Casillas harcol, nem menekül, Ancelotti kivár

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.01.10. 23:03
null
Iker Casillas jelen állás szerint hazai és nemzetközi kupameccseken bizonyíthat, bajnokin nem (Fotó: Reuters)
Az ünnepek után összeszedtük önöknek az elmúlt év legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb történéseit, elsirattuk a sportvilág, a labdarúgás halottjait, elszomorkodtunk a visszavonultak miatt – de az élet megy tovább, az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Primera Divisiónnal zárjuk.

 

 

BARCELONA A TÉLEN SEM LESZ ÁTJÁRÓHÁZ

Bár a nyáron nagy jövés-menésre számítottak a több csapatrészben is renoválásra szoruló Barcelonánál a szakértők, az újdonsült mesterről, Gerardo Martinóról kiderült, hogy nem transzferőrült. Most sem igazolgat, még kapust sem, a mönchengladbachi Marc-André ter Stegen is csak a nyáron költözhet oda, akár csak a védelembe a legújabb kiszemelt, Nemanja Vidics, akinek a nyáron kifut a kontraktusa a Manchester Uniteddel. Meglepő kissé, hogy Martino felvette a kapcsolatot az Inter középpályásának, Fredy Guarínnak ügynökével, az viszont nem, hogy figyeltet egy kapust Argentínában: az Estudiantes Jerónimo Fullija (vagy másik nevén: Gerónimo Rulli) a szerencsés, akit egyébként a Manchester City is monitoroz. A Villarreal bekkje, Mateo Musacchio viszont alighanem kikerült Martino kiskosarából, lévén elnöke 50 millió eurót kér érte. Ennyibe még a chelsea-s David Luiz vagy Mata sem kerülne... Igaz, hozzá kell szoknunk a nagy számokhoz, az Atlético Kokéjének kivásárlási ára például 60 millió.

Javier Mascheranót mindeközben a Napoli, Martín Montoyát az AS Roma és a Liverpool, Cristian Tellót a Pool és a Valencia kerülgeti (a „farkasok” mindeközben kifizették a fiatal üstökös, Tonny Sanabria kivásárlási árát, amely hárommillió, adókkal együtt ötmillió). Ne feledjük azonban, más tészta a bejelentkezés, és más az elvitel: Xavit például a New York Red Bulls már most hívja, hogy 2016-ban, szerződése lejártakor csatlakozzon hozzájuk.

ANCELOTTI NEM KAPKOD

Ahogyan azt a nyáron kissé csodálkozva tapasztalhattuk, a Real Madrid olasz mestere, Carlo Ancelotti nem ragadta meg az új edzőknek sokszor alanyi jogon járó udvarseprűt, ugyanis nem cserélte a fél keretet. Legutóbb Xabi Alonsóval is hosszabbított, és bár Iker Casillasszal továbbra is csak a kispadon számol, nem valószínű, hogy feladná a kapus a kezdőbe kerülésért folytatott harcát – legalábbis nem most a télen. Pedig a nyáron világbajnokságot rendeznek, és egészen biztosan átfutott párszor Casillas fején, hogy nehéz lesz úgy felkészülnie a tornára, hogy Diego López mögött csak a hazai kupában és a Bajnokok Ligájában védhet; korai kiesések esetén meg különösképpen nagy bajban lesz. Bejelentkezett érte a Schalke (na, annyira nagy bajban azért nincs Casillas), és spanyol lapok szerint az Arsenal és a Manchester City is szívesen látná őt soraiban. Gesztusértékű viszont, hogy Casillas nemrégiben született gyermekét azonnal klubtaggá tette a Realban – ha tényleg távozni akarna, aligha foglalkozott volna ezzel.

Hasonló cipőben jár a fiatal támadó, Álvaro Morata, aki ugyan minden nyilatkozatában szerelmet vall a Realnak, de kevesli játékpercei – őt is az Arsenal csábítja gőzerővel, kétmillió euróért meg is kaphatja a tavaszra, hacsak nem a két másik kérő egyike, a Juventus vagy a Barcelona lesz a nyerő. Fábio Coentraót ugyebár a Unitednek parentálják, 14.5 millióért, a kétszer ennyit érő Ángel di Maríát a nyáron még a PSG vitte volna, most a Monaco is szóba került – az argentinnal nem is legutóbbi férfias gesztusa a legnagyobb problémája a publikumnak, hanem gyakori lélektelen teljesítménye. Éppen kapóra jöhet Ancelottinak, hogy a Chelsea árulja Juan Matát, akiben buzog a bizonyítási vágy, és már egy ideje kacérkodik vele a Real. Igaz volt ez Robert Lewandowskira is, de róla lemaradtak a spanyolok, ám Dortmundból vinnék a kreatív középpályás Ilkay Gündogant – akinek szerződése 2015-ben jár le. A hírek szerint szeretné Madridban folytatni a labdarúgó, és ez távozása mellett szól, mert biztosan nem szeretne vele is úgy járni a BVB, mint a lengyel csatárral.

AKIKNEK MÁRIS SIKERÜLT ERŐSÍTENI

Néhány csapat nem halogatja ennyit az erősítéseket, igaz, ők mernek (pontosabban kényszerülnek) kicsiben gondolkodni. Az Adil Ramit elűző Valencia például megszerezte a francia bekk helyére a portugál tinit, Rúben Vezót, akinek játékjogáról 1.6 millióért mondott le a Vitória Setúbal (de az eladóé a következő eladási díj egynegyede). 2018-ig szóló új szerződésében kivásárlási ára 7.5 millió euró lett, 4.5 millióért lehet majd megvenni végleg a fél évre kölcsönbe a Lokomotiv Moszkvától hamarosan megérkező csatárt, Felipe Caicedót. Az Atlético Madrid kölcsönvette Diego Simeone egykori csapattársát, José Sosát a Metaliszt Harkivtól a tavaszra, 1.5 millióért, az Osasuna megszerezte a nyár óta munkanélküli egykori Barcelona-játékos Cristian Lobatót, az Almería lecsapott a Maccabi Tel Aviv balbekkjére, az ősszel a Győr ellen is pályára lépett Manére; a Málaga pedig valamivel kevesebb mint egymilliót kényszerült átutalni a sokoldalú argentin középpályásért, Pablo Pérezért a Newell's Old Boysnak.

A SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
UD ALMERÍA
Érkezett: Hans Martínez (kölcsönbe, Universidad Católica, ingyen), Jonathan Zongo (Almería B), Mané (Maccabi Tel Aviv, i.)
Távozott: Hernán Pellerano (Club Tijuana)
ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:
ATLÉTICO MADRID
Érkezett: José Sosa (kölcsönbe, Metaliszt Harkiv, 1.500.000 euró)
Távozott:
FC BARCELONA
Érkezett:
Távozott:
REAL BETIS SEVILLA
Érkezett:
Távozott:
CELTA VIGO
Érkezett:
Távozott:
ELCHE
Érkezett:
Távozott:
ESPANYOL BARCELONA
Távozott:
Érkezett:
GETAFE
Érkezett:
Távozott:
GRANADA
Érkezett:
Távozott:
UD LEVANTE
Érkezett: Nagore (Alcorcón, i.)
Távozott:
MÁLAGA
Érkezett: Pablo Pérez (Newell's, 950.000)
Távozott:
CA OSASUNA
Érkezett: Cristian Lobato (egyesület nélküli)
Távozott:
REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:
REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott: Liassine Cadamuro (k., Mallorca)
SEVILLA
Érkezett:
Távozott: Raul Rusescu (k., Sporting Braga, 225.000), Hedwiges Maduro (PAOK, i.)
VALENCIA
Érkezett: Rúben Vezo (Vitória Setúbal, 1.600.000)
Érkezett: Adil Rami (k., Milan, 400.000)
REAL VALLADOLID
Érkezett:
Távozott:
RAYO VALLECANO
Érkezett:
Távozott:
VILLARREAL
Érkezett:
Távozott:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik