K. Zs. 2019.09.03 20:14 Frissítve: 2020.01.22 14:20

Út Katarba – így selejteznek a 2022-es világbajnokságra!

Hat konföderáció, 211 válogatott, 31 elérhető kvóta – íme, így zajlanak a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezői!

Az al-vakrai al-Dzsanub Stadion 2019. májusi átadója (Fotó: AFP)

 

A 22. világbajnokság nemcsak a 32-es finálé sok vita árán kiizzadt szokatlan időpontjával (2022. november 21.–december 18.) hoz újat az életünkbe, hanem már a selejtezőjével is: az utóbbi évtizedek protokolljával ellentétben ezúttal nem rendeznek nagy, közös, gálával egybekötött általános sorsolást – a menetrend kialakítása a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kontinentális tagszervezeteinek feladata.

EURÓPA (UEFA)

A szokásoknak megfelelően selejtezőcsoportokon keresztül vezet majd az út a vb-döntőbe, de a tervezetet a FIFA-nak még jóvá kell hagynia. A selejtezőcsoportok sorsolása az UEFA 2020-as eseménynaptára szerint 2020. november 29-én lesz.

Az UEFA által már elfogadott forgatókönyv szerint tíz csoportban zajlanak majd a küzdelmek. Az időbeli ütemezés hasonló lesz a 2020-as Eb selejtezőjével bemutatkozó rendszerhez, azaz a meccsek lejátszására nem a korábban megszokott 14-15, hanem csupán kevéssel több mint nyolc hónap áll majd rendelkezésre (2021. március–november).

A 10 csoportelső automatikusan kijut a vb-re, míg a további három kvóta a 12 csapatos pótselejtezőben kel el 2022 márciusában.. Utóbbi résztvevői: a selejtezőcsoportok tíz második helyezettje és két, kvótához nem jutó csoportgyőztes a 2020–2021-es Nemzetek Ligájából.

Nevező országok száma: 55
Vb-kvóták száma: 13
A selejtezők kezdete: 2021. tavasz

Természetesen a címvédő franciák is selejteznek majd (Fotó: AFP)

 

DÉL-AMERIKA (CONMEBOL)

A menetrend a szokásos: a tíz válogatott maratoni, 18 fordulós oda-vissza körmérkőzést vív, a záró tabella első négy helyezettje kijut a világbajnokságra, az ötödik helyezettre interkontinentális pótselejtező vár.

Nevező országok száma: 10
Vb-kvóták száma: 4 v. 5
A selejtezők kezdete: 2020. március
ADATBANKUNK ELKÉSZÜLT, RÉSZLETEK ITT!

ÁZSIA (AFC)

Az ázsiai válogatottak a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan három lépésben selejteznek:

1. kör: a zóna erősorrendjének 35–46. helyezettje lépett pályára (besorolási alap a FIFA 2019. áprilisi világranglistája), ezeket a páros mérkőzéseket már lejátszották;
2. kör: a továbbjutókhoz csatlakozik a 34 erőnyerő csapat, nyolc csoportban oda-vissza körmérkőzés következik, az első helyezettek és a négy legjobb második helyezett jut be a harmadik körbe;
3. kör: az előző kör 12 továbbjutója két hatos csoportban újabb oda-vissza körmérkőzést vív, a csoportok első két helyezettje kijut a világbajnokságra.

Megmaradt a kétlépcsős vigaszág is: a kontinentális pótselejtező a 3. kör két csoportharmadikja számára, a győztes az interkontinentális pótselejtezőbe jut.

Nevező országok száma: 45 + Katar
Vb-kvóták száma: 4 v. 5 + a házigazda jogán 1 (Katar)
A selejtezők kezdete: 2019. június
ADATBANKUNK ELKÉSZÜLT, RÉSZLETEK ITT!

Anthony Baffoe, a korábbi ghánai válogatott védő immár befolyásos afrikai futballvezetőként sorsolt (Fotó: AFP)

 

AFRIKA (CAF)

Visszatérnek a 2014-es vb előtt alkalmazott selejtezőrendszerhez, azaz a harmadik lépcsőben nem csoportmérkőzések döntenek a vb-kvóták sorsáról, hanem páros mérkőzések.

1. kör: a zóna erősorrendjének 27–54. helyezettje páros mérkőzést vívott (besorolási alap a FIFA 2019. júliusi világranglistája);
2. kör: az 1. kör 14 továbbjutójához csatlakozik a 26 erőnyerő csapat, és csoportmérkőzések következnek: a tíz négycsapatos csoportból az első helyezettek jutnak be a harmadik körbe;
3. kör: a 10 csoportelső oda-visszavágós páros mérkőzéseken dönt arról, hogy melyik öt válogatott képviseli Afrikát a 2022-es vb-n.

Nevező országok száma: 54
Vb-kvóták száma: 5
A selejtezők kezdete: 2019. szeptember
ADATBANKUNK ELKÉSZÜLT, RÉSZLETEK ITT!

 

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA (CONCACAF)

Az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség válogatottjait tömörítő CONCACAF-zónában jelentősen módosult a selejtező menete.

• A legfontosabb kérdések továbbra is egy hatcsapatos csoportban, az úgynevezett Hexagonalban dőlnek el, csakhogy oda nem selejtezőkön lehet bejutni, mint eddig, hanem a 2020. júniusi FIFA-világranglista alapján: a térség legmagasabban rangsorolt hat válogatottja vehet részt a küzdelmekben. A kiválasztottak oda-vissza körmérkőzést vívnak, a zárótabella első három helyezettje kijut a vb-re, a negyedikre pótselejtező vár.
• A térség további 29 válogatottja ezzel párhuzamosan nyolc csoportban oda-vissza körmérkőzést vív, majd a nyolc csoportelső egyenes kieséses, oda-visszavágós rendszerben folytatja. A döntő győztese jogot szerez arra, hogy a Hexagonal 4. helyezettjével pótselejtezőt vívjon, amelynek nyertesére később interkontinentális pótselejtező vár.

Nevező országok száma: 35
Vb-kvóták száma: 3 v. 4
A selejtezők kezdete: 2020. szeptember

 

ÓCEÁNIA (OFC)

A térségnek ezúttal sem jut automatikus vb-kvóta, az itteni válogatottak számára a cél az interkontinentális pótselejtező elérése. A selejtező részletei nem ismertek; az eddigi információk alapján a 2020. nyári Óceániai Nemzetek Kupája nem lesz része a vb-selejtezőnek – utóbbi 2020 őszén kezdődhet.

Nevező országok száma: 11
Vb-kvóták száma: 0 v. 1
A selejtezők kezdete: nem ismert

 

INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐ

Nincs változás: Ázsia, a CONCACAF-zóna, Dél-Amerika és Óceánia egy-egy válogatottja vesz részt rajta. A négy csapatot két párba sorsolják, a párharcok oda-visszavágós rendszerben zajlanak várhatóan 2022 márciusában, és a két győztes kijut a vb-döntőre.

2010. december 2.: Sepp Blatter akkori FIFA-elnök bejelenti a szavazás végeredményét (Fotó: AFP)

 

RÖVIDEN A DÖNTŐRŐL

Katar 2010 decemberében nyerte el a rendezési jogot, a végső szavazáson az Egyesült Államokat megelőzve. A zürichi szavazás első körében Ausztrália, a másodikban Japán, a harmadikban Dél-Korea esett ki a pályázók közül.

A katari pályázat körül időről időre fellángolnak a viták, sok sportvezető belebukott a 2022-es tornához közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó botrányokba – köztük Sepp Blatter FIFA-elnök is –, ám a rendezés elnyerésével összefüggő korrupciós vádakat nem sikerült bizonyítani.

• Katar az eddigi legkisebb területű vb-házigazda (11 581 km²).

• Először rendezik meg muszlim többségű országban a világbajnokságot, a torna először lesz az arab világban.

Ez lesz az utolsó 32 csapatos döntő. A dél-amerikai szövetség kezdeményezésére a FIFA tanulmányozta annak lehetőségét, hogy a döntő létszámának 2026-ra előirányzott bővítését előrehozza, és már Katarban is 48 válogatott lépjen pályára, de a tervet 2019 májusában végleg elvetették.

• A(z északi féltekén érvényes) téli időpont új a vb-k történetében, a program a karácsony közelsége miatt ráadásul sűrített lesz. A finálét Katar nemzeti ünnepén, december 18-án játsszák le.

• A döntő sorsolását várhatóan 2022 áprilisában tartják meg.

2020.07.09 18:26:15

Minden más foci KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

A Képest Sport összegyűjtötte, kik voltak azok a légiósaink, akik a leghosszabb ideig játszottak a négy elitliga valamelyikében.

2020.07.11 20:37:39

Minden más foci nemzetisport.hu

Biztos győzelem hazai pályán az osztályozóra kényszerülő Istra ellen.

2020.07.11 14:33:28

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Rózsahegy, összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nyert ugyan Rózsahegyen a DAC, de maradt a harmadik helyen, mert győzött a rivális Zsolna is.

2020.07.10 21:41:25

Minden más foci BORBÉLY LÁSZLÓ

A Schalke két(!) pontot szerzett, a Real Sociedad öttel ég • Gyengélkedik a Lazio és a Leicester • Bődületes Benfica- és LASK-blama.

2020.07.10 20:29:20

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A Sepsi OSK első székelyföldi csapatként bejutott a labdarúgó Román Kupa döntőjébe, és bár ilyen magaslaton sohasem járt, az igazi csúcs még meghódításra vár.