Profi boksz: harc a dűnék között – Ruiz Jr. vs. Joshua újratöltve

THURY GÁBOR/PROFIBOKSZ.HUTHURY GÁBOR/PROFIBOKSZ.HU
Vágólapra másolva!
2019.12.07. 08:01
null
Andy Ruiz Jr. (balra), Eddie Hearn promóter (középen) és Anthony Joshua (jobbra) a közös rijádi sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
Nagy meccs lesz! Andy Ruiz Jr. és Anthony Joshua néz farkasszemet egymással Szaúd-Arábiában szombat este. Négy ökölvívó-világszervezet nehézsúlyú vb-címe a tét. Júniusban Ruiz lemosta AJ-t, aki most győzelmi kényszerben van.

 

Szombat este Szaúd-Arábiában lép a kötelek közé Andy Ruiz Jr. (33–1–0, 22 KO-TKO) és Anthony Joshua (22–1–0, 21). Kettőjük összecsapása visszavágó lesz, mert június elsején az amerikai óriási meglepetésre a 7. menetben technikai KO-val legyőzte a címvédő britet.

Az újságok által Mexikói Rockynak elkeresztelt Ruiz sikerét a szakírók James Douglas Mike Tyson felett aratott 1990-es győzelméhez hasonlítják, amikor Tyson a 10. menetben KO-vereséget szenvedett. Ruiz egy fejjel alacsonyabb Joshuánál, majd 10 kiló volt köztük a különbség, s ha ez nem elég, tulajdonképpen beugróként került a világbajnok színe elé, mert Jarrell Miller megbukott a doppingteszten.

A papírforma szerint vesztenie kellett volna, a 3. menetben padlóra is került, de összeszedte magát, kétszer is leütötte Joshuát, majd a döntőnek bizonyuló 7. szakaszban még kétszer, mire Michael Griffin mérkőzésvezető azt követően leléptette Joshuát, hogy a folytatásra vonatkozó kérdésére nem válaszolt. Az újdonsült világbajnok, aki ezzel elnyerte a Bokszvilágszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoki öveit, a Jóistennek köszönte meg a sikerét.

Tyson Fury, aki februárban ismét Deontay Wilder ellen bokszol a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki címéért, a visszavágó kapcsán elmondta, ő az első meccsen Ruiz győzelmét várta, s megjegyezte, ha Joshuát megint kiütik, akkor kizárható, hogy bokszoljanak egymással. „Szerintem mindketten hurkák” – vélte nemes egyszerűséggel egyaránt a britről és az amerikairól.

A 30 éves Joshua vereségét számos szakértő azzal is magyarázta, hogy a brit testépítőkhöz hasonló izomzattal lépett a kötelek közé, a hatalmas izomtömeg nem vált az előnyére. Mostanra vékonyabb lett, akárcsak Ruiz, aki szintén karcsúsodott, hogy gyorsabb legyen. Ellenfele fogyásáról így vélekedett: „Nem tudom, előnyére válik-e vagy sem. Meglátjuk, hogy nem fogja-e kevésbé bírni az ütéseket, mint előzőleg. Azt mondják, én is sokat fogytam, mi lesz velem, hogy nem leszek elég erős?”

Címmeccs a sivatagban: a kifejezetten a gálára épített, hat hét alatt elkészült, 15 ezer férőhelyes Dirijah Aréna
Címmeccs a sivatagban: a kifejezetten a gálára épített, hat hét alatt elkészült, 15 ezer férőhelyes Dirijah Aréna

Joshua talán a feszültség oldásaként kijelentette: „Biztos vagyok benne, hogy mi, ketten Ruizzal találkozunk még a ringben, ha folytatja. Azért gondolom ezt, mert mi jó meccset bokszolunk. Ezúttal is kiütés lesz a vége, és az emberek ezt akarják látni, ez a mi bunyónkban benne van, ezért mondom, hogy lesz harmadik összecsapás is.”

Több egykori nehézsúlyú legenda is elmondta, mit vár a szombati mérkőzéstől. A brit Lennox Lewis szerint „Andy Ruiz akkorákat üt, mint egy kafferbivaly. Amikor Dimitrenkóval bunyózott, ott ültem a ring mellett, és csak úgy puffantak az ütései. Kérdeztem is magamtól, hogy »ez meg mi a fene?«. Nem tudom, mennyit jelent, hogy könnyebb lesz. Ezáltal gyorsabb lehet, de a keménysége is megmarad. Korábban Freddie Roach viszont azt mondta, ha kisebb a testtömege, nem bokszol olyan jól.”

Vladimir Klicsko – Joshua 2017-ben éppen az ukrántól vette el a világbajnoki öveket – így vélekedett. „Én is kikaptam olyanoktól, akiktől papíron nem lett volna szabad. Anthony az első meccsen maga is meglepődött. Most meg kell mutatnia, mennyire erős jellem. Meg tudja csinálni, én biztos vagyok benne.” Az ukrán hozzátette, mind a mai napig edzésben van, de ez nem jelenti azt, hogy visszatérne. „Csak az egészségem miatt tréningezem, és mert jól érzem magam közben.”

A fiatalabb Klicsko fivér és legyőzője jóban vannak, a brit elmondta: „Vladimir nagyon sok anyagot átadott nekem, olyan dolgokban segített, amiben élen jár. Táplálkozási és edzésvezetési tanácsokat kaptam tőle, talán ezért is ment lejjebb a súlyom, és alakult át a felépítésem.” Hogy lesz-e ünneplés, ha nyer? „Sokan kérdezték, hogy különleges pillanat az életemben, ha visszaszerzem a címeket. Én erre azt mondom, hogy nem, mivel engem illetnek. Semmi különleges sem lesz tehát abban, ha újra bajnok leszek. Tudom, mire vagyok képes, szóval, ha vissza tudom szerezni az öveket, akkor is higgadt és nyugodt fogok maradni, hiszen nem érzem azt, hogy ünnepelnem kellene.”

A 30 esztendős Ruiz úgy véli, ellenfele „pontozásos győzelemre próbál majd hajtani, és ennek megfelelően szaladgál körbe-körbe a ringben. De nem azon izgulok, hogy ő mit akar, hanem azon, én mit. Rajta sokkal nagyobb a nyomás, nekem csak tennem kell a dolgom.”

A Sport1 18 órától élőben közvetíti a gálát.

SZÁLKÁS JOSHUA

A felek pénteken megtartották a hivatalos mérlegelést. Anthony Joshua több mint négy és fél kilóval kevesebbel mért be, mint az Andy Ruiz elleni vesztes mérkőzésen, az amerikai viszont majdnem 7 kilóval nehezebb, mint akkor volt. Sőt Joshua mostani 237 fontja (107.5 kg) pályafutása egyik legalacsonyabb testtömege, legutóbb 2014 októberében, profi karrierje egyéves évfordulóján, Gyenyisz Bahtov ellen volt ilyen „vékony”, az újdonsült címvédő ugyanakkor csak kétszer volt ennél (283 font, több mint 128 kg) is súlyosabb 2009 tavasza óta tartó professzionista pályafutása során – az első két meccsén.

A rijádi gála programjában összesen öt nehézsúlyú ütközet szerepel; a fő meccsen kívül ezek a következők: Mahammadrasul Majidov (korábban Magomedrasul Medzhidov; 1–0)–Tom Little (10–7), Dillian Whyte (26–1)–Mariusz Wach (35–5), Filip Hrgovic (9–0)–Eric Molina (27–5), Alekszandr Povetkin (35–2)–Michael Hunter (18–1).

A cikk elkészítéséhez felhasználtuk aprofiboksz.huoldal anyagait!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik