Marc-André ter Stegen: Az idény legfontosabb meccse következik

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 10:04
Marc-André ter Stegennek alighanem ennél nagyobb bravúrt is be kell mutatnia majd a Napoli elleni BL-nyolcaddöntő barcelonai visszavágóján (Fotó: Imago Images)
A Barcelona kapott gól nélkül szeretné befejezni a Napoli elleni visszavágót, és a katalán lapok abban reménykednek, hogy a csapat megnyeri a Bajnokok Ligáját.

Van-e esélye a Barcelonának megnyerni a Bajnokok Ligáját? Reálisan nézve nem sok, a Mundo Deportivo azonban a Chelsea 2012-es győzelmét és a görögök 2004-es Eb-sikerét hozza példának. Nos, ami biztos, hogy a katalánoknak először a Napoli elleni nyolcaddöntőt kellene sikerrel venniük, és már ez sem ígérkezik egyszerűnek. Olaszországban 1–0-ra vezettek a spanyolok, Victor Osimhen góljával egyenlítettek a hazaiak, így a keddi visszavágó előtt nyílt a párharc. A hazai pálya a Barcelona esélyét növeli, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy sérülés miatt a középpályán Pedri, Gavi és Frenkie de Jong nem bevethető, továbbá Alejandro Baldé és Ferran Torres sem egészséges.

A Barca elsősorban abban bízik, hogy az utóbbi néhány mérkőzésen stabilizálódott a védelme, és sorozatban három találkozót zárt kapott gól nélkül, a Getafe (4–0), a Bilbao (0–0) és a Mallorca (1–0) ellenit. Csakhogy kedd este mások mellett a jó formában lévő Victor Osimhent, Hvicsa Kvaracheliát és Matteo Politanót kell féken tartania a hazai védelemnek.

 

„Sokkal stabilabb lett a védekezésünk, a célunk kedden is az, hogy ne kapjunk gólt, így ha szerzünk egyet, már nem lehet baj – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Marc-André ter Stegen, a Barcelona kapusa. – Megérdemelten jutottunk tovább a csoportkörből, szeretnénk minél tovább menetelni. A Napoli az első meccs előtt váltott edzőt, azóta nyilván jobban összeszokott, de ez minket nem befolyásolhat. Nápolyban jól védekeztünk, igazán nagy helyzete nem is volt az ellenfélnek, csak lehetősége, abból sajnos gólt szerzett. Mivel sok a sérültünk, nagyjából egyenlők az esélyek, de bízunk magunkban. Nem szabad hagyni, hogy sokat legyen a labda a Napolinál, és nyomás alatt tartson minket, mert abból baj lehet. Itthon játszunk, vannak olyan futballistáink, akik egyedül is képesek eldönteni a mérkőzést, jó formában vagyunk. A keddi lesz az idény eddigi legfontosabb mérkőzése.”

A továbbjutáshoz persze gólt kell szerezni, amiért sokat tehet a Nápolyban betaláló Robert Lewandowski. A 35 éves lengyel csatár a fiatalokra nehezedő nyomásról beszélt a TVP Sportnak.

„A mai tizenhat-tizenhét éves tehetségeken hatalmas a nyomás, és ezt nehezen tudják kezelni hosszú távon. Az Instagrammal és a közösségi oldalak megjelenésével ez sokkal nagyobb probléma, mint korábban. Ezek elől nem lehet elbújni a négy fal közé. Ez most a futball egyik legnagyobb kihívása, figyelnünk kell a tehetségekre.”

Az idény legfontosabb mérkőzése vár ránk, évek óta nem jutott be a csapat a negyeddöntőbe, remélem, varázslatos esténk lesz. Sok a sérültünk, de ez nem lehet kifogás, mindenképpen nyernünk kell. A Napoli az olasz bajnok, jó formában van, és bár nagyjából hasonlók az esélyek, hazai pályán rajtunk lesz nagyobb a nyomás. A tizenegyesrúgások? Minden eshetőségre felkészültünk.
XAVI, a Barcelona vezetőedzője a Marcának

A klubvilágbajnoki indulás is tét a Napolinak

Aurelio De Laurentiis, a Napoli elnöke szeretné, hogy csapata kvalifikáljon a 2025-ös klubvilágbajnokságra. Az egyesület első embere ezért tízmillió eurós bónuszt ajánlott fel a keretnek, ehhez azonban be kell jutni a BL-negyeddöntőbe. A klub-vb-n 32 csapat vesz részt, és az úgynevezett együtthatópontok alapján az olasz csapatok közül a Juventus jelenleg öt ponttal előzi meg a Napolit, az Internazionale indulása pedig már biztos. A nápolyiak a keddi győzelemmel (két pont) és a továbbjutással (egy pont) három pontot szerezhetnek, vagyis még a negyeddöntőben is nyerniük kell legalább egy meccset vagy játszani két döntetlent (egy-egy pont), hogy kiüssék a nyeregből a Juvét. A klub-vb egyébként nemcsak a presztízs miatt fontos a Napolinak, hanem azért is, mert csak a kvalifikációért 50 millió euró jár.

BAJNOKOK LIGÁJA 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00: Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 1−1


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik