegyedik részben az 1972-es játékokat vesszük górcső alá.

Először adott otthont téli olimpiának nem európai vagy észak-amerikai város. Igaz, Szapporo már 1940-ben megkapta a lehetőséget, ám a kínai invázió miatt visszalépett, ráadásul a játékokat a II. világháború miatt nem is rendezték meg.

Alpesi sí: 17 éves újonc és „James Bond" termeli a svájci aranyakat

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐ

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Bernhard Russi (svájci)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Francisco Fernández Ochoa (spanyol)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Gustav Thöni (olasz)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Marie-Theres Nadig (svájci)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Barbara Cochran (amerikai)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Marie-Theres Nadig (svájci)

 

Sílövészet

20 km, aranyérmes: Magnar Solberg (norvég)

 

4x7.5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Alekszandr Tyihonov, Rinnat Szafin, Ivan Bjakov, Viktor Mamatov)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: NSZK (Wolfgang Zimmerer, Peter Utzschneider)

 

Négyes, aranyérmes: Svájc (Jean Wicki, Edy Hubacher, Hans Leutenegger, Werner Carmichel)

 

Sífutás

Férfiak, 15 km, aranyérmes: Sven-Ake Lundbäck (svéd)

 

30 km, aranyérmes: Vjacseszlav Vegyenyin (szovjet)

 

50 km, aranyérmes: Pal Tyldum (norvég)

 

4x10 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Vlagyimir Voronkov, Jurij Szkobov, Fjodor Szimasov, Vjacseszlav Vegyenyin)

 

Nők, 5 km, aranyérmes: Galina Kulakova (szovjet)

 

10 km, aranyérmes: Galina Kulakova (szovjet)

 

3x5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Ljubov Muhacsjova, Aljevtyina Oljunyina, Galina Kulakova)

 

Műkorcsolya

Férfiak, egyéni, aranyérmes: Ondrej Nepela (csehszlovák)

 

Nők, egyéni, aranyérmes: Beatrix Schuba (osztrák)

5. Almássy Zsuzsa (magyar)

 

Páros, aranyérmes: Szovjetunió (Irina Rodnyina, Alekszej Ulanov)

 

Jégkorong, aranyérmes: Szovjetunió (Vlagyiszlav Tretyak, Alekszandr Paskov, Vitalij Davidov, Viktor Kuzkin, Alekszandr Ragulin, Gennagyij Cigankov, Vlagyimir Lutcsenko, Valerij Vasziljev, Igor Romisevszkij, Jevgenyij Misakov, Alekszandr Malcev, Alekszandr Jakusev, Vlagyimir Vikulov, Anatolij Firszov, Valerij Harlamov, Jurij Blinov, Borisz Mihajlov, Vlagyimir Petrov, Vlagyimir Sadrin, Jevgenyin Zimin)

 

Szánkó

Férfi egyéni, aranyérmes: Wolfgang Scheidel (NDK-beli)

 

Férfi páros, aranyérmes: NDK (Horst Hörnlein, Reinhard Bredow)

 

Női egyéni, aranyérmes: Anna-Maria Müller (NDK-beli)

 

Északi összetett, aranyérmes: Ulrich Wehling (NDK-beli)

 

Síugrás

Középsánc, aranyérmes: Kaszaja Jukio (japán)

 

Nagysánc, aranyérmes: Wojciech Fortuna (lengyel)

 

Gyorskorcsolya

Férfiak, 500 méter, aranyérmes: Erhard Keller (NSZK-beli)

 

1500 méter, aranyérmes: Ard Schenk (holland)

 

5000 méter, aranyérmes: Ard Schenk (holland)

 

10 000 méter, aranyérmes: Ard Schenk (holland)

 

Nők, 500 méter, aranyérmes: Anne Henning (amerikai)

 

1000 méter, aranyérmes: Monika Pflug (NSZK-beli)

 

1500 méter, aranyérmes: Dianne Holum (amerikai)

 

3000 méter, aranyérmes: Stien Baas-Kaiser (holland)

Az alpesisí-versenyeket botrányos döntés előzte meg: a NOB ugyanis megvonta az olimpia nagy esélyesének tartott Karl Schranz indulási jogát arra hivatkozva, hogy nem tekinthető amatőr sportolónak. Az osztrák klasszis távollétében a világbajnok Bernhard Russi lépett elő favoritnak lesiklásban, aki olyan jó idővel nyerte meg a számot, hogy a szakértők szerint Schranz sem tudta volna megszorítani.

Russit azonban nem csak olimpiai bajnoki címe tette híressé: az 1969-ben forgatott Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-filmben ő volt George Lazenby dublőre a síelős jeleneteknél.

Schranz kizárása óriás-műlesiklásban a világkupagyőztes Gustav Thöni malmára hajtotta a vizet: bár az olasz versenyző csak harmadik volt az első sorozat után, a vezető norvég Erik Haker bukása után megszerezte az aranyat. Műlesiklásban is nagy esélye volt a győzelemre, ám be kellett érnie az ezüstéremmel, ugyanis megelőzte őt a teljesen ismeretlen spanyol Francisco Fernández Ochoa, akinek addig egy vk-hatodik hely volt a legjobb eredménye.

A hölgyeknél a mindhárom számban és összetettben is vk-győztes osztrák Annemarie Pröllnek sokan előre odaadták volna az aranyérmeket, ám egy ifjú svájci felborította a papírformát. A világkupaversenyeken a játékok előtt két évvel debütáló 17 éves Marie-Theres Nadig úgy siklott le a pályán, mint egy rutinos profi, és megverte az amúgy jól teljesítő Pröllt.

A svájci lány három nappal később az óriás-műlesiklást is megnyerte, a műlesiklásban viszont  kiesett, ám Pröll így sem tudott győzni, csupán ötödik lett, az olimpiai bajnoki címet az amerikai Barbara Cochran szerezte meg.

Sílövészet: a címvédő Solberg a meglepetésember

Grenoble-ben is meglepetés volt Magnar Solberg győzelme, és hiába érkezett címvédőként Szapporóba, itt sem tőle várták a sikert. A norvég klasszis ugyanis már 35 éves volt, és az olimpia előtt sem volt túlzottan jó formában, nem véletlen, hogy az utolsó pillanatban került be a keretbe, érdemei elismeréseképpen.

Solberg azonban ismét bizonyította, hogy jó versenyzőtípus, akkor teljesít a legjobban, amikor nagy a tét. Már az első lövészet után 22 másodperces előnyt szerzett, igaz, ehhez kellett, hogy a favorit Alekszandr Tyihonov háromperces büntetést szedjen össze. A Solberget követő Arwidson azonban a második lövés után megelőzte a norvégot, aki hibái miatt a hetedik helyre csúszott vissza. A harmadik sorozatnál viszont „a változatosság kedvéért” a svéd keze remegett meg, így az olasz Willy Bertin ugrott az élre.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy Bertin csúnyán elszúrta az utolsó lövészetet, míg a Solberg, Knauthe, Arwidson, Salpakari négyes hibátlan volt. Solberg végül futásban 12 másodperccel megverte az NDK-s Knauthét, és megvédte címét. Néhány héttel később megszerezte első(!) norvég bajnoki győzelmét is, majd visszavonult az élsporttól.

A 20 km-en negyedik Alekszandr Tyihonov a váltóban vigasztalódott, igaz, a sikert társainak  köszönheti. A szovjet csapat címvédőként várta a viadalt, de meglepetésre a házigazda japánok az első lövészet után 36 másodperces előnyre tettek szert. Tyihonov mindössze a hetedik helyen váltott, de a norvégok sem voltak az első három között.

A japánok reményeit Szaszaki Sozo bakijai temették el. A szovjetek ellenben feljöttek, átvették a vezetést, harmadik emberük, Ivan Bjakov pedig tovább növelte az előnyt. A szovjet győzelmet semmi sem veszélyeztette, míg a norvégok lemaradtak dobogóról.

Bob: nyugatnémet és svájci siker

A Teine-ku 1563 méter hosszú jégcsatornáján bonyolították le a versenyeket, most már Eugenio Monti „professzor" nélkül. A ketteseknél nem lehetett igazi esélyest megnevezni, hiszen az előző világversenyeken senki sem tudott címet védeni.

A számban kettős nyugatnémet siker született, a Wolfgang Zimmerer, Peter Utzschneider páros megelőzte a Horst Floth, Pepi Bader duót. A svájciak négyesben diadalmaskodtak a 38 éves Jean Wicki vezérletével.

Sífutás: Kulakova „bearanyozódik"

A férfiak 30 kilométeres távján a szovjet katonatiszt, Vjacseszlav Vegyenyin győzött kiváló fizikai felkészültségének köszönhetően. Igaz, 10 km után még csak a hetedik volt, félperces hátránnyal Fjodor Szimasov mögött, 20 km-nél azonban már biztosan vezetett, és fölényesen nyert.

15 km-en rajt-cél győzelmet aratott a titkos esélyesnek tartott Sven-Ake Lundbäck, míg 50 km-en rajthoz állt a világbajnoki címvédő finn Kalevi Oikarainen, az olimpiai címvédő Ole Ellefsaeter, valamint a szovjet Vegyenyin és a 30 km-en második helyet szerző norvég Pal Tyldum.

Meglepetésre 40 km-ig az ezen a távon most először versenyző svájci Werner Geeser vezetett, 33 másodperces előnnyel Szimasov előtt. Az utolsó öt kilométerhez érkezve azonban elfáradt, az esélyesek pedig előretörtek: a győztes Tyldum lett, Vegyenyin épphogy megmentette a bronzot.

Váltóban a szovjet csapat diadalmaskodott, pedig Johs Harviken egyperces előnnyel vágott neki a távnak a norvég együttes utolsó embereként. Vegyenyin a cél előtt utolérte Harvikent, aki megpróbálta visszaelőzni őt, de felbukott, így a norvégoknak meg kell elégedniük az ezüstéremmel.

A hölgyeknél csakúgy, mint az előző két olimpián, ezúttal is ugyanaz a versenyző nyerte meg az 5, illetve a 10 km-es számot. A 29 éves Galina Kulakova a rövidebbik távon öt, a hosszabbikon pedig több mint 36 másodperces előnnyel végzett az élen, majd befutó emberként a szovjet váltóval is aranyérmet szerzett, és ezzel ő lett az olimpia legeredményesebb női sportolója.

Műkorcsolya: Almássy előrelép, az ötödik helyen végez

A magyar küldöttség egyetlen tagja, Almássy Zsuzsa javítani tudott: a négy évvel korábbi hatodik pozíció  után ezúttal az ötödik helyen végzett az olimpián, a szabadon választottban remekelve. A győzelmet az osztrák Beatrix Schuba szerezte meg, akit rengeteg kritika ért, hiszen csak a kilencedik legjobb kűr volt az övé, ám a sokak által nem kedvelt kötelezőben ragyogóan teljesített.

A férfiaknál a csehszlovák Ondrej Nepela nyert, aki 12 éves kora óta vett részt nemzetközi versenyeken, így 21 évesen már nem volt rutintalan. A kötelezőt biztosan hozta, s bár a szabadon választottban nem volt annyira meggyőző, így is megszerezte az első helyet a szovjet Szergej Csetvertuhin előtt. A legbiztosabb siker a párosoknál született, az Irina Rodnyina, Alekszej Ulanov kettős a Protopopov házaspár innsbrucki és grenoble-i győzelme után újra a Szovjetuniónak nyert aranyat.

Jégkorong: Kanada hiányzik, a Szovjetunió pedig nem hibázik

A jégkorongtornán sokaknak hiányérzete volt, elsősorban a kanadai válogatott távolléte miatt. A juharlevelesek azért nem indultak, mert több, profinak minősített játékosukat nem engedték játszani, miközben a hivatalosan amatőr szovjetek „gyanú felett” álltak…A szovjet csapat zsinórban harmadszor, összesen pedig negyedszer lett olimpiai bajnok, méghozzá a torna üde színfoltját jelentő amerikai válogatottat és a gyengélkedő Csehszlovákiát megelőzve.

Szánkó: kilenc éremből nyolc az NDK-é

Kis túlzással NDK-háziverseny lett a szánkóviadalokból Szapporóban. A keletnémet tervezőintézet az ország mindegyik olimpiai indulójának speciális szánkót készített, a versenyzők pedig ki is használták azok minden előnyét.

A férfiaknál Wolfgang Scheidel győzelme egy rossz sorozatot zárt le, hiszen a keletnémetek 1967 óta nem nyertek sem vb-n, sem olimpián. Az NDK itt tarolt, mivel a dobogósokon kívül a negyedik helyezett Klaus Bonsack is az ország állampolgára volt, az ötödik és a hatodik pedig két nyugatnémet lett.

Az olasz Paul Hildgartner, Walter Plaikner kettősnek nem volt olyan jó szánkója, mint a keletnémeteknek, de ugyanolyan jó időt mentek, mint a legjobb NDK-beli duó. Párosban így két aranyérmet osztottak ki, a másikat a Horst Hornlein, Reinhard Bredow kettős kapta.

A hölgyeknél az SC Traktor Oberwiesenthal Európa-bajnok szánkósai, Anna-Maria Müller (1970) és Ute Rührold (1972) végeztek az első két helyen. Müllert egyébként 1968-ban megfosztották ezüstérmétől szánkótalp-melegítés miatt.

Északi összetett: a japán Nakano a síugrást megnyeri, futásban pedig utolsó

Az északi összetettben a síugrás után úgy tűnt, japán siker születik. Nakano Hideki háromszor ugrott 80 méter felett, és ezzel jelentős előnyre tett szert. A sífutásban azonban nem bírta erővel, sorra előzték meg őt a többiek, és a hősként tisztelt japán a 39 futó közül utolsóként ért célba, így összetettben a 13. helyet szerezte meg. A győzelemért nagy csatát vívott Ulrich Wehling és Rauno Miettinen, végül a 19 éves keletnémet diadalmaskodott.

Síugrás: japán triplázás középsáncon

Ami nem sikerült Nakanónak az északi összetettben, azt véghezvitték honfitársai a síugrásban. Az eddig összesen egy olimpiai ezüstéremmel büszkélkedő japánok ugyanis hazai pályán megszerezték a középsánc mindhárom érmét.

Legnagyobb sztárjuk Kaszaja Jukio volt, aki 1970-ben vb-ezüstérmet nyert. Kaszaja kitűnő formában kezdte az idényt, a Négysáncverseny első három állomásán győzött (a negyediken csak azért nem, mert a szakvezetés az olimpiai felkészülés miatt hazarendelte). Az olimpiai versenyben az első ugrás után az első négy helyen japán állt, s Kaszaja végül csaknem tízpontos különbséggel szerezte meg az aranyérmet Konno Akicugu és Aocsi Szejdzsi előtt.

A nagysáncon Wojciech Fortuna a szél segítségével élete nagy ugrását hajtotta végre, 111 méterre repült. A második ugrásban a japánok rontottak, a svájci Walter Steiner viszont kis híján legyőzte Fortunát: csupán egy tizedponttal kapott ki tőle.

Gyorskorcsolya: Ard Schenk tarol

A holland Ard Schenk volt a szapporói olimpia legjobb gyorskorcsolyázója, a négy férfiszámból hármat megnyert – ötszázon nem indult el.

A legrövidebb távon a nyugatnémet Erhard Keller megvédte olimpiai bajnoki címét. Ard Schenk 10 000 méteren az utolsó párban, erősen megrongálódott és felmelegedett jégen futott, de így is nyert, míg az 5000 méteres távon a hóesés sem tudta visszafogni.

A hölgyeknél is született egy holland aranyérem, de itt inkább az amerikaiak vitték a prímet: 500-on Anne Henning, 1500-on Dianne Holum diadalmaskodott.

 

 

ÉREMTÁBLÁZAT
  1. Szovjetunió 8 5 3 16
  2. NDK 4 3 7 14
  3. Svájc 4 3 3 10
  4. Hollandia 4 3 2 9
  5. Egyesült Államok 3 2 3 8
  6. NSZK 3 1 1 5
  7. Norvégia 2 5 5 12
  8. Olaszország 2 2 1 5
  9. Ausztria 1 2 2 5
10. Svédország 1 1 2 4
11. Japán 1 1 1 3
12. Csehszlovákia 1 2 3
13. Lengyelország 1 1
      Spanyolország 1 1
15. Finnország 4 1 5
16. Franciaország 1 2 3
17. Kanada 1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik