nemzetisport.hu 2019.06.02 09:03 Frissítve: 2019.06.03 09:51

Boksz: Joshua négyszer a padlón, Ruiz Jr. az új bajnok

Meglepetésre kikapott, azaz elvesztette veretlenségét és világbajnoki öveit magyar idő szerint vasárnap hajnalban Anthony Joshua az előzetesen csaknem esélytelennek tartott Andy Ruiz Jr. ellen. A mexikói származású amerikai ökölvívó így négy világszervezet – a Bokszvilágszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) – világbajnoka lett.

 

Andy Ruiz négyszer is padlóra küldte Anthony Joshuát (Fotó: AFP)

 

Senki sem számított előzetesen Ruiz győzelmére, hiszen a 29 éves sportoló a pozitív doppingtesztjén megbukó Jarrell Miller helyett ugrott be, csupán egy hónapja kérték fel ellenfélnek. Ráadásul tíz centivel alacsonyabb Joshuánál, és túlsúlyos is – Ruiz a mérkőzés előtt elmondta, épít arra, hogy a nagyobb testsúlyával nagyobb ütőerő is párosulhat.

A mérkőzés alapján elmondhatjuk, hogy bejött a terve: Ruiz összesen négyszer küldte padlóra brit riválisát – kétszer a harmadik és kétszer a hetedik menetben. Ráadásul úgy, hogy a harmadik etapban 45 másodperc után először Ruiz találta magát a földön, ám felállt, nem sokkal később pedig úgy tűnt, Joshuát csak a menet végét jelző gong mentette meg. A hetedik menetben viszont már semmi sem segített a címvédőn – Mike Griffin bíró technikai KO-val beszüntette a mérkőzést.

Óriási meglepetésre címvédés helyett Ruiz lett az első mexikói származású nehézsúlyú világbajnok, Joshua egyesült államokbeli debütálása pedig nem éppen a tervei szerint alakult.

Az első profi vereségét elszenvedő Joshua módosult mérlege 22–1, 21 kiütéssel, míg Ruizé 33–1, 22 kiütéssel.

Eddie Hearn promóter már a találkozó után elmondta, minden bizonnyal lesz visszavágó.

Mélyreható elemzések nélkül is megállapítható (ismét), hogy Joshuának nincs túl jó álla; hogy hatalmas izomzata hamar savasodik; hogy állóképessége nem kiemelkedő. A másik oldalon viszont egy nagy szívű, gyors kezű, jelentős ütőerejű, robbanékony bokszolót ismerhetett meg a nagyközönség Ruiz Jr. személyében, aki Joshua hároméves uralkodásának vetett véget. A brit ez idő alatt hatszor védett címet.

A 29 éves amerikai a sikerével a Boxrec számítógépes világranglistájának élére katapultálta magát, letaszítva onnan Joshuát, aki a harmadik helyre esett vissza, Deontay Wilder mögé.

Szakértők szerint mostanihoz fogható bombameglepetést legutóbb csaknem harminc éve jegyeztek fel a nehézsúlyban, akkor a szintén több vb-övet birtokló Mike Tyson szenvedett kiütéses vereséget honfitársától, a 42:1-es underdog James Douglastől a 10. menetben.

Az Anthony Joshua vs. Andy Ruiz Jr. mérkőzés utolsó pillanatai

Oh' Kelvin on Twitter

This is the worst thing you'll see on the internet today. The scenes of Andy Ruiz beating Anthony Joshua like he stole something. https://t.co/BkO7xfAo2M


 

2020.08.16 17:02:07

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Portré a rendszerváltozást követő évtizedek egyik legnagyobb formátumú magyar sportolójáról.

2020.06.08 13:02:58

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

A harmatsúlyú Széles János tíz évvel Trianon után románt vert az Iparcsarnokban – ezért külön is megünnepelte a közönség.

2020.05.31 12:38:39

Ökölvívás K. T. I.

Toplista: 70–61. A The Athletic több mint 120 munkatársa értékelései alapján állította össze listáját – itt a 4. rész.

2020.05.01 11:58:40

Ökölvívás KÉPES SPORT

Az amerikai klasszis minden idők legjobbjának tartotta magát, akit senki sem lökött le a trónról.

2020.03.07 22:52:13

Ökölvívás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ennek a mai, megbolydult világnak éppen ez lehet a fő gondja a boksszal. Hogy lecsupaszítottan férfias, emberi, zsigeri. A küzdés maga.