A pontozókon úszott el a magyar arany

Vágólapra másolva!
2010.01.28. 08:32
null
Lannoy és Baugniet nyerte meg az aranyat a Kékesy, Király kettős előtt
Címkék
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. Az ötödik részben az 1948-as játékokat vesszük górcső alá.

 

A negyedik téli olimpia után három és fél évvel kitört a második világháború, így nem csoda, hogy tizenkét esztendőnek kellett eltelnie, hogy újra megrendezhessék a játékokat. Az olimpiának másodszor adott otthont St. Moritz, s a versenyeken nem vehetett részt a háborús vesztes Németország és Japán sem.

Bob: a Professzor csak második lesz

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK 
 

Bob

Kettes, aranyérmes: Svájc (Felix Endrich, Friedrich Waller)

 

Négyes, aranyérmes: Egyesült Államok (Francis Tyler, Patrick Martin, Edward Rimkus, William D'Amico)

 

Jégkorong

Aranyérmes: Kanada (Murray Dowey, Bernard Dunster, Jean Gravelle, Patrick Guzzo, Walter Halder, Thomas Hibberd, Henri-André Laperriere, John Lecompte, George Mara, Albert Roméo Renaud, Reginald Schroeter, Irving Taylor)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Richard „Dick” Button (amerikai)

...

5. Király Ede (magyar)

 

Női egyéni, aranyérmes: Barbara Ann Scott (kanadai)

...

17. Saáry Marika (magyar)

...

21. Lindner Éva (magyar)

 

Páros, aranyérmes: Belgium (Micheline Lannoy, Pierre Baugniet)

2. Magyarország (Kékesy Andrea, Király Ede)

...

7. Magyarország (Nagy Marianna, Nagy László)

 

Gyorskorcsolya

500 méter, aranyérmes: Finn Helgesen (norvég)

...

14. Kilián János (magyar)

...

21. Pajor Kornél (magyar)

...

34. Elekfy Ákos (magyar)

...

37. Ruttkay Iván (magyar)

 

1500 méter, aranyérmes: Sverre Farstad (norvég)

...

10. Ruttkay Iván (magyar)

...

14. Pajor Kornél (magyar)

...

15. Kilián János (magyar)

...

39. Ladányi Gedeon (magyar)

 

5000 méter, aranyérmes: Reidar Liaklev (norvég)

...

10. Pajor Kornél (magyar)

...

13. Ruttkay Iván (magyar)

...

29. Elekfy Ákos (magyar)

...

35. Ladányi Gedeon (magyar)

 

10 000 méter, aranyérmes: Ake Seyffarth (svéd)

...

4. Pajor Kornél (magyar)

...

15. Ruttkay Iván (magyar)

16. Kilián János (magyar)

 

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Henri Oreiller (francia)

...

48. Szikla Péter (magyar)

49. Mazány Sándor (magyar)

...

52. Székely Tamás (magyar)

...

65. Kővári Károly (magyar)

...

77. Libik György (magyar)

...

84. Máté Lajos (magyar)

 

Férfiak, műlesiklás, aranyérmes: Edy Reinalter (svájci)

...

25. Szikla Péter (magyar)

...

35. Székely Tamás (magyar)

...

48. Máté Lajos (magyar)

Helyezetlen: Libik György (magyar)

 

Férfiak, kombináció, aranyérmes: Henri Oreiller (francia)

...

20. Szikla Péter (magyar)

...

35. Székely Tamás (magyar)

...

40. Kővári Károly (magyar)

...

66. Máté Lajos (magyar)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Hedy Schlunegger (svájci)

...

36. Iglói Anikó (magyar)

 

Nők, műlesiklás, aranyérmes: Gretchen Fraser (amerikai)

...

22. Iglói Anikó (magyar)

 

Nők, kombináció, aranyérmes: Trude Beiser (osztrák)

...

helyezetlen: Iglói Anikó (magyar)

 

Sífutás

18 km, aranyérmes: Martin Lundström (svéd)

...

49. Harangvölgyi András (magyar)

...

57. Beták Imre (magyar)

 

50 km, aranyérmes: Nils Karlsson (svéd)

 

4X10 km-es váltó, aranyérmes: Svédország (Gunnar Eriksson, Martin Lundström, Nils Östensson, Nils Täpp)

 

Szkeleton

Aranyérmes: Nino Bibbia (olasz)

 

Északi összetett

Aranyérmes: Heikki Hasu (finn)

 

Síugrás

Aranyérmes: Petter Hugsted (norvég)

Akárcsak az előző olimpián, St. Moritzban is kettes és négyes bobban mérkőzhettek meg egymással a versenyzők. Előbbiben a Professzor becenévre hallgató Fritz Feierabend megalkotott egy új, aerodinamikailag burkolt modellt, amelynek fedele alatt négy, külön felfüggesztett szántalp volt. A házigazda svájciak kiválósága és párja ennek ellenére csak második lett, honfitársaik, Endrich és Waller előzték meg őket.

A négyeseknél csőtörés, majd havazás okozott fennakadást, ami a jelek szerint az amerikaiakat zavarta meg a legkevésbé, ugyanis a kettesben szerzett bronzuk után ebben a számban az arany- és a bronzérmet is megszerezték, a második helyen a belga kvartett végzett. 

Jégkorong: vita az amerikaiak résztvételéről

Az 1948-as olimpia legnagyobb vitát kiváltó esete a jégkorongtornához fűződik. Az amerikaiak ugyanis két együttest küldtek el St. Moritzba: az Amatőr Jégkorongszövetség csapatát a Nemzetközi Jégkorongliga – csak e szervezet jóváhagyásával indulhattak a válogatottak az olimpián – elismerte ugyan, de az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) az Amatőr Atlétikai Unió gárdáját támogatta és nevezte be. Avery Brundage, a USOC elnöke (és a NOB akkori alelnöke) ezt – jogosan – azzal magyarázta, hogy a másik együttesben profik is szerepelnek. Hosszú huzavona után mégis az Amatőr Jégkorongszövetség csapata indulhatott el a tornán (amely egyben világbajnokság is volt), de a negyedik helyen végző amerikaiak eredményét az olimpiai versenyben nem vették figyelembe.

A körmérkőzéses rendszerű viadalon az olimpiai címet – immár ötödször – Kanada szerezte meg hét győzelemmel és egy döntetlennel Csehszlovákiát és Svájcot megelőzve.

Műkorcsolya: ezüstérmes a Kékesy, Király kettős

Akárcsak az előző két olimpián, St. Moritzban is magyar éremnek örülhettünk. Ám amíg a Rotter Emília, Szollás László páros „csak" bronzéremig jutott, addig a Kékesy Andrea, Király Ede kettős a dobogó második fokára állhatott fel.

A párosverseny végig ítéletidőben, hóesésben zajlott, és a magyar kettősnek, amely 1948-ban és  1949-ben is Európa legjobbja volt, esélye volt a végső győzelemre is. A pontozóbírók azonban az előző évben vb- és Eb-t nyerő belga párost látták jobbnak...

Jól szerepelt a Nagy testvérpár is, Marianna és László a hetedik helyen végzett. 

Király Edének az ezüstérem mellett egyéniben egy ötödik hely is jutott. A versenyt az amerikai Dick Button nyerte, aki elsőként mutatott be dupla axelt. A hölgyeknél kanadai sikert jegyezhettünk fel, Saáry Marika 17., Lindner Éva 21. lett. 

Gyorskorcsolya: három ezüstérmes 500 méteren

A gyorskorcsolyaversenyeken ezúttal is a skandináv országok domináltak, három aranyérem Norvégiáé, a negyedik pedig Svédországé lett. 

500 méteren öten is megdöntötték az addig fennálló olimpiai rekordot, és közülük a norvég Finn Helgesen volt a leggyorsabb, aki mögött hármas holtverseny alakult ki a második helyen. Kilián János a 14., Pajor Kornél a 21., Elekfy Ákos a 34., Ruttkay Iván pedig a 37. helyen ért célba.

1500 méteren Sverre Farstad szerzett aranyat Norvégiának, a legjobb magyar a tizedik helyen végző Ruttkay lett, akit Pajor (14.), Kilián (15.) és Ladányi Gedeon (39.) követett. 

5000 méteren Reidar Liaklev nyert, a magyarok közül 10. helyével Pajor Kornél érte el a legjobb eredményt, Ruttkay 13., Elekfy 29., Ladányi 35. lett.

Tízezren viszont még csak a dobogó közelébe sem kerültek a norvégok, legjobbjuk, Odd Lundberg a hetedik helyen végzett. Az 1949-ben külföldre távozó Pajor Kornél kevéssel maradt le a dobogóról, negyedik lett, Ruttkay 15., Kilián a 16. helyet szerezte meg.

Alpesi sí: Henri Oreiller két számban nyer

A francia Henri Oreiller volt a főszereplő az alpesisí-versenyeken, pedig a gallok Jean Blanc-ban bíztak. A csúcsformában lévő síelő azonban az utolsó edzésen lábtörést szenvedett, így ki kellett hagynia az olimpiát.

Oreiller lesiklásban az osztrák Franz Gablt megelőzve nyert, ebben a versenyszámban a hat magyar induló közül Szikla Péter a legjobb (48.), de az ő hátránya is több mint 35 másodperc(!) a volt francia győztessel szemben. Elindult a futamon az 1936-os olimpia veteránja, Kővári Károly is. Oreiller kombináltban is megszerezte az aranyérmet, műlesiklásban azonban meg kellett elégednie a bronzzal.

A hölgyeknél papíron könnyebb volt a pálya, mint a férfiaknál, ám egy nagy bucka sok versenyzővel kitolt. A lesiklóverseny két esélyesének, a francia Georgette Thiolliere-Millernek és az olasz Celina Seghinek is ez lett a végzete, sőt a későbbi győztes svájci Hedy Schlunegger is bukott egyet.

Meglepetésre jól szerepeltek az amerikaiak, közülük is főleg Gretchen Fraser, aki műlesiklásban az első, kombinációban pedig a második helyen végzett.

Sífutás: Svédországé mindhárom arany

Svédország tarolt a sífutószámokban, ami nem meglepetés, az azonban annál inkább, hogy Nils Karlsson 18 kilométeren még a dobogóról is lemaradt. A Morai kobold becenévre hallgató klasszis nehezen küzdött meg a nagy szintkülönbséggel, és nemcsak három honfitársa, köztük a váltóval is aranyérmes Martin Lundström, hanem a finn Heikki Hasu is megelőzte.

50 kilométeren azonban a várakozásnak megfelelően Karlsson nyert (a finn Sipilät lábtöréssel kellett kórházba szállítani), a váltóban pedig a finn és a norvég együttest megelőzve győzött Svédország.

Szkeleton: húsz év után újra ezüstérmes John Heaton

A szkeleton az 1928-as olimpián szerepelt legutóbb a műsoron, de ezen és a helyszínen kívül egy nagyszerű versenyző is összeköti a húsz évvel ezelőtti viadalt a mostanival: John Heaton. A negyvenedik születésnapjához közelítő amerikai azonban ezúttal sem tudta megnyerni a versenyt, újra ezüstérmet szerzett. A győztes Nino Bibbia egyébként St. Moritzban élt, de nem Svájcnak, hanem Olaszországnak nyerte az aranyat.

Északi összetett: leszerepel Norvégia

Kettős finn sikerrel végződött az északi összetett St. Moritzban, hiszen a 18 km-es sífutásban negyedik helyet szerző Heikki Hasu megelőzte honfitársát, Martti Huhtalát. Norvégia gyengén szerepelt, legjobbja Eilert Dahl volt, aki hatodik lett, a svájci Niklaus Stump negyedik pozíciója viszont szenzációnak számít.

Síugrás: Birger Ruud nem tudja megvédeni címét

Lake Placid-i és garmisch-partenkircheni elsősége után St. Moritzban is rajthoz állt a második világháború előtti síugrósport talán legnagyobb alakja, Birger Ruud. A 36 éves norvég klasszis nem vallott szégyent, de ezúttal meg kellett elégednie az ezüsttel honfitársa, Petter Hugsted mögött.

 

 

 ÉREMTÁBLÁZAT
  1. Norvégia 4 3 3 10
      Svédország 4 3 3 10
  3. Svájc 3 4 3 10
  4. Egyesült Államok 3 4 2 9
  5. Franciaország 2 1 2 5
  6. Kanada 2 1 3
  7. Ausztria 1 3 4 8
  8. Finnország 1 3 2 6
  9. Belgium 1 1 2
10. Olaszország 1 1
11. Csehszlovákia 1 1
      Magyarország 1 1
13. Nagy-Britannia 2 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik