NFL: itt az új Big Ben, Rodgers, Peterson és Suh? A jövő sztárjai lehetnek

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2015.04.23. 15:19
Egy hét van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a 2015-ös játékosbörze (draft) nyitányáig. Kétrészes sorozatunkban az egyetemekről idén kikerülő legjobb (legérdekesebb) 32 játékost mutatjuk be. Az április 30. és május 2. között megrendezendő draftról élő, szöveges tudósítással számolunk be!

Az első részt ide kattintva tekintheti meg! Az első részt ide kattintva tekintheti meg!

Leonard Williams (Fotó: latimes.com)
Leonard Williams (Fotó: latimes.com)

1. Leonard Williams

Poszt:
defensive tackle/defensive end (védőfalember)
Egyetem:
USC
Magasság:
6’5” láb (196 cm)
Tömeg:
302 font (137 kg)
Előrejelzés:
top5

Combine eredmények

40 yard dash:
4.97
3 cone drill:
7.59
20 yard shuttle:
4.53
Helyből távolugrás:
106 inch (269 cm)
Súlypontemelkedés:
29.5 inch (75 cm)
Fekvenyomás (102 kg):

Leonard Williams, a USC védője egyértelműen a 2015-ös NFL-draft legjobb játékosa. Termetének és atletikusságának köszönhetően mindegyik rendszerben játszatható.


Egyetemen volt, hogy kitolták a fal szélére, ott is nagyszerűen helytállt. Már 2012-ben kilenc mérkőzésen kezdett, onnantól pedig stabilan ott van az első csapatban minden összecsapáson. 2014-ben a gárda legjobbjának választották, de az NCAA-ben is számos egyéni díjat ítéltek oda neki.

Több mint 130 kilója ellenére is öt másodperc alatt futotta le a 40 yardos sprintet, és a pozíciós gyakorlatokban is elsöprő sikerrel teljesített. Elég ránézni a találkozók összefoglalóira, nincsen olyan, hogy Williamsnek ne lenne néhány hatalmas játéka. Utolsó egyetemi évében bokasérüléssel játszott, és még így is megállíthatatlannak bizonyult.

Nem áll meg, folyamatosan pörög, igazi motor. Nagyszerűen használja kezeit, ellenfeleit ha kell erővel, ha kell, atletikusságával, de megveri. Többször is duplázták, ez sem okozott neki gondot. Mentalitása jó, a pályán vezér, szeret edzeni, és tanulni.

Csupán 20 éves, és annak ellenére, hogy már most egy szörnyeteg, még mindig elég nyers, és hihetetlen nagy potenciál van benne. Robbanékonysága nem elit, technikáján pedig bőven lehetne csiszolni, de így is első szezonjától kezdve meghatározó védő lehet.

Williams egyszerűen kihagyhatatlan tehetség, aki valószínűleg csak azért nem lesz 1/1-es választott, mert a Tampa Bay Buccaneers égető irányítóhiányban szenved. Ha a profik között szeretnénk hozzá hasonló sztárt találni, Ndamukong Suh a megfelelő példa.

Amari Cooper (Fotó: sportsworldreport.com)
Amari Cooper (Fotó: sportsworldreport.com)

2. Amari Cooper

Poszt: wide receiver (elkapó)
Egyetem:
Alabama
Magasság:
6’1” láb (185 cm)
Tömeg:
211 font (96 kg)
Előrejelzés:
top10

Combine eredmények

40 yard dash:
4.42
3 cone drill:
6.71
20 yard shuttle:
3.98
Helyből távolugrás:
120 inch (305 cm)
Súlypontemelkedés: 33 inch (84 cm)
Fekvenyomás (102 kg):


Három évig kezdett az Alabamában, rögtön első szezonjában már 1000 yardot kapott el. A 2014–2015-ös évben bejutott a Heisman-trófea szavazásának fináléjába, ám végül Marcus Mariotának adták oda az elismerést, elkapóként viszont már a döntőbe jutás is hatalmas tett volt.

Ahogy Kevin White-nak, úgy Coopernek is az egyenes vonali sebességét kérdőjelezték meg a felmérők előtt, de 4.42-es futásával bizonyította, nem kell őt félteni – egyes állítások szerint ráadásul rossz volt a mérőeszköz, és a játékos valójában 4.3-as időt repesztett.

Félelmetes ellenfél, akinek laza a csípője, elképesztően pontos útvonalakat fut, és testcseleivel is könnyedén meg tudja téveszteni az ellenfeleit. Elkapás után azonnal azt nézi, merre indulhatna, és néhány lépés alatt eléri végsebességét. Cooper az elkapás utáni, hosszú játékok specialistája.

Szinte nincs gyenge pontja. Egyedüliként koncentrációs problémáit lehet felhozni ellene, aminek következtében több, egyébként könnyű labdát is elejtett.

A megfigyelők általában a magasabb elkapókat favorizálják, akik a prototípus első számú receiverek méreteivel rendelkeznek, és mivel Cooper néhány centiméterrel elmarad az elvárttól, sokak szemében nem elég jó ahhoz, hogy top5-ben elvigyék, ám az alabamai egy igazi szörnyeteg.

A játékosbörze talán legbiztosabb húzása lehet, a 2015-ös Odell Beckham Jr., ráadásul sokan elfelejtik, hogy még csak 20 esztendős.

Kevin White (Fotó: post-gazette.com)
Kevin White (Fotó: post-gazette.com)

3. Kevin White

Poszt: wide receiver (elkapó)
Egyetem:
West Virginia
Magasság:
6’3” láb (191 cm)
Tömeg:
216 font (97 kg)
Előrejelzés:
top10

Combine eredmények

40 yard dash:
4.35
3 cone drill:
6.92
20 yard shuttle:
4.14
60 yard shuttle: 11.52
Helyből távolugrás:
123 inch (312 cm)
Súlypontemelkedés: 36.5 inch (93 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
23

Sokak szerint Kevin White a 2015-ös elkapó-felhozatal legjobb játékosa. A Combine-on minden gyakorlatban remekelt. Nagy kérdés volt vele kapcsolatban a sebessége, erre 4.35-ös 40 yardos sprintjével csattanós választ adott.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

Robbanékony, jó kezei vannak, fizikai adottságainak köszönhetően pedig nehéz párharcot nyerni ellene. 191 centiméteres magasságához majdnem 100 kilogrammos testsúly párosul, ilyen sebesség mellett ez egy halálos kombináció. Ha megvan az elkapás, nem könnyű földre vinni.

Csak két szezont húzott le a WVU-n, az elsőben pedig nem is volt kiemelkedő. Egyetlen jó éve volt csak, így nagy kérdés, valójában mennyire konzisztens játékos, és mennyire tud olyan kiegyensúlyozott teljesítményt hozni, amit a 2014–2015-ös kiírásban láthattunk tőle. Kézhasználatán és blokkolásán javítani kellene.

Szinte biztos, hogy a top10-ben elviszik majd. Ő lehet a következő Julio Jones.

Dante Fowler (Fotó: football.com)
Dante Fowler (Fotó: football.com)

4. Dante Fowler Jr.

Poszt:
defensive end/linebacker (passzsiettető)
Egyetem:
Florida
Magasság:
6’3” láb (191 cm)
Tömeg:
261 font (118 kg)
Előrejelzés:
top10

Combine eredmények

40 yard dash:
4.60
3 cone drill:
7.40
20 yard shuttle:
4.32
60 yad shuttle: 11.89
Helyből távolugrás:
112 inch (284 cm)
Súlypontemelkedés: 32.5 inch (83 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
19

Dante Fowler Jr. már a középiskola végén ötcsillagos besorolást kapott a szakértőktől, az ország egyik legjobb irányítósiettetőjeként tartották számon. Egyetemen a teljesítménye évről évre javult.

Kiváló méretekkel rendelkezik ahhoz, hogy 3–4-es és 4–3-as rendszerbe egyaránt be lehessen rakni. Agilis passzsiettető, aki gyorsasága mellett erős is, remek atletikussággal bír, és nem okoz neki gondot, hogy lejöjjön a blokkokról. Nem csak passz, de futás ellen is hatékony, nagyszerűen mozog. Technikáján még van mit csiszolni, noha kezeit jól használja, lábmunkája nem tökéletes. Általában erőből próbálja megverni a falembereket, látszik, hogy egyelőre nincs túl sok testcsel a tarsolyában. Szemét mindig a labdás játékoson tartja.

Fowler Jr. is csupán 20 esztendős, nyers, csiszolatlan játékos, viszont nagyon magas szintre juthat, és hihetetlenül nagy potenciál lakozik benne. Ha megfelelő edző irányítása alá kerül, akkor már első évében domináns jó lehet.

Ő a következő Chandler Jones?

Jameis Winston (Fotó: thesportscrave.com)
Jameis Winston (Fotó: thesportscrave.com)

5. Jameis Winston

Poszt:
quarterback (irányító)
Egyetem:
Florida State
Magasság:
6’4” láb (185 cm)
Tömeg:
231 font (101 kg)
Előrejelzés:
top5

Combine eredmények

40 yard dash:
4.97
3 cone drill:
7.16
20 yard shuttle:
4.36
Helyből távolugrás:
103 inch (262 cm)
Súlypontemelkedés: 28.5 inch (72 cm)
Fekvenyomás (102 kg):


Nagy valószínűség szerint Jameis Winston, a Florida State-ből érkező irányító lesz a 2015-ös draft 1/1-es kiválasztottja.

Tudását tekintve minden adott, hogy a profik között is elit legyen. Tökéletes fizikai paraméterek, megfelelő karerősség, jól érzi a nyomást, és mindent meg tud dobni, amit kérnek tőle. Passzai pontosak, a csapattársak mozgását előre látja, játékát figyelvén megállapíthatjuk, a vérében van a sport. Nagy pozitívum, hogy Winston már az egyetemen is profi szisztémában játszott, így egyáltalán nem okoz majd neki gondot az NFL-re való átállás.

SZAVAZÁS

Ön szerint kit választanak ki elsőként a 2015-ös NFL-drafton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nem túl mobilis, ám annál szívósabb irányító. Nehéz elkapni őt, jól menekül, és jól mozog a zsebben, ha pedig valaki a közelébe kerül, akkor sem lesz könnyű dolga, nehéz levinni. Jól olvassa a védelmeket, azonnal észreveszi a kínálkozó lehetőséget, és kíméletlenül ki is használja. Igazi vezető típus, csapattársai hisznek benne. Sokat kockáztat, és ha hibázik, akkor sem törik meg mentálisan, az egyetemen többször volt példa hasonlóra, és amikor nagyon kellett, rendre nagy játékokat mutatott be.

2013-hoz képest a 2014-es szezonban számai, és teljesítménye is sokat romlott. Kevesebb TD-átadása volt, és sokkal több labdaeladása. Nagy kérdés lesz, hogy minőségi elkapók nélkül mire megy majd. Szeret kockáztatni, sok interceptionje főleg ennek tudható be.

A nagy problémák nem a pályán vannak vele, hanem azon kívül, bűnlajstroma elég hosszú, 2012-ben letartóztatták, mert azt hitték, igazi fegyver van nála, 2013-ban szexuális zaklatással vádolta meg egy nő, de hosszan tartó vizsgálódás után ejtették az ügyet. Egy évre rá, 2014-ben bolti lopáson érték, amikor ráklábat akart eltulajdonítani, emiatt el is ítélték, de megúszta közmunkával. A 2014-es szezonról egy mérkőzésről eltiltotta az edzői stáb, amiért Winston a kampuszon hangosan káromkodott, és szitkozódott.

Nemcsak pályán kívüli ügyei, de az amerikai futballhoz való elköteleződése is kérdéseket vet fel vele kapcsolatban. Köztudott, hogy imádja a baseballt – a Texas Rangers a 16. körben le is draftolta –, Winston így az egyetemen a foci mellett a baseballozott is. Noha a börze előtt azt nyilatkozta, hogy jelenleg csak az NFL érdekli, nem lehet tudni, mennyire gondolta komolyan, és mikor dönt majd úgy, hogy csapot-papot hátrahagyva inkább másik szenvedélyének hódol.

Winston tehetsége alapján egyértelműen elit tehetség, fontos lesz, milyen edző lesz majd a mentora a profik között. Ha meg tudják fogni, és fejben felnő a profi ligához, akkor a legjobbak közé kerülhet. Boom or bust – vagy elit lesz, vagy kuka – játékos.

Ő lehet a következő Ben Roethlisberger, de az is benne van, hogy a JaMarcus Russell-féle utat járja be.

Todd Gurley (Fotó: waitingfornextyear.com)
Todd Gurley (Fotó: waitingfornextyear.com)

6. Todd Gurley

Poszt:
running back (futó)
Egyetem:
Georgia
Magasság:
6’1” láb (185 cm)
Tömeg:
222 font (101 kg)
Előrejelzés:
top25

Combine eredmények

40 yard dash:

3 cone drill:

20 yard shuttle:

Helyből távolugrás:

Súlypontemelkedés:
Fekvenyomás (102 kg): –

Fantasztikus játékos, ő az ideális futó, a következő Adrian Peterson. Mindössze 20 esztendős, karrierje során futásonként 6.4 yardos átlagot produkált. Végzős évében csak hat mérkőzésen lépett pályára, ezeken ért el 911 yardot és 9 TD-t.

Gyors, és emellett elég erős is ahhoz, hogy lerázza a védőket, borzasztó nehéz szerelni. Minden megvan benne, amit egy futótól el lehet várni, testcselei, irányváltásai is élesek. Nagyon érzi, mikor éppen hogyan kell futni, mikor oldja meg erőből, mikor pedig gyorsaságból a játékot, rendre plusz yardokat tud szerezni. Középen és szélen egyaránt használható, nyugodt szívvel be lehet küldeni a darálóba. Olyan játékos, aki folyamatosan pörög, és mind a három kísérletnél használható. Labdabiztos futó, egyetemi karrierje alatt csak három fumble-t vétett.


2014-ben négy mérkőzésről eltiltották, mert pénzért osztogatta aláírásait, ami az NCAA szabályai nem engednek. A vele kapcsolatos aggodalmat nem is ez okozza, hanem az, hogy visszatérésekor, novemberben azonnal térdszalagszakadást szenvedett, ezek után pedig kérdés, hogy milyen állapotban tér majd vissza, első szezonjában egyáltalán játszhat-e, valamint az is, hogy sebességére mennyire hatott ki a súlyos sérülés. Passzblokkolás terén nincs sok tapasztalata.

Gurley tudása alapján egyértelműen top 5-ös tehetség, ám sérülése miatt szinte biztosan csúszik majd akár az első kör végéig.

Marcus Mariota (Fotó: grantland.com)
Marcus Mariota (Fotó: grantland.com)

7. Marcus Mariota

Poszt:
quarterback (irányító)
Egyetem:
Oregon
Magasság:
6’4” láb (193 cm)
Tömeg:
222 font (101 kg)
Előrejelzés:
top5

Combine eredmények

40 yard dash:
4.52
3 cone drill:
6.87
20 yard shuttle:
4.11
Helyből távolugrás:
121 inch (307 cm)
Súlypontemelkedés: 36 inch (91 cm)
Fekvenyomás (102 kg):


Mariota prototípus irányítóméretekkel rendelkezik. Kifejezetten intelligens játékos, aki eszének hála a legjobbak között is az egyik legjobbá válhat. Jól lát a pályán, és jól olvassa a védelmeket és az ellenfelek mozgását. Karereje megfelelő, képzettségét tekintve minden dobást végre tud hajtani. Passzai pontosak és szépen íveltek.

Lábmunkáján van még mit csiszolni, de egyetemi játékához képest már a combine-on is hatalmas fejlődést lehetett nála felfedezni. Nem csak kézzel, hanem lábbal is életveszélyes, ugyanis kiváló atléta és a 40 yardot 4.52 alatt futja – gyorsabb, mint sok running back.

A 2014–2015-ös szezonban ő nyerte meg a Heisman-trófeát, amit az NCAA legkiemelkedőbb játékosának adnak oda. Három szezonban volt kezdő az Oregonban, ezalatt levegőben (interception) csak 16-szor adta el a labdát, hatékonyságát tekintve pedig a legtöbb mutatóban évről évre fejlődött. A nyomást jól érzékeli, nehéz őt meglepni.

Mariotát sok kritika éri, amiért nem az NFL-ben favorizált rendszerben játszott, így a legnagyobb kérdés az lesz, hogy mennyire tud beleszokni a profi szisztémába. Sokan felróják neki, hogy az Oregon színeiben nem találkozott túlságosan sok minőségi védelemmel, valamint, hogy fumble-ből sok labdát veszített el. Ritkán tudták nagy nyomás alá helyezni az ellenfelek, de amikor mégis, akkor némi idegességet és kapkodást lehetett felfedezni a játékában.

A két irányító-tehetség közül Winston tűnik jobbnak, de Mariota hozzáállása, kiemelkedő munkamorálja és nem hétköznapi intelligenciája miatt hatalmas potenciált rejt magában.

Könnyen lehet, hogy első évében nem robban be a profik közé, az is elképzelhető, hogy Aaron Rodgers példájából okulva egy-két évig Mariotának is a padon kellene tanulnia, utána viszont packersös „kollégájához” hasonlóan ő is minőségi irányítóvá válhatna.

Jelenlegi stílusa sokban hasonlít Colin Kaepernickéhez, a 49ers irányítójához, de ha jobban megtanul zsebből játszani, akkor ő lehet a következő Rodgers.

Brandon Scherff (Fotó: hawkcentral.com)
Brandon Scherff (Fotó: hawkcentral.com)

8. Brandon Scherff

Poszt:
offensive tackle (támadófalember)
Egyetem:
Iowa
Magasság:
6’5” láb (196 cm)
Tömeg:
319 font (145 kg)
Előrejelzés:
top20

Combine eredmények

40 yard dash:
5.05
3 cone drill:

20 yard shuttle:

Helyből távolugrás:

Súlypontemelkedés:
Fekvenyomás (102 kg):
23

Minden bizonnyal Scherff lesz az elsőként kiválasztott támadófalember a 2015-ös játékosbörzén. Második évében sípcsonttörés miatt kihagyta a szezon második felét, 2014-ben viszont az NCAA legjobb falemberének választották.

Az Iowa-egyetem híres a támadófalember-képzéséről, legutóbb pont az a Riley Reiff kelt el első körben, akinek a helyét Scherff átvette a kezdőcsapatban. Méretéhez képest fantasztikus atletikussággal rendelkezik, az ereje és a gyorsasága is megvan ahhoz, hogy a legjobb irányítósiettetőket is meg tudja fogni.

Futójátékoknál kiválóan takarít, passzjátékoknál viszont van még mit fejlődnie. Kezeit nagyon jól használja, és a technikáján is látszik, hogy nagyon képzett játékos. Ahogy már említettük, értékét tekintve Scherff a legjobb támadófalember a drafton, ám elképzelhető, hogy sok szakértőnél hátrébb szerepel a listákon, NFL-beli posztja ugyanis egyelőre még nem biztos, sokak szerint a profik között csak guard lehet majd.

„NFL-hasonmása” Riley Reiff.

Trae Waynes (Fotó: steelersdepot.com)
Trae Waynes (Fotó: steelersdepot.com)

9. Trae Waynes

Poszt:
cornerback(szélső hátvéd)
Egyetem:Michigan State
Magasság:6’0” láb (183cm)
Tömeg:186 font (85kg)
Előrejelzés:top15

Combine eredmények

40 yard dash:
4.31
3 cone drill:7.06
20 yard shuttle:4.39
Helyből távolugrás:122 inch (310 cm)
Súlypontemelkedés:38 inch (97 cm)
Fekvenyomás (102 kg):19

Kiváló méretekkel rendelkezik ahhoz, hogy a profik között is első számú szélső hátvéd legyen. Nem csak egy jó szezonja volt, teljesítménye pedig nem hullámzott, szinte mindig leszedte a pályáról a vele szemben álló elkapót. Sokatmondó statisztika, miszerint Wayne az elmúlt két szezonban csak két(!) touchdownt engedélyezett. Sebessége kiváló, még a leggyorsabb elkapókkal is felveszi a versenyt, és emberfogásban is megbízható.

Lábmunkája javításra szorul, és csípője is merev, ami miatt lassabban fordul. Egyetemi karrierje során túlságosan is sokat szabálytalankodott, ami az NFL-ben is kísértheti majd, hiszen a legjobbak ellen fog játszani. Kezeit jobban kell használnia, túlságosan is sokszor fogja az elkapót, amire szintén sok zászlót dobhatnak.

Fantasztikus atléta, aki nagyon nagy potenciállal bír, és messze van még a teljesítőképességének a felső határa. A top15-ben szinte biztosan kiválasztja majd valaki.

Ő lehet a következő Antonio Cromartie.

DeVante Parker (Fotó: kentuckysports.co)
DeVante Parker (Fotó: kentuckysports.co)

10. DeVante Parker

Poszt:
wide receiver (elkapó)
Egyetem:
Louisville
Magasság:
6’3” láb (191 cm)
Tömeg:
209 font (95 kg)
Előrejelzés:
top20

Combine eredmények

40 yard dash:
4.45
3 cone drill:

20 yard shuttle:

Helyből távolugrás:
125 inch (318 cm)
Súlypontemelkedés:
36.5 inch (93 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
17

Borzasztóan erős a 2015-ös elkapó-felhozatal, Parker így is az egyik legjobbja. Az Amari Cooper, Kevin White páros mellett sokan megfeledkeznek róla, ám semmivel sem rosszabb játékos, mint vetélytársai.

Annak ellenére, hogy egyetemi karrierje során egyszer sem tudott 1000 yardnál többet elkapni egy szezonban, tudása megkérdőjelezhetetlen. A 2014-es kiírásban lábsérülés miatt kihagyta a Louisville első hét mérkőzését, ha viszont ezeken szerepelt volna, akkor gond nélkül hozza azokat a számokat, amivel top 5-7-es tehetségként beszélnének róla. Visszatérése után parádézott, és hat mérkőzésen 855 yardot termelt, P. J. Williams, a Florida State top50-be várt szélső hátvédje ellen például több mint 200 yardot kapott el.

Prototípus méretekkel rendelkezik ahhoz, hogy első számú elkapó legyen az NFL-ben, kezei pedig fantasztikusak, szinte mindent elkap, ami a közelébe megy. Játékát látván érezhető, hogy a vérében van a sport, szemei nagyon jók, átlátja a pályát, és érzi, hogy mikor merre kell mozognia, és a sebessége is megvan ahhoz, hogy megverje a vele szemben felálló védőt.

Útvonalai nyersek, ebben sokat kell még fejlődnie, ha az NFL-ben is a legjobbak közé akar kerülni. 2014-es lábsérülése mellett több kisebb sérülése is volt, ez mindenképpen fontos szempont lehet a jövőre nézve.

Parker a tudását tekintve egyértelműen top 10-tehetség, akivel valamelyik csapat Cooper és White mögött „nevető harmadikként” hatalmas értékre tehet szert. Szinte biztosan elviszik a top15-ben, a Bears, a Giants, a Rams, a Vikings, a Browns, a Saints, a Dolphins, a 49ers és a Texans ráadásul elkapóhiánnyal küzd, így ezen együttesek egyike lehet Parker első NFL-beli kenyéradója.

Játékát leginkább A. J. Greenhez, a Bengals sztárjához lehetne hasonlítani.

Shane Ray (Fotó: sportsunbiased.com)
Shane Ray (Fotó: sportsunbiased.com)

11. Shane Ray

Poszt:
defensive end/külső linebacker (passzsiettető)
Egyetem:
Missouri
Magasság:
6’3” láb (191 cm)
Tömeg:
245 font (111 kg)
Előrejelzés:
top25

Combine eredmények

40 yard dash:

3 cone drill:

20 yard shuttle:

Helyből távolugrás: –

Súlypontemelkedés:
Fekvenyomás (102 kg):
21

Rayért a csapatok megfigyelőinek egyik fele teljesen odáig van, a másik fele viszont nem véli elég jónak. A Combine-t sérülés miatt szinte teljes egészében kihagyta, és csak a fekvenyomásban vett részt, viszont a Missouri nyílt napján 40 yardon 4.6-ot futott, amivel megmutatta a kételkedőknek, hogy nincs gond a sebességével.

Rendkívül erős passzsiettető, aki 3–4-ben, és akár 4–3-ban is jó lehet, mindkét rendszerhez megvan az alkata. Legnagyobb erőssége a félelmetes reakcióideje, a játék indítása után egyből kirobban, akár az ágyúgolyó, ezzel pedig kevés falember tudja felvenni a versenyt.

2014-ben szinte posztján szinte minden egyéni elismerést megnyert, ám csak egy évig volt kezdő a Missouriban, úgyhogy nem tudni, hosszú távon milyen irányítósiettető lehet valójában, de nagy potenciál rejlik benne. Emberfogásban is nagy hasznát venni. Irányítósiettető-technikáján még van mit csiszolnia, eszköztára ugyanis elég kezdetleges.

Mentalitását tekintve példás játékos, aki sosem áll le, folyamatosan harcol, és utolsó leheletéig üldözi a támadót, ha arra van szükség. Jól lát a pályán, és mindig a labdát figyeli. Minden adott számára, hogy a profik között is elit játékossá nője ki magát.

„NFL-hasonmása” Cameron Wake, a Miami Dolphins klasszisa.

Randy Gregory (Fotó: thebackuppunter.com)
Randy Gregory (Fotó: thebackuppunter.com)

12. Randy Gregory

Poszt
:
defensive end/külső linebacker (passzsiettető)
Egyetem:
Nebraska
Magasság:
6’5” láb (196 cm)
Tömeg:
235 font (107 kg)
Előrejelzés:
top25

Combine eredmények

40 yard dash:
4.64
3 cone drill:

20 yard shuttle:

Helyből távolugrás:
125 inch (318 cm)
Súlypontemelkedés:
36.5 inch (93 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
24

A combine előtti hónapok Randy Gregoryról, a Nebraska sztár passzsiettetőjéről szóltak, és sokan már kihagyhatatlan 1/1-esként tekintettek rá, ám a felmérők közeledtével egyre több kérdés vetődött fel vele kapcsolatban.

A 22 éves srác elképesztően jó volt az egyetemen, ám súlya, csiszolatlan technikai tudása és pályán kívüli ügyei miatt egészen odáig süllyedt, hogy már az első körből való kicsúszása sem lepne meg senkit sem.

Gregorynál ugyanis nem tudni, hogy az NFL-ben melyik poszt lenne neki a legalkalmasabb, 4–3-as rendszerbe, a védőfal szélére ugyanis nem elég erős, 3–4-es irányítósiettetőnek viszont túlságosan is vékony, 235 fontja ugyanis kevés lesz. Gergory viszont már a combine-ra, majd az azt követő iskolai nyílt napjára sem tudott megfelelő mennyiségű izmot magára pakolni, ez pedig súlyproblémákat vet fel.

Mint már említettük, technikailag még nagyon csiszolatlan játékosról van szó, aki megmutatta, hogy atletikusságát tekintve rettentő nagy lehetőség rejlik benne, ám fontos kérdés lesz, milyen pozíciós edző keze alá kerül, illetve, hogyan döntenek majd edzői, milyen poszton játszatják. Nem fél az ütközésektől, szívós játékos, aki az utolsó pillanatig küzd. Futás ellen sokszor csődöt mondott.

Személyiségét tekintve is sokan ódzkodnak a kiválasztásától, Gregory évekig maruhiána-problémákkal küzdött, és elmondása szerint nehezen tudta csak lerakni le, ráadásul a combine-on pozitív lett drogtesztje, decemberben ugyanis ismét pöfékelt – noha állítólag régóta leszokott már, és azóta sem gyújtott rá, a decemberi eset pedig kivételes alkalom volt.

Súlyos sérülés is van a múltjában, 2012-ben lábtörés miatt az egész idényt ki kellett hagynia.

Az NFL-ben sikeres és sikertelen példát is lehet találni a stílusát tekintve. Ő lehet a következő Von Miller, de akár a következő Dion Jordan is.

Danny Shelton (Fotó: boltblitz.com)
Danny Shelton (Fotó: boltblitz.com)

13. Danny Shelton

Poszt:
defensive tackle (védőfalember)
Egyetem:
Washington
Magasság:
6’3” láb (188 cm)
Tömeg:
339 font (154 kg)
Előrejelzés:
top15

Combine eredmények

40 yard dash:
5.64
3 cone drill:
7.99
20 yard shuttle:
4.65
Helyből távolugrás:
95 inch (241 cm)
Súlypontemelkedés:
30.5 inch (77 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
34

Leonard Williams mellett Danny Shelton az, aki kiemelkedik a defensive tackle-ök közül, viszont a két játékos teljesen eltérő tulajdonságokkal és stílussal rendelkezik. Shelton méretét tekintve szinte biztosan nose tackle lesz a profik között, és nagy valószínűséggel egy háromtagú védőfal alapköve lesz.

A több mint 150 kilogrammos játékos sebessége csak átlagos, hatalmas ereje az, ami kiemelkedővé teheti majd. Elképesztő lábai vannak, ha ő egyszer irányt változtat, nehéz megállítani. Fantasztikusan dolgozik erőből, egyszerre akár két támadót is hatástalanítani tud, ezáltal futásoknál félelmetes ellenfél lehet.

Nem csak egy jó éve volt, így a megfigyelők tudják, mit várhatnak tőle, ráadásul nagyon jó mentalitással bír, komolyan veszi az edzéseket, és a pályán kívül sincsenek balhéi. Passz ellen kevésbé lesz hatékony, nincs meg hozzá sem a sebessége, sem pedig a technikai képzettsége.

Ha Sheltonhoz hasonló játékost keresünk a profik között, leginkább Vince Wilfork, a New England korábbi klasszisa juthat eszünkbe.

Vic Beasley (Fotó: collegefootballtalk.nbcsports.com)
Vic Beasley (Fotó: collegefootballtalk.nbcsports.com)

14. Vic Beasley

Poszt:
defensive end/linebacker (passzsiettető)
Egyetem:
Clemson
Magasság:
6’3” láb (191 cm)
Tömeg:
246 font (111 kg)
Előrejelzés:
top15

Combine eredmények

40 yard dash:
4.53
3 cone drill:
6.91
20 yard shuttle:
4.15
Helyből távolugrás:
130 inch (330 cm)
Súlypontemelkedés:
41 inch (104 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
35

Vic Beasley egyértelműen a börze előtti felmérő (combine) egyik legnagyobb sztárja volt. 4.53-as 40 yardos időt repesztett, emellett pedig 35-ször nyomta ki a 102 kg-os súlyt, ami egészen elképesztő teljesítmény egy 246 fontos játékostól. A pozíciós gyakorlatok során is remekelt, amiben részt vett, abban kivétel nélkül a legjobb lett.

Félelmetes atletikussággal rendelkezik, robbanékonysága szintén kiemelkedő, ráadásul emberfogásra is nyugodt szívvel el lehet küldeni, biztosan megoldja a rá kiszabott feladatot. Irányítósiettetésben sokat kell még fejlődnie, hiába rendkívül atletikus, a technikája még kezdetleges. Súlya kevesebb, mint amit a profik között elvárnak majd tőle, így néhány kilót fel kell szednie, ez pedig kérdés, milyen hatással lesz a mozgására.

Dupree-hez hasonlóan Beasley-ben is hatalmas potenciál van, boom or bust-típusú játékos, akiben ott van, hogy a legjobb lesz, ezzel szemben viszont nagy a kockázat, hogy a profik között nem boldogul majd.

Az elmúlt években több, a Clemsonról érkező védő is csődöt mondott az NFL-ben, ez néhány megfigyelőt eltántoríthat Beasley kiválasztásától.

„NFL-hasonmása” Bruce Irvin, a Seattle Seahawks 2012-ben, első körben kiválasztott passzsiettetője.

Melvin Gordon (Fotó: losangeles.cbslocal.com)
Melvin Gordon (Fotó: losangeles.cbslocal.com)

15. Melvin Gordon

Poszt:
running back (futó)
Egyetem:
Wisconsin
Magasság:
6’1” láb (185 cm)
Tömeg:
215 font (98 kg)
Előrejelzés:
1. kör

Combine eredmények

40 yard dash:
4.57
3 cone drill:
7.04
20 yard shuttle:
4.07
Helyből távolugrás:
126 inch (320 cm)
Súlypontemelkedés:
35 inch (89 cm)
Fekvenyomás (102 kg):
19

Borzasztóan erős az idei futó-felhozatal, de Melvin Gordon még így is az egyik leghatékonyabb játékos a poszton. A 22 esztendős Gordon az egyetemen szinte minden egyéni díjat bezsebelt, amit csak lehetett, a 2014–2015-ös szezonban pedig egészen parádés teljesítményt nyújtva 2587 yardig és 29 TD-ig jutott, futásonként 7.5-es átlaggal zárt. Novemberben megdöntötte LaDainian Tomlinson 1999-es, 406 yardos rekordját, miután 408 yardot szaladgált össze egyetlen meccsen. Egy szezonban elért 2587 yardja az egyetemi ligák történetének második legtöbbje, csupán 41 yarddal maradt el Barry Sanders 1988-ban felállított rekordjától.

Tökéletes fizikai paraméterekkel rendelkező futóról van szó, aki belső, valamint külső futásoknál is veszélyes, rendkívül robbanékony, és nagyon hamar eléri végsebességét. Jól tér ki a védők elől, testcselei gyorsak és hatékonyak. Jól veszi észre a falban kialakuló lyukakat, szerelni pedig nem könnyű, az előző idényben egyike volt azoknak a játékosoknak, akiken a legtöbb szerelést hibázták el a védők.

Játékát látván a Chiefs sztárja, Jamaal Charles jut eszünkbe.

Gordon számára minden adott ahhoz, hogy a következő években az NFL egyik legjobb futója legyen, a legvalószínűbb, hogy az első kör vége felé választhatja ki valaki, ugyanis a Detroit, az Arizona, a Carolina, a Baltimore és a Patriotsnak is problémákkal küszködik, ami a posztot illeti.

16. Landon Collins

Poszt:
safety (söprögető)
Egyetem:
Alabama
Magasság:
6’0” láb (183 cm)
Tömeg:
228 font (104 kg)
Előrejelzés:
1. kör

Combine eredmények

40 yard dash:
4.53
3 cone drill:
7.38
20 yard shuttle:
4.33
Helyből távolugrás:
120 inch (305 cm)
Súlypontemelkedés:
35 inch (89 cm)
Fekvenyomás (102 kg):


A 2015-ös játékosbörzén kifejezetten gyengének számít a felhozatal a söprögetőket tekintve, így sok kérdés vetődik fel Landon Collinsszal kapcsolatosan is, sokak szerint ugyanis egy erős osztályban még csak első körbe sem férne oda az Alabama 21 éves sztárja.

Ami biztos, hogy a Bama-védőkről nehéz megállapítani, mennyire lehetnek jók az NFL-ben, ennek a felvetésnek Collins is „áldozatul eshet”. Egy jól ütköző játékosról van szó, aki futás ellen nagyon jó, jól lát a pályán, és akinek nehéz túljárni az eszén. Ha eléri a támadót, igyekszik minél nagyobbat ütni, és a szerelései általában nem is csúsznak le.

Megvan a gyorsasága ahhoz, hogy rá lehessen állítani akár a tight endre, akár a pálya közepén (slotban) felálló elkapóra, passzvédekezésben viszont sok hiányossága van, nagyon sokat kell még fejlődnie coverben.

Stílusát tekintve Donté Whitnerre, a Cleveland Browns keményen ütköző, futás ellen kiváló söprögetőjére hasonlít.

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös idénye előtti uborkaszezon során történik.

NFL DRAFT 2015
1. KÖR
1. 1 Tampa Bay Buccaneers (2–14)
2. 2 Tennessee Titans (2–14)
3. 3 Jacksonville Jaguars (3–13)
4. 4 Oakland Raiders (3–13)
5. 5 Washington Redskins (4–12)
6. 6 New York Jets (4–12)
7. 7 Chicago Bears (5–11)
8. 8 Atlanta Falcons (6–10)
9. 9 New York Giants (6–10)
10. 10 St. Louis Rams (6–10)
11. 11 Minnesota Vikings (7–9)
12. 12 Cleveland Browns (7–9)
13. 13 New Orleans Saints (7–9)
14. 14 Miami Dolphins (8–8)
15. 15 San Francisco 49ers (8–8)
16. 16 Houston Texans (9–7)
17. 17 San Diego Chargers (9–7)
18. 18 Kansas City Chiefs (9–7)
19. 19 Cleveland Browns (7–9)
20. 20 Philadelphia Eagles (10–6)
21. 21 Cincinnati Bengals (10–5–1)*
22. 22 Pittsburgh Steelers (11–5)*
23. 23 Detroit Lions (11–5)*
24. 24 Arizona Cardinals (11–5)*
25. 25 Carolina Panthers (7–8–1)*
26. 26 Baltimore Ravens (10–6)*
27. 27 Dallas Cowboys (12–4)*
28. 28 Denver Broncos (12–4)*
29. 29 Indianapolis Colts (11–5)*
30. 30 Green Bay Packers (12–4)*
31. 31 New Orleans Saints (7–9)
32. 32 New England Patriots (12–4)*
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/19: A Buffalo Bills adta a Cleveland Brownsnak a 2014-es drafton
1/31: A Seattle Seahawks adta a New Orleans Saintsnek a Jimmy Grahamet érintő cserében
Az azonos mérlegű csapatok között a menetrend erőssége rangsorol

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik