Pacman: Isten az én kezemet emeli a magasba - ez biztos?

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2015.05.02. 14:01
null
Floyd Mayweather és Manny Pacquiao – stílusok találkozója (Fotó: Action Images)
Floyd Mayweather (47–0–0, 26)–Manny Pacquiao (57–5–2, 38). Las Vegas ugyan nem feltétlenül végállomás, de jelentős megálló lesz mindkettejük életében. Annyiszor bokszoltak már a kaszinók városának ezen szegletében – MGM Grand –, hogy valamennyi nagy meccsükre talán nem is emlékeznek, de erre fognak. Mert súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül el kell dönteni, melyikőjük a világ legjobb bokszolója. Hivatalosan a győztes „csupán” a váltósúly királya lesz, valójában undisputed champion, azaz vitathatatlan bajnok. Az évszázad mérkőzése erről hivatott dönteni.

STÍLUSOK CSATÁJA

Floyd Mayweather jr. és Manny Pacquiao. Ha igaz a mondás, hogy a stílusok csinálják a csatákat – márpedig ez jó néhányszor beigazolódott –, akkor nagyon nagy mérkőzés lesz. Patetikus megfogalmazásban a sportágról alkotott két filozófiai irányzat testesül meg a két bokszoló személyében és csap össze magyar idő szerint vasárnap hajnalban: az amerikai Mayweather az ökölvívás ősi elvét ültette át a modern bunyóba, ő az önvédelem édes tudományának utánozhatatlan professzora, míg az átellenes sarokban a gyilkos ösztöntől fűtött Manny Pacquiao vár rá. A nagy kérdés: melyikük tudja a stílusát ráerőltetni a másikra?

Ebből a szempontból az utánozhatatlan lábmunkájú amerikai van könnyebb helyzetben, ő kontrára játszik – már ha a bokszban egyáltalán érvényes lehet az ultiból vett kifejezés. És ehhez a kontrához megvan a villámgyors kéz is, bár Mayweather ütései nem megrendítő erejűek – 47 győzelméből csupán 26-ot a nyert meg K. O.-val vagy T. K. O.-val –, általában tisztán ülnek, be lehet írni a ponto(ka)t.

Ellenkező oldalról a Fülöp-szigeteki fergeteg ront rá. A svung meglesz, a szándék is, csak kérdés, mit ér a gyilkos ösztön a táncos lábú Mayweatherrel szemben. És még valami: noha Pacmannek 57 sikeréből 38 alkalommal nem kellett végigbokszolnia a kijelölt menetszámot, a Fülöp-szigeteki sem hatalmas ütőerejéről híres. Edzője, Freddie Roach persze nemrég azt nyilatkozta, a tréningeken egy-egy Pacquiao-bomba elementáris erejű, gyanítjuk, ez elsősorban az ellentábornak szól. Pacmant korábban a mindent elsöprő lendület vitte győzelemre, igaz, legutóbb, még 2009-ben Miguel Cottót sikerült technikai K. O.-val ártalmatlanná tennie, azóta győzelmeit pontozással aratta.

Mayweather nagy stratéga, a ringen belül nincs nála intelligensebb bokszoló napjainkban a földkerekségen, de kérdés, hogy egy olyan tapasztalt ellenfelet, mint Pacquiao, képes-e 12 meneten keresztül akarata szerint irányítani. Minden pillanatban figyelnie kell, mert ha lankad a koncentrációja, az agresszív Pacman lecsaphat.

NS-infografika
NS-infografika

AZ ELMÚLT ÉVEK, HOGYAN JUTOTTAK IDÁIG?

Az elmúlt évben mindketten két meccset vívtak, mindketten pontozással győztek. A 11 alkalommal öt kategóriában világbajnok Mayweather éves penzumát váltósúlyban Marcos Maidanával pipálta ki, a győztes szerint a szeptemberi, második összecsapásuk volt a nehezebb – igaz, az ütőerejéről híres argentin szinte el sem tudta találni. Pretty Boy ezt megelőzően 2013-ban Robert Guerrero és Saul Álvarez ellen is fölényesen nyert, a több mint reménységnek kikiáltott Álvarez képtelen volt túljárni az idén már 39. évében járó Mayweather eszén.

Pacman is pontozással vette a tavalyi akadályokat, Chris Algierit nagyobb különbséggel győzte le, mint Timothy Bradleyt, de Pacquiaónak többet jelentettek ezek a győzelmek, mint Mayweathernek a 2014-es sikerei. A jelenleg 36 esztendős Fülöp-szigetekinek nagyobb volt a tét: 2012-ben két vereséget is szenvedett, előbb Timothy Bradleytől kapott ki pontozással – erre még lehetett azt mondani, hogy a pontozók keze benne volt –, de Juan Manuel Márqueztől negyedik összecsapásukon – egy döntetlen és két győzelem után – csúnyán kikapott. Manny a 6. menetben Márquez elemi erejű ütésébe nézett bele, tiszta K. O. – tulajdonképpen ebből kellett kikászálódnia testileg, de főleg lelkileg.

MAYWEATHER VS. DE LA HOYA (2007)

Ilyen negatív élménye Mayweathernek nincsen. Nemhogy kiütésessel, még pontozással sem kapott ki. Ez lélektani előnyt jelent Pacquiaóval szemben, s azt se feledjük, a Fülöp-szigeteki stílusa sokkal inkább igénybe veszi a fizikumot, mint az amerikai kontrabunyója.

Pacman harmatsúlytól nagyváltósúlyig volt világbajnok, Mayweather nagypehelysúlytól indulva öt kategóriában ült vb-trónon. Karrierjük alatt számos olyan ellenfél ellen léptek a kötelek közé, akik a másik útját is keresztezték.

PACQUIAO VS. DE LA HOYA (2008)

Érdekes az összehasonlítás, noha messzemenő következtetések levonására még akkor sem alkalmas, ha a Las Vegas-i főszereplők szakmai életrajza szinte teljesen párhuzamos. Az amerikai 1996 októberében vívta első hivatásos mérkőzését, míg Pacman 1995 januárjában.

Azért érdemes végigfutni a közös ellenfelek listáján. Ricky Hatton, a már említett Márquez, Shane Mosley, Oscar De La Hoya, Miguel Cotto veretes névsor, ráadásul valamennyi a mindkettőjük által vert mezőnyben.

AZ ÖKÖLSZABÁLY

Mayweather mellett szól, hogy a boksz világában hangoztatott „ökölszabály” szerint két hasonló tudású bunyós közül általában a naturálisan nagyobb nyer.

Pretty boy – vagy ha úgy jobban tetszik, az árát mindig megkérő Money – ha nem is sokkal, de magasabb ellenfelénél, továbbá a meccs kezdetére akár már hat kilóval többet nyomhat, mint Pacquiao. És a fizikumból adódó különbséget nem lesz könnyű „megoldani”, bár Pacman optimista.

„Nem aggódom, Isten az én kezemet fogja magasba emelni. Nem ez lesz életem legnehezebb mérkőzése. Az inkább a Cotto, a De La Hoya vagy a Margarito elleni lehetett. Oscarról is tudtam, hogy gyors, két súlycsoportot ugrottan fel miatta. Az is egyértelmű volt, hogy Cotto jó nagyokat üt. Margarito szintén kőkemény volt, emellett sokkal nagyobb, mit én. Ezekből a dolgokból semmit sem látok Floyd Mayweathernél.”

PACQUIAO VS. MORALES (2005)


Tegyük hozzá, Pacquiao kétszer is legyőzte Marco Antonio Barrerát és Erik Moralest. Igaz, utóbbitól 2005 januárjában kikapott, s ez a meccs azért is érdekes, mert azon az összecsapáson ugyanúgy esélytelenebbnek tartották, mint most.

A köztes időszakban valamennyi találkozóján Pacman volt a favorit. Azt se hallgassuk el, már mindketten benne vannak a korban. Továbbá a már említett Cotto elleni találkozó óta Pacquiao egyik ellenfelét sem tudta „kinyírni”. Ez arra enged következtetni, hogy az ő stílusában nem lehet húsz évig a maximális fordulatszámon pörögni. Mayweather stílusa takarékosabb, kevésbé amortizál, ráadásul 17 mérkőzéssel kevesebb van mögötte.

ÉVEK ÓTA VÁRT ÖSSZECSAPÁS

Már évek óta erről a párosításról beszél a bokszvilág.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki nyeri a májusi Floyd Mayweather–Manny Pacquiao összecsapást?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Volt, hogy Mayweather makacsolta meg magát, hogy márpedig ő korábbi menedzsere, Bob Arum szervezésében nem bokszol, s persze az sem volt mindegy, hogy a főszereplők mögött melyik tévétársaság állt.

Marakodtak a pénzelosztáson, doppingolással is vádolták egymást, Pacman stábja még azt is odabökte, Money névtelen nullák ellen akar ellébecolni 50. veretlen meccséig…

Olyan négy-öt éve lett volna jó tető alá hozni a meccset, mondjuk akkortájt, miután 2011 szeptemberében Mayweather tőle szokatlanul K. O.-val elintézte Victor Ortizt, Pacquiao pedig 2011 májusában Mosleyt verte meg.

PACQUIAO VS. MOSLEY (2011)


Utólag egyszerű: akkor kellett volna annyi akarat (és pénz), hogy Mayweather ne Cotto, Pacman pedig ne Márquez ellen álljon ki (harmadszor). Nyilván a fizetős tévécsatornák most is nagyot kaszálnak – amiből persze a bunyósok is részesednek.

MAYWEATHER VS. MOSLEY (2010)

Mayweather Álvarez elleni 2013-as meccse vezeti a listát, az összecsapás 2.2 millió háztartásból 150 millió dollár bevételt generált, ezt a sorban a De La Hoya elleni mérkőzés (2007) követi, amit ugyan többen láttak (2.46 millió), de a bevétel kevesebb volt (137 millió). Ebben a tekintetben Pacquiao csak a kilencedik, Mosley elleni meccse „csupán” 1.3 millió vásárlót és 75 milliós bevételt hozott. A Las Vegas-i gála a második lesz a sportág történetében, hogy a sportágat uraló két tévécsatorna, a HBO és a Showtime együttműködik. Az első ilyen alkalom Lennox Lewis és Mike Tyson mérkőzése volt 2002 júniusában: 1.95 millió háztartásból 112 millió dolláros bevétel folyt be.

Ha azt nézzük, hogy a sportágat imádó író, Jack London egyik novellájának főhőse egy szelet sültért üttette magát, akkor a fejlődés tagadhatatlan. Ha viszont onnan közelítjük meg a dolgot, hogy a múlt évszázad mérkőzése, a nehézsúlyú Muhammad Ali és George Foreman összecsapása Norman Mailer tollára kívánkozott, akkor Mayweather és Pacquiao bajban lehet. S nem csak azért, mert Mailer már nincs az élők sorában…

TARTSON VELÜNK!
Las Vegasban május 2-án összecsap az elmúlt évtized két, súlycsoportoktól függetlenül legjobbnak tartott ökölvívója, a veretlen amerikai Floyd Mayweather (47–0–0, 26)és a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao (57–5–2, 38). A magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődő gálát (Tv: Sport1) négy órától követheti nyomon élőben a Nemzeti Sport Online-on! A meccs tudósítása mellett figyelemmel kísérjük a közösségi oldalakat, azonnal beszámolunk a legfrissebb véleményekről, információkról, sőt olvasóink is pontozhatják a meneteket. Képek, videók, minden, ami Mayweather–Pacquiao – tartson velünk az évszázad mérkőzésén!
Eddigi írásainkat itt olvashatja, és a mérkőzésig folyamatosan jelentkezünk újabb beharangozókkal, kedvcsináló cikkekkel!

A PROGRAM – ƒ„FIGHT CARD”
LAS VEGAS, MGM GRAND GARDEN ARENA
Floyd Mayweather (amerikai)Manny Pacquiao (Fülöp-szigeteki) váltósúly
Címmérkőzés: a WBA szuperbajnoki, a WBC, a WBO világbajnoki övéért, a Ring Magazin övéért
Vaszil Lomacsenko (ukrán)–Gamalier Rodriguez (Puerto Ricó-i) pehelysúly
Címmérkőzés: a WBO világbajnoki övéért
Léo Santa Cruz (mexikói)–José Cayetano (mexikói) nagyharmatsúly
Jesse Hart (amerikai)–Mike Jimenez (amerikai) nagyközépsúly
Címmérkőzés: az IBF amerikai bajnoki övéért
Chris Pearson (amerikai)–Szaid el-Harrah (marokkói) kiskönnyűsúly
Andrew Tabiti (amerikai)–Brian Holstein (amerikai) cirkálósúly
Brad Solomon (amerikai)–Adrian Granados (mexikói) kiskönnyűsúly
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik