15 évesen már bajnok a norvég klasszis

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2010.01.25. 09:30
null
Sonja Henie 15 évesen már a második olimpiáján vett részt
Címkék
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A második részben az 1928-as játékokat vesszük górcső alá.

 

A svájci St. Moritz adott otthont az 1928-as téli ötkarikás játékoknak, amelyet akkor az első igazi téli olimpiának tekintettek, az 1924-es játékokat ugyanis csak egy évvel később, 1925-ben minősítették olimpiának.

Erre a versenyre már 25 ország küldte el sportolóit a négy évvel korábbi tizenhathoz képest, s  természetesen Magyarország is nevezett.

Bob: amerikaiak a dobogó első és második fokán

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK

Bob

Aranyérmes: Egyesült Államok II (Billy Fiske, Clifford Gray, Geoffrey Mason, Richard Parke, Nion Tocker)

 

Műkorcsolya

Férfi egyéni, aranyérmes: Gillis Grafström (svéd)

 

Női egyéni, aranyérmes: Sonja Henie (norvég)

 

Páros, aranyérmes: Franciaország (Andrée Joly, Pierre Brunet)

 

Jégkorong

Aranyérmes: Kanada (Charles Delahay, Frank Fisher, Louis Hudson, Norbert Mueller, Herbert Plaxton, Hugh Plaxton, Roger Plaxton, John Porter, Frank Sullivan, Joseph Sullivan, Ross Taylor, David Trottier)

...

11. Magyarország

 

Északi sí

Sífutás, 18 km, aranyérmes: Johan Gröttumsbraten (norvég)

...

Szepes Gyula helyezetlenül végzett

 

50 km, aranyérmes: Per-Erik Hedlund (svéd)

 

Síugrás, aranyérmes: Alf Andersen (norvég)

 

Északi összetett, aranyérmes: Johan Gröttumsbraten (norvég)

Szepes Gyula helyezetlenül végzett

 

Gyorskorcsolya

500 méter, aranyérmes: Bernt Evensen (norvég) és Clas Thunberg (finn)

...

19. Eötvös Zoltán (magyar)

 

1500 méter, aranyérmes: Clas Thunberg (finn)

...

10. Eötvös Zoltán (magyar)

 

5000 méter, aranyérmes: Ivar Ballangrud (norvég)

...

20. Eötvös Zoltán (magyar)

 

Szkeleton

Aranyérmes: Jennison Heaton (amerikai)

Ezen az olimpián ötös bobban mérték össze tudásukat a versenyzők. Az előző játékokon aranyérmes svájciak ismét két csapatot neveztek, de a címvédő „tombolások" közül már senki sem indult.

A versenyszámban kettős amerikai siker született: az Egyesült Államok második számú csapata nyert az első előtt, míg a harmadik helyet a németek második egysége szerezte meg.

Műkorcsolya: Ausztria négy érmet szerez, de arany nélkül marad

A férfi egyéni versenyben tizenheten próbáltak szerencsét, és az első két helyen ugyanazok végeztek, akik négy évvel korábban: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1924 után sorozatban harmadszor szerzett olimpiai bajnoki címet a számban, s ezúttal is az osztrák Willy Böckl lett a második. A harmadik helyen a belga Robert Van Zeebroeck végzett, aki itt még le tudta szorítani a dobogóról a következő két ötkarikás játékok győztesét, az osztrák Karl Schäfert.

A nők versenyében húszan indultak, és a Chamonix-ban még csak „tanuló" Sonja Henie tizenöt esztendősen megmutatta, ki az úr – bocsánat, hölgy – a háznál. A hazájában első felnőttbajnoki címét kilencévesen(!) szerző norvég kiválóság az osztrák Fritzi Burgert és az amerikai Beatrix Loughrant utasította maga mögé.

A párosoknál Ausztria hiába szerzett két érmet is, ezen az olimpián bizony arany nélkül maradt műkorcsolyában, ugyanis az Andrée Joly, Pierre Brunet francia kettős nyerte meg ezt a versenyt. A hölgy egy évvel később hozzáment párjához, s ezt követően Andrée Brunet néven versenyzett.

Jégkorong: tarol a Toronto Grads, pont nélkül Magyarország

A jégkorongtornán a fő esélyes, az első két kiírást megnyerő Kanadát ezúttal a University of Toronto Grads képviselte, és a juharlevelesek ismét hengereltek. A címvédőnek nem kellett játszania a csoportkörben, ahonnan a három első helyezett jutott tovább. A négyes döntőben Kanada Svédországot 11:0-ra, Nagy-Britanniát 14:0-ra, míg Svájcot 13:0-ra lépte le…

Elindult a viadalon Magyarország válogatottja is, amelyben többek között helyet kapott a korábbi válogatott futballista és játékvezető, Ordódy Béla. A mieink nem vallottak szégyent, de balszerencsések voltak, hiszen három kis arányú vereséget szenvedtek el: Franciaország 2:0-ra, Belgium 3:2-re, míg Nagy-Britannia 1:0-ra verte meg csapatunkat.

Északi sí: Hedlund 13 és fél perc különbséggel nyeri az 50 kilométeres sífutást

A sífutásban – természetesen – taroltak a skandináv országok, érdekesség, hogy 18 kilométeren norvég, 50 kilométeren pedig svéd hármas állt a dobogón.

A SOROZAT KORÁBBI ANYAGA
1924, Chamonix

A rövidebbik versenyszámban Johan Gröttumsbraten nyert – ő négy évvel korábban második volt – Ole Heggét és Reidar Ödegaardot megelőzve. A magyar induló, Szepes Gyula másik három versenyzővel egyetemben nem ért célba.

50 kilométeren Per-Erik Hedlund hatalmas fölénnyel végzett az élen, 13.27 percnél többet senki sem tudott ráverni a második helyezettre a szám olimpiai történetében. A viadalt négy évvel korábban feladni kényszerülő svéd (aki 18 km-en hatodik lett) Gustaf Jonssont és Volger Anderssont utasította maga mögé.

A síugrók versenyében Norvégia szerezte meg az első két helyet, Alf Andersen nyert Sigmund Ruud előtt, a bronzérem pedig Csehszlovákiáé lett Rudolf Burkert révén.

Északi összetettben a 18 km-en is diadalmaskodó Johan Gröttumsbraten győzött, megelőzve két honfitársát, Hans Vinjarengent és Jon Snersrudot. Szepes Gyula helyezetlenül végzett.

Gyorskorcsolya: norvég és finn sikerek, törlik a 10 000 métert

Az eredeti tervek szerint négy versenyszámban mérték volna össze tudásukat a versenyzők, ám a 10 000 métert az időjárási viszontagságok miatt végül nem teljesítették.

500 méteren két aranyérmet osztottak ki a szervezők, ugyanis Clas Thunberg és Bernt Evensen tizedmásodpercre azonos időt, 43.4-et futott. Ezüstérmes értelemszerűen nem volt, bronzot viszont hárman nyertek. A magyar induló, Eötvös Zoltán 46.8-cal 19. lett.

1500 méteren már el tudta dönteni egymás között az elsőség kérdését Thunberg és Evensen, előbbi ugyanis nyolc tizeddel felülmúlta norvég riválisát, így megvédte címét, ötszörös olimpiai bajnok lett, s máig ő a legeredményesebb finn a téli játékokon. A harmadik helyet a norvég Ivar Ballangrud szerezte meg, Eötvös Zoltán pedig a jónak számító 10. helyet csípte el a 30 fős mezőnyben.

5000 méteren az (arany)érmei gyűjtését ezen az olimpián elkezdő Ballangrud győzött a finn Julius Skutnabb előtt, a harmadik helyen pedig Evensen végzett, aki így teljessé tette St. Moritz-i kollekcióját. A finn Thunberg ezúttal csak a 12. lett, Eötvös pedig a 20.

Szkeleton: a Heaton fivérek remeklése

Első ízben rendezték meg a szkeletonosok versengését az olimpiák történetében, és csakúgy, mint az ötös bobban, ebben is az amerikaiak domináltak. A bobosoknál ezüstérmet nyerő Jennison Heaton összesítésben egy másodperccel előzte meg testvérét, Johnt, aki 20(!) évvel később is ezüstérmet szerzett ebben a számban. A harmadik helyen egy brit gróf, David Carnegie végzett.

 

ÉREMTÁBLÁZAT
1. Norvégia 6 4 5 15
2. Egyesült Államok 2 2 2 6
3. Svédország 2 2 1 5
4. Finnország 2 1 1 4
5. Franciaország 1 1
    Kanada
1 1
7. Ausztria 3 1 4
8. Belgium 1 1
   Csehszlovákia 1 1
   Németország 1 1
   Nagy-Britannia 1 1
   Svájc 1 1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik