Inter-Chelsea: beindul az adok-kapok?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.01.07. 19:46
null
Cambiassót állítólag Angliába passzolná el az Inter, a genoás „állatorvosi ló”, Alexander Merkel pedig már ott is van <br />(Fotó: Action Images)
Az ünnepek után összeszedtük önöknek az elmúlt év legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb történéseit, elsirattuk a sportvilág, a labdarúgás halottjait, elszomorkodunk nemsokára a visszavonultak miatt (amikor David Beckham játszani kezdett, még szüleiknél laktak a mai harmincasok, mire letelik lakáshitelük, Becks fia is szögre akasztja) – de az élet megy tovább, az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Premier League után a Serie A-val folytatjuk.

 

FÓKUSZBAN: AZ INTER

Pár éve még sorozatos olasz bajnoknak, sőt, Bajnokok Ligája-címvédőnek számított az Internazionale, no de azóta történt néhány érdekes dolog a klubnál. Az új elnök-tulajdonos, Erick Thohir (a legendás Massimo Moratti ugyebár bedobta tavaly a törölközőt) sem közvetlenül a bölcsek kövére kötötte bankszámláját, hangzatos nyilatkozatok ide vagy oda, egyelőre legalábbis nem tolonganak világsztárok ügynökei a klubház előtt.

Egy érkezőről tudunk eddig beszámolni, aki nem más, mint az ingyen már a nyáron a Tigrétől megszerzett argentin támadó középpályás, Rubén Botta, aki az EU-n kívüli kvóta betelése miatt akkor a Livornóhoz, onnan most az Inter keretéhez került. Időlegesen, ugyanis minden bizonnyal elcserélik őt (pontosabban fele játékjogát, kétmillió euróba csomagolva) a Torino szélsőhátvédjére, Danilo D'Ambrosióra. A kolumbiai középpályás, Fredy Guarín menne is a Chelsea-be meg nem is, olasz lapok szerint a klubok már a 15 milliós lelépési díjról is megegyeztek, miközben a londoniak Andrea Ranocchiát is vinnék. A nyáron 7.5 millióért (félig...) vett Iszhak Belfodilt a West Ham, a QPR, a Crystal Palace, a Fulham és a Sassuolo, Patrick Olsent a Panathinaikosz, Álvaro Pereirát a Swansea és a Marseille, Gaby Mudingayit az Eintracht Frankfurt és a Torino csábítja erősen – miközben a kiszemeltek, a chelsea-s Demba Ba vagy a PSG-s Ezequiel Lavezzi mind húszmillió euró körüli összegbe kerülnének, Juan Mata vagy Hernanes meg még ennél is sokkal többe...

Reálisabb ötlet kölcsönkérni a Tottenhamtől Erik Lamelát, aki szintén azonnali erősítés, a Southampton Pablo Osvaldója dettó, és relatíve olcsóbb gyógyír lehetne a középpálya kínjaira a sevillai Ivan Rakitic, a gólszegénységre pedig az atalantás Germán Denis. A védelmet a bázeli Fabian Schärrel vagy a nápolyi Paolo Cannavaróval szeretnék acélosítani, miközben még az is gondot okoz, hogy Esteban Cambiasso évi 4.6 millió eurót keres, Thohir ezért gőzerővel dolgozik azon, hogy elhelyezze valahol máshol – mondjuk a Manchester Unitednél vagy éppen José Mourinho Chelsea-jénél, amely szép lassan szimbiózisba kerül a milánóiakkal, ha minden terv realizálódik.

AMERIKÁBÓL JÖTTEM

A nemrégiben visszavonuló Alessandro Nesta nemcsak családja miatt nem felejtette el az olasz nyelvet kanadai „végjátékában", Montrealban, hanem azért sem, mert az MLS-ben oldalán ott vitézkedett a Bolognától kölcsönkapott Andrea Pisanu, Daniele Paponi kettős. Előbbi ugyebár középpályás, és rendszeresen pályára lépett, utóbbi – szintén sokszoros egykori U-válogatott – támadó, és rúgott pár gólt az MLS-ben, mégsem volt maradásuk. Pisanut azóta kölcsönadták a Pratónak, de utóbbinak sincs sok virágvasárnapja a Bolognában. Egyébként maradt olasz a Montrealban két talján veterán, Matteo Ferrari és Marco Di Vaio személyében.

PARMA, TE A JAVÍTHATATLAN TRANSZFERMÁNIÁS!

Mint emlékezetes, a Parma a nyáron jó 150 játékost mozgatott meg, és nem is szeretnénk tudni, miért, és mi sem természetesebb, hogy a városban a télen sem fagyott be a Merca-tó. A szlovén fiókcsapatnak, az ND Goricának ugyebár nemhogy pár játékost, egy egész és igen bő keretet kölcsönadott az olasz egylet, amely most pár játékost visszarendelt (még maradt ott 18), így a magyar Ihrig-Farkas Sebestyént is. A tizenkilenc esztendős középpályást még 2012-ben vette meg a Parma a Budapest Honvédtól, 150 ezer euróért, az ifjúsági csapattól került kölcsönbe a Goricához, de most már a profi kerethez csatlakozott. Az ősszel kiegészítő embernek számított, a Torino elleni bajnokin most nem került a keretbe, de bízunk abban, csak lehetőség kap honfitársunk, amelyet ki is tud használni.

Növeli Ihrig-Farkas esélyeit, hogy egyetlen számottevő labdarúgó sem érkezett vissza kölcsönből. A legnevesebb távozó egyébként a chilei karmester, Jaime Valdés, akit tavalyelőtt vettek közel kétmillió euróért a Sporting CP-től, de most hazaengedték a Colo Colóhoz, ahol 1.2 millió eurót keres majd a következő három évben.

MERKEL? EGY DARABIG NEM KELL

A 22 esztendős német-kazah, sokszoros német U-válogatott középpályás, Alexander Merkel nem unatkozik egyetlen átigazolási idényben sem, fiatal korának dacára túl van már jó néhány klubváltáson, megjárta a Stuttgart, Milánó, Genova utat: utóbbi két város között néha követhetetlen cikázást folytatott, adták, vették, cserélték, közös tulajdonba majd egészében. Na jó, tulajdonképpen Stephan El Shaarawy fele játékjogát cserélte el a Milan a Genoával az ő fele játékjogára, pontosabban a tízmillió eurós (fél)vételárba a milánóiak betudták a középpályást ötmilliós értékben; majd 2012-ben teljesen megvette őt a Genoa (na de úgy, hogy El Shaarawyért kapott még hatmilliót és Merkel másik felét, immáron 2.5 millió euró értékben), közben kölcsönadta egy időre a németet az eladónak, hogy mindenki elveszítse a fonalat. Hogy még izgalmasabb legyen a dolog, tavaly ilyenkor megvette őt az Udinese (de nem ám simán, áh, bele is haltak volna, hanem elcserélték őt Antonio Floro Floresre úgy, hogy a Genoa kétmillió eurót és egy fél Merkelt fizetett a támadóért, utóbbit ötmilliónyi értékben), amely ezen a télen kölcsönadta őt is testvércsapatukhoz, a Watfordhoz egy fél idény erejéig. Egyszóval: elhagyta a Serie A-t az olasz átigazolások állatorvosi lova...

AZ OLASZ SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2013 TELE
ATALANTA
Érkezett:
Távozott: Johan Benaluan (kölcsönbe, Parma)
BOLOGNA
Érkezett: Andrea Pisanu (kölcsönből vissza, Montreal Impact), Daniele Paponi (kv., Montreal Impact)
Távozott: Andrea Pisanu (k., Prato)
CAGLIARI
Érkezett:
Távozott: Lorenzo Ariaudo (Sassuolo, 500.000 euró), Rui Sampaio (szerződését felbontották), Radja Nainggolan (k., Roma, 3.000.000)
CATANIA
Érkezett: Francesco Lodi (Genoa, közös tulajdonba)
Távozott:
FIORENTINA
Érkezett:
Távozott: Marcos Alonso (k., Sunderland)
HELLAS VERONA
Érkezett:
Távozott:
INTERNAZIONALE
Érkezett: Rubén Botta (Livorno, i.)
Távozott:
JUVENTUS
Érkezett:
Távozott:
LAZIO
Érkezett:
Távozott:
AS LIVORNO
Érkezett:
Távozott: Rubén Botta (Inter, i.)
AC MILAN
Érkezett: Adil Rami (Valencia, k., 400.000), Honda Keiszuke (CSZKA Moszkva, i.)
Távozott: M'Baye Niang (k., Montpellier)
NAPOLI
Érkezett:
Távozott:
AS ROMA
Érkezett: Radja Nainggolan (k., Cagliari, 3.000.000)
Távozott: Júlio Sérgio (szerződését felbontották)
US SASSUOLO
Érkezett: Lorenzo Ariaudo (Cagliari Calcio, 500.000)
Távozott:
FC TORINO
Érkezett:
Távozott:
CHIEVO VERONA
Érkezett: Caleb Ekuban (kv., FC Südtirol), Jordan Pedrocchi (kv., SSD Chieti)
Távozott: Jordan Pedrocchi (k., Seregno), Caleb Ekuban (k., Lumezzane), Domenico Franco (k., Messina)
GENOA
Érkezett:
Távozott: Francesco Lodi (Catania), Said Ahmed Said (k., Monza)
PARMA
Érkezett: Mirko Pigliacelli (kv. Pescara), David Löfquist (k., Odense), Ihrig-Farkas Sebestyén (kv., ND Gorica), Salvatore Sandomenico (kv., Gubbio), Nicolas Sumsky (kv., ND Gorica), Francesco Checcucci (kv., ND Gorica), Carlos García (kv., Brönshöj), Giammaria Prete (kv., Renate), Abdelaye Diakité (kv., ND Gorica)
Távozott: Jaime Valdés (Colo Colo), Fabio Lebran (k., SPAL), Johan Benaluan (k., Atalanta), Salvatore Sandomenico (k., Arzanese)
SAMPDORIA
Érkezett:
Távozott: Giuseppe Zampano (Martina Franca)
UDINESE
Érkezett:
Távozott: Alexander Merkel (k., Watford), Mathias Ranégie (Watford), Wojciech Pawlowski (k., Slask Wroclaw)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik