Barcelona: Zubizarreta elutazott Ter Stegenhez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.30. 14:01
null
Ter Stegen képességeit ismeri a szakma, a Barcelona az emberi tulajdonságaihoz is közelebb került (Fotó: Reuters)
A napokban Düsseldorfba utazott a Barcelona labdarúgócsapatának sportigazgató, Andoni Zubizarreta, hogy a katalán klubbal már hónapok óta hírbe hozott egyik kiszemelttel, Marc-André ter Stegennel személyesen is elbeszélgessen.

 

A katalánok számára égető ügy lett a kapuskérdés, habár Víctor Valdést nehezen meggyőzték, hogy korábbi szándéka ellenére mégis töltse ki 2014 nyarán lejáró szerződését, így legalább kaptak egy év haladékot. A sportigazgató nem akarja azt a hibát elkövetni, ami anno éppen az ő esetében történt meg. Nevezetesen, hogy egy korszakos kapust nem tudtak megfelelő szintű utóddal pótolni, aki hosszú távon jelenthetett volna kiegyensúlyozott megoldást.

Az öltözőben sorra adták a kilincset egymásnak azok a kapusok, akiktől sokat vártak – Bahía, Lopetegui, Rüstü, Hesp, Enke –, de jelentős barcelonai karriert egyiküknek sem sikerült befutnia. A bizonytalanság Víctor Valdés színre lépésével, még inkább beérésével ért véget. Tizenegy és fél szezonon át kirobbanthatatlan volt, bravúrjai – és olykor hibái – mellett a katalán taktika részévé vált. Nem egy meccsen többször avatkozott játékba lábbal, mint kézzel.

A Barcelonánál egyelőre még csak keresik az utódját, de a kör az idő előre haladtával alighanem egyre szűkül. Ter Stegen már ennek a szűk körnek a tagja. A katalán klubnál azonban nemcsak a játéktudást, hanem az emberi tulajdonságokat is szeretik figyelembe venni. Főként egy 21 éves játékos esetében, akire nagy feladatok várhatnak a jövőben, komoly kihívással és elképesztő teherrel. Zubizarreta személyesen beszélt Ter Stegennel – bár a sportvezető csak annyit ismert el, hogy szabadidejében Németországban járt –, valamint a kapus családjával és menedzserével. A levont tanulságok szimpatikussá tették számára Ter Stegent: szoros a kapcsolata az édesanyjával és a nagypapájával, régóta együtt van barátnőjével, csendes, szerény fiatalember, aki kerüli a nyilvános szereplést, ám ilyen fiatalon mégis képes lehet elviselni a Camp Nou nyomását.

Az ügy komolyságára való tekintettel a Borussia Mönchengladbach máris közleményt adott ki, amelyben tagadja, hogy a klubbal 2015-ig szerződésben lévő hálóőr eladására készülnének.

„Hozzánk nem érkezett megkeresés semmilyen klub részéről, és optimisták vagyunk a közös folytatást, a hosszabbítást illetően is, hiszen Marc jól érzi magát nálunk” – mondta Max Eberl, a Mönchengladbach sportigazgatója. Gerd vom Bruch, a játékos menedzsere ezt annyival egészítette ki, hogy valóban tárgyalnak a német klubbal, de még nem született megállapodás, viszont a kapusnak kell kimondania a végső szót, méghozzá hamarosan.

Ettől még persze meggondolhatják magukat az eladást illetően, és szezon közben különben sem szerencsés ilyen horderejű bejelentésekkel megzavarni az érintett csapatok mindennapjait. A transfermarkt.de 11 millió euróra teszi a már háromszoros felnőttválogatott értékét. A német sajtóban megjelent hírek szerint a Barcelona ajánlata jelenleg 8 millió euró, viszont a Mönchengladbach 12 millió eurót kérne.

Egy hasonló vizit önmagában még semmit sem jelent, a közelmúltban Londonba és Lyonba is elutazott a Barca képviselője, hogy Gareth Bale-ről és Karim Benzemáról szerezzen személyes jellegű, a futballpályán túlmutató információkat. Végül a walesi és a francia sem került a klubhoz, előbbi helyett Jordi Albára esett a választás. Bale-t túl éretlennek, gyerekesnek jellemezték akkor, aki még nem szabadult ki a család védő öleléséből, a francia pedig nem volt túl meggyőző jelenség olyan kaliberű klub számára, mint a Barcelona. Ilyen az élet: azóta mindketten a Real Madridot erősítik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik