Spalletti: Tudom, mit kell tennem, hogy újra sikeresek legyünk!

Vágólapra másolva!
2008.10.29. 16:37
Az elmúlt évek leggyengébb szezonkezdetét produkáló AS Roma szakvezetője, Luciano Spalletti a ma esti, Sampdoria elleni mérkőzés előtt a klub honlapjának nyilatkozott. A találkozónak mindkét csapat szempontjából nagy a jelentősége, hiszen a fővárosiak a 15., a genovaiak pedig a 14. helyen szerénykednek a tabellán, és mindkét gárda hét pontot szerzett az eddigi nyolc forduló alatt.
Luciabo Spalletti bízik csapata feltámadásában
Fotó: Action Images
Luciabo Spalletti bízik csapata feltámadásában
Luciabo Spalletti bízik csapata feltámadásában
Fotó: Action Images
Luciabo Spalletti bízik csapata feltámadásában

– Hogyan értékeli a napokban Rosella Sensi asszonnyal folytatott egyeztetését?
– Nagyon konstruktív eszmecsere volt, melyen biztosított a bizalmáról. Úgy véli ugyanis, hogy hamarosan kilábalunk a jelenlegi helyzetből.

–Szüksége volt a megerősítésre?
– Igen. Megerősített a meggyőződésemben, tudom, mit kell tennem.

– Gondolt arra, hogy lemond?
– Nem, egy percig sem. Ahhoz túlságosan szeretem a munkámat. Amikor jól mentek a dolgok, akkor sem emelkedtek az igényeim. Nincs törlesztenivalóm senki felé, én maximális erőbedobással végzem a munkám most is. Nem akartam feljavítani a szerződésemet akkor sem, amikor nyerő szériában voltunk, míg ez most egy ellentétes helyzet, de profi módon kell kezelni minden szituációt.

–Mi a helyzet Tottival?
– Körülbelül olyan, mint mikor az ember nem tudja, melyik ujját harapja meg. Francescónak csak egy keveset szabadna dolgoznia, ennek ellenére egy hetet a csapattal edzett, és itt az eredmény: ismét begyulladt a térde. Mindenesetre Vucsinics és Julio Baptista nem áll rendelkezésre, így Totti megpróbálkozik a játékkal a Sampdoria ellen.

– Mennyi az ön szerepe a kialakult helyzetben és mennyi a futballistáké?
– Azoknak, akik irányítanak, mindig nagyobb a felelősségük. Így, mivel az én szerepem hangsúlyosabb, a felelősségem is nagyobb, mint a labdarúgóké. Valahol hallottam, hogy esetleg a játékosaim már nem hallgatnak rám, nem követnek engem. Ez nem igaz. Loriát lecseréltem a hétvégén és mindenki őt vette célba, holott egyáltalán nem hibázott, és nekem sem volt könnyű meglépni a cserét, de azt szerettem volna, ha Pizarro játszik.

– A klub a bizalmáról biztosította. Ön nem tervez hasonló kemény lépéseket egy-két játékosával szemben, mint José Mourinho, aki a csapat keddi edzéséről hazazavarta a brazil Adrianót ?
– Mindenki úgy büntet, ahogy akar, de én nem szeretem az ilyesmit. Itt senki nem játszik ellenem.

– Milyen eredmények kellenek a következő meccseken, hogy megközelítsék a negyedik helyet?
– Nincs értelme előre számolgatni. Minden mérkőzésen ki kell tennünk a lelkünket a pályára, ahogy az elmúlt periódusban már látom ezt a csapattól, és utána már csak győzni kell. Én úgy vélem, nagy baj nincs, mindössze az eredmények hiányoznak.

– Mintha néhány futballista nem lett volna felhőtlenül boldog a háromnapos edzőtábor ötletétől…
– Nem igaz. Ők érzik elsősorban a súlyát annak a helyzetnek, amelyben vagyunk.

– Mind az Udinese, mind az Inter ellen hiányzott a csapategység.
– Ezért helyeztük most erre a hangsúlyt. Csapatként kell működnünk, ismernünk a veszélyeket, de elsősorban a saját képességeinket kell latba vetnünk.

– Edzőtábor, nyilatkozatstop – gondolja, ez jót tesz a csapatnak?
– Minden kivált valamilyen hatást, ami nem megszokott. Sokat voltunk együtt az elmúlt napokban, sokat beszélgettünk, és mindenki tudja, mi most a teendője.

– A játékosok is?
– Mentálisan rendben vagyunk, amit a pályán kell megmutatnunk. Mindenesetre pozitív érzéseim vannak annak alapján, amit az elmúlt napokban láttam a fiúktól.

SERIE A

9. forduló, 2008. október 29.
Bologna–Juventus
Catania–Udinese
Chievo–Lazio
Fiorentina–Inter
Genoa–Cagliari
Lecce–Palermo
Milan–Siena
Napoli–Reggina
Roma–Sampdoria
Torino–Atalanta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik