Csempészek után olimpiai aranyat fogott

Vágólapra másolva!
2010.02.02. 14:25
null
Franco Nones (középen) első közép-európaiként nyer sífutóversenyt
Címkék
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A tizedik részben az 1968-as játékokat vesszük górcső alá.

 

Az eddigi legdrágább téli olimpiai játékokat rendezte meg a francia Grenoble városa, hiszen a költségek kereken egymilliárd német márkára rúgtak. Először indulhatott külön csapattal az NSZK és az NDK.

Alpesi sí: francia aranyérmek a ködben

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Jean-Claude Killy (francia)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Jean-Claude Killy (francia)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Jean-Claude Killy (francia)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Olga Pall (osztrák)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Mariella Goitschel (francia)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Nancy Greene (kanadai)

 

Sílövészet

20 km, aranyérmes: Magnar Solberg (norvég)

 

4x7.5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Alekszandr Tyihonov, Nyikolaj Puzanov, Viktor Mamatov, Vlagyimir Gundarcev)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: Olaszország (Eugenio Monti, Luciano De Paolis)

 

Négyes, aranyérmes: Olaszország (Eugenio Monti, Luciano De Paolis, Roberto Zandonella, Mario Armano)

 

Jégkorong, aranyérmes: Szovjetunió (Viktor Konovalenko, Viktor Zinger, Viktor Blinov, Vitalij Davidov, Viktor Kuzkin, Alekszandr Ragulin, Oleg Zajcev, Igor Romisevszkij, Anatolij Firszov, Vjacseszlav Sztarsinov, Viktor Polupanov, Vlagyimir Vikulov, Venyiamin Alekszandrov, Jurij Mojszejev, Jevgenyij Misakov, Jevgenyij Zimin, Anatolij Ionov, Borisz Majorov)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Wolfgang Schwarz (osztrák)

…19. Ébert Jenő (magyar)

 

Női egyéni, aranyérmes: Peggy Fleming (amerikai)

…6. Almássy Zsuzsa (magyar)

 

Páros, aranyérmes: Szovjetunió (Ljudmila Belouszova, Oleg Protopopov)

 

Szánkó

Férfi egyéni, aranyérmes: Manfred Schmid (osztrák)

 

Férfi páros, aranyérmes: NDK (Klaus Bonsack, Thomas Köhler)

 

Női egyéni, aranyérmes: Erica Lechner (olasz)

 

Sífutás

Férfiak, 15 km, aranyérmes: Harald Grönningen (norvég)

…49. Holéczy Tibor (magyar)

…64. Holló Miklós (magyar)

 

30 km, aranyérmes: Franco Nones (olasz)

…57. Holéczy Tibor (magyar)

…59. Holló Miklós (magyar)

 

50 km, aranyérmes: Olle Ellefsaeter (norvég)

…42. Holéczy Tibor (magyar)

…45. Holló Miklós (magyar)

 

4x10 km-es váltó, aranyérmes: Norvégia (Odd Martinsen, Pal Tyldum, Harald Grönningen, Ole Ellefsaeter)

 

Nők, 5 km, aranyérmes: Toini Gustafsson (svéd)

…27. Balázs Éva (magyar)

 

10 km, aranyérmes: Toini Gustafsson (svéd)

…24. Balázs Éva (magyar)

 

3x5 km-es váltó, aranyérmes: Norvégia (Inger Aufles, Babben Enger Damon, Berit Mördre Lammedal)

 

Északi összetett, aranyérmes: Franz Keller (NSZK-beli)

 

Síugrás

Normál sánc, aranyérmes: Jirí Raska (cseh)

…34. Gellér László (magyar)

…58. Gellér Mihály (magyar)

 

Nagysánc, aranyérmes: Vlagyimir Belouszov (szovjet)

…19. Gellér László (magyar)

…56. Gellér Mihály (magyar)

 

Gyorskorcsolya

Férfiak, 500 méter, aranyérmes: Erhard Keller (NSZK-beli)

…31. Martos Mihály (magyar)

…38. Martos György (magyar)

 

1500 méter, aranyérmes: Kees Verkerk (holland)

…27. Martos György (magyar)

…29. Ivánkai György (magyar)

…45. Martos Mihály (magyar)

 

5000 méter, aranyérmes: Fred Anton Maier (norvég)

…31. Ivánkai György (magyar)

 

10 000 méter, aranyérmes: Johnny Höglin (svéd)

…27. Ivánkai György (magyar)

 

Nők, 500 méter, aranyérmes: Ljudmila Tyitova (szovjet)

 

1000 méter, aranyérmes: Carry Geijssen (holland)

 

1500 méter, aranyérmes: Kaija Mustonen (finn)

 

3000 méter, aranyérmes: Ans Schut (holland)

Az 1968-as olimpia alpesisí-versenyeinek egyértelműen Jean-Claude Killy volt a legnagyobb alakja, aki az 1956-ban diadalmaskodó Toni Sailerhez hasonlóan mind a három szakágban begyűjtötte az aranyat.

Pedig nem volt könnyű dolga a síelőknek, hiszen köd, majd szélvihar miatt halasztani kellett. Killy azonban remekelt, és bár a lesiklásban csak hajszálnyi különbséggel utasította maga mögé Guy Périllat-t, óriás-műlesiklásban már magabiztosan nyert.

Killy harmadik aranya kissé ködös: szó szerint és átvitt értelemben is. A műlesiklás során ugyanis nagyon rosszak voltak a látási viszonyok, ráadásul a nemzetközi szövetség által kidolgozott új, bonyolult értékelési rendszer miatt a versenyzők sztrájkkal fenyegetőztek. Killynek szerencséje volt, ugyanis a köd éppen akkor szállt fel, amikor az ő második futama következett, de csak harmadik lett a norvég Hakon Mjöen és az osztrák Karl Schranz mögött. Utóbbi már bajnoknak érezte magát, de ez csak két óráig tartott: a versenybírók ugyanis mindkettőjüket kizárták, mivel állítólag kihagytak egy kaput.

A hölgyeknél osztrák, kanadai és francia győzelem született: Az előző olimpián óriás-műlesiklásban diadalmaskodó, ebben a számban második Marielle Goitschel megnyerte a műlesiklást, igaz, sokat segített neki, hogy az amerikai versenyzők valamennyien buktak.

Sílövészet: néhány nap híján 31 éves újonc szerez örömet Norvégiának

Az előző olimpia óta a norvég csapat lett a Szovjetunió legnagyobb ellenfele. A skandinávok 1964-ben, 1965-ben és 1966-ban világbajnoki elsőséget szereztek egyéniben, ám a szovjetek Viktor Mamatov révén egy évvel később visszavették az elsőséget.

A norvég válogatott összeállítása hatalmas meglepetést okozott, ugyanis a vezetők a 31. születésnapjához közelítő, ám újoncnak mondható Magnar Solberget is jelölték a csapatba.

Mint később kiderült, ez nagyon jó döntés volt. Solberg az első lövészet után mindössze két másodperces hátrányban volt Vlagyimir Gundarcevvel szemben. A harmadik lövés volt a döntő, amikor a szovjet versenyző lövőhiba miatt egyperces büntetést kapott. A trondheimi rendőrnek, Solbergnek ez elég volt, hibátlan lövészettel nyerte a futamot, pedig még hazájában sem tudott korábban bajnoki címet nyerni. Erre 1972-ig kellett várni…

A szovjeteknek a váltóban jött el a visszavágási lehetőség, és éltek is vele. A Tyihonov, Puzanov, Mamatov, Gundarcev négyesben nem volt gyenge pont. Tyihonov, aki 20 kilométeren is a leggyorsabb volt, csak lövőhiba miatt szorult le az első helyről, nagyon erősen kezdett, és 45 másodperccel vezetett a svédek, 1:43-mal pedig a norvégok előtt.

A skandináv együttes később Solberg révén feljött a szovjetekre, ám a záró ember, Jon Instad két lövőhibája megpecsételte a sorsát: Gundarcevék kényelmes, csaknem 1:48-as előnnyel nyerték a futamot

Bob: Montit 40 éves korában kárpótolja az élet

Az olasz „bobprofesszor", Eugenio Monti a számára balul sikerült innsbrucki olimpia után vissza akart vonulni, mivel úgy érezte, sohasem nyer a játékokon. Az ő és az olasz szurkolók szerencséjére azonban 1968-ban, 40 évesen újra rajthoz állt, és nem egy, hanem két elsőséget szerzett.

A bobversenyeket éjszaka kellett rendezni, és a kettesek küzdelme hatalmas izgalmak között dőlt el. Montiék a nyugatnémet Floth, Bader kettőssel századmásodpercre azonos időt értek el, de nem osztottak ki két aranyat, mivel a számítógép a Monti, De Paolis párost hozta ki győztesnek. Ion Panturu és Nicola Neagoe megszerzi a román sport egyetlen téli olimpiai érmét.

A négyes bobban nem is kellett megrendezni mind a négy futamot, ugyanis Montiék a szám felénél akkora előnnyel vezettek, hogy már nem lehetett elvenni tőlük az aranyat.

Jégkorong: bár Csehszlovákiától kikapnak, a szovjetek a bajnokok

A Szovjetunió sorozatban három világbajnoki győzelem (1965, 1966, 1967) után első számú esélyesként várta a jégkorongtornát, de kis híján kiénekelték a sajtot a szovjetek szájából.

A szovjet együttes az első öt meccséből négyet simán megnyert, csak a svédek szorították meg őket. A csehszlovákok elleni csatában azonban északi szomszédaink – akik hét éve nyeretlenek voltak a szovjetekkel szemben – hatalmas küzdelemben legyőzték őket. Mivel a csehszlovákoknak egy vereségük már volt Kanadával szemben, csak a Svédország elleni győzelemmel biztosíthatták volna be elsőségüket.

A svédek azonban az ő dolgukat is megnehezítették, döntetlennel végződött a meccs. A Szovjetunió pedig élt a lehetőséggel, és Kanada 5:0-s legyőzésével megszerezte az aranyat.

Műkorcsolya: Peggy Fleming élete talán legjobb kűrjével nyer, Almássy Zsuzsa hatodik

Bár éremnek nem örülhettünk, a magyar műkorcsolyasport szép helyezéssel lett gazdagabb Grenoble-ben: Almássy Zsuzsa ugyanis a hatodik pozíciót szerezte meg remek kűrjével. Az amerikai Peggy Fleming lett az olimpiai bajnok, aki hibátlanul szerepelt, és kiemelkedően magas pontszámot kapott.

A férfiaknál botrányos volt a pontozás, s végül az osztrák Wolfgang Schwarz nyerte meg a versenyt. A többszörös világ- és Európa-bajnok osztrák Emmerich Danzer csak a negyedik helyen végzett.

A párosban megvédte címét a Belouszova, Protopopov kettős, sőt a dobogó második fokára is szovjet versenyzők állhattak fel.

Szánkó: a férfiaknál pozitív, a nőknél negatív hősök az NDK-sok

Rossz körülmények között rendezték meg a szánkóversenyeket, a pályát ugyanis szinte végig víz borította, emiatt csúsztak a futamok.

A viadalokon az NDK-sok játszották a főszerepet, mind pozitív, mind negatív értelemben. A hölgyek versenyében ugyanis kizárták a két keletnémet indulót, mivel Ortrud Enderlein, Angelika Knösel és Anna Maria Müller is melegítette a szántalpait, a nemzetközi szövetség tiltása ellenére.

A férfiaknál is megvádolják a Thomas Köhler, Klaus Bonsack kettőst, ám semmit sem tudnak rájuk bizonyítani, így a párosban ők szerzik meg az aranyérmet, az egyéniben pedig egy ezüst-, illetve egy bronzéremmel gazdagodnak.

Sífutás: egy olasz is az aranyérmesek között

Egy olasz történelmet írt a sífutásban: első közép-európaiként lett aranyérmes a szakágban.

A 30 km-es távon csaptak össze először a felek, és itt született a bombameglepetés: Franco Nones végzett az élen. Hiába nyert meg szinte mindent az utóbbi években Eero Mäntyranta, a finn klasszis sem bírt az olasz vámtiszttel, rosszul is mérte fel erejét: annyira kifulladt, hogy még Odd Martinsen is megelőzte. Nones a munkáját is felhasználta a felkészüléshez, elmondása szerint az olasz csempészek nagyon gyorsak, csak így éri őket utol.

A norvégok számára (is) nagy csalódás volt, hogy az 1966-os vb-n három aranyérmet szerző Gjermund Eggen csak a 34. helyen végzett.

15 km-en Harald Grönningen három ezüstérem után megszerezte első olimpiai aranyát is. A 33 éves, Hosszú Harald becenévre hallgató kiválóság végig nagy csatát vívott Mäntyrantával, akit végül 1.9 másodperccel utasít maga mögé. Nones 30 km-en mindent kiadott magából, itt csak 36. lett, de a szovjetek is várakozáson alul szerepeltek, a legjobb helyezésük a 9. pozíció volt.

50 kilométeren sem Nones, sem Grönningen nem vett részt, de úgy tűnt, utóbbi pótlását jól megoldották a norvégok: 15 km-en egy ideig a tartalék Reidar Hjermstad vezetett. Nem tudott azonban sokáig az élen maradni, Ole Ellefsaeter megelőzte, és 1924 után újra aranyérmet szerzett ezen a távon Norvégiának. A verseny meglepetésembere viszont Josef Haas volt, aki remek utolsó tíz kilométerével lett bronzérmes. Váltóban a norvégok először végeztek az első helyen, míg a finn Mäntyranta a célvonalon lehajrázta a szovjet Vegyenyint, így a finnek elhappolták a bronzérmet a szovjetek elől.

A hölgyeknél Toini Gustafsson volt az olimpia legjobbja, mindkét egyéni számot megnyerte, és a legkevésbé sem rajta múlott, hogy nem három olimpiai arannyal tért haza: a váltóban Svédország alulmaradt Norvégiával szemben, de ebben a szakágban is a 30 éves versenyzőnő futotta a legjobb időt.

Északi összetett: Keller élete legjobbját futja

Drámai csatában dőlt el az északi összetett első helye a nyugatnémet Fritz Keller és a svájci Alois Kälin között. Az előbbit jobb ugrónak, az utóbbit pedig jobb futónak tartották, de ezúttal Keller elmaradt legjobb ugrásaitól, Kälin viszont messzebbre szállt, mint szokott.

A német azonban így is három és fél másodperc előnyt szerzett magának, ám ez nem volt megnyugtató. Kälin három kilométerrel a cél előtt nagyon megközelíti Kellert, utóbbi azonban beleerősített, és élete legjobbját futva legyőzte riválisát.

Síugrás: az első szovjet siker

Björn Wirkola érkezett a legnagyobb esélyesként az olimpiára, ám az 1966-ban két vb-aranyat is nyerő norvég végül csalódottan távozhatott, ugyanis még érmet sem szerzett.

A középsáncon Wirkola csak a hatodik legjobbat ugrotta elsőre, és bár az utoljára nekiinduló Jirí Raska kisebbet teljesített, mint az osztrák Baldur Preiml, szebb stílusának köszönhetően az élre áll. A másodikban Reinhold Bachler hiába ugrott 76 métert, Raska 72.5 méteres ugrásával megszerezte az aranyat. Hatalmas meglepetésre a címvédő Veikko Kankkonen csak a 17. helyen végzett.

Nagysáncon először nyert szovjet versenyző Vlagyimir Belouszov személyében. A 23 éves fiatalember legyőzte a nagy esélyesnek tartott Jirí Raskát, igaz, ehhez az is kellett, hogy az első ugrás után a második helyen álló Fudzsiszava Takasi a második sorozatban borzalmasat produkáljon, és csak a 18. helyen végezzen. Kankkonen folytatta mélyrepülését, csak a 24. helyet szerezte meg.

Gyorskorcsolya: három holland arany

A holland gyorskorcsolyázók remekeltek az olimpián, hiszen a nyolcból három aranyat is megszereztek, s összesen kilenc éremmel zártak. 500 méteren a nem sokkal korábban világrekordot futó NSZK-s Erhard Keller magabiztos versenyzéssel érvényesítette a papírformát. A címvédő amerikai Terry McDermott 1964 óta először versenyzett hazája határain kívül, de így is megszerezte a második helyet.

1500 méteren a holland Schenk és Verkerk nagy küzdelmére lehetett számítani, utóbbi meg is nyerte a futamot, ám Schenk elé befurakodott még a norvég Ivar Eriksen is. Ötezren Verkerk már lemaradt az elsőségről, igaz, ebben a számban a világcsúcstartó norvég Fred Anton Maier verte meg. Tízezren viszont a svéd meglepetésember, Johnny Höglin lett az első, aki pályafutása során korábban még nem állt dobogón, és később is csak egyszer: az 1974-es Eb-n.

A hölgyeknél az előző (két) olimpia sztárja, Lidija Szkoblikova már csak a két hosszabb távot vállalta, ám 500-on így is szovjet versenyző diadalmaskodott Ljudmila Tyitova személyében, 1000 méteren pedig a holland Carry Geijssen nyert.

A hosszabb távokon Szkoblikova már nem tudott beleszólni az érmekért folyó harcba, egy tizenegyedik és egy hatodik hellyel távozott utolsó olimpiájáról.

 

 

 

ÉREMTÁBLÁZAT
1. Norvégia 6 6 2 14
2. Szovjetunió 5 5 3 13
3. Franciaország 4 3 2 9
4. Olaszország 4
4
5. Ausztria 3 4 4 11
6. Hollandia 3 3 3 9
7. Svédország 3 2 3 8
8. NSZK 2 2 3 7
9. Egyesült Államok 1 5 1 7
10. NDK 1 2 2 5
Finnország 1 2 2 5
12. Csehszlovákia 1 2 1 4
13. Kanada 1 1 1 3
14. Svájc 2 4 6
15. Románia 1 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik