Spanyolország: „Nem fogok lemondani!” – Rubiales embervadászatot emleget

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.25. 14:29
null
Luis Rubiales meglepte azokat, akik szerint a rendkívüli közgyűlésen bejelenti a lemondását (Fotó: AFP)
Bár sokan arra számítottak, hogy pénteken lemond a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöki tisztségéről Luis Rubiales, a női labdarúgó-világbajnokság döntője után történtek miatt össztűz alá kerülő sportvezető ezt nem tette meg, a szervezet rendkívüli közgyűlésén kijelentette, harcolni fog a maga igazságáért.

 

Mint ismert, Rubiales a spanyol női válogatott első vb-címét ünnepelve előbb a spanyol királynő és a 16 éves hercegnő társaságában fogdosta magát a díszpáholyban, majd a díjátadón megcsókolta Jenni Hermosót, a spanyol csapat egyik játékosát.

Rubiales tetteit rengetegen kritizálták, többek között női jogi szervezetek követelték a lemondását, és csütörtökön az a hír járta, hogy a szövetségen belül is azt javasolták neki, ne sodorja veszélybe a 2030-as vb-pályázatot, inkább húzódjon a háttérbe. Ezek után került sor a pénteki közgyűlésre, amelyen Rubiales magából kikelve ismételgette: „Nem fogok lemondani!”

Eközben a közgyűlés egy része tapsolt, köztük Jorge Vilda, a női válogatott szövetségi kapitánya is.


Rubiales hozzátette, az őt kritizálók „fals feminizmus álcája mögé bújva” próbálják meg besározni, az egész egy boszorkányüldözés, és ha kell, akár a bíróságon is megküzd a pozíciójáért.

A Hermosóval közös csókjáról elmondta, a játékos beleegyezésével, sőt kezdeményezésére történt meg.

„Az egész spontán volt, kölcsönös, euforikus, nem előre eltervezett. Ez a lényeg. Egy pillanat műve elég ahhoz, hogy eltávolítsanak engem? A végsőkig harcolni fogok” – szögezte le Rubiales, aki szerint „társadalmi kivégzést rendeltek el”, és készen áll megküzdeni azokkal, akik megbélyegezték.

„Őszintén bocsánatot kérek, ha kell, de nem érdemlem meg, hogy egy ilyen embervadászat célpontja legyek” – mondta Rubiales, akinek tette szembemegy a spanyol sporttörvény szexista tetteket tiltó szabályaival, és akinek az ügyében a FIFA is vizsgálatot indított.

Az As úgy tudja, a közgyűlésen elhangzottak után a spanyol Nemzeti Sportbizottság az ország Sportbíróságához fordult , azt követelve, hogy azonnali hatállyal függesszék fel Rubiales elnöki tisztégét. Victor Francos, Spanyolország sportügyeinek államtitkára ígéretet tett rá, hogy kiemelten kezelik az ügyet, és Rubialest akár már pénteken felfüggeszthetik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik