HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.05.31 23:42 Frissítve: 2018.06.01 11:29

Guttmann igazsága – Csillag Péter jegyzete

 

Vannak emberek, akikről fellépésük, beszédük, viselkedésük sugallja, őriznek valami titkos tudást. Zinédine Zidane valószínűleg közéjük tartozik. 

Ők azok, akik nem rohannak a villamos után, inkább megvárják, amíg a kanyar mögül felbukkan a következő. Nem tülekednek a boltpénztárnál, előre érzik, mindjárt kinyit a kettes kassza is. És nem dőlnek hátra a kispadon három BL-győzelem után, mert tisztában vannak vele, hogy...

Mivel is?

Legfeljebb találgathatjuk, mi járt Zidane fejében, amikor a kijevi megdicsőülés után úgy határozott, lemond a Real Madrid vezetőedzői tisztségéről. A sajtótájékoztatóján azt mondta, bajos lett volna folytatni a győzelmi sorozatot, úgy érzi, ami tőle tellett, megtette. Hűvös, megfontolt szavak, nehéz mögéjük látni.

Egy biztos: akárhogy is értékeljük a fordulatot, Zidane döntésének súlya van.

 
Odaadás, szenvedély és alázat – így búcsúztak el Zidane-tól
Ki lesz Zidane utódja? Wenger és Pochettino a favorit
 Zinédine Zidane távozik a Real Madridtól – hivatalos

Miként súlya volt már játékosként is minden mozdulatának, cselekedetének, a Bayer Leverkusen ellen lőtt BL-döntős csodagóljától kezdve Marco Materazzi világbajnoki döntős lefejeléséig. Aki látta a Zidane, Un Portrait Du 21e Siecle című rendhagyó, kilencvenperces portréfilmet, amely a 2005-ös Real Madrid–Villarreal bajnoki mérkőzés során mutatta tizenhét kameraállásból a mikrofonnal felszerelt, hol elegánsan kocogó, hol szuszogva gyorsító, hol rövid vezényszavakkal irányító középpályást, talán közelebb jutott személyisége megfejtéséhez. Ahogyan a marseille-i gyermekkori környezetében tett két évvel ezelőtti látogatásom is segített megérteni, az ország drogelosztó központjaként emlegetett La Castellane lakótelep gyanús pisztolylövésektől visszhangzó, mindennapi küzdelemről árulkodó sivár épületei között könnyen megkeményedik a jellem. Serdülőkori csapattársa mesélte az US Saint-Henri ifjú tehetségéről: „Szünetben 1–0-ra vezetett az ellenfél, Yaz a könnyeivel küszködve igyekezett magában tartani az elkeseredettségét. Aztán kiment a pályára, és a második félidőben négy gólt rúgott…”

Tudta, ha kézben tartja, az idő neki dolgozik. Sir Alex Ferguson, José Mourinho és Josep Guardiola jóval hosszabb edzői pályafutása során kétszer nyert BL-t. Ő 2016 januárja óta háromszor…

Mondják, a zene értelmezhetetlen csend nélkül, a betű mit sem ér a papír fehérje nélkül, Zidane belátó hátralépése pedig sejteti, egy edzői sikertörténet ívét is a szünetek adják ki.

Guttmann Béla igazsága szerint nem érdemes sokáig egy csapatnál maradni, a bölcs tréner idejében figyelmeztette utódait: „A harmadik év végzetes.”

Zidane két és fél év után távozott.

2019.01.18 15:33:48

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A forduló előtt az andalúziaiak álltak a blancók előtt, ám a megérdemelt sikerrel már a Real dobogós.

2019.01.17 00:14:45

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. Veteránok, kettesével? Luis Suárez magára maradt, bővelkedik meglepetésekben a jelöltlista.

2018.12.21 00:14:04

Spanyol labdarúgás FARKAS MÁTÉ

Instagram Stories, Fb-watch, Oculus VR, chatbotok és az indiai LaLiga-közvetítések.

2018.12.09 10:31:49

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Gareth Bale gólja döntött a Real javára a sereghajtó ellen, no és az, hogy ziccerek sorát puskázta el a Huesca...

2018.12.08 20:31:26

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A látványosan játszó gránátvörös-kékeknél Lionel Messi személyes rekordot állított fel.