Jó frissen agyonvert ellenféllel játszani?

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2012.12.26. 13:12
A címben feltett kérdésre a PL-történetének megszégyenítő kategóriás kiütéseit vizsgálva inkább "igen" a válasz. Egyetlen csapat volt az...

A címben feltett kérdésre a PL-történetének megszégyenítő kategóriás kiütéseit vizsgálva inkább "igen" a válasz. Egyetlen csapat volt az utóbbi húsz évben amely egy legalább hétgólos vereséget követően azonnal győzelemmel tudta engesztelni szurkolóit az óriási blama miatt. Ez épp a Wigan volt, akik a Lane-en beszedett kilences után Sunderland-ből hozták el a három pontot. Alább egy kis K.O.-történelem, csapathírek és esélylatolgatások.A címben feltett kérdésre a PL-történetének megszégyenítő kategóriás kiütéseit vizsgálva inkább "igen" a válasz. Egyetlen csapat volt az utóbbi húsz évben amely egy legalább hétgólos vereséget követően azonnal győzelemmel tudta engesztelni szurkolóit az óriási blama miatt. Ez épp a Wigan volt, akik a Lane-en beszedett kilences után Sunderland-ből hozták el a három pontot. Alább egy kis K.O.-történelem, csapathírek és esélylatolgatások.

SZÉTKAPÁSOK

Az általában csak gyújtós alá jó Daily Mail sokkolóan informatív módon összegyűjtötte a PL-éra legkatasztrofálisabb kiütéseit (közte hét, vagy több), ill. a szenvedő fél rákövetkező eredményeit. Így fest a lista:

1994/95: ManU - Ipswich 9-0 -> Tottenham - Ipswich 3-0

1995/96: Blackburn - Forest 7-0 -> Forest - ManU 0-0

1997/98: ManU - Barnsley 7-0 -> Barnsley - Blackburn 1-1

1998/99: Forest - ManU 1-8 -> West Ham - Forest 2-1

1999/00: Newcastle - Wednesday 8-0 -> Sunderland - Wednesday 1-0

2004/05: Arse - Everton 7-0 -> Bolton - Everton 3-2

2005/06: Arse - M'boro 7-0 -> M'boro - Wigan 2-3

2007/08: M'boro - ManCity 8-1 -> Villa - ManCity 4-2

2009/10: Tottenham - Wigan 9-1 -> Sunderland - Wigan 0-1

2009/10: Chelsea - Stoke 7-0 -> Stoke - Everton 0-0

2009/10: Chelsea - Wigan 8-0 -> Wigan - Blackpool 0-4

2012/13: Chelsea - Villa 8-0 -> Villa - Tottenham ?-?

Persze mindennek nullához közelít a relevanciája a ma esti meccsel kapcsolatban, inkább csak érdekességként másoltam be ezt az eredménylistát. Annak idején a Wigan agyonverése után fogadni mertem volna arra, hogy Martínezék győzni fognak a következő fordulóban, mi pedig max. ikszre leszünk jók miután elpuffogtattuk az összes puskaporunkat. Naná, hogy végülis nem fogadtam, kivételesen bejött volna. (Mi épp a Villa vendégeként játszottunk egy izzadság szagú 1-1-et, Dawson egyenlített a vége felé egy léc alá vágott tizenöt méteres bombával.) Akkor sors-szerűnek tűnt, hogy a Wigan megembereli magát, de ha másra nem is jó a fenti eredmény sor, legalább azt megmutatja, hogy a Latics következő fordulós győzelme a kivétel mintsem a szabály. (Már ha egyáltalán lenne olyan, hogy "szabály.")

CSAPATHÍREK

Dempsey lovaglóizma lehet, hogy megakadályozza a jenkit a pályára lépésben. Assou-Ekotto és Parker viszont akár már kezdhet is, a többieket illetően viszont nincs újdonság. A Villánál Vlaar, Agbonlahor és N'Zogbia Dempsey-hez hasonló cipőben jár, Bent ellenben tuti, hogy kihagyja a meccset.

Lloris

Walker - Gallas/Caulker - Vertonghen - Naughton/Benny

Sandro/Parker - Dembélé

Lennon - Adebayor/Siggy - Bale

Defoe.

Vertonghent mindenképp középen játszatnám - nagyon pozitív befolyást tud gyakorolni a másik centerhalfra bárki is legyen az. (Most talán Billy-t preferálnám, de ha közfelkiáltás döntene valszeg Caulker kezdene.) A négy bizonytalan pozíció a fenti fantom-kezdőben egyébként örömteli jele annak, hogy immár van választási lehetősége AVB-nek.

MECCS

Noszóval, a Villa kapott egy csont nélküli nyolcast. Méghozzá úgy, hogy Guzan volt a meccs legjobbja. Tehát az amerikai kapus nélkül nyugodtan történelmet írhattak volna Lamberték azzal, hogy a PL-érában első csapatként kétszámjegyű gombócot nyelnek. Ez két dolgot mindenképp garantál: 1. ki fogják tenni a lelküket azért, hogy valamiképp elnyerjék a szurkolók bocsánatát, 2. a védelmükben azért alighanem marad pár pár remegő térd. Nehéz lesz, nagyon nehéz - de mindenképp nyerhető a meccs.

Mint ahogyan a Stoke elleni is az volt. Kanyarodjunk is vissza egy picit némi reflexióra. Elvárható, hogy otthon megverjük a döntetlenek és clean-sheet-ek királyának számító középföldei Orkokat, Uruk-Hai-okat Fazekasokat? (Stoke-on-Trent is a Midlands része.) Egyértelműen igen. Ezért joggal vagyunk csalódottak egyrészt az eredmény, másrészt a játék okán. De az is igaz, hogy nem tragédia Pulis-ék ellen az iksz. Betonszilárd csapatról van szó, akik szombaton a szokásosnál is jobban hanyagolták a támadások mímelését, és nyilvánvalóan a 0-0-ra játszottak. A Swansea után a második csapat érkezett totál defenzív felfogásban a Lane-re - a Stoke viszont sokkl profibb ebben, mint a Hattyúk. Mellesleg egy pici szerencsével megint összejött volna a győzelem - Sigurdsson (ahogy az Everton ellen) most is hajszál híján eldöntötte a meccset becserélését követően. De ne legyünk igazságtalanok Fortunával szemben: a Swansea ellen a partjelző simán megállíthatta volna a játékot Walker szabijánál, ha beinti a lest.

Ha egy csapat totál defenzív taktikát alkalmaz ellenünk, akkor mindig nehéz dolgunk lesz - így volt ez Redknapp alatt is, és így lesz ez AVB-vel is. Még akkor is, ha igazolunk egy igazán penge támadó középpályás januárban, vagy a nyáron. Az se jó, ha benyomjuk őket a tizenhatosuk elé, de más opció legtöbbször nincs, mivel hiába értetlenkedünk, hogy miért nem csalogatjuk ki az ellenfelet a gyors visszatámadás reményében, ha egyszer Pulis vagy Laudrup a fiaik lelkére kötötték, hogy ne dőljenek be ennek a évtizedes trükknek.

A Stoke elleni cserék most nem jöttek be - de csak azért, mert Begovic bravúrral védte Siggy fejesét. Lennont lehoztuk, és a legvégén Dembélét is. Nem lettük veszélytelenebbek a cserék után, Lennon eléggé el volt nyomva a belga pedig fáradni látszott. Siggy egész jól mozgott, Parker pedig felszabadította Sandro-t akire azért kár lenne csodafegyverként tekinteni. Hatalmasakat tud lőni, de Huddlestone-nál is ritkábban talál be (pedig Tommy sem az a kimondott gólszerző középpályás).

A Villa ellen idegenben talán másként készülhetnénk, ha nincs az a hétvégi 8-0. Így valszeg óvatosabbak lesznek Collins-ék. Viszont teljesen nem állhatnak be ellenünk, hiszen a közönségüknek mutatni kell valamit. És azért ne tévesszen meg senkit, hogy a Stamford Bridge-en semmik voltak - egy fordulóval korábban a Pool otthonában nyertek okos játékkal, három gólt szerezve, emellett a kiütés előtt öt meccsen maradtak veretlenek, ill. a Ligakupa elődöntőjébe is bejutottak. Nagyon fiatal Lambert csapata, és így szeszélyesek mint az évszakok - juventus ventus. Simán bennük van, hogy lendületből átszaladnak egy ellenfélen, alkalmasint rajtunk. Tehát nagyon fontos, hogy AVB beleverje a játékosok fejébe azt, amit a sajtótájékoztatókon hangoztatott: nagyon kemény meccsre számíthatunk, és akár a figyelem pillanatnyi elkalandozása is pofára zúgáshoz vezethet. Szerintem nem fogjuk lenézni a Villát, és koncentrált játékkal 2-1-re hozzuk a meccset. Bentekét nagyon nehéz lesz tartani, ha engedjük a középpályájuknak, hogy játékba hozzák. Hamvában kell elfojtani a hazai próbálkozásokat. Vertonghen azért nagy pluszt jelent a fiatal belga válogatott csatárral szemben.

ÁTIGAZOLÁSI ABLAK

Beszarás, de igaz: FRIEDEL 2014-ig HOSSZABBÍTOTT!!!!! Én személy szerint örülök neki - nincs a jenkinél jobb mentor a feltörekvő kapusok számára, emellett pedig bőven kompetens kapus lesz ő még 43 évesen is (ennyi idős lesz, amikor lejár a most meghosszabbított szerződése). (Persze benne van, hogy ráhúz még pár évet.)

Ehhez a főfogáshoz képest csak desszertként hatna Sneijder leigazolása. De szerintem korai még behűteni a pezsgőt - a hollandnak a következőkbe kellene belemennie: fizetés-csökkentés, bizonytalan (khm-khm) BL-szereplés, a Rafával való összehasonlítás mázsás terhe. (Oké, ez utóbbi nem lenne gond az egyeten, vdV-nél is nagyobb egóval rendelkező holland középpályás számára.)

Vertonghen beszélt párszor mostanában arról, hogy szerinte Eriksennek a PL-ben a helye, és a Spurs optimális csapat lenne az Ajax dán ígérete számára. Egyetérthetünk vele. AVB pedig kifejezte Benteke iránti nagyrabecsülését, amit a sajtó úgy könyvelt el, hogy tuti bejelentkezünk a srácért januárban. Én nem lennék ebben olyan biztos.

COME ON YOU SPUUUUUURRRRSSSSSS!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik