Oleguerrel szakított a szponzora

Vágólapra másolva!
2007.02.09. 13:04
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő, listavezető, egyben címvédő Barcelona védője, Oleguer Presas Renom erkölcsi támogatásáról biztosított egy börtönben éhségsztrájkot folytató, abszolút keményvonalas ETA-tagot. Ez azonban nem tetszett a játékost szponzoráló sportszergyártó-cégnek, a Kelmének, amely megszüntette a védő támogatását.
Oleguer (középen) eddig sem titkolta nacionalista érzelmeit
Oleguer (középen) eddig sem titkolta nacionalista érzelmeit
Oleguer (középen) eddig sem titkolta nacionalista érzelmeit
Oleguer (középen) eddig sem titkolta nacionalista érzelmeit

Oleguerről köztudott, hogy nacionalista érzelmeket táplál - mint a katalánok többsége -, így szimpátiát érez a függetlenné válásért küzdő baszkok iránt, akik náluk olykor drasztikusabb eszközökhöz is folyamodnak.

José Ignacio de Juana Chaos 63 nap alatt 14 kilót fogyott
José Ignacio de Juana Chaos 63 nap alatt 14 kilót fogyott
A védő ennek a felfogásának nyilatkozataiban is hangot adott, legutóbb odáig ment az 1980-as születéső játékos, hogy álszentnek nevezte a spanyol Legfelsőbb Bíróságot, amiért továbbra is börtönbe bezárva tartják az éhségsztrájkot folytató José Ignacio de Juana Chaost.

A sportszergyártó cég válasza sem váratott sokáig magára: bár tisztelik a vélemény szabadságát, nem tudnak azonosulni a jövőben Oleguerrel. Nemcsak mint magánemberrel, hanem mint sportolóval sem. A sportszempontok alapján született szerződését így felbontották.

Az 1955-ös születésű José Ignacio de Juana Chaost tizenegy olyan merényletben találták bűnösnek, amelyben összesen huszonöt ember vesztette életét. Az ETA keményvonalas aktivistája tagja volt annak a madridi merényletet végrehajtó különítménynek, amelyben 1986-ban Madridban három katona és tizenkét rendőr vesztette életét egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásától, míg további hetvenen megsérültek.

De Juana húsz év börtönbüntetést kapott, másfél éve szabadult, de önmagát nem tudta meghazudtolni. Ezúttal a baszk nyelvű Gara újságban közölt terrorista fenyegetései miatt börtönözték be: 12 év hét hónapos büntetést szabtak ki rá november elején. Éhségsztrájkját 63 napja kezdte meg, az eltelt időben 14 kilogrammot fogyott.

Az ügy odáig fajult, hogy a katalán klub első embere, Joan Laporta is nyilatkozni kényszerült a témában. Az elnök nem ítélte el a védőt, de azt hangsúlyozta, hogy az Oleguer által elmondottak csupán egy személyes véleményt tükröznek, amelyet az FC Barcelonával, mint intézménnyel semmiképpen sem lehet azonosítani. Részükről a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják országuk demokráciáját és az állam törvényes rendjét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik