Téli olimpia: a feszült viszony ellenére megérkeztek a tajvani sportolók

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.02.04. 11:47
null
Szánkóversenyre készül a tajvani Lin Szin-zsung (Fotó: Getty Images)
A feszült politikai viszony és a korábbi, bojkottról szóló hírek ellenére megérkeztek Tajvan sportolói a pekingi téli olimpiára – számolt be a Japan Times.

 

A Tajvanon és néhány másik csendes-óceániai szigeten fekvő Kínai Köztársaságot a világ országainak nagy része (köztük Magyarország sem) ismeri el függetlenként. Mindössze 15 állam, Európából egyedül a Vatikán tesz így. A kontinentális Kína, vagyis a Kínai Népköztársaság kommunista vezetése az elmúlt években többször is hangot adott annak, hogy a területet saját részének tekinti, üzengetés is beindult a kormányok között, így a fennálló feszültségben felvetődött, hogy a szigetország nem küld sportolókat a téli játékokra.

Végül négy sportoló mégis képviselheti Tajvant az olimpián: alpesi síben egy női és egy férfi, szánkóban és gyorskorcsolyában pedig 1-1 női versenyző vehet részt. A tajvaniak az évtizedekkel korábban lefektetett szabályoknak megfelelően sajátjuk helyett csak az olimpiai lobogót használhatják, győzelmük esetén pedig nem hangozhat el nemzeti himnuszuk, a Három népi elv című szerzemény sem.

Az angol nyelven Chinese Taipei (Kínai Tajpej) néven hivatkozott tajvani olimpiai csapat sportolói még nem szereztek érmet a téli játékokon.

AZ OLIMPIA TELJES MŰSORA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik