nemzetisport.hu 2018.05.31 13:11 Frissítve: 2018.05.31 16:53

Real Madrid: Zidane távozik a klubtól – hivatalos

A Real Madrid csütörtök kora délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen bejelentették, hogy Zinédine Zidane két és fél év elteltével lemond vezetőedzői pozíciójáról, és távozik a klubtól.

Zinédine Zidane két és fél év után elhagyja a királyi gárdát (Fotó: AFP)

 

Zidane augusztusban hosszabbította meg az eredetileg idén nyáron lejáró szerződését – bár hivatalosan nem erősítette meg a klub, a szakember elmondása szerint 2020-ig írt alá –, februárban viszont kijelentette, ha úgy érzi, nem tud már többet adni már a klubnak, akkor önként távozik – a jelek szerint most érkezett el ez az idő.

„Tisztában vagyok azzal, hogy meglepetésként hat a döntésem, de hiszem, hogy jó döntést hoztam, és a megfelelő pillanatban távozom. A csapatnak tovább kell haladnia a győztes úton, és most, három év elteltével változásra van szüksége – egy új hangra, egy új munkametódusra. A Real Madrid mindent megadott nekem, örökké közel maradok a klubhoz, az én klubomhoz” – mondta Zidane.

A 46. életévét júniusban betöltő edző nem zárja ki, hogy egy napon visszatér a Real Madridhoz.

„Persze, visszatérhetek, ez a klub mindig is közel állt a szívemhez. Sokan nem fogják megérteni a döntésemet, de ez volt a megfelelő idő a változtatáshoz, a játékosok szempontjából is” – tette hozzá Zidane, aki azt is elárulta, közel állt ahhoz, hogy új szerződést írjon alá, ám végül meggondolta magát.

„Nem változott semmi, nem fáradtam bele az edzősködésbe, viszont tudnod kell, mikor kell abbahagyni. Ha maradok, sokkal nehezebb lett volna trófeákat nyerni. Ezt már láthattuk a Király-kupában a mostani szezonban, nem vehetjük ilyen könnyedén a hazai versenysorozatokat.”

„Próbáltam keményen dolgozni, védeni a klub értékeit. A játékosaim mindig is tiszteltek engem, enélkül nem érhettünk volna el ilyen sok mindent. A döntésemnek semmi köze hozzájuk, egyszerűen imádok nyerni, született győztes vagyok, és ha úgy érzem, hogy ez nem fog megtörténni, akkor változtatni kell.”

Florentino Pérez elnök és Zidane csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a tréner távozását (Fotó: AFP)

Florentino Pérez klubelnököt gyakorlatilag sokkolta Zidane döntése.

„A Bajnokok Ligája megnyerése után nem ezt vártam. Szomorú nap ez nekem, a játékosoknak és a szurkolóknak is. Tudja, hogy számítottam rá játékosként és edzőként is. Azt akartam, hogy örökké itt maradjon, próbáltam meggyőzni a maradásról, de tudom, hogy ez a végleges döntése. Most csak azt szeretném éreztetni vele, hogy ez a klub az otthona és a családja is.

„Szerdán elmentem a házába, hogy megnézzem, végleges-e a döntése, ő pedig biztosított róla, hogy igen. Ezúton szeretném megköszönni neki az elkötelezettségét és szenvedélyét, a viselkedése mindig is kiválóan képviselte a Real Madrid értékeit. Nem akarok búcsúszót mondani, mert nincsenek kétségeim afelől, hogy vissza fog térni.”

Zidane-t 2016. január 4-én nevezte ki az első csapat élére a Real Madrid, és a francia az első másfél szezonjában alaposan megmutatta a kétkedőknek, hogy Pérez nem hozott rossz döntést: a madridiak egykori játékosa mindkét évben megnyerte a csapattal a Bajnokok Ligáját, a másodikban ráadásul hozzácsapta a bajnoki aranyérmet is, s ezek mellé jött még a spanyol és az európai Szuperkupa, valamint utóbbihoz hasonlóan kétszer a klubvilágbajnoki cím.

A gondok a most véget ért szezonban kezdődtek, bár a Barcelona elleni Szuperkupa-párharcot simán hozta a csapat, a La Ligában már ősszel elszálltak a bajnoki remények, és a BL-ben is csak a második helyen végzett a Tottenham mögött.

A Leganés elleni Király-kupa-búcsú után felerősödtek azok a hangok, melyek szerint Zidane elfáradt, és a Realnak vérfrissítésre van szüksége. A francia szakember koporsójába a PSG elleni BL-búcsú verhette volna be az utolsó szöget, ám a párizsiak ellen simán továbbment a madridi együttes, amely aztán a Juventus, a Bayern München és a Liverpool legyőzése után ismét felült Európa trónjára.

Zidane utódját várhatóan az elkövetkezendő hetekben nevezik ki, spanyol források szerint a Tottenham menedzsere, Mauricio Pochettino az első számú jelölt, de felvetődött a klub egykori játékosa, Guti, és az Arsenaltól 22 év után távozó Arsene Wenger neve is.

A sajtótájékoztató


2019.06.16 16:06:48

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az AC/DC végül nem játszott, de Luka Modric, David Beckham és Roberto Carlos tiszteletét tette.

2019.06.13 22:10:33

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

NS-VÉLEMÉNY. A vezetőségnek nem volt más választása.

2019.06.13 11:37:17

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Ferland Mendynek tizennégy évesen nemhogy a labdarúgó karrierről, a járásról is majdnem le kellett mondania.

2019.05.30 19:34:18

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

„Nem tudom, mi szabja meg a játékosok árát, de értem és Zidane-ért is rengeteget fizettek.”

2019.05.26 21:41:36

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu