Asztalitenisz: a világ csak asszisztált, Kína mindent vitt a dohai WTT-döntőben

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 17:33
null
A 23 éves Vang Csü-csin sorozatban másodszor lett a WTT-sorozat döntőjének győztese (Fotó: WTT)
Nincs új a nap alatt, a harmadik évét záró WTT-sorozat férfi döntőjében, mint ahogy korábban mindig, kínai győzelem született: egyesben a 2021-es és a 2022-es aranyérmes csatáját utóbbi, azaz Vang Csü-csin nyerte meg, míg párosban – ebben a számban most először avattak bajnokot – a Hsziang Peng, Jüan Li-cen kettős diadalmaskodott. 


A WTT-sorozat 2023-as idényének záró momentuma, a férfiak döntője átcsúszott 2024-re, így a sportág elitje a dohai eseménnyel kezdte az új évet. Persze attól, hogy egyet lapoztunk a naptárban, nem várhattuk, hogy a korábbiakhoz képest más képet fest ez a verseny, mert ahogyan az évtizedek óta igaz, a kínaiak 2024-ben is uralják a sportágat, aminek bizonyságául Katarban mindkét számban házi döntőt vívtak. Egyesben a németek Európa-bajnoki címvédőjének, Dang Qiunak az elődöntőben esélye sem volt a második helyen kiemelt, s nem mellesleg a WTT-sorozat 2022-es fináléját megnyerő Vang Csü-csin ellen, a tollszárfogással játszó európai játszmát sem tudott nyerni.

Hasonlóan simán alakult a másik elődöntő, pedig ott két kínai csatázott egymással, de a világranglistát vezető, a WTT-sorozat 2021-es győztese, Fan Csen-tung valósággal átgázolt a világranglista-7. Lin Kao-jüanon. A döntőben viszont már ő volt a szenvedő fél, Vang Csű-csin ugyanis meglepően simán győzött, s ezzel sorozatban másodszor lett a WTT-sorozat döntőjének aranyérmese.

Párosban három kínai mellett szintén volt egy európai „kakukktojás” a legjobb négy között, sőt a franciák zseniális testvérpárja, Alexis és Felix Lebrun hajszálnyira volt a bravúrtól, de végül öt játszmában, minimális különbséggel alulmaradt a Hisziang Peng, Jüan Li-cen kettőssel szemben. A másik ágon némi meglepetésre, az egyes két döntőséből összeállt, első helyen kiemelt Fan Csen-tung, Vang Csü-csin duó simán kikapott a harmadiknak rangsorolt Lin Kao-jüan, Lin Si-tung egységtől, amely ezzelel is lőtte a puskaporát, a fináléban már megszorítani sem tudta a Hsziang Peng, Jüan Li-cen kooperációt.

WTT-SOROZAT, FÉRFIAK, DÖNTŐ, DOHA
Egyes. Elődöntő
Fan Csen-tung (kínai)–Lin Kao-jüan (kínai) 4:0 (6, 6, 7, 9)
Vang Csü-csin (kínai)–Qiu (német) 4:0 (4, 5, 5, 8)
Döntő
Vang Csü-csin–Fan Csen-tung4:0 (8, 9, 12, 7)
Páros. Elődöntő
Lin Kao-jüan, Lin Si-tung (kínai)–Fan Csen-tung, Vang Csü-csin (kínai) 3:0 (8, 9, 10)
Hsziang Peng, Jüan Li-cen (kínai)–A. Lebrun, F. Lebrun (francia) 3:2 (11, 4, –9, –8, 10)
Döntő
Hsziang Peng, Jüan Li-cen–Lin Kao-jüan, Lin Si-tung3:0 (8, 2, 8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik