Mondjuk ki: Cristiano Ronaldo kapja meg az Aranylabdát!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.13. 13:39
null
(Fotó: Action Images)
Hétfő este hosszas várakozás után végre kiderül, Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry és Lionel Messi közül ki kapja a 2013-as Aranylabdát. Lionel Messi sorozatban négy győzelem után most az „esélytelenek nyugalmával” érkezhet Zürichbe, így a futballszurkolók a(z évről évre egyre kevésbé) rangos egyéni trófea köré csoportosított parázs vitáit egy bizonyos kérdés fűtötte: ki érdemli meg jobban, Ribéry vagy Ronaldo? A francia vagy a portugál? A trófeák vagy a gólok? A legjobb csapat legjobbja vagy a legjobb egyéni teljesítmény?

 

Ezt persze nem a mi tisztünk eldönteni, így nem is vállalkozunk erre az emberpróbáló feladatra. De nem mehetünk el szó nélkül az elmúlt hónapok érdekes, már-már gyanús eseményei mellett, amelyek mind arra engednek következtetni, hogy 2008 után ismét a Real Madrid ásza lesz a befutó. Ezeket az eseményeket rendeztük kronológiai sorrendbe. Aztán vagy beigazolódik az összeesküvés-elmélet, vagy az arcunkba robban.

2013. május: Ribéry történelmi triplázásig vezette a Bayern Münchent

Az ember hajlamos elfelejteni, de a késő tavaszi futballközhangulat Franck Ribéry egyértelmű Aranylabda-győzelmét vetítette előre. A francia mindent megnyert, amit csapatszinten lehetett (BL, bajnokság, kupa), góljaival és gólpasszaival kulcsszerepet vállalt a történelmi bajor sikerben. Egyéni szinten is söpört: Németországban és az UEFA-nál is (Ronaldót és Messit megelőzve) az év legjobb játékosa lett. Mindeközben Lionel Messi és Ronaldo ketten tudtak egyetlen spanyol bajnoki címet (Barcelona) felmutatni. Azaz minden jel arra mutatott, hogy Zinedine Zidane után ismét egy francia pózolhat januárban az arannyal. De ekkor még hét hónap hátra volt az évből.

2013. október 29.: A gúnyolódó Blatter Ronaldo lelkébe tapos

Október utolsó napjaiban nagy port kavartak Sepp Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének az Oxford Union Society fórumán elhangzott szavai. A futballvezér őszintén elmondta véleményét a „Messi vs. Ronaldo” kérdéskörben, aminek a portugál örült kevésbé. Blatter egy parancsnoknak nevezte, valamint azt mondta, túl sokat foglalkozik a hajával, míg Messi az apák álma. (Az Aranylabda-keret ekkor még 23 fős volt.)

2013. október 29.: Ronaldo kiakad – „Nem tisztel a FIFA!”

Miután a sajtó felkapta, Cé szinte azonnal reagált Blatter véleményére. „Ez a videó világossá teszi, hogy a FIFA részéről mennyire tisztelnek engem, a klubomat és a hazámat. Az itt látottak sok mindenre választ adnak. Szívből kívánok hosszú életet és egészséget Mr. Blatternek, illetve azt is remélem, a jövőben még sokszor lehet szemtanúja kedvenc csapatai és játékosai sikerének” – tett burkolt utalást nagy riválisa, Lionel Messi négy Aranylabdájára.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke is panaszlevelet írt Blatternek, aki válaszlevélben kért bocsánatot a klubtól és játékosától.

2013. november 1.: Ronaldo bojkottálja a FIFA rendezvényeit

Ronaldo sértettsége csak nem akart csillapodni. A Sevilla elleni bajnokin gólörömével üzent Blatternek, majd a spanyol AS információi szerint egyszerűen bojkottálta a FIFA rendezvényeit, köztük a januári Aranylabda-gálát.

Ronaldo, a parancsnok
Ronaldo, a parancsnok

2013. november 15-19.: Ronaldo lenyűgözi a világot (és Blattert is)

A események sorához persze hozzátartozik, hogy CR rettentően beindult az ősszel, zsákszámra termelte a gólokat a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, sorra döntötte a rekordokat. 2013-at 69 találattal eddig pályafutása egyéni szempontból legsikeresebb esztendőjévé emelte. A hab a tortán a Portugália–Svédország világbajnoki pótselejtező volt, amelyen két meccsen négy góllal vezette ki Portugáliát a brazíliai vb-re. Blatter svédországi mesterhármasát követően a Twitteren áradozott fantasztikus teljesítményéről.

2013. november 20.: Új Aranylabda-szavazás a pótselejtezők után!

A FIFA és a France Football a világbajnoki pótselejtezőket követően sokkolt: november 29-ig kitolta az Aranylabda-szavazás határidejét, és közölte a szavazásra jogosultakkal, hogy módosíthatják korábbi voksaikat. A döntést azzal indokolták, hogy a korábbi határidő (november 15.) lezártáig minden idők legkevesebb szavazata (80%) érkezett be.

2013. 11. 26.: A FIFA lemondta Ribéry Aranylabda-fotózását?

Egy spanyol televíziós futballszakértő, Josep Pedrerol információ szerint a szövetség hiába beszélte meg Franck Ribéryvel, mikor tartják meg titkos fotózását az Aranylabdával, a szavazás határidejének meghosszabbítása miatt le kellett mondani a találkát. Ribéry kiakadt a FIFA-ra, feleségével már a trófea helyét is előkészítették.

2013. december 12.: Cristiano Ronaldo mégis ott lesz a FIFA-gálán

Decemberben jött a meglepő hír, mely szerint Ronaldo leállítja a bojkottot, és mégis ott lesz a januári díjátadón. Vajon miért tenne ilyet?

Hogy újra átélje ezt?
Hogy újra átélje ezt?
Vagy ezt? Ilyen kalandvágyó lenne?
Vagy ezt? Ilyen kalandvágyó lenne?

A Real Madrid részéről persze leszögezték, nem azért vesz mégis részt az Aranylabda-gálán, mert a nemzetközi sajtóban őt tartják a favoritnak Ribéryvel és Messivel szemben.

2014. január 10.: Nemcsak CR, de családja is ott lesz Zürichben

A Marca pénteken hozta a hírt, mely szerint Cristiano Ronaldo édesanyját, valamint lánytestvéreit és bátyját is magával viszi a FIFA-Aranylabda hétfői zürichi díjátadójára. A madridi sportnapilap emlékeztet, hogy az eddigi egyetlen alkalommal, amikor Cristiano Ronaldo megkapta a világ legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát (2008), csak a bátyja és a sógora kísérte el őt a díjátadóra.

2014. január 13. A Marca angol verziója (meg persze a spanyol is, de az angol magabiztosabban) állítja, hogy a 2013-as Aranylabda győztese Cristiano Ronaldo. Helyszíni tudósítójuk már azt elemezgeti, hogy miért különlegesen édes ez a siker Ronaldónak, aki így „vághat vissza” Sepp Blatter FIFA-elnöknek.

2014. január 13., 18.30: FIFA-Aranylabda-gála Zürichben ???????


Hogy ki kapja az Aranylabdát? Nem tudjuk, de sejtjük. Két állítás azonban biztos. Ronaldo és Ribéry is maximálisan megérdemelné a díjat, illetve bármelyikőjük is kapja, a vesztes (és klubja) hazájában forradalom lesz. Viszont csak egyikük nyerhet. Este minden kiderül, készüljenek!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik