Három (egy) új muskétás a Ligue 1-ben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.01.09. 19:25
null
Djibril Cissé újra francia földön mutathatja meg tudását – és tetoválásait (Fotók: Action Images)
Az ünnepek után összeszedtük önöknek az elmúlt év legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb történéseit, elsirattuk a sportvilág, a labdarúgás halottjait, elszomorkodtunk a visszavonultak miatt – de az élet megy tovább, az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Ligue 1-gyel folytatjuk.

 

CISSÉ MEGKÉSVE, DE ANNÁL NAGYOBB TERVEKKEL

A fiatalabb korosztály nem emlékezhet rá, de jó tíz évvel ezelőtt Djibril Cissé nemhogy a francia, de az egyetemes labdarúgás egyik legnagyobb csatárígérete volt, aki kétszeres hazai gólkirályként igazolt a Liverpoolhoz, húszmillió euróért. Egy horrorisztikus lábtörés véget vetett klasszislétének, de odahaza, a Marseille-ben újra magára talált, aztán kétszeres görög gólkirály lett a Panathinaikosszal, megbukott a Lazióval, kalandozott az al-Garafában és a Kubany Krasznodarban – hogy 66 hónap után visszahúzza őt a Ligue 1, de élemedett korára (már 32 éves, túl jó néhány műtéten) tekintettel már csak a Bastia kínált számára elfogadható kontraktust.

ÁTIGAZOLÁSOK 2014 TÉL
ANGLIA
OLASZORSZÁG
NÉMETORSZÁG

Mivel az oroszokkal felmondta kontraktusát „a legtöbbet utazó francia csatár", akit Angliában egy ottani birtoka után csak „Frodsham lordja"-ként emlegetnek, ingyen szerezték meg a korzikaiak, egyébként pályafutása során összesen 52.8 millió eurót fizettek már érte.

„Mindenki tudja hogy mi a célom. Nagyon szeretem a kéket, a válogatott mezét, és mindent meg fogok tenni, hogy újra beöltözhessek. Derűlátóan tekintek a jövőbe, lesznek még nagy dobásaim, továbbra is éhes vagyok gólokra, trófeákra" – nyitott a csatár új állomáshelyén. Egyébként szupermodell barátnője (aki maga a gömbérzékiség!) is vele tartott, tehát sokkal többet fog szerepelni a médiában a kis klub, mint korábban. Ha a gárda edzője, Frédéric Hantz megpengeti a megfelelő húrt Cissé bizony igencsak excentrikus lelkivilágában, és ügyesen kihasználja egy nemsokára visszavonuló egykori klasszis felhorgadt bizonyítási vágyát, akkor bombaüzletet kötött az SCB.

FRANCIA-REUNIONI ÓRIÁS A BORDEAUX-BAN

Szintén a világbajnoki szereplés lebeg Guillaume Hoarau szeme előtt: a 190 centiméternél is magasabb támadó a kínai Dalian Aerbint hagyta ott nemrégiben, hogy visszatérjen Franciaországba, Bordeaux-ba. Hoarau ötszörös válogatott, nemrégiben még a PSG-ben vitézkedett (az évszázad üzleteként harangozták be), de tavaly a párizsiaktól a Dalianhoz került. Ott ötmilliós értékét alaposan megroncsolta, pár gólt szerzett csupán, így igen hamar felbontották három évre kötött szerződését (de az egykori barcelonás Fábio Rochemback, Seydou Keita kettőst is menesztették az ázsiaiak).

A Girondinshez is csak egy fél évre írt alá, óvatosan. A télen a Marseille, a Saint-Étienne, a Nantes és a Lens is csábította, de ezek szerint anyagilag nem eléggé alátámasztottan. Mi tagadás, nehéz is lehetett versenyezni a réunioni származású ék kínai bérével, ahol évi négymillió eurót keresett...

Guillaume Hoarau (jobbra) Kínából tér vissza a Ligue 1-be
Guillaume Hoarau (jobbra) Kínából tér vissza a Ligue 1-be

Egyébként Cissével együtt az adhat neki reményt vb-ügyben, hogy a válogatott csatárai, Karim Benzema, Olivier Giroud, Loic Rémy, André-Pierre Gignac és Bafétimbi Gomis közül egyik sem az kimondott „Les Bleus-gólzsák".

MEGÉRKEZETT „AFRIKA RUGANYOS PETER CROUCHA" IS

Nem és nem nyugszik az újgazdag AS Monaco, bár ott lebeg előtte legújabb üzletfele példája arra vonatkozóan, hogy a nemzetközi pénz- futballvilág nem fenékig tejfel: az elefántcsontparti válogatott támadót, Lacina Traorét ugyanis az orosz Anzsitól szerezték meg. Mégpedig tízmillió euróért, és ez azért is lényeges, mert az akkor még anyagilag a topon lévő dagesztáni csapat 18 milliót fizetett Taroréért 2012-ben a Kubany Krasznodarnak; egyébként a kolozsvári CFR csábított át a futballistát a vén kontinensre a Stade d'Abidjantól, 50 ezer euróért, hogy aztán 120-szeres haszonnal adja tovább. A 203 centiméteres csatár magasságához képest igazán dinamikusan fut, koordináltan mozog, gyorsan cselez, labdaérzéke is átlagon felüli, így aztán nagyon jól járnak vele a Hercegségben.

Lacina Traoré (balra) is elhagyta a süllyedő Anzsit
Lacina Traoré (balra) is elhagyta a süllyedő Anzsit

Négy és fél évre kötötték őt magukhoz, de talán hogy ne zavarja Radamel Falcao köreit, kölcsönadják őt Angliába a tavaszra, a West Ham Unitedhez, ahol (a nemsokára felépülő) Andy Carroll-lal egy igen ütős is mindenképpen kiemelkedő csatársort alkothat. Azért ez furcsa döntés a monacóiaktól, mert csak egyetlen gólerős támadóval rendelkeznek, Falcaóval, azaz lenne éppen helye a keretben Traorének már most is.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
AC AJACCIO
Érkezett:
Távozott: Brandon Deville (kölcsönbe, Westerlo), Adrian Mutu (szerződését felbontották), Mbaye Diagne (kölcsönből vissza, Juventus)
SC BASTIA
Érkezett: Djibril Cissé (Kubany Krasznodar, ingyen)
Távozott:
FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Guillaume Hoarau (Dalian, ingyen)
Távozott:
FC ÉVIAN THONON GAILLARD
Érkezett:
Távozott:
EA GUINGAMP
Érkezett:
Távozott:
OSC LILLE
Érkezett:
Távozott:
LORIENT
Érkezett:
Távozott:
OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Távozott: Jordan Ayew (k., Sochaux)
AS MONACO
Érkezett: Carl Medjani (kv., Olympiakosz), Lacina Traoré (Anzshi, 10.000.000), Gaetano Monachello (kv., Cercle Bruges)
Távozott: Carl Medjani (k., Valenciennes)
HSC MONTPELLIER
Érkezett: M'Baye Niang (k., Milan)
Távozott: Jean Deza (Universitario de Deportes)
NANTES
Érkezett:
Távozott:
OGC NICE
Érkezett: Stéphane Bahoken (kv., St. Mirren)
Távozott: Diacko Fofana (szerződését felbontották)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Távozott:
STADE REIMS
Érkezett:
Távozott:
FC STADE RENNES
Érkezett:

Távozott: Onyekachi Apam (sz. f.)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Távozott:
FC SOCHAUX-MONTBÉLIARD
Érkezett: Nathan Sinkala (k., TP Mazembe), Jordan Ayew (k., Sochaux)
Távozott:
FC TOULOUSE
Érkezett:
Távozott:
VALENCIENNES
Érkezett: Majeed Waris (k., Szpartak Moszkva), Carl Medjani (k., Monaco)
Távozott:

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik