Röplabda Eb-selejtezők: a nők az esélyesebbek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.22. 14:35
null
Női válogatottunk legutóbbi öt meccséből négyet megnyert (fotó: hunvolley.hu/Muzslay Péter)
A következő két hétvégén férfi és női röplabda-válogatottunk is a 2015-ös évi Európa-bajnokságon való részvételért küzd az Eb-selejtezők második körében. Előbbiek Szlovákiában és Görögországban a házigazdák mellett Észtországgal, utóbbiak pedig Franciaországban és Izraelben a rendezőkön kívül Svédországgal küzdenek majd meg kétszer is. A csoportok első helyezettjei automatikusan Eb-résztvevők, a másodikak pedig egy másik csoport második helyezettjével játszik majd pótselejtezőt egy év múlva, s a párharcok győztesei jutnak még ki a belga-holland közös rendezésű kontinensviadalra.

 

Kezdjük a sort a hölgyekkel, nem csak az udvariassági szempontok miatt, hanem mert női válogatottunkat most sokkal komolyabban jegyzik. Női csapatunk jelenleg a 20. helyen áll az európai rangsorban, míg ellenfeleink közül a franciák a 12., az izraeliek a 16., a svédek pedig a 28. helyen állnak, csakhogy a listán mindkét két előttünk álló válogatottat legyőztük tétmérkőzésen a közelmúltban. Az izraeliek ellen tavaly októberben, saját pályájukon nyertek a mieink a vb-selejtezők második körében, míg a franciákat januárban, a vb-selejtező harmadik körében győzte le csapatunk, mindkét meccsen 0:2-ről fordítva.

A NŐI VÁLOGATOTT EB-SELEJTEZŐI
Moulins (Franciaország):
Május 23., péntek 17.00: Magyarország–Izrael
Május 24., szombat 20.00: Magyarország–Svédország
Május 25., vasárnap 18.00: Magyarország–Franciaország
Netanya (Izrael):
Május 30., péntek 17.30: Magyarország–Franciaország
Május 31., szombat 17.30: Magyarország–Izrael
Június 1., vasárnap 15.00: Magyarország–Svédország

A mostani válogatott is az akkori győztes csapatra épül, hiszen a januári gárdából tízen maradtak a tizenkettes keretben, csak az idei BL-ben bronzérmes, azeri bajnok Horváth Dóra, valamint Liliom Rita csatlakozott hozzájuk, igaz már nem Hollósy László, hanem a belga Jan de Brandt irányítja a lányokat. Ami a keret erejét illeti, ott lesz majd a csapatban a vb-selejtezősorozat legeredményesebb játékosa, az osztrák bajnok Sándor Renáta, a belga ezüstérmes Dobi Edina és a finn második Pallag Ágnes is. Igaz, van két komoly hiányzó is: a szerb válogatott felé kacsingató feladó, Milovits Júlia és a szereplést tanulmányi okok miatt lemondó, a Békéscsabával idén bajnok liberó, Molcsány Rita.

A mieink a felkészülési mérkőzések során idegenben kétszer is legyőzték Szlovéniát és a múlt hétvégén a második helyen végeztek a Savaria Kupán, Dániát és Finnországot is kétvállra fektetve, csak a románok tudták legyőzni őket. A lányok az előzetes eredmények alapján akár meg is nyerhetik a csoportot, de az mindenképpen hátrány, hogy a két fő rivális otthonában kell kivívniuk a továbbjutást.

AZ EB-SELEJTEZŐRE UTAZÓ KERET:
Dobi Edina, Horváth Dóra, Kötél Zsanett, Lévai Vivien, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Széles Petra, Szombathelyi Szandra, Tálas Zsuzsanna, Vacsi Evelin

 

Férfi válogatottunk meglepetést okozhat csoportjában (Fotó: hunvolley.hu/Csukás Zsolt)
Férfi válogatottunk meglepetést okozhat csoportjában (Fotó: hunvolley.hu/Csukás Zsolt)


Ami a férfiakat illeti, ott a magyar csapat a 28. helyen áll az európai rangsorban – s így más a selejtezők első körében is pályára kellett lépnie –, a szlovák válogatott a 9., az észt a 17., a görög pedig a 20. ugyanitt.

A FÉRFI VÁLOGATOTT EB-SELEJTEZŐI
Poprád (Szlovákia):
Május 23., péntek 18.00: Magyarország–Szlovákia
Május 24., szombat 15.30: Magyarország–Görögország
Május 25., vasárnap 15.30: Magyarország–Észtország
Rentisz (Görögország):
Május 29., csütörtök 18.30: Magyarország–Görögország
Május 30., péntek 16.00: Magyarország–Szlovákia
Május 31., szombat 17.00: Magyarország–Észtország

Válogatottunk három vereséggel zárta a székesfehérvári Alba Regia Kupát – Svédország, Izrael és Románia is legyőzte a csapatunkat –, viszont a már említett első körös selejtezőben játszmaveszteség nélkül lépett túl Svájcon és Bosznia-Hercegovinán, s csak Norvégiától kapott ki 3:2-re, így egy valamivel könnyebbnek tűnő csoportba kerülve.

A mieink az elmúlt évek legjobb keretével készültek az idei selejtezősorozatra, például hat év után újra magára öltötte a válogatott szerelését a lengyel bajnokságban ezüstérmes Veres Péter, igaz, sajnos meg is sérült. A helyére viszont a német bajnokságban második Gergye Roland ugrott be. Bagics Balázs Belgiumban volt bronzérmes, és a keret tagja a mindössze 17 évesen az U20-es Eb-selejtezők legeredményesebb játékosa, Pádár Krisztián is, akit a belga bajnokság bronzérmese a BL-résztvevő Maaseik szerződtetett.

Ami a hiányzókat illeti, Veres Péterről már szóltunk, és Demeter György szövetségi kapitány sérülés miatt nem számíthat a feladó Kaszap Tamásra, valamint két ütőre, az Olaszországban légióskodó Szabó Dávidra és a Dél-Koreában játszó Baróti Árpádra. Ettől függetlenül az ő távollétükben is ütőképes lehet a csapat, amely akár meglepetést is okozhat, de nekik is idegenben kell eredményt elérniük, s Veres tapasztalata is minden bizonnyal hiányozni fog.

AZ EB-SELEJTEZŐRE UTAZÓ KERET:
Bagics Balázs, Dávid Csanád, Gergye Roland, Juhász Péter, Magyar Bálint, Molnár Dávid, Molnár István, Nagy József, Németh Ferenc, Németh Szabolcs, Pádár Krisztián, Tóth Gábor




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik