Joshua háromszor küldte padlóra Klicskót: három vb-cím az övé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.29. 22:33
null
Vladimir Klicsko kiszolgáltatott helyzetben – Anthony Joshua legyőzte (Fotó: AFP)
Szombat este a londoni Wembley Stadionban három szervezet nehézsúlyú világbajnoki övéért csapott össze az IBF-világbajnok Anthony Joshua és kihívója, Vladimir Klicsko. Az ütközet a brit bunyós sikerét hozta, az ukrán bokszolót a 11. menetben leléptette a mérkőzésvezető. A találkozó minden idők egyik legjobb profi nehézsúlyú vb-mérkőzéseként vonul be az ökölvívás történetébe. A 10. etap után így festettek a pontozólapok: 96:93 és 95:93 Joshua javára, 95:93 Klicskónak. A mérkőzést követően Joshua rögvest kihívta Tyson Furyt.

 

Magyar idő szerint szombat éjjel a londoni Wembley Stadionban került sor a Generációk Csatája néven aposztrofált profi világbajnoki ökölvívó-mérkőzésre az ukrán kihívó, Vladimir Klicsko és a brit címvédő Anthony Joshua között.

Fantasztikus felvezetés előzte meg a 85 000 néző előtt rendezett találkozót, és az első két menet „ismerkedős” boksza után a harmadikban mindketten nagy elánnal jöttek ki a sarkukból, és meglepően látványos három percet produkáltak. Az átpihent negyedik menet után az ötödikben aztán még erre is rátettek egy lapáttal: előbb Joshua oroszlánként kirontva a sarkából vetette rá magát Klicskóra és megsorozva Klicskót a padlóra küldte.

Az ukrán a földre került, felszakadt a szemöldöke, de olyannyira folytatni tudta a számolás után, hogy a menet végén már ő állt közel ahhoz, hogy padlóra küldje ellenfelét. A következő etapban aztán ez sikerült is neki: a menet felénél Joshua bekapott egy remek jobbost Klicskótól, és csak nyolcnál tudott felállni. Klicsko ugyan közel állt hozzá, hogy befejezze a mérkőzést, de nem járt sikerrel.

Három csendesebb menetet követően fordultak a felek a hajrára, és a tizedik szakaszban nehéz lett volna megjósolni, kinek a kezét emelik majd fel a végén.

A 11. menetben azonban minden eldőlt egyetlen villanás alatt: Joshua egy elképesztő felütéssel ismét padlóra küldte Klicskót, aki ugyan felkelt, de néhány másodperc múlva ismét a padlón volt. David Fields mérkőzésvezető még ebből is hagyta felállni Klicskót, de amikor 40 másodperccel a menet vége előtt beszorult a sarokba az ukrán, a bíró közbeugrott, és beszüntette a találkozót.


Ezzel Vladimir Klicsko elszenvedte pályafutása ötödik vereségét, míg Joshua 19. mérkőzésén a 19. győzelmét és a 19. (technikai) kiütését aratta. Egyben a brit megvédte a IBF-világbajnoki címét, és megszerezte a WBA és az IBO nehézsúlyú világbajnoki övét is.

A 10. etap után így festettek a pontozólapok: 96:93 és 95:93 Joshua javára, 95:93 Klicskónak. A mérkőzést követően Joshua rögvest kihívást intézett Tyson Fury felé.

MENETRŐL MENETRE

11. MENET

Joshua kemény jobbossal kezd, de Klicsko nem megy bele a „cséphadarásba”. Klicsko kapott egy nagy balcsapottat. Klicsko a földön! Elképesztő felütéssel rogyasztotta meg a címvédő. Aztán megint padlón az ukrán! De ismét felállt. Joshua azonban beszorítja a sarokba, és a mérkőzésvezető közbelép. Vége! Leléptették Klicskót!

10. MENET

Joshua megint kirontott a menet elején, de most nem volt olyan hatékony, mint korábban. Az első percet a címvédő irányította, fárasztotta az „öreget”. Klicsko próbálkozott a menet közepén többször is a brutális jobbossal, de nem találta el ellenfelét. Fél perccel a vége előtt Joshua egy jobbhoroggal kínálta meg az ukránt, amire egy gyönyörű megelőző jobbos volt a válasz.

9. MENET

Klicsko szemöldöke ismét felszakadt, elég mély a sebe. A menet elején Klicsko irányított, Joshua próbált védekezni, tiszta ütést nem láthattunk. A középső egy percben Joshua egy balossal eltalálta az ukránt, és próbált többször rátörni ellenfelére, nem sok sikerrel. A záró percben Klicsko vette át az irányítást, oda-oda piszkálva a balegyeneseivel.

8. MENET

Joshua ilyen hosszú meccset még nem vívott pályafutása során. Klicsko sorozta meg közelről Joshuát, de többnyire csak a fedezéket találta. Joshua próbál irányítani, de nem talál. A menet utolsó percében Klicsko rutinosan előszedte a feltartó balegyeneseit – sikerrel.

7. MENET

Profi pályafutása során Joshua harmadszor kezdi meg a 7. menetet. Klicsko egy tiszta jobbegyenessel, majd két tiszta balegyenessel is talál. A menet felénél Joshua már jobban érzi magát, a ringben beszél, mosolyog Klicskóra. Csak éppen nem bokszol... Ebben a menetben szépen, csendesen pihentek egyet a felek.

6. MENET

Klicsko előző menetben felszakadt szemöldökét lekezelték a sarokban. Technikai szünet, Joshua kesztyűjét kell takarítani. A menet felénél Joshua padlót fog egy hatalmas jobbegyenestől! Profi karrierje során először számolnak rá, nyolcnál feláll. Joshua beszorul a sarokba, folyamatosan nyeli a pofonokat. Ez is nagyszerű menet volt, ez tisztán Klicskóé.

5. MENET

Joshua oroszlánként rontott ki a sarkából, és kegyetlenül megsorozta Klicskót. Az ukrán a földön! Fölállt, de vérzik, folytatódik. Klicsko fog, próbál levegőhöz jutni. Klicsko összeszedte magát, de ez sokba fog még kerülni neki. Nyílt sisakos verekedés folyik. Joshua elkészült az erejével („kiütötte magát”), alig áll a lábán, amit a rutinos ukrán kihasznál. Megrendíti a címvédőt, aki kihúzza a végéig. Óriási menet volt, Klicsko nagyon visszajött, de ő padlót fogott, az angol nem.

4. MENET

Klicsko rögtön szép jobbegyenessel nyit, tisztán eltalálta Joshuát. A bíró közbeugrik a menet felénél, hogy szétválassza a küzdőket, ám Joshua mintha korán ütött volna, nem volt szép. Joshua néha testre is próbálkozott, Klicsko szinte alig.

3. MENET

Boksz van! Klicsko is és Joshua is nagy elánnal jött ki a sarkából, és Joshuától láthattuk az első igazán szép kombinációt is, amelynek vége szép testütés volt. Az eddigi legjobb menet. Egy perc van hátra, amikor Klicsko beugrik, és ballal talál. A menet végére már inkább a koncentrált védekezés a jellemző mindkét oldalon.

2. MENET

Mindketten magasabb sebességi fokozatban pörögnek a második menet elején. Egy perc után Klicsko tisztán homlokon csapta ellenfelét egy balegyenessel. A menet felénél Joshua is talált kétszer fejre. Abszolút egyenlő felek küzdelme zajlik. Az ukrán jól tartja a távolságot, Joshua nem igazán találta a menet végén az ütőtávot.

1. MENET

Klicsko szürke nadrágban, Joshua fehérben. Egy perc után „ismerkednek” egymással. A menet felénél Klicsko picit aktívabb, aztán Joshua kétszer megelőzte az ukránt, de súlyos ütést nem jegyezhettünk fel. Az utolsó másodpercekben a címvédő testre próbált ütni, Klicsko fogott. Óvatos első menet mindkét féltől.

A legendás ringszpíker, Michael Buffer bemutatta a küzdő feleket, és elhangzott a legendás „Let's get ready to rumble!” felszólítása is! Kezdődik!

A MÉRKŐZÉS FELVEZETÉSE

Akármi történik, ezen a mérkőzésen Joshua és Klicsko is garantáltan kap 15 millió angol fontot a találkozót követően. Ezt az összeget a mérkőzést Angliában közvetítő Sky Sport biztosítja a feleknek. Ezenkívül még a körülbelül 7 millió fontos jegybevételből, valamint a tengerentúli tévés bevételekből is részesednek a sportemberek.

A Wembleyben már javában zajlik a felvezető program, érkeznek a nézők. Telt ház, 85 000 néző előtt rendezik a mérkőzést, amely ezzel a második világháború utáni időszak legtöbb néző előtt zajló bokszmeccse lesz Európában.

„Nem vagyok ideges. Ha lennék, csak azért, hogy sikerüljön képességeim legjavát adnom a mérkőzésen. Nem vagyok Muhammad Ali, nem fogom megmondani, melyik menetben fogok győzni” – fogalmazott Anthony Joshua röviddel ezelőtt a Sky Sportsnak.

Korábbi nagy bajnokok tippjei 1:
Ricky Hatton: „Joshua meggyőző győzelmet szeretne aratni, szerintem meg a legfontosabb a győzelem önmagában. Ha nyer, a legjobb brit ökölvívók közé lép. Az olyanok közé, mint Joe Calazghe, vagy Prince Naseem. Tippem szerint Joshua kiüti Klicskót a 7-9. menet között valamikor.”

Az ifjabb Klicsko fivér 2006–2015-ig folyamatosan világbajnok volt előbb kettő (IBO, IBF) majd három (WBO) végül négy (WBA) nagy szervezetnél is. Ezzel szemben Joshua tavaly szerezte meg az IBF világbajnoki címét.

Korábbi nagy bajnokok tippjei 2:
Mike Tyson: „Klicsko 41 éves, ilyenkor már nem könnyű felkészülni egy ilyen összecsapásra. Nem lehetetlen, de nagyon kemény feladat lesz. Anthony Joshua 27 éves, fizikailag mindenképpen jobb állapotban van. Nagy dolgokra lehet képes a nehézsúlyban, ha most nyerni tud. Joshuára tippelek, ha úgy megy ki a ringbe, hogy folyamatosan támad, ő nyer.”

A Wembleyben közben már elfoglalta helyét a lelátón többek között Arnold Schwarzenegger is. Ha lesz visszavágója a mérkőzésnek, arra biztosan visszatér a Terminátor...

Korábbi nagy bajnokok tippjei 3:
Joe Calzaghe: „Arra számítok, hogy Joshua 3 vagy 4 menet alatt eldönti a párharcot. Vagy megállítja a bíró sérülés miatt, vagy Joshua egyszerűen kiüti. Hacsak, Klicsko elő nem kap valamit a rég látott formájából, de ezt kétlem.”

Jönnek a főszereplők! Elsőként Klicsko, a hangszórókból bömböl az Can’t stop című Red Hot Chilli Peppers szám.

Joshua is megindul a ring felé, tiszta fehér köntösben és a világbajnoki övvel a nyakában lépett be a szorítóba.

Korábbi nagy bajnokok Kiváló edzők tippjei 1:
Freddie Roach: „A kor miatt mondom, hogy Joshua nyer. A fiatalság nagy erény a ringben. Ugyanakkor az óvatosság is fontos, Klicsko ütőereje félelmetes, és bármikor lecsaphat.”

Következnek a himnuszok, elsőként az ukrán Klicskónak. Hangrobbanás a Wembleyben, itt a God save the Queen, vagyis az angol himnusz.

Korábbi nagy bajnokok tippjei 5:
David Haye: „Szörnyű lehet egy ilyen fiatal és rendszeres bokszoló ellenfélre felkészülni ennyi idősen. Legutóbb Fury ellen Klicsko nem sok mindent mutatott, szóval a formája miatt Joshuára tippelek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik