HIRDETÉS
HIRDETÉS
P. K. 2018.03.04 07:16 Frissítve: 2018.03.05 10:34

Profi boksz: Wilder megint lecsapott, de micsoda meccs volt!

Az amerikai Deontay Wilder (40–0, 39 KO-TKO) New Yorkban 10. menetes TKO-val megvédte nehézsúlyú világbajnoki címét (WBC) a 38 éves kubai Luis Ortizzal (28–1, 24) szemben, de közel sem volt annyira sima meccs, mint azt a végeredmény sugallná. Sőt.

HIRDETÉS
 
A Wilder-meccsekről megszokott kép: az ellenfél a padlón, az üvöltő amerikait a mérkőzésvezetőnek kell visszafognia (Fotó: AFP)

 

 
Wilder címet védene, Ortiz történelmet írhat – a meccs beharangozója

ŐK A NEHÉZSÚLY UTÁNPÓTLÁSA
Akkorát üt, mint Tyson? Megveri Joshuát? Kicsoda ő?

„A nehézsúly visszatért”, „a nehézsúly újra él” – és még sorolhatnánk azokat a hangzatos kijelentéseket, melyek sorjáznak a különböző internetes fórumokon a Wilder–Ortiz csata után. A magunk részéről a múlt héten a nehézsúly feltörekvő tehetségeiről szóló cikkünkben írtunk hasonlót, de valóban ezt az állítást erősítette most meg az amerikai és a kubai klasszis összecsapása a Bokszvilágtanács (WBC) övéért rendezett vb-címmeccsen.

Hogy mekkora meccs volt, arról már a pontozólapok is árulkodnak, mert az első négy felvonást két pontozónál is felváltva nyerték a felek. Az ötödikben aztán egy tiszta jobbegyenestől lement a találkozó előtt még veretlen, a négy nagy profi szervezetnél, nehézsúlyban Kuba első vb-címére hajtó Ortiz.

 
 

Közel sem volt még azonban vége a mérkőzésnek. A hetedik menetet egyhangúlag Ortiz nyerte meg két ponttal. Sikerült annyira megsoroznia a nála magasabb, ugyanakkor a mérlegelés szerint 12 kilóval könnyebb (109–97 kg-mal mértek be) Wildert, hogy az amerikai a menet végén szinte alig állt a lábán, nagyon úgy tűnt, hogy csak a gongszó mentette meg a leütéstől.

A folytatásban aztán ismét magára talált. A távolról indított, pusztító erejű jobbegyenesét ismét elővette, és a 10. menetben egy jobbegyenes, balhorog kombináció után újra Ortizra kellett számolni (ezt megelőzően Wilder még egy birkózómozdulattal is földre dobta ellenfelét). A kubai ugyan ebből is felállt, de benne maradt az ütés, és nem sokkal később Wilder bevitt egy olyan jobbfelütést, amitől Ortiz magatehetetlenül rogyott össze, és a mérkőzésvezető azonnal, számolás nélkül beszüntette az összecsapást.

Ortiz veretlenségének ezzel lőttek, de a nehézsúlynak és a profi bunyónak nem. Hosszú idő után végre látszik egy olyan mérkőzés lehetősége, remélhetőleg a nem is olyan távoli jövőben, amely egyrészt visszaállíthatja a királykategória régi renoméját, másrészt újra rivaldafénybe helyezheti, kiemelheti a profi bokszot a küzdősportok közül. A Wilder–Anthony Joshua (20–0, 20) csatát látni kell!

Wilder a 10. menetben TKO-val győzött

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.07.12 11:30:55

Ökölvívás THURY GÁBOR

A fehér német Max Schmeling és Joe Louis, a színes bőrű amerikai bunyós csatája.

2018.06.01 19:47:14

Ökölvívás THURY GÁBOR

Interjú az Európai Bokszunió végrehajtó bizottsági tagságára pályázó Győryné Tóth Zsuzsannával.

2018.03.30 18:45:34

Ökölvívás THURY GÁBOR

A WBA és az IBF brit világbajnoka címegyesítő mérkőzésen csap össze a WBO új-zélandi bajnokával.

2018.02.21 12:32:37

Ökölvívás HEGYI TAMÁS

DDD a britek új(abb) nehézsúlyú reménysége • Profinak állt egy komplett „olimpiai dobogó”.

2018.01.18 23:51:43

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Az idei ifjúsági Eb egyetlen magyar érmét, egy ezüstöt hozó Bernáth István a hajdúhadházi cigánysoron – ahogy arrafelé mondják, a »vasúton túl« – mélyszegénységben él.

HIRDETÉS
HIRDETÉS