Yaakobishvili Antal: Míchel azzal viccelődött, én vagyok az új sztárigazolás

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.01.19. 08:56
Girona v Rayo Vallecano - King Cup
Yaakobishvili Antal 19 évesen ragyogó játékkal mutatkozott be a spanyol bajnokságot jelenleg vezető Girona együttesében (Fotó: AFP)
A magyar U21-es válogatottban számításba vett Yaakobishvili Antal kiváló teljesítményt nyújtott a Rayo Vallecano elleni bemutatkozó meccsén a Gironában, lapunknak többek között a Radamel Falcao elleni labdaszerzéséről, Daley Blind és Eric García dicséretéről, édesanyja könnyeiről, valamint a La Ligában listavezető csapata titkáról beszélt.

– Párharcai nyolcvanhárom százalékát megnyerte, ötször-ötször tisztázott, illetve blokkolta a labdát, két sikeres indítása mellett passzai  kilencvenhét százaléka pontos volt, ráadásul kiejtették a Rayo Vallecanót a Király-kupából. Tökéletes meccs volt?
Ha a helyzetemet gólra váltom, megkoronáztam volna az estét, de az biztos, hogy a szerdai volt pályafutásom legszebb napja! – mondta a Nemzeti Sportnak a 19 éves Yaakobishvili Antal, aki győztes meccsen mutatkozott be a Gironában, végigjátszotta a második félidőt. – A bemutatkozás nem is cél, sokkal inkább álom volt, úgyhogy repesek az örömtől. Háromgólos előny birtokában átfutott az agyamon, hogy ha még egyet szerzünk, beállhatok, ám a vendégek szépítése után azt hittem, nincs esély a bemutatkozásra – ehhez képest vezetőedzőnk, Míchel a szünetben szólt, hogy egy másik védővel együtt kezdjek el melegíteni. Nem éltem bele magam, de nagyon örültem, amikor rám esett a választása. Kicsit izgultam, a sípszó után viszont elillant a drukk, mindent kizártam, a szurkolóinkat sem hallottam.

– Megnyugtatta, hogy a száznégyszeres holland válogatott Daley Blind oldalán futballozott?
– De még mennyire! A pályán és a pályán kívül is nagyszerű a viszonyunk, szerintem kívülről is látszott, megvan az összhang közöttünk. Mindvégig irányított, mondta, mit csináljak, hová fussak, rengeteget segített. Ha más játszik mellettem, aligha ment volna így a játék.

– Sokan mondják, az első labdaérintés meghatározó: ha jól sikerül, lökést, önbizalmat adhat. Önnek hogyan sikerült?
– Nem tudom felidézni az elsőt, annyi minden történt a negyvenöt perc alatt. Jó ideje az első kerettel készülök, ismerem a sémákat, a taktikát, úgyhogy tudtam, mit várnak tőlem – egyedül a szabadrúgásoknál, illetve a szögleteknél elvárt helyezkedést vettük át a szünetben. A megbeszéltek szerint tartottam a pozíciómat, úgy érzem, sikerült felvennem a tempót. Sokat segít, hogy minden edzésen a La Liga egyik legjobb csatára, Artem Dovbik ellen kell megállnom a helyem, rengeteget tanulok az egymás elleni játékból.

– Nagy élmény volt Radamel Falcaóval megküzdeni a labdáért?
– Mindenki azt ecsetelte, mekkora sztár, fokozottan figyeljek rá, de olyan állapotba kerültem, hogy nem csupán a nézők morajlását, az ellenfél kilétét is kizártam, csak a saját feladatomra összpontosítottam. A legszívesebben arra a megmozdulásomra emlékszem vissza, amikor a tizenhatoson belül becsúszva szereltem a kolumbiai csatárt.

– Nem ez volt az egyetlen eset, amikor így mentett a tizenhatoson belül…
– Mindkettőnél úgy éreztem, necces, hogy elérem-e a labdát, de kockáztatnom kellett. Az elsőnél Randy Nteka elől tisztáztam becsúszva, ám előtte magamat hoztam nehéz helyzetbe: a beadás előtt megigazítottam a sípcsontvédőmet. Nem kellett volna bíbelődnöm vele, de szerencsére az utolsó pillanatban odaértem.

„Anti, korához képest érett, képzett, modern középhátvéd, akiben nagyon komoly potenciál rejlik. Példaértékű a hozzáállása a sporthoz, mindent a futballnak rendel alá, aminek a legjobb visszaigazolása az volt, hogy bemutatkozott a Gironában. Nagy értéke a magyar labdarúgásnak, hosszú távon segítségére lehet majd a felnőttválogatottnak.”

 

Georgi Attila,
a SEG játékosügynöke, Yaakobishvili Antal képviselője

 

GEORGI ATTILA

– Milyen visszajelzéseket kapott?
– Mindenki gratulált, a posztomon szereplő Daley Blind és Eric García is megdicsért, Míchel pedig a csütörtöki edzés előtt viccesen azt mondta, én vagyok az új sztárigazolás – nagyon jólesnek ezek a visszajelzések. A közösségi médiában is rengetegen üzentek, nem győzök válaszolni a szurkolói levelekre, örülök nekik. A legboldogabb azonban amiatt vagyok, hogy a szüleim a helyszínen látták a bemutatkozásomat, édesanyám a könnyeivel küszködött. Nekik köszönhetem a legtöbbet, hogy valóra vált az álmom, mindent annak rendeltek alá, hogy én profi futballista legyek.

– Túl van az első meccsén. Hogyan tovább?
– Szeretnék minél többet játszani, de már az is hatalmas eredmény, ha neveznek a bajnokikra. Az a cél lebeg a szemem előtt, hogy idővel az első keret stabil játékosa legyek. Nagyszerű a Gironához tartozni, senki sem gondolta volna, hogy fél távnál vezetjük a tabellát.

– Árulja el, mi a csapat titka?
– Nincs semmilyen titok. Mindenki minden nap száz százalékot ad bele edzésen, ami kifizetődik. Ebből is látszik, nem kellenek sztárjátékosok a sikerhez.

– Míchel szavait felidézve most saját maga ellen beszél.
– Értem a viccet, de nagyon messze vagyok attól, hogy sztárjátékosnak nevezzenek. Az viszont biztos, hogy a fejlődésem és a jövőm szempontjából kiváló helyen vagyok.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
NYOLCADDÖNTŐK
Csütörtök
Atlético Madrid–Real Madrid 4–2 – h. u. (Samuel Lino 38., Álvaro Morata 57., Griezmann 100., Rodrigo Riquelme 118., ill. Oblak 45+1. – öngól, Joselu 83.)
Unionistas de Salamanca (III.)–FC Barcelona 1–3 (Á. Gómez 31., ill. Ferran Torres 45., Koundé 69., A. Balde 73.)
Szerda
Girona–Rayo Vallecano 3–1 (Stuani 15., 19. – a másodikat 11-esből, Blind 26., ill. Nteka 36.) 
Osasuna–Real Sociedad 0–2 (Oyarzabal 57. – 11-esből, Merino 90+8.)
Kiállítva: Catena (56., Osasuna) 
Valencia–Celta Vigo 1–3 (Pepelu 29. – 11-esből, De la Torre 13., Duvikasz 18., 80. – előbbi 11-esből) 
Kedd
Getafe–Sevilla 1–3 (Jaime Mata 23., ill. S. Ramos 8., I. Romero 48., 55.)
Athletic Bilbao–Alavés 2–0 (Villalibre 28., 60.)
Tenerife (II.)–Mallorca 0–1 (Larin 120.) – h. u.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik