Hiába hivatkoztak fertőző betegségekre, 3–0-ra kikaptak az észak-koreaiak

Vágólapra másolva!
2024.03.30. 11:32
Japan v North Korea - FIFA World Cup Asian 2nd Qualifier
Japán és Észak-Korea márciusi összecsapása (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 3–0-s gólkülönbséggel a japán válogatottnak adta a keddre kiírt, de elmaradt észak-koreai világbajnoki selejtező mérkőzés három pontját.

Észak-Korea, amely nem áll diplomáciai kapcsolatban Tokióval, a Japánban tapasztalható fertőző betegségekre hivatkozva arról tájékoztatta az ázsiai szövetséget (AFC), hogy nem fogadja az ellenfél küldöttségét. A koronavírus-járvány óta ez lett volna az első nemzetközi sportesemény az országban.

Az AFC akkor a FIFA-val és az érintett felekkel egyeztetve úgy döntött, hogy egy később kijelölendő semleges helyszínen kell megrendezni az összecsapást, azonban a FIFA fegyelmi bizottsága nem látta indokoltnak a találkozó lemondását, ezért Japánnak ítélte a győzelmet 3–0-val.

Észak-Korea és Japán az ázsiai vb-selejtezők első szakaszában a B-csoportban érdekelt Szíria és Mianmar mellett. A mostani döntéssel négy fordulót követően Japán már biztosan továbbjutott, mivel százszázalékosan, 12 ponttal vezet. Második Szíria hét, harmadik Észak-Korea három, negyedik pedig Mianmar egy ponttal. A kvartett első két helyezettje jut a kvalifikáció következő körébe.

Észak-Korea ezt megelőzően 2019-ben játszott nemzetközi férfi mérkőzést Phenjanban, akkor a 2022-es vb selejtezőjében. A tervek szerint idén júniusban a fővárosban fogadnák a szíriai és a mianmari válogatottat. Februárban az észak-koreai és a japán női válogatott ugyancsak Phenjanban találkozott volna olimpiai selejtezőn, de végül Szaúd-Arábiába tették át a rendezést.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik