Hihetetlen: 40 éves a világ- és kétszeres Európa-bajnok Fernando Torres – videók

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 12:38
Fernando Torres gólöröme a 2008-as torna döntőjében (Fotó: Getty Images)
Hihetetlen tempóban repül az idő: mintha csak tegnap lett volna, hogy Fernando Torres még a spanyol másodosztályban bemutatkozott az Atlético Madridban, majd a Liverpool játékosa lett, aztán a Chelsea-be igazolt, majd rövid milánói kitérő után hazatért az Atléticóba, hogy aztán Japánban fejezze be pályafutását, amely során a válogatottal két Eb-győzelmet és egy világbajnoki címet szerzett – a Kölyök becenevű korábbi 110-szeres spanyol válogatott csatár március 20-án lett 40 éves.

 

Fernando Torres a 2000–2001-es idényben mutatkozott be az akkor a másodosztályban szereplő Atlético Madrid felnőttcsapatában, s második felnőttbajnokiján meg is szerezte első gólját. A pályafutását első kölyökcsapatában még kapusként kezdő Torres ekkor szakmai berkekben már jól ismert volt: két évvel korábban, 15 évesen megválasztották korosztálya legjobbjának Európában. Az utánpótlás-válogatottak ranglistáját végigjárva az U16-os és az U19-es válogatottal is Európa-bajnoki címet szerzett.

Az Atlético Madriddal két másodosztályú idényt követően jutott fel az élvonalba, amelyben a következő öt idény mindegyikében legalább 10 bajnoki gólt szerzett, s természetesen a válogatottba is hamar meghívást kapott: 2003 nyarán Portugália ellen mutatkozott be a nemzeti csapatban Inaki Sáez keze alatt, s ugyan az első 14 meccsén csupán egyszer volt eredményes, a 25. meccsén már 9 gól állt a neve mellett. 

Noha a Chelsea már a válogatottbeli bemutatkozása óta szerette volna szerződtetni Torrest, mégis egy másik szigetországi alakulat, a Liverpool csábította el  őt a spanyol fővárosból 2007 nyarán. A „vörösök” 38 millió euró fizettek az akkor 23 éves csatárért, aki a klubnál töltötte pályafutása legjobb éveit – már ha az egyéni eredményességet nézzük: 142 mérkőzésen 81 gólt szerzett a Liverpoolnál, igaz, a csapattal nem nyert semmit.

Nem úgy a válogatottal, amellyel a 2008-as Európa-bajnokságot sikerült megnyernie, sőt, a németek elleni fináléban ő szerezte az egyetlen gólt, két évvel később a Dél-Afrikában rendezett világbajnokságon is ott volt a spanyol válogatottal, amely ismét diadalmaskodott.

A 2008-AS EB DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA (Torres gólja 5:23-tól)

A friss világbajnok Torresnek továbbra is udvarolt a Chelsea, s 2011 januárjában sikerült megszereznie a csatárt a londoniaknak: 50 millió fontot fizettek érte, amivel az addigi legdrágább spanyol labdrúgó lett. A Chelsea-nél azonban valami megváltozott, a formája drasztikusan visszaesett, a tavaszi szezonban csupán egy bajnoki gólt tudott szerezni. A válogatottban gyengébb formája ellenére is tartotta a helyét, s a 2012-es Eb-n megvédte a címét a Furia Roja, ráadásul Torres olyan tettet hajtott végre, amely máig egyedülálló az Európa-bajnokság történtetében: a 2008-as döntő után a 2012-es torna utolsó mérkőzésén is betalált, ezzel máig ő az egyetlen, aki két különböző Eb-döntőben is gólt szerzett.

A 2012-ES EB-DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA (Torres gólja 9:38-TÓL) 

A válogatottal még a 2014-es világbajnokságon is ott volt, utolsó mérkőzése a nemzeti csapattal az Ausztrália ellen 3–0-ra megnyert harmadik csoportmeccs volt, gólt is szerzett, ám a világbajnoki címvédő nem jutott tovább csoportjából. A Chelsea-vel a 2012-es FA-kupa- és BL-győzelem után egy évvel Európa-ligát is nyert, aztán kölcsönben a Milanhoz igazolt 2014-ben – a londoniaknál 110 bajnoki 20 gólt szerzett, összesen 172 meccsen 45 gólig jutott a „kékeknél”. Az olaszoknál nem váltotta meg a világot – 10 meccsen egyetlen gólt szerzett –, ezért 2015 első napjaiban kölcsönben visszakerült az Atlético Madridhoz, a nyáron pedig végleg hazatért. Noha a korábbi számaitól elmaradtak a mutatói, így is fontos része volt a csapatnak, amellyel 2018-ban Európa-ligát nyert. Végül az Olympique Marseille elleni döntő után az utolsó atléticós bajnokiján egy duplával köszönt el másodszor is a piros-fehérektől, s ment Japánba levezetni egy évre.

Fernando Torres 2019-es visszavonulása két évig élvezte a „nyugdíjas éveket”, aztán 2021-ben újfent munkába állt, s a mai napig az Atlético Madrid U19-es csapatának vezetőedzőjeként dolgozik.

Manapság már az Atlético ificsapatának edzője (Fotó: Getty Images)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik