A kormány miatt a FIFA kizárással fenyegeti a spanyol szövetséget

Vágólapra másolva!
2008.02.19. 10:32
A spanyol Sport Legfelső Tanács decemberben utasította az ország labdarúgó-szövetségét új elnökválasztás kiírására, a Madridban tartózkodó FIFA-elnök azonban a kormányzati szerv hatáskörtúllépése miatt szigorú szankciókat helyezett kilátásba. Ha az állami testület nem hátrál meg, a spanyol válogatott az Eb-ről is lemaradhat.
Már az Eb-ről is lemaradhat Luis Aragonés csapata, miként a klubcsapatok is a nemzetközi kupaporondról
Már az Eb-ről is lemaradhat Luis Aragonés csapata, miként a klubcsapatok is a nemzetközi kupaporondról
Már az Eb-ről is lemaradhat Luis Aragonés csapata, miként a klubcsapatok is a nemzetközi kupaporondról
Már az Eb-ről is lemaradhat Luis Aragonés csapata, miként a klubcsapatok is a nemzetközi kupaporondról

Az Alfredo Di Stéfano tiszteletére rendezett ünnepség alkalmából Spanyolországban tartózkodó Joseph Blatter, a FIFA elnöke szankciókat helyezett kilátásba az ország futballcsapataival szemben, ha a kormányzati szervek továbbra is beavatkoznak a nemzeti szövetség működésébe.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium keretein belül működő Sport Legfelső Tanács (CSD) arra kötelezte a labdarúgó-szövetség (RFEF) első emberét, Ángel María Villart, hogy az év első harmadában írjon ki választást az elnöki posztra. A CSD egyébként valamennyi, az olimpiától távolmaradó szakszövetség számára előírta, hogy hasonlóan járjon el, illetve indokolt esetben a pekingi játékok megkezdéséig pótolja a mulasztást.

Villar 1988 óta áll a testület élén, 1992-ben az UEFA, 2000-ben a FIFA alelnöke lett, jól ismeri tehát a vonatkozó rendelkezéseket, és már korábban jelezte, az Európa-bajnokság befejezése előtt aligha kerül sor a szavazásra.

A sportdiplomata arra számít, hogy a FIFA fenyegetései meghátrálásra késztetik majd a kormányt, ahogy az korábban Portugáliában és Görögországban is történt. A portugál ügy levélváltással oldódott meg, a hellének tagságát viszont 48 órára fel is függesztette a nemzetközi szövetség.

„A spanyol helyzet engem a görögökére emlékeztet, ahol a kormány megpróbált beavatkozni a szövetség működésébe. Ki kellett zárnunk őket, és csak ezután tértek észre, helyesbítették az álláspontjukat egy parlamenti ülésen. Spanyolországban még nem tartunk itt. Mondjuk, hogy már ég a tűz, de még nem hívtuk ki a tűzoltókat” - mondta Blatter.

Március elején országgyűlési választások lesznek az országban, egy esetleges kormányváltás kiutat jelenthet Villar számára. Mivel José Luis Zapatero kormányfő még nem nyilatkozott a kérdésben, a kabinet álláspontját Jaime Lissavetzky, a CSD elnöke tolmácsolta, aki újra felszólította a szövetséget a választások kiírására. Ez feltehetően saját pozícióját gyengíti a vitában, hiszen a FIFA most már konkrét ellenlépéseket fontolgat.

„Ha a spanyol kormány a Sport Legfelső Tanács révén beavatkozik a futball ügyeibe, fel kell vállalnia, hogy klubcsapatai és válogatottja is kikerül a nemzetközi sorozatokból. Durva lenne, de nekem mindössze hat órába telne összehívni és meghallgatni a FIFA végrehajtó bizottságát, majd dönteni Spanyolország kizárásáról. A nemzeti tizenegy nem léphetne pályára az Eb-n, a klubok pedig búcsút inthetnének a BL-nek és az UEFA-kupának” - ismertette a lehetséges eljárást a FIFA elnöke.

Blatter felhívta a figyelmet arra is, hogy nem saját nevében nyilatkozik, hanem a FIFA kongresszusának rendelkezéseit tolmácsolja, valamint emlékeztette a CSD-t, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek több tagja van, mint az ENSZ-nek, és hatásköre kiterjed a futballvilág egészére. A spanyol kormány felvetését, hogy az RFEF maga jelöljön ki határidőt a választásokra, a nemzetközi testület első embere elutasította, állásfoglalása szerint ezzel a minisztérium csak enyhítené a beavatkozás mértékét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik