Boksz: Wilder címet védene, Ortiz történelmet írhat

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.03.03. 11:40
null
Deontay Wilder, mint mindig, ezúttal is magabiztosan nyilatkozik (Fotó: AFP)
Március 3-án New Yorkban (Barclays Center) végre összejön Deontay Wilder és Luis Ortiz párharca a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övéért.

 

Az amerikai Deontay Wilder (39–0–0, 38 KO–TKO) és a kubai Luis Ortiz (28–0–0, 24) is veretlenül vág neki az összecsapásnak. Úgy volt, már 2017. november 4-én egymásnak esnek, ám Ortiz fennakadt a doppingteszten. Azzal védekezett, hogy magas vérnyomására szedett gyógyszert – csak előzetesen elfelejtette bejelenteni. Nem most bukott le először egyébként, ám súlyosabb következményekkel egyik eset sem járt.

A 32 éves Bronz bombázó, Wilder (201 cm) nyolc centiméterrel magasabb ellenfelénél, s ő az, aki többet beszél. A meccs előtt is egyfolytában nyomta a szöveget. „Ortiz még sosem nézett farkasszemet olyan kaliberű bokszolóval, mint én – sem ami az aktivitást, sem ami a többi fizikai paramétert illeti, a gyilkos ösztönről nem is beszélve. Sok kubai haverom van, ismerem a stílusukat. Azt hiszem, ilyen emberi lény, mint én, nincs még egy a földön. Ortiz még nem találkozott olyan fickóval, aki le akarta ütni a fejét a vállai közül.”

Wilder Ortiz doppingeseteire is utalt, ami után már az amatőrként a 2005-ös csapatvilágkupán ezüstérmes, maholnap 39 esztendős kubai sem maradt árnyékban. „Ami Wildert illeti, nincs mit mondanom… Beszélhet, amit akar, de csak magát győzködi, hogy milyen jó, azért, hogy higgyen magában. Pokoli meccs lesz, valaki a padlón végzi. Rossz érzései vannak, ezért beszél folyamatosan a doppingról. Az elmúlt hónapban hét vizsgálatom is volt” – reagált a kihívó, akinek beceneve azért utal valamire: Az Igazi King Kong. Korábban (2015–2016) volt a Bokszvilágszövetség (WBA) interim, azaz ideiglenes világbajnoka (ami hivatalosan nem jelent világbajnoki címet – a szerk.).

Ortiz az első kubai lehet, aki a királykategória vb-trónjára ül. „Ez a meccs nemcsak a családomnak fontos, hanem az egész kubai ökölvívásnak is” – érzékeltette helyzetét a kihívó. Kubaiként előtte Jorge Luis González – 1995-ben Riddick Bowe ellen – bokszolhatott nehézsúlyú vb-címért, majd Juan Carlos Gómez (2009) és Odlanier Solis (2011) is próbálkozhatott – mindketten Vitalij Klicsko ellen –, de sikertelenül.

A másik rekordlehetőség: ha Ortiz nyer, ő lenne minden idők legidősebb nehézsúlyú uralkodója, aki új világbajnokként iratkozik fel a listára, azaz első alkalommal szerez világbajnoki címet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik