Dimarco gólja döntötte el az Inter–Juventus párharcot

Vágólapra másolva!
2023.04.26. 20:50
null
Fotó: AFP
Az Olasz Kupa elődöntőjének visszavágóján az Internazionale az idegenbeli döntetlen után 1–0-ra megverte odahaza a Juventust, és bejutott a fináléba.

OLASZ KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Internazionale–Juventus 1–0 (1–0)
Milánó, Giuseppe Meazza Stadion, 75 491 néző. Vezette: Doveri
Inter: An. Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella (Brozovic, 68.), Calhanoglu (Gagliardini, 82.), Mhitarjan, Dimarco (Gosens, 79.) – Lautaro Martínez (Joaquín Correa, 78.), Dzeko (R. Lukaku, 68.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
Juventus:
Perin – Bremer, Bonucci (Danilo, 68.), Sandro – De Sciglio, Rabiot, Locatelli (Paredes, 63.), Miretti (Pogba, 79.), Kosztics (Milik, a szünetben) – Di María – Chiesa. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
Gólszerző:
Dimarco (15.)
Továbbjutott: az Internazionale, 2–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első mérkőzésen elért 1–1-es eredmény természetesen a mostani házigazda Internazionalénak kedvezett, az pedig nagyon jól jött neki, hogy a Torinóban kiállított Romelu Lukaku eltiltását eltörölte az olasz szövetség. A belga csatár a kispadon kezdett, Simone Inzaghi ezúttal is a Lautaro Martínez, Edin Dzeko csatárpárosban bízott, míg a másik oldalon Federico Chiesa volt a középcsatár, mögötte Ángel Di María játszott fantasistaként.

Hamar megszerezte a vezetést az Inter, Nicolo Barella remek passzát Federico Dimarco közelről a kapuba vágta – több ziccere már nem volt a szünetig a házigazdának, a vendégektől a két szélső veszélyeztetett, Mattia De Sciglio fejjel, Filip Kosztics lábbal.

A második félidőre beállt Chiesa mellé Arkadiusz Milik (Dusan Vlahovics sérült), de labdába is alig ért, majd Manuel Locatellit Leandro Paredes váltotta – és ezek voltak a fordulás utáni első húsz perc legizgalmasabb eseményei. Melegített Lukaku és Paul Pogba is, előbbi állt be hamarabb.

Mattia Perin talán nem állt a helyzet magaslatán Dimarco góljánál, de a hajrára fordulva hatalmas vetődéssel elérte a bal sarok előtt Henrih Mhitarjan közeli lövését – a Juvének aztán már helyzete sem volt. Könnyedén kivédekezte a hátralévő időt, így finalista lett az Inter. 1–0

A római döntőben minden bizonnyal a Fiorentina ellen játszik majd.

A másik elődöntős párharc
Cremonese–Fiorentina 0–2 (Cabral 20., Nicolás González 75. – 11-esből)
Kiállítva: Aiwu (Cremonese, 74.)
Visszavágó: április 27.

PERCRŐL PERCRE

Megvan az Inter első elődöntős sikere a Juve ellen


90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Pogba a 16-oson belül, de rossz a passza Chiesa felé, Acerbi közbeép. Sandro beadása Onanáé.

90+2. perc Henrih Mhitarjan odarúg Danilónak, sárga lap.

Négy perc a ráadás.

88. perc
Chiesa elé remekül vetődik ki Onana. Di María passza megpattant Acerbin előtte.

84. perc Gosenst letarolja a 16-os bal sarka előtt Bremer, szabadrúgás. Brozovic beadását az ötösről a léc fölé fejeli Gagliardini elől Milik. Nem sokkal. A szöglet után jobbal 22-ről jócskán a léc fölé lő Dumfries.

E meccs előtt az Inter a legutóbbi nyolc góljából 5-öt büntetőből szerzett a Juve ellen.

A Juve sorozatban negyedszer lehet finalista, ha csodát tesz a hajrában.

83. perc De Sciglio igen hevesen és igen agresszíven reklamál, de nem kap sárga lapot.

82. perc Roberto Gagliardini be, Calhanoglu le. .

79. perc Paul Pogba be, Mirettinek nem ment ma. A hazai közönség nem örül.

Martínez az idényben: 45 meccs, 19 gól és 8 gólpassz. Lukaku: 26 meccs, 12 kanadai pont. Correa: 33 meccs, 7 kanadai pont.

78. perc Martínezt Joaquín Correa, Dimarcót Robin Gosens váltja.

77. perc Di María középtávoli lövése Onanáé, Rabiot szép keresztpassza után.

73. perc Dimarco ballal a sorfalba lő egy 22 méteres, kissé jobbról járó szabadrúgást, a lecsorgó Mhitarjané, aki kissé balról, nyolcról ballal a bal sarokba lőne, félmagasan, hatalmasat vetődik azonban Perin, és el is éri a labdát.

Az előző 8 kiírásban a Juve 7-szer volt finalista!

Az Inter a legutóbbi 13 Juventus elleni meccséből 11-en veretlen maradt az Olasz Kupában, a két Juventus-siker azonban mindkétszer elődöntőt ért (2016, 2021). Sőt, a két csapat öt elődöntőjéből mindig a Juve ment tovább!


Danilo a középső védő.

68. perc Dzeko és Barella le, Romelu Lukaku és Marcelo Brozovic be. Bonuccit meg Danilo váltja.

67. perc Dumfries jobb oldali beadásáról nem sokkal marad le a jobb sarok elé bevetődő, Bremert ismét megelőző Martínez!

65. perc A VAR egy esetleges Acerbi-kezezést vizsgál... de tovább.

63. perc Leandro Paredes be, Locatelli le, szűrőcsere. Di María beadása a kapusé.

61. perc Mhitarjan passzát Martínez balról feladja a kapusnak.

Martínez, Lukaku, Brozovic, Onana, Correa, Dimarco, Gosens, Danilo, Miretti és Perin lesz eltiltva mellette egy újabb sárga lappal.

59. perc Manuel Locatelli odakönyököl Barellának, sárga lap.

53. perc Bremer most sem áll a helyzet magaslatán, Mhitarjan passzát elviszi előle Martínez, a brazil szerencséjére az argentin kisodródik már.

53. perc Dzeko lő gólt szép csel után, de les.

51. perc Rabiot passzát Locatelli 22-ről ballal kapura rúgja, jobbra eldőlve fogja a labdát Onana, majd ápolást kér... Acerbinek.

48. perc Miretti ballal a léc fölé lő kissé jobbról, 22 méterről. Pogba is melegít, Lukaku dettó.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Arkadiusz Milik be, Kosztics le, szélső helyett csatár.


A változatosság kedvéért ez utóbbi eset sem egyszerű: az Európai Unió bírósága júniusban dönt arról, hogy a kluboknak jogukban áll-e ilyen típusú torna indítása, márpedig ha az UEFA ellenében születik határozat, az újabb csavart vinne (nemcsak) a Juventus életébe.

Márpedig a Juventus több frontról kvalifikálhat a kontinentális porondra – ha nincs pontlevonás, valószínűleg a BL főtáblájára kerül a Serie A-ból, ezenkívül megnyerheti az Európa-ligát (ami ugyancsak BL-indulást ér), sőt még az Olasz Kupából is kivívhatja a nemzetközi szereplést, amivel megkavarhatja a programot. Az UEFA ráadásul nemcsak a hamis könyvelés, hanem a játékosoknak juttatott rejtett kifizetések miatt is elővenné a Juventust, valamint az európai szövetséget kikerülő Szuperligában részvételéért (a Real Madrid és a Barcelona mellett a Juve maradt meg hírmondónak a kezdeményezésben).

Erre tett rá egy lapáttal a Gazzetta dello Sport keddi vezércikke, a tekintélyes sportlap ugyanis arról számolt be, hogy az olasz nyomozással párhuzamosan az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is vizsgálódik, és ha Olaszországban nem születik meg idejében a hatályos ítélet, adott esetben saját hatáskörében, külön szankcionálja a Juventust – első körben legalább egyéves eltiltással. Az UEFÁ-t elsősorban saját sportnaptára izgatja, ezért az olasz szövetségnek július végéig/augusztus elejéig adott határidőt, ezután ugyanis le kell zárni a 2023–2024-es nemzetközi idény nevezési listáját.

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) január végén vonta le a 15 pontot a csapattól a Serie A-ban a hamis könyvelés miatt, a Juventus fellebbezett, az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottság (CONI) fellebbviteli bizottsága pedig április 25-én felfüggesztette ezt a büntetést. Csakhogy már a felfüggesztés pillanatában ismert volt, hogy a szövetségi bíróságnak egy hónapja van fellebbezni a CONI döntésével szemben, ráadásul sokan pusmogtak arról, hogy túl sok terhelő bizonyíték gyűlt össze a Juvéval szemben, így korántsem biztos a csapat helyzete.

Olasz lapértesülések szerint hiába kapta vissza (ideiglenesen) a Juventus a korábban hamis könyvelés miatt levont 15 bajnoki pontot, a klubbal szemben több ügyben folytatódik a nyomozás. Az olasz hatóságok mellett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szigora is lesújthat a torinói egyesületre.

E párharc legjobb góllövői:
Omar Sívori 13
Roberto Boninsegn 12
Giuseppe Meazza 12
Pietro Anastasi 9
Alessandro Del Piero 9

(Weltfussball)
(Weltfussball)



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

44. perc Nagyon elcsendesedett a mérkőzés...

38. perc Hamar elszórja a labdát a Juve, Martínez ballal 15-ről, kissé balról kapura lő, jobbra vetődve fogja a labdát Perin.

35. perc Kosztics jobbal váratlanul kapura lő középre törve a bal szélről, 17-ről, félmagasan... Onana nagyot vetődve eléri a labdát!

32. perc Mhitarjan beadását Martínez mellre veszi, és 16-ról ballal nem sokkal vágja a léc felé.

30. perc Perin kitolja a léc alól Mhitarjan balról jövő ballábas beadását.

Dzeko karrierje során a legtöbb meccset a Juve ellen játszotta, 18-at. Lőtt 3 gólt, adott két gólpasszt a torinóiak ellen.

28. perc Martínez passza picit hosszú Dumfriesnek jobbra, a jobblábas beadás meg elkerüli aztán középen Dzekót. Dzeko: 45 meccs az idényben, 16 kanadai ponttal.

26. perc MELLÉ, Sandro bal oldali beadását nyolcról centiméterekkel fejeli a jobb alsó sarok mellé De Sciglio középről, Dimarco mellől.

24. perc Dumfries jobb oldali, jobblábas beadását leveszi az ötösön Martínez, de szereli őt Bremer.

21. perc Egy eladott labdát Martínez a 16-os elől a jobb alsó mellé vág.

19. perc Dzeko megy hátra, hogy kifejelje Chiesa bal oldali, ballábas beadását. Di María szöglete után löki középen Bremer Acerbit.

Dimarco: 40 meccs az idényben, 12 kanadai ponttal.



15. PERC VEZET AZ INTER, Barella a 16-os elől érkező zseniális, lapos passza után FEDERICO DIMARCO Sandro mellől ballal laposan a kapu közepébe lő. Perin balra elvetődött már: 1–0!


13. perc Calhanoglu jobb oldali szabadrúgását a bal, azaz a túlsó sarok előtt két lépésről a kapuba fejelné Bastoni, de fejjel tisztáz előle az utolsó pillanatban Sandro.

10. perc Rabiot nagyot rúg Darmianba.

7. perc Dzeko felé jobbra kipörgeti Martínez passzát Barella, aki kap egy nagyot Sandrótól. Sárga lap nincs. Inzaghi joggal reklamál.

3. perc Helyzet, Barella jobb oldali beadásán túlfut az ötösön Martínez, a túlsó alsó előtt Dzeko két méterről a jobb sarok mellé sodorja a labdát.

1. PERC ELKEZDŐDŐTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek fekete-fehér mezben és fehét nadrágban.


Egy kis örökmérleg: 202 mérkőzés, 56 interes és 92 juvés sikerrel, 238, ill. 283 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK
A Juventustól az Interhez:

2018, Kwadwo Asamoah, ingyen
2006, Patrick Vieira, 9.500.000 euró
2006, Zlatan Ibrahimovic, 24.800.000
2004, Edgar Davids, ingyen
2004, Fabián Carini, játékoscsere
1999, Angelo Peruzzi, 19.000.000
1992, Salvatore Schillaci, 1.100.000
1992, Luigi de Agostini
1987, Aldo Serena
1985, Marco Tardelli
1976, Pietro Anastasi
Az Intertől a Juventushoz:
2015, Hernanes, 13.000.000
2012, Lúcio, i.
2006, Cristiano Zanetti, i.
2004, Fabio Cannavaro, 10.000.000 + Carini játékjoga
1992, Dino Baggio
1988, Alessandro Altobelli
1976, Roberto Boninsegna

Eltiltott: Samir Handanovic itt, Juan Cuadrado ott.

A hazaiaktól Dalbert, Alessandro Fontanarosa és Milan Skriniar sérült, a vendégektől Dusan Vlahovics, Kaio Jorge és Moise Kean maródi.

Martínez dönt? (Fotó: AFP)
Martínez dönt? (Fotó: AFP)

„Úgy hiszem, az elnök úr közbelépésével sikerült igazságot szolgáltatni. Ez a döntés jelzés volt az egész sportvilágnak – megmutattuk, hogy megvan az akarat a rasszizmus elleni harcra” – nyilatkozta a „nerazzuri” honlapjának a belga csatár.

Ezt a döntést írta felül Gabriele Gravina, a szövetség elnöke. „A rasszizmus elleni küzdelem elve alapját képezi a »sport rendszerének«” – áll a FIGC közleményében. Romelu Lukaku üdvözölte a döntést, és háláját fejezte ki Gravinának, amiért „kellő érzékenységet tanúsított” az ügyben.

Az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, Gabriele Gravina rendkívüli és kivételes döntést hozva eltörölte Romelu Lukaku piros lapját, amelyet az Olasz Kupa elődöntőjének első meccsén kapott a Juventus ellen. Mint ismert, Lukaku a hosszabbításban értékesített egy tizenegyest, majd gólöröm gyanánt a mutatóujját a szájára téve csendre intette a huhogó hazai drukkereket – ezt a játékvezető provokálásként értelmezte, és második sárga lappal kiállította. Az Inter korábban már fellebbezett az eltiltás ellen, de az olasz szövetség fegyelmi bizottsága elutasította a milánói klub kérvényét.

A sikeres európai szereplést követően a két ősi rivális, az Inter és a Juventus az Olasz Kupa-elődöntő visszavágóján találkozik egymással Milánóban. Egyik csapat sincs topformában, már ami az olaszországi porondot illeti: a Juventus egymás után három bajnoki mérkőzést veszített el, míg az Inter Romelu Lukaku vezetésével öt nyeretlen forduló (amelyben négy vereség és egy döntetlen volt a mérlege) után tudott ismét nyerni vasárnap.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ INTER–JUVE MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik