Újabb hódító hadjáraton a Vikingek

Vágólapra másolva!
2012.10.11. 17:22
null
A Jared Allen-vezette minnesotai védelemtől ismét retteg az egész liga (Fotók: Reuters)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. A lista tetején továbbra is a két hibátlan csapat, a Houston Texans és az Atlanta Falcons található, bár a texasiakra kemény meccs vár hazai pályán a középmezőnybe süllyedő Green Bay Packers ellen. A veretlenségétől megfosztott Arizona Cardinals visszacsúszott a 9. helyre, míg az első győzelmét megszerző New Orleans Saints feljött a 26. pozícióba. Az utolsó négy helyen az AFC leggyengébbjei szerénykednek.

 

1. (a múlt héten: 1.) Houston Texans (5-0)
Bár nem könnyen, végül behúzta a Jets elleni hétfő esti rangadót a Texans, így 5-0-s, hibátlan mérleggel várhatja a Packers elleni mérkőzést. Sajnos azonban rettentő rossz hír a Houston számára, hogy Brian Cushing, a védelem vezére térdszalagszakadást szenvedett, így a szezon további részére harcképtelenné vált.

2. (2.) Atlanta Falcons (5-0)
Egyelőre senki sem tudja megállítani a menetelő Atlantát, 5-0-s mérlegével pedig már most négymeccses előnye van a csoportriválisokkal szemben. A hetedik héten az Oakland látogat a Georgia Dome-ba, azt az összecsapást kötelező megnyernie a Falconsnak.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik, az előző szezonban csoportnegyedikként végző csapatnak van a legnagyobb esélye arra , hogy ebben a szezonban bejut a rájátszásba?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

3. (3.) San Francisco 49ers (4-1)
Alex Smith 303 yardot és 3 touchdownátadást jegyzett, Frank Gore futott 106 yardot, a 49ers pedig összesen 621 yardot haladva magabiztosan, 45–3-ra átgázolt a Buffalón. Egy mondatban: vasárnap minden tökéletesen ment a 49ersnél!

4. (4.) Baltimore Ravens (4-1)
Ha a támadóknak nem megy a játék, a védelem remekel, ezért jó igazán a Ravens! A Hollók a következő fordulóban a Dallast fogadják, nagy meccs lesz!

5. (7.) New England Patriots (3-2)
A 13. Brady–Manning párharcot előbbi nyerte meg, de ami meglepő, hogy a Pats a futójátékban tudott igazán jeleskedni a Broncos ellen. A New England 251 futott yardig jutott.

6. (8.) Chicago Bears (4-1)
A Bears magabiztos 4-1-es mérleggel áll, de azért ez kicsit csalóka, főleg, mert eddig könnyű volt a csapat sorsolása. Jay Cutler ráadásul nem játszik igazán jól, s ezért akadozik a támadójáték, a védelem pedig nem mindig lesz ott, hogy megmentse Cutlert.

7. (14.) Minnesota Vikings (4-1)
Még Christian Ponder hibáit sem érezte meg a Vikings, Adrian Peterson vezérletével így is könnyedén átgázolt a romokban heverő Tennessee-n Leslie Frazier gárdája. Az idei szezon meglepetését egyelőre egyértelműen a Vikingek szolgáltatják.

8. (12.) New York Giants (3-2)
Ahmad Bradshaw karrierje legjobbjával, 200 futott yarddal segítette hozzá a címvédőt a Browns elleni kötelező győzelemhez, így Giants a gyengébb első játékrész után végül simán nyert. Vasárnap a forduló legpikánsabb összecsapása várható, Eli Manningék ugyanis a San Francisco 49ershez látogatnak, amely ellen a konferencia döntőjében óriási csatában nyertek végül idegenben az előző idényben.

Kevin Kolbot a legutóbbi két meccsén 17-szer sackelték
Kevin Kolbot a legutóbbi két meccsén 17-szer sackelték

9. (6.) Arizona Cardinals (4-1)
Ha Kevin Kolb minden héten ilyen gyenge teljesítményt nyújt, borzasztó nehéz lesz a Cardinalsnak a szezon hátralévő része. Futójáték nincs, a támadófal kritikán aluli, így csak a védelemben és a labdaszerzésekben bízhatnak a Cardinals szurkolók.

10. (9.) Denver Broncos (2-3)
Peyton Manning végre régi önmagát tudja hozni, ami jó előjel a denverieknek. Sajnos azonban a futójáték, és a tavaly még rettentő eredményes védelem erre az évre visszaesett, és csak Von Miller tudja hozni azt a hihetetlen formáját, amit megszokhattunk tőle, de ő egyedül kevés.

11. (17.) Pittsburgh Steelers (2-2)
Sikerrel tért vissza a pihenőhetéről a Pittsburgh, Big Benéknek izgalmas meccsen sikerült megverniük a Philadelphia Eaglest. Rashard Mendenhall visszatérésével talán végre futójátéka is lesz a Steelersnek, ám a védőoldalon ismét nagy a baj, Troy Polamalu ugyanis megint megsérült.

12. (10.) Philadelphia Eagles (3-2)
Michael Vick továbbra sem tud megfelelően vigyázni a labdára, ez pedig egyelőre nagyon sokba kerül a Phillynek. Vasárnap a Lionst fogadja az Eagles, ott parázs csatára van kilátás.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

13. (18.) St. Louis Rams (3-2)
Már most nyugodtan kijelenthetjük, hogy Jeff Fisher csodát tett a csapattal. A védelem meccsről-meccsre jobb, a még csak most feltűnő Robert Quinn vezetésével a pass rush bivalyerőssé kezd válni a Ramsnél, amitől minden irányító retteghet!

14. (15.) Seattle Seahawks (3-2)
A védelem továbbra is elit szintet képvisel, Russell a hibái ellenére is kiegyensúlyozott teljesítményt tud hozni, ami jelenleg pont elég a Seahawksnak. Ám kérdés, hogy vajon a Brady vezette Pats ellen is elég lesz-e...

15. (5.) Green Bay Packers (2-3)
A tavalyi MVP nem érzi magát jól a nagy nyomás alatt, és ez egyre inkább kezd bebizonyosodni. A támadófal csak árnyéka a tavalyinak, így nehéz helyzetbe került a Packers, mert a Vikings és a Bears menetelése a csoportban egyre távolabbá repíti Rodgerséket a rájátszástól.

16. (13.) San Diego Chargers (3-2)
Hiába tett meg mindet a Chargers, az egészen idáig nyeretlen Saintsre ezúttal Riverséknek sem volt ellenszerük. A következő hétfő esti rangadón a Peyton Manning vezette Broncost fogadhatja a San Diego – a csoportgyőzelem szempontjából élet-halál mérkőzés lehet ez mindkét csapat számára.

17. (11.) Cincinnati Bengals (3-2)
Nem lesz egyszerű esztendeje a Bengalsnak az idei. A könnyebbnek tűnő meccseken is megszenved a csapat a győzelmekért, a Dolphins elleni zakó ráadásul sokba kerülhet még, ha a rájátszásra ácsingózik a Cincy. A Browns ellen javítani kell, nincs mese!

18. (16.) Dallas Cowboys (2-2)
A Ravens ellen térhet vissza a szünetről a Dallas, ami nem lesz egyszerű Tony Romónak, ám most már valamit alkotnia kell, mert a végén az idei szezonja is elmegy a Cowboysnak.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik, az előző szezonban csoportgyőztes csapatnak van a legnagyobb esélye arra, hogy lemarad ebben az idényben a playoffról?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

19. (28.) Indianapolis Colts (2-2)
Csodálatos győzelmet aratott a Green Bay ellen az Indianapolis! Az újonc Andrew Luck vezetésével az Indy 18 pontos hátrányból állt fel a második félidőben, Reggie Wayne pedig a 212 elkapott yardjával megmutatta, hogy még 33 évesen is az egyik legjobb elkapó a ligában.

20. (19.) Detroit Lions (1-3)
Igen nagy szüksége volt a szabad hétvégére a Lionsnak, ugyanis nagy a káosz a támadójátékosoknál, és a speciális egységet is rendbe kell raknia Jim Schwartznak!

21. (21.) Kansas City Chiefs (1-4)
Ennyi elvesztett labdával nem lehet megverni egy Ravenst, ahogy ilyen ergya irányító teljesítménnyel sem, mint amit Cassel mutat az utóbbi fordulókban. Ám Cassel meg is sérült, a helyén Brady Quinn kezdhet majd a Buccaneers ellen. Ezen a meccsen bőven lehet keresnivalója a Chiefsnek.

22. (20.) Buffalo Bills (2-3)
Fölösleges kertelni, idén gyenge a Buffalo. Ryan Fitzpatrick nem tud igazán hatékonyan dobálni, a védelem pedig egyelőre siralmas. A hétvégén a Cardinalshoz látogat a Bills, de ilyen játékkal ott sem lesz sok esélye a győzelemre...

23. (22.) New York Jets (2-3)
Ennyi sérülttel nem könnyű meccset nyerni, a Jetsnek nem is sikerült. Mark Sanchez végre fel-felvillant, ám így is olyan dobásokat hibázott el, amik után a közönség joggal követelheti Tim Tebow-t a kezdőcsapatba.

24. (23.) Washington Redskins (2-3)
Sok a probléma a fővárosiaknál. Az újonc Robert Griffint továbbra sem képes megvédeni a Skins támadófala, az elkapók nagyon sokat hibáznak, így pedig nem könnyű meccset nyerni, főleg nem egy Falcons ellen! Griffin egy futás következtében ráadásul meg is sérült, és bár a hírek szerint már jól van és vasárnap játszhat a Vikings ellen, ilyen gyenge támadófallal nem fogja kibírni az egész évet...

25. (29.) Miami Dolphins (2-3)
Valami beindult Miamiban! Az újonc Tannehill egyre magabiztosabban dobál, a futójáték is egyre jobb, ráadásul az elmúlt hetekben végre a védelem is remek formát mutat. Pont amiatt, hogy a Dolphinsnál ez egy átmeneti év és tulajdonképpen nincs sok vesztenivalója Joe Philbin csapatának, még komoly meglepetéseket okozhat a gárda.

26. (31.) New Orleans Saints (1-4)
Örülhet a Saints, végre megszerezte első győzelmét! Drew Brees ráadásul rekordot döntött, így nyugodtan kijelenthetjük, remek hetet zártak a Szentek. A pihenő viszont jól fog jönni.

27. (24.) Carolina Panthers (2-3)
Cam Newton továbbra sem tudja magát összeszedni fejben, ami kihat a játékára. A szezon után nagy átalakításokra lesz szükség a Párducoknál, talán az edzőkérdésen sem ártana elgondolkodnia a vezetőségnek... Mindenesetre a szabad hétvége a legjobbkor jön!

28. (25.) Tampa Bay Buccaneers (1-3)
Szükség volt a pihenőre a Buccaneers számára, Greg Schiano együttese ugyanis nem remekel eddig, a Chiefs ellen azonban megtörhet az eddigi rossz széria.

29. (26.) Tennessee Titans (1-4)
Jake Locker hiányával eltűnt a Titans támadójátékából az a lendület, ami az első meccseken még megvolt a csapatnál, ráadásul Chris Johnson hullámzó formája sem nagyon segíti a hatékonyságot. Emellé pedig az egyre csak romló védelem lassan megpecsételi a Tennessee sorsát, ami az évet illeti.

30. (27.) Jacksonville Jaguars (1-4)
Siralmas, amit a Jacksonville hétről-hétre mutat. Blaine Gabbert lassan megbukik, mint kezdő irányító, az ő gyatra játéka pedig kihat az egész támadószekcióra, Maurice Jones-Drew így hiába viszi a hátán a Jaguárokat már évek óta, egyedül kevés.

31. (30.) Oakland Raiders (1-3)
A hétvégén pihenőn volt a Raiders. Szükség is volt rá, ráadásul a visszatérés után rögtön a Falconst kellene meglepnie Palmeréknek, amire igen kicsi az esély.

32. (32.) Cleveland Browns (0-5)
Jó kezdés után végül hatalmas pofonba szaladt bele a Browns, a védelem idén már sokadszorra mondja be az unalmast. Ám a Bengals elleni csoportmeccsen végre ismét játszhat az eltiltásból visszatérő Joe Haden, aki nagy lökést adhat a passz elleni védekezésnek.

A 2012-ES IDÉNYBEN MINDEN HÉTEN RENDEZNEK MÁR CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT IS MÉRKŐZÉST, ÍGY A 6. FORDULÓ MÁR MA ÉJJEL KEZDETÉT VESZI A TENNESSEE TITANS–PITTSBURGH STEELERS TALÁLKOZÓVAL! A mérkőzésről beharangozót ide kattintva olvashat!

Új sorozatunk, a Yardról yardra a vörös zónában – mely mindig az előző forduló 20 érdekességével foglalkozik majd, továbbá egy bevállalós tippel jelentkezik a következő körre – ötödik részét ide kattintva érheti el!

STATISZTIKÁK
AZ 5. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans Saints)
–San Diego Chargers
370
A legtöbb futott yard: Ahmad Bradshaw (New York Giants) –Cleveland Browns
200
A legtöbb elkapott yard: Reggie Wayne (Indianapolis Colts)
–Green Bay Packers 212
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 1720
Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard: 551
Jamaal Charles (Kansas City Chiefs)
A legtöbb elkapott yard: 514
Brian Hartline (Miami Dolphins)
A legtöbb szerelés: 54 Curtis Lofton (New Orleans Saints)
A legtöbb sack: 8.5 J. J. Watt (Houston Texans)
A legtöbb interception: 4
Tim Jennings (Chicago Bears), Thomas DeCoud (Atlanta Falcons)

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
5. FORDULÓ
2012. 10. 05. 2:20 St. Louis Rams–Arizona Cardinals 17–3
2012. 10. 07. 19:00 Washington Redskins–Atlanta Falcons 17–24
2012. 10. 07. 19:00 Pittsburgh Steelers–Philadelphia Eagles 16–14
2012. 10. 07. 19:00 Indianapolis Colts–Green Bay Packers 30–27
2012. 10. 07. 19:00 New York Giants–Cleveland Browns 41–27
2012. 10. 07. 19:00 Kansas City Chiefs–Baltimore Ravens 6–9
2012. 10. 07. 19:00 Cincinnati Bengals–Miami Dolphins 13–17
2012. 10. 07. 22:05 Jacksonville Jaguars–Chicago Bears 3–41
2012. 10. 07. 22:05 Carolina Panthers–Seattle Seahawks 12–16
2012. 10. 07. 22:25 Minnesota Vikings–Tennessee Titans 30–7
2012. 10. 07. 22:25 New England Patriots–Denver Broncos 31–21
2012. 10. 07. 22:25 San Francisco 49ers–Buffalo Bills 45–3
2012. 10. 08. 2:20 New Orleans Saints–San Diego Chargers 31–24
2012. 10. 09. 2:30 New York Jets–Houston Texans 17–23
Szabadnapos: Oakland Raiders, Dallas Cowboys, Detroit Lions, Tampa Bay Buccaneers
6. FORDULÓ
2012. 10. 12. 2:20 Tennessee Titans–Pittsburgh Steelers
2012. 10. 14. 19:00 Atlanta Falcons–Oakland Raiders
2012. 10. 14. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs
2012. 10. 14. 19:00 New York Jets–Indianapolis Colts
2012. 10. 14. 19:00 Cleveland Browns–Cincinnati Bengals
2012. 10. 14. 19:00 Philadelphia Eagles–Detroit Lions
2012. 10. 14. 19:00 Miami Dolphins–St. Louis Rams
2012. 10. 14. 19:00 Baltimore Ravens–Dallas Cowboys
2012. 10. 14. 22:05 Arizona Cardinals–Buffalo Bills
2012. 10. 14. 22:05 Seattle Seahawks–New England Patriots
2012. 10. 14. 22:25 San Francisco 49ers–New York Giants
2012. 10. 14. 22:25 Washington Redskins–Minnesota Vikings
2012. 10. 15. 2:20 Houston Texans–Green Bay Packers
2012. 10. 16. 2:30 San Diego Chargers–Denver Broncos
Szabadnapos: Jacksonville Jaguars, Chicago Bears, Carolina Panthers, New Orleans Saints
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik