La Liga: Nem tartom kizártnak, hogy a jövőben még leszek a Barcelona edzője – Xavi

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 15:04
FC Barcelona v Villarreal CF - LaLiga EA Sports
Xavi most is nehéz perceket élt át a sajtótájékoztatón (Fotó: Getty Images)
Az Osasuna elleni bajnoki előtt megtartotta szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóját Xavi, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő FC Barcelona vezetőedzője. A katalán csapat búcsúzó mesterét persze mindenről kérdezték az újságírók, csak a meccsről nem. Szóba került a távozása, a Joan Laportával ápolt kapcsolata, és az is, hogy mit tanácsolna az utódjának.

Mint megírtuk, az idény végén távozik az FC Barcelona kispadjáról Xavi, aki felemás mérleget tud felmutatni a katalán csapat élén. Egyfelől dicséretes, hogy tavaly bajnokságot és szuperkupát nyert a már akkor is ezer sebből vérző Barcával, másfelől csalódás a teljesítménye, a nemzetközi porondon (Bajnokok Ligája és Európa-liga) ugyanis kétszer is nagyot bukott az együttessel. A szakember e nehéz időszak után vont mérleget.

„Azért a Villarreal elleni mérkőzés után jelentettem be a távozásomat, mert szerettem volna elérni egy reakciót. A következő idényben mindenek előtt reményre van szükségünk. A célom az, hogy jól fejezzem be az idényt a klubnál, gondolva az elnökre és Decóra is. A projekt folytatódni fog, szerintem ez volt a lehető legjobb döntés, amit meghozhattam” – mondta el a sajtótájékoztatón Xavi.

Az FC Barcelona mestere beszélt arról is, hogy sokan nem becsülték meg munkáját: „A klub történelmének egyik legnehezebb időszakában érkeztem ide, és úgy gondolom, nem becsülték meg eléggé a munkánkat. Már az idény elején azon gondolkodtam, hogy a nyáron távozok. Mert tehetsz bármit, mondhatsz bármit, ennél a klubnál azt nem fogják értékelni. És nem arról van szó, hogy nem bírom a nyomást, sőt, épp ellenkezőleg. Az elvégzett munkát soha nem fogják értékelni” – mutatott rá az egyik állandó problémára, hozzátéve, hogy szerinte még mindig zárhatják jól az idényt. Szavai szerint a bajnokságban bár nagy a hátrányuk, nem fogják feladni, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza elé pedig nagy reményekkel tekintenek. Megismételte azonban, hogy tehetnek bármit az idény hátralévő részében, „azt nem fogják értékelni.”

Az egyik újságíró rákérdezett Xavi múlt heti kirohanására, amikor a tréner azt találta mondani a sajtótájékoztatón, hogy „kegyetlen” dolog a Barca edzőjének lenni. Akkori gondolatait Xavi most sem cáfolta, mi több, még inkább nyomatékosította azokat: „Azért mondtam ezt, mert így érzek. Beszéltem már erről Peppel (Guardiola – a szerk.), láttam szenvedni Luis Enriquét, és Valverdével beszélve ugyanez volt a helyzet. A probléma az igényekkel van. Mintha minden pillanatban az életed tennéd kockára. Ez pedig kegyetlen.”

Arra a kérdésre, hogy esetleg a jövőben előfordulhat-e egy második Xavi-ciklus az FC Barcelonánál, a szakember óvatos igennel felelt: „Nem tartom kizártnak, hogy a jövőben még leszek a Barca edzője. Most nincs rám szüksége a klubnak, ezért is döntöttem a távozás mellett. De egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy egy nap visszatérek.”

A sajtótájékoztató végén kérdezték arról is, hogy mit tanácsolna az utódjának: „Veled is meg fog történni... Azt tanácsolnám, hogy viselkedjen természetesen, és ne hagyja magát befolyásolni. Én legalábbis így tettem. Az volt az álmom, hogy a Barca edzője legyek, nyerjek és még szépen is futballozzak a csapattal. És úgy érzem, ez sikerült is. Nagyon büszke vagyok, mert a végsőkig hittem a filozófiámban. Azt is tanácsolnám neki, hogy élvezze ki a helyzetet, bár tudom, hogy ez lehetetlen” – mondta Xavi. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik