P. Manning és Peterson őrült versenyfutása – Brees besokallt

Vágólapra másolva!
2012.12.05. 20:38
Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

Két zseniális klasszis, két tökéletes jelölt az év visszatérője díjra: Peyton Manning és Adrian Peterson (Fotó: Action Images)
Két zseniális klasszis, két tökéletes jelölt az év visszatérője díjra: Peyton Manning és Adrian Peterson (Fotó: Action Images)
Két zseniális klasszis, két tökéletes jelölt az év visszatérője díjra: Peyton Manning és Adrian Peterson (Fotó: Action Images)
Két zseniális klasszis, két tökéletes jelölt az év visszatérője díjra: Peyton Manning és Adrian Peterson (Fotó: Action Images)
Két zseniális klasszis, két tökéletes jelölt az év visszatérője díjra: Peyton Manning és Adrian Peterson (Fotó: Action Images)

20 YARD – A MIAMI SZTÁRJA ÉS A PATS MINDESNESE SEM JÁTSZHAT MÁR AZ IDÉN

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 13. fordulójában megvívott Miami Dolphins–New England Patriots csoportrangadó után egyik fél sem lehetett maradéktalanul elégedett.

Bár a Hazafiak sorozatban aratott hatodik sikerükkel bebiztosították helyüket a rájátszásban, Rob Gronkowski elvesztése után ezúttal a mindenes (elkapó, alkalmi futó, visszahordó, speciális csapatrészben az ellenfél visszahordóit támadó – tavaly még védőként is bevetett) Julian Edelman lábtörést szenvedett, ezt követően pedig a csapat sérültlistára tette, így a tight enddel ellentétben ő már nem szerepelhet az idény hátralévő részében. Helyére a Patriots leszerződtette korábbi elkapóját, Donté Stallwortht.

A Delfinek sem jártak jobban, a liga egyik legjobb támadófalembere, az idén jócskán alulteljesítő Jake Long tricepszszakadást szenvedett, így nélküle lesz kénytelen befejezni a Miami a 2012-es bajnokságot.

Michael Vick felépülése után is Nick Foles marad a Philadelphia Eagles kezdő irányítója – közölte Andy Reid vezetőedző hétfőn. Foles zsinórban három mérkőzésen játszott a súlyos agyrázkódásban szenvedő Vick helyén, de a csapat nélküle sem tudta megfékezni immár hétmeccses vereségsorozatát.

Ám Foles Dallasban biztató játékot mutatott, így Reid kitart mellette.

19 YARD – AKI FELEDTETHETI A JETS-SZURKOLÓKKAL SANCHEZT ÉS TEBOW-T – DE MÉG NEM MOST...

A New York Jets ott találhatja meg a választ az irányító kérdésére, ahol senki sem számított rá. Az idei őszt átölelő vita arról, hogy Mark Sanchez vagy Tim Tebow a helyes megoldás a poszton, de kibővült a lista egy új taggal – méghozzá Greg McElroynak köszönhetően. A másodéves irányító a Jets 11. támadásában állt be, négy drive alatt 152 passzolt yardig és egy TD-ig jutott, Sancheznek az első tíz támadás során 164 yard és három eladott labda került a neve mellé (ráadásul pocsék kezdését jól példázza, hogy az első 8 elkapott labdája vendég kézben landolt, és csak 5 saját csapattárséban...).

Hiába vezette győzelemre az Alabamával egyetemi bajnokságot nyerő McElroy csapatát az Arizona ellen, Rex Ryan szerdán döntött: Mark Sanchez kezd a hétvégén.

18 YARD – AZ ÉV TD-JE? RÁADÁSUL AZ EGYETEMRŐL!

Sok tengerentúli szakíró szerint a hétvégén megszületett a futballidény legemlékezetesebb touchdownja, s bár nem az NFL-ben, hanem előcsarnokában, az NCAA-ben esett, kétségkívül szépre sikeredett. A Nebraska Cornhuskers irányítója, Taylor Martinez 76 yardról futott a Wisconsin Badgers célterületére a Big Ten Championship-mérkőzésen – mindezt running backecket megszégyenítő, parádés testcselekkel fűszerezve. A dolog szépséghibája csak az, hogy Martinez –csapata végül 39 ponttal, 70–31-re kikapott.

MARTINEZ 76 YARDOS TD-JE

17 YARD – HA MOST KEZDŐDNE A RÁJÁTSZÁS: A PATRIOTS PIHENNE A WILD CARD-KÖRBEN

A 13. játékhéten négy csapat biztosította helyét a rájátszásban. Az Amerikai főcsoportban a Houston mellett a New England és a Denver playoff-szereplése biztos már, a Patriots ráadásul megelőzte a Baltimore-t, és jelen állás szerint kihagyhatja a wild card-kört, amelyben a Ravens a Pittsburghöt, a Broncos az Indianapolist fogadná.

A Nemzeti konferenciában az Atlanta dőlhet hátra, játékosai a jelen állás szerint a San Franciscó-iakkal együtt kanapéból nézhetik az első kört. Abban a Minnesotát legyőző Green Bay megelőzte a Seattle-től vereséget szenvedett Chicagót, s elcsente a hazai pályát jelentő előnyt a Bearstől. A Chicago a New York Giantshez látogatna, a Green Bay a Seahawkst fogadná – ha most kezdődne a rájátszás.

16 YARD – KAEPERNICK EZÚTTAL NEM VOLT NYERŐEMBER, DE...

A St. Louis ellen véget ért a San Francisco ötmeccses veretlenségi sorozata, a Rams hosszabbításban győzte le csoportriválisát, amellyel három hete döntetlent játszott. Ezúttal 26 másodperccel a hosszabbítás lejárta előtt az újonc Greg Zuerlein 54 yardról mezőnygólt ért el. A 49ers először kapott ki Colin Kaepernick irányítóval, aki kezdőként első három NFL-mérkőzésén zsinórban 80-asnál magasabb irányítóindexszel zárt. Alex Smith, akinek a helyén játszik, első négy alatt még csak 70-esekből sem ért el hármas sorozatot – más kérdés, hogy idén például a legpontosabban passzoló irányító eddig.

Ja, amúgy Zuerlein, akit csak Legatronnak neveznek bombaerős (és pontos is ráadásul) lába miatt a liga történetének első rúgója lett, aki egy mérkőzés rendes játékidejének utolsó másodpercében és a hosszabbításban egyaránt legalább 50 yardról betalált (53, 54 yard), előbbivel ráadásra mentve a találkozót, utóbbival megnyerve együttesének.

15 YARD – STATISZTIKA: 13 FORDULÓ UTÁN HOLTVERSENY A LEGJOBB ÚJONC FUTÓKNÁL

A héten a legjobb újoncokat vettük sorra: a legjobban passzoló irányító Andrew Luck, a legjobb elkapó Josh Gordon. A futók kategóriájában holtverseny van az első helyen, Doug Martin és Alfred Morris egyaránt 1106 yarddal áll 13 forduló után. A védők közül a carolinai linebacker, Luke Kuechly (ejtsd: Lúk Kikli) áll a legtöbb szereléssel. Érdekesség, hogy Robert Griffin III két kategóriában is ott van a legjobbak között, ráadásul irányítómutatója is kifejezetten parádés (104.4).

A LEGJOBB ÚJONCOK
PASSZOLT YARDOK
Andrew Luck (Indianapolis)3596
Brandon Weeden (Cleveland)2820
Robert Griffin III (Washington)2660
Ryan Tannehill (Miami)2559
FUTOTT YARDOK
Doug Martin (Tampa Bay)1106
Alfred Morris (Washington)1106
Trent Richardson (Cleveland)827
Robert Griffin III (Washington)714
ELKAPOTT YARDOK
Josh Gordon (Cleveland)646
T. Y. Hilton (Indianapolis)588
Chris Givens (St. Louis)559
Justin Blackmon (Jacksonville)557
SZERELÉSEK
Luke Kuechly (Carolina, LB)114
Lavonte David (Tampa Bay, LB)108
Bobby Wagner (Seattle, LB)101
Vontaze Burfict (Cincinnati, LB)85

14 YARD – TITUS YOUNG ÁTTÖRÉS HELYETT KIKERÜLT A LIONS KEGYEIBŐL


Titus Young, a Detroit elkapója nem csak hogy nem került be az Indanapolis Coltsot fogadó detroiti csapatba, Jim Schwartz vezetőedző még azt is megtiltotta neki, hogy vasárnap elmenjen a Lions stadionjába. Az elkapó rendszeresen bosszantja csapatát, de kéthete a Green Bay ellen már túlment egy határon, az egyik támadásnál szándékosan szabálytalanul helyezkedett, hogy megbüntessék csapatát. Schwartz akkor kirakta az edzésekről, de pár napja visszafogadta, Young viszont nem tanúsított megbánást. Pedig ha lenne egy kis esze, kapott volna a lehetőségen, hogy Nate Burleson kiesése után második számú elékapóvá váljon Calvin Johnson mögött.

13 YARD – A PANTHERS EBBEN AZ ÉVBEN 0–13-NÁL JÁR

Legalábbis ami a pénzfeldobásokat illeti. A Panthers a 13. játékhétig tizenkét pénzfeldobásból – ami meghatározza, hogy ki kezdheti a mérkőzést vagy éppen a hosszabbítást – mind a tizenkettőt elveszítette. Ron Rivera vezetőedző ezért a Kansas City Chiefs elleni meccs előtt arra kérte a szurkolókat a Carolina hivatalos facebook oldalán, szavazzák meg, hogy fejet vagy írást válasszanak Cam Newtonék vasárnap. A szavazás rendkívül szoros volt, de végül az írás 51 százalékkal nyert, így a Panthers erre voksolt a találkozó kezdetén. Hiába. Az érme ugyanis az írásos részére esett, így a Chiefs kezébe került a választás joga. Nagyobb gond, hogy a Panthers a meccset is elvesztette. Mázli, hogy a Carolina ebben az évadban nem valószínű, hogy bejut a rájátszásba, mert ott egy elvesztett érmefeldobás végzetes lehet...

12 YARD – HA DECEMBER, AKKOR PATRIOTS, TOM BRADY ÚJABB REKORDJA

A New England Patriots a Miami Dolphins elleni sikerével 42–5-re módosította 2001 óta decemberi mérlegét, ennél jobb mutatót az év (és az alapszakasz) utolsó hónapjában egy csapat sem tud felmutatni ezen időszak alatt.

A Patriots az idén először kezdő Trevor Scott kikényszerített (Vince Wilfork szerezte meg a tojást) fumble-jével sorozatban a 23. mérkőzésen mutathat fel legalább egy fumble-t.

Tom Brady neve mellé újabb rekordot jegyezhettünk fel a hétvégén, ő lett az első kezdő irányító, aki 10-szer is megnyerte együttesével a saját csoportját – a korábbi rekordot Joe Montana tartotta kilenccel, ehhez csatlakozott most Peyton Manning is.

11 YARD – PEYTON MANNING CSÖNDRE INTETTE AZ EGÉSZ STADIONT, CHARLIE BATCH EGY TECHNIKUST DOBOTT TELIBE, TOM BRADYÉK ARCA

Peyton Manning nyugodt ember, ebből kifolyólag a nyugodt környezetet kedveli – még akkor is, ha több tízezer ember előtt kell győzelemre vezetnie új csapatát, a Denver Broncost, s ezért csöndre kell intenie megannyi szurkolót. Charlie Batch ezúttal egy technikust trafált telibe egyébként ígéretes passzával, Tom Bradyék pedig érthetetlenül hallgatták a játékvezető zagyvaságait. C'mon man!


C'MON MAN!

10 YARD – PARÁDÉZÓ ELKAPÓK – EGY JÓ WELKER MINDIG EL KELL

Wes Welker, a New England Patriots 31 esztendős elkapója a hatodik játékhét óta először jutott 100 elkapott yard fölé egy meccsen, az idényben pedig összesen ötödször. A korábban a Miami Dolphinsban is szereplő Welker nem mellesleg beállította a legendás Jerry Rice NFL-rekordját azzal, hogy pályafutása során 17. meccsét zárta 10 vagy annál több elkapott átadással. Az idényben négy TD-nél járó wide receiver egy másik NFL-rekordot pedig megdöntött, miután 16. meccsén jegyzett tíz vagy annál több elkapást és 100 vagy annál több elkapott yardot ugyanazon s mérkőzésen. Welker emellett a Patriotsnál felállított rekordját is tovább növelte: immáron öt idényben szerzett összesen legalább 1000 yardot.

Cecil Shorts III tavalyi két elkapása után idén berobbant a Jacksonville Jaguarsnál, a másodéves elkapó eddig 824 yardnál és 7 TD-nél jár mindössze 43 elkapásból (19.2-es átlag kiemelkedően soknak mondható), ha pedig így folytatja könnyedén 1000 yard felett zárhat – 2005 óta erre Jaguár-elkapó nem volt képes. Nehezíti a dolgát ugyanakkor, hogy az előző mérkőzésen agyrázkódást szenvedett, így hétvégi játéka igencsak kérdéses.

Brandon Marshall a Seattle Seahawks ellen 165 yardot kapott el, a sorozatban a hatodik alkalommal 1000 yard felett záró elkapó már 1182 egységnél jár idén, ezzel pedig a második helyen áll a rangsorban.

Josh Gordon 116 yardos hétvégi teljesítményével élre állt az újoncok között (lásd fenti keretes írásunk!), Danario Alexander pedig folytatja remeklését a Chargersnél – ezúttal 102 egységet szedett össze, így a legutóbbi öt fordulóban már 467-nél jár, ezzel pedig rövid ittléte során már a második helyen áll a házi rangsorban (Malcom Floyd 12 mérkőzésen 765-öt szerzett eddig).

Megatron külön bejegyzést érdemel, róla lejjebb olvashatnak!

9 YARD – REMEKLŐ FUTÓK – BRYCE BROWN BEROBBANT

Bryce Brown játékjogára az idei draft 7. körében csapott le a Philadelphie Eagles – jó lesz LeSean McCoy mögé alapon. Csakhogy az előző kiírás legtöbb TD-jét szerző McCoy megsérült, így Brown a Carolina Panthers ellen már a kezdőcsapatban találta magát – a középiskola óta először. Nem, nem elírás... Ő ezt brutális, 178 yardos és 2 TD-s futóteljesítménnyel hálálta meg – igaz, volt két fumble-je is, ami végül sokba került a csapatnak. Brown a Dallas ellen sem lassított, 169 yarddal és újabb 2 TD-vel zárt – de a hajrában ismét volt egy elejtett labdája, így végül nyert a Dallas – amelyben Tony Romo 3 TD-átadással jelentkezett, így már 168-nál jár, maga mögé utasítva a klubcsúcsot eddig tartó Troy Aikmant (165).

BenJarvus Green-Ellis a San Diego ellen 118 yardot futott, így sorozatban a harmadik alkalommal lépte át a 100-as határt – erre Cincinnati Bengals-futó Corey Dillon 1999-es teljesítménye óta nem volt képes.

2011 novembere óta Marshawn Lynch (Seahawks) vezeti az NFL-t futott yardokban, ezen időszak alatt 1992 yardot futott, 236-tal többet, mint Arian Foster (Texans). 2006 óta Frank Gore (49ers) és Steven Jackson (Rams) tudta átlépni a 10000 összyardos határt, ami az elkapásokat és futásokat illeti.

Adrian Peterson is külön „állatfaj", ő is megérdemel egy külön bejegyzést – lásd lejjebb!

8 YARD – A KÉT „JÓMADÁR" ÉS A 2013-AS DRAFT 1/1-ES VÁLASZTÁSÁRA HAJTÓK

Közeleg az NFL alapszakaszának vége, a playoffba jutók listája lassan mindenki előtt világossá válik, de lássuk mi a helyzet a tabella alsó végével, azokkal, akik már esetleg a jövő évi draft 1/1-es választási lehetőségére pályáznak. Nos, kétségkívül az egyaránt 2–10-es mutatóval álló Kansas City Chiefst és a Jacksonville Jaguarst nehéz lesz alulmúlni, de egy-két gárda jó úton jár, hogy megtegye. Nagy meglepetésre két „jómadár" nevét is meg kell említeni. Az egyik a 4–8-as győzelem–vereség-mutatóval rendelkező Arizona Cardinals, a másik a 3–9-es Philadelphia Eagles. Előzetesen mindkét gárdától többet vártak a szakírók, pláne, hogy a Cardinals 4–0-val, az Eagles pedig 3–1-gyel kezdte a 2012-es szezont. Azóta viszont mindketten 0–8-at, vagyis zsinórban nyolc vereséget produkáltak. Négy forduló van még hátra, érdemes a tabella aljára is odafigyelni, hisz a fentiek mellett az Oakland Raiders, a Carolina Panthers, a Tennessee Titans, a San Diego Chargers, de még a Detroit Lions is jó eséllyel pályázik az 1/1-re, hogy aztán a Cleveland Brownst ne is említsük...

A TABELLA HÁTSÓ RÉSZE AZ NFL.COM ALAPJÁN
23. Arizona Cardinals4–8
24. Cleveland Browns4–8
25. Detroit Lions4–8
26. San Diego Chargers4–8
27. Tennessee Titans4–8
28. Carolina Panthers3–9
29. Oakland Raiders3–9
30. Philadelphia Eagles3–9
31. Jacksonville Jaguars2–10
32. Kansas City Chiefs2–10


7 YARD – NEM NYUGSZANAK AZ ÚJONCIRÁNYÍTÓK: KÉT NYERŐ TD-PASSZ AZ UTOLSÓ PILLANATBAN

A vasárnapi játéknap volt az első az NFL történetében, amelyen két újonc irányító is utolsó perces vagy hosszabbításos touchdownpasszt adott, amellyel együttese megnyerte a találkozóját. Russell Wilson, a Seattle karmestere a Chicago elleni idegenbeli hosszabbításban Sidney Rice-nak passzolt, míg Andrew Luck, az Indianapolis quarterbackje Detroitban az idő lejártakor Donnie Averynek dobta oda a labdát. Ami Luckot illeti: karrierje nyolcadik győzelmét a 12. mérkőzésén érte el, míg elődje, Peyton Manning ugyanezt a mennyiséget 23 találkozón hozta össze.

6 YARD – MÍG MEGATRON ÚJRA REMEKEL, CSAPATA, A LIONS EGYRE CSAK BUKDÁCSOL

Zsinórban ötödik meccsén jutott 100 yard fölé Calvin Johnson, a Detroit Lions Megatron becenévre hallgató elkapója. Sőt, sorozatban negyedik találkozóján tudott 140 yardnál többet összehozni, ami egyedülálló az NFL történetében. Johnson november hónapban átlagban 154.8 yardot hozott mérkőzésenként, ez a legmagasabb mutató 1963 óta erre a hónapra viszonyítva. Ha Megatron így folytatja, a statisztikusok szerint összesen 1904 yardig juthat, amivel megdöntené Jerry Rice 1848 yardos rekordját. A Madden-átkot végérvényesen megtörni készülő CJ vitathatatlanul ismét csúcsformában, de mit ér ez, ha csapata eközben rendre kikap? A Colts elleni, utolsó pillanatban eldőlt vereségével a Detroit lett az első csapat a ligában, amely egymás után háromszor kapott ki úgy, hogy két perccel a lefújás előtt még vezetett – ráadásul mindhárom alkalommal otthon.

5 YARD – KANSAS CITY-I TRAGÉDIA, A JÁTÉKOS HALÁLÁNAK MÁSNAPJÁN NYERT A CHIEFS

A Kansas City-i rendőrség részletes jelentése szerint Jovan Belcher, a Chiefs linebackere péntek hajnalban és szombaton is összeveszett barátnőjével, a három hónapos gyereküket nevelő Kasandra Perkinsszel. A második vita során eldördült a fegyver, de Belcher ezután a holttest fölé hajolt, arcon csókolta, bocsánatot kért. Ezt követően az anyjától is bocsánatot kért, megpuszilta a kislányát, és elment otthonról. Bentleyével a Chiefs edzőközpontjához hajtott, a halántékához fogott fegyverrel szállt ki belőle, Scott Pioli igazgatónak elmondta, mit tett Perkinsszel, majd megköszönte azt, amit a klub érte tett. Megkérte az igazgatót, viselje gondját a lányának, majd az autója mögött letérdelt, keresztet vetett, és fejbe lőtte magát Az utolsó szavai ezek voltak: „Mennem kell, nem lehetek itt."

A Chiefs másnap lejátszotta a Carolina elleni meccsét, 27–21-re nyert is, a játékosok pedig kitalálták, mindenben segítenek Zoey felnevelésében.

4 YARD – PETER KING PATRIOTS-SZÁMLÁLÓ ERŐSORRENDJE

Nem, ezután nem a Sports Illustrated munkatársa készíti a csütörtökönként megjelenő power rankingünket, de a mostani ranglistája azért viccesre sikeredett. Lássuk, hogy látja Peter King az esélyeket, kis magyarázatokkal (hétfői megjelenésű, a dátumokat ehhez kell igazítani)!

1. New England (9–3) – Micsoda sorsolás az elkövetkezendő két hónapban – a még kisorsoltakról nem is szólva...

2. Houston (11–1) – Már csak hét nap a Texans–Patriots hétfő esti rangadóig, Foxboróban.

3. San Francisco (8–3–1) – Már csak 13 nap a 49ers–Patriots vasárnap esti rangadóig, Foxboróban.

4. Denver (9–3) – Már csak 48 nap a Broncos–Patriots AFC-döntőig, Foxboróban.

5. Atlanta (11–1) – Már csak 62 nap a Falcons–Patriots Super Bowlig, New Orleansban.

3 YARD – WATTÉK TOVÁBBRA SEM LASSÍTANAK

J. J. Wattra, a Houston Texans kiváló védőfalemberére lassan már tényleg nincsenek szavak. A másodéves védő a Tennessee ellen „átlagos" mérkőzést hozott, egyszer földre vitte az ellenfél irányítóját, egyszer megszerezte a labdát (karrierje első fumble-je volt speciel), kétszer pedig elütötte az elkapó felé repülő passzt, így 12 mérkőzésen már 15.5 sacknél és 15 kivédekezett átadásnál jár. Hogy mekkora szó ez? A 134 kilós „szörnyeteg" előtt még senkinek sem sikerült ebben a két mutatóban legalább 15-tel zárni a liga történetében egy egész szezon során! Ebből pedig ugye van még hátra négy forduló...

Aldon Smith (San Francisco 49ers) a St. Louis Rams ellen sem maradt sack nélkül, így már 17.5-nél jár idén, karrierje első 28 mérkőzésén pedig 31.5-nél. Ez mire elég? Reggie White tartotta eddig a rekordot, aki első két évében összesen 31-et hozott össze. Ismét jeleznénk, még mindig van hátra négy forduló ebből az alapszakaszból...

„Természetesen" Von Miller (Denver Broncos) sem akar túlzottan lemaradni, a 4–3-as szélső linebacker (ez nem éppen a sacktermelők megszokott helye, csak úgy mint Watté, és a később említésre kerülő Atkinsé sem...) Tampa Bay Buccaneers ellen szezonbeli 15. sackjét is megszerezte, így ő is 26.5-nél jár már első két szezonjában (White rekordját elképzelhető, hogy egy évben ketten is megelőzik, pedig 1986 óta senkinek sem sikerült ez korábban...). Szép-szép, de azért kicsit kevésnek érezzük? A Buccaneers ellen volt egy levédekezett passza, egy fumble-je, idén még „csak" az ötödik, és „mellesleg" egy interception után visszahordott TD-je is...

Geno Atkins, a Cincinnati Bengals 4–3-as defensive tackle-je „csak" egy fél sacket hozott össze a San Diego elleni győzelem során, de így is 9.5-nél jár – mondani sem kell, fölényesen vezeti a posztját az irányítók őrületbe kergetésével.

2 YARD –EGYSZER MINDEN SOROZAT VÉGET ÉR – MOST BREES BÁNTA

Drew Brees, a New Orleans Saints fantasztikus irányítója pocsék napot teljesített az Atlanta Falcons otthonában. A csoportrangadón a Falcons sem remekelt, amit jól jelez, hogy az irányító hibái ellenére sem tudta sokáig lezárni a mérkőzést. Az ötödik Brees-interception aztán végleg megpecsételte csapata sorsát, amely így végül 23–13-ra alulmaradt, neki pedig megszakadt parádés sorozata. A Saints passzmestere 54 alapszakaszbeli mérkőzés után első alkalommal nem adott hatpontos átadást egyik társának sem – ezzel természetesen rekorder, a második helyen Johnny Unitas 47 találkozós sorozata áll, míg a harmadikon Tom Brady jelenleg is futó, 44 összecsapást számláló szériája.

DREW BREES EGYIK INTERCEPTIONJE
A videó itt!

1 YARD – AZ ÉV VISSZATÉRŐJE – SOHA ILYEN NAGY PÁRHARC NEM VOLT MÉG

Nem lesz könnyű helyzetben a döntéshozó bizottság, amikor ki kell jelölni az év visszatérő játékosának járó díjat, hiszen két extraklasszis is súlyos sérülést követően brillírozik az idén.

Adrian Peterson térdében az előző idény végén gyakorlatilag minden szétment (a 2007-es játékosbörze (draft) 1. körében kiválasztott running back belső oldalszalag (medial collateral ligament)- és elülső keresztszalag (anterior cruciate ligament)-szakadást szenvedett a bal térdében, valamint az ízületi felszínek közötti mindkét porc (meniscus) sérült), ezt követően pedig egy átlagembernek már az is nagy teljesítmény lenne, ha normálisan tudna futni a későbbiekbe. Nem úgy Petersonnak! A Minnesota Vikings kiváló futója ugyanis 12 mérkőzésen 1446 yardot futott eddig, ha így folytatja, akkor 1928 yardig juthat. A hétvégi Green Bay Packers elleni találkozón ráadásul 21 futásból 210 yardot hozott össze, ezzel a liga történetében a 13. olyan játékos lett, aki legalább három legalább 200 yardos teljesítményt tudott felmutatni egy mérkőzésen. Pár adalék még Petersonhoz: hetedikként érte el a 8000 yardot legfeljebb 85 mérkőzésen szerepelve, 12. 150+ yardos mérkőzését játszotta, amivel az aktív játékosok közül a legjobb, ha pedig az utolsó négy mérkőzésen 138.5 yardot átlagol, akkor átlépheti a 2000-es határt – a legutóbbi 6 meccsén 157.8-at átlagolt...

Peyton Manning pedig nyaksérülése miatt hagyta ki a teljes előző idényt, majd új csapathoz tette át a székhelyét, de a Denver Broncosnál egyiknek sincs semmi nyoma. 3502 eddigi passzolt yardja ugyan csak a 8. jelenleg a mezőnyben, 29 TD-jénél csak Drew Brees adott többet (31), 104.6-os irányítómutatójánál pedig csak Aaron Rodgers (105.0) tud jobbat felmutatni jelenleg. Csapatával nem kezdett túl jól, öt forduló után együttese csak 2 győzelmet tudott felmutatni, ráadásul a San Diego Chargers elleni mérkőzésen a szünetben a csoportrivális 24–0-ra vezetett. Ekkor azonban valami megváltozott, 35–24-re megfordította a Broncos a mérkőzést, azóta pedig mind a hat mérkőzését behúzva 9–3-ra módosította mérlegét, és biztosította helyét a rájátszásban.

BÁTOR JÓSKA

Egy héttel korábban jósoltuk meg Drew Brees TD-passzos meccssorozatának végét – ez az egyetlen (sovány…) vigaszunk a múlt heti bevállalásaink után. A New Orleans ugyanis nem tudta megint megverni az Atlantát, és az Eli Manning, Robert Griffin III irányítópáros sem jutott el hét TD-ig a hétfő esti rangadón. A kettő még közel sem volt hozzá…

A 14. játékhétre azt a merész tippet engedjük meg, hogy a Washington a csoportriválisai után a Baltimore-t is legyőzni, négymeccsesre növelve sikersorozatát. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Adrian Peterson hatmeccses, találkozónként 100 futott yard feletti sorozatának jósolunk véget – ha nem is sokkal – a Chicago elleni hazai mérkőzésen.

STATISZTIKÁK
A 13. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Andrew Luck (Indianapolis Colts)
–Detroit Lions
391
A legtöbb futott yard:Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
–Green Bay Packers
210
A legtöbb elkapott yard:Calvin Johnson (Detroit Lions)
–Indianapolis Colts
171
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:3742Matthew Stafford (Detroit Lions)
A legtöbb futott yard:1446Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
A legtöbb elkapott yard:1428Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés:123Chad Greenway (Minnesota Vikings)
A legtöbb sack:17.5Aldon Smith (San Francisco 49ers)
A legtöbb interception:8Tim Jennings (Chicago Bears)
NFL 2012, ALAPSZAKASZ
13. FORDULÓ
2012. 11. 30.2:20Atlanta Falcons–New Orleans Saints23–13
2012. 12. 02.19:00Chicago Bears–Seattle Seahawks
17–23 – h.u.
2012. 12. 02.19:00Green Bay Packers–Minnesota Vikings23–14
2012. 12. 02.19:00St. Louis Rams–San Francisco 49ers16–13 – h.u.
2012. 12. 02.19:00New York Jets–Arizona Cardinals7–6
2012. 12. 02.19:00Kansas City Chiefs–Carolina Panthers27–21
2012. 12. 02.19:00Detroit Lions–Indianapolis Colts33–35
2012. 12. 02.19:00Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars34–18
2012. 12. 02.19:00Miami Dolphins–New England Patriots16–23
2012. 12. 02.19:00Tennessee Titans–Houston Texans10–24
2012. 12. 02.22:05Denver Broncos–Tampa Bay Buccaneers31–23
2012. 12. 02.22:25Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers20–23
2012. 12. 02.22:25Oakland Raiders–Cleveland Browns17–20
2012. 12. 02.22:25San Diego Chargers–Cincinnati Bengals13–20
2012. 12. 03.2:20Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles38–33
2012. 12. 04.2:30Washington Redskins–New York Giants17–16
14. FORDULÓ
2012. 12. 07.2:20Oakland Raiders–Denver Broncos
2012. 12. 09.19:00Washington Redskins–Baltimore Ravens
2012. 12. 09.19:00Cleveland Browns–Kansas City Chiefs
2012. 12. 09.19:00Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers
2012. 12. 09.19:00Indianapolis Colts–Tennessee Titans
2012. 12. 09.19:00Jacksonville Jaguars–New York Jets
2012. 12. 09.19:00Minnesota Vikings–Chicago Bears
2012. 12. 09.19:00Carolina Panthers–Atlanta Falcons
2012. 12. 09.19:00Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles
2012. 12. 09.19:00Buffalo Bills–St. Louis Rams
2012. 12. 09.19:00Cincinnati Bengals–Dallas Cowboys
2012. 12. 09.22:05San Francisco 49ers–Miami Dolphins
2012. 12. 09.22:25New York Giants–New Orleans Saints
2012. 12. 09.22:25Seattle Seahawks–Arizona Cardinals
2012. 12. 10.2:20Green Bay Packers–Detroit Lions
2012. 12. 11.2:30New England Patriots–Houston Texans
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik