K. Zs. 2019.09.03 20:14 Frissítve: 2019.09.04 18:28

Út Katarba – a héten felpörög a 2022-es vb selejtezője

Bár Európa még a saját kontinenstornájával, annak is csupán a selejtezőjével van elfoglalva, míg a másik hagyományos erőközpont, Dél-Amerika előkészületi fázist él, itt az ideje fél szemmel a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság felé sandítanunk: két földrészen már selejteznek, közülük az egyiken beindul a nagyüzem ezen a héten. Mi vár a FIFA-tagországok 211 válogatottjára (pontosabban csak 205-re – hatan máris kiestek!) a következő több mint három évben? Íme, egy kis előzetes!

Az al-vakrai al-Dzsanub Stadion 2019. májusi átadója (Fotó: AFP)

 

A 22. világbajnokság nemcsak a 32-es finálé sok vita árán kiizzadt szokatlan időpontjával (2022. november 21.–december 18.) hoz újat az életünkbe, hanem már a selejtezőjével is: az utóbbi évtizedek protokolljával ellentétben ezúttal nem rendeznek nagy, közös, gálával egybekötött általános sorsolást – a menetrend kialakítása a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kontinentális tagszervezeteinek feladata.

Nézzük, ki hol tart!

EURÓPA (UEFA)

A szokásosnak megfelelően selejtezőcsoportokon keresztül vezet majd az út a vb-döntőbe, de a részletek még nem publikusak, és egyelőre nem ismert a selejtezőcsoportok kisorsolásának időpontja sem.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint tíz csoportban zajlanak majd a küzdelmek, a 10 csoportelső automatikusan kijut a vb-re, a második helyezettekre pótselejtező vár, ahová azonban a 2020–2021-es Nemzetek Ligájából is el lehet majd jutni.

A pontos menetrendről várhatóan szeptember 24-én Ljubljanában dönt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága.

Nevező országok száma: 55
Vb-kvóták száma: 13
A selejtezők kezdete: nem ismert (várhatóan 2021. tavasz)

Természetesen a címvédő franciák is selejteznek majd (Fotó: AFP)

 

DÉL-AMERIKA (CONMEBOL)

A menetrend a szokásos: a tíz válogatott maratoni, 18 fordulós oda-vissza körmérkőzést vív, a zárótabella első négy helyezettje kijut a világbajnokságra, az ötödik helyezettre interkontinentális pótselejtező vár. A sorsolás még nem történt meg.

Nevező országok száma: 10
Vb-kvóták száma: 4 v. 5
A selejtezők kezdete: 2020. március

ÁZSIA (AFC)

Az ázsiai válogatottak a legutóbbi kiíráshoz hasonlóan három lépésben selejteznek:

1. kör: a zóna erősorrendjének 35–46. helyezettje lépett pályára (besorolási alap a FIFA 2019. áprilisi világranglistája), ezeket a páros mérkőzéseket már lejátszották;
2. kör: a továbbjutókhoz csatlakozik a 34 erőnyerő csapat, nyolc csoportban oda-vissza körmérkőzés következik, az első helyezettek és a négy legjobb második helyezett jut be a harmadik körbe;
3. kör: az előző kör 12 továbbjutója két hatos csoportban újabb oda-vissza körmérkőzést vív, a csoportok első két helyezettje kijut a világbajnokságra.

Megmaradt a kétlépcsős vigaszág is: a kontinentális pótselejtező a 3. kör két csoportharmadikja számára, a győztes az interkontinentális pótselejtezőbe jut.

Nevező országok száma: 45 + Katar
Vb-kvóták száma: 4 v. 5 + a házigazda jogán 1 (Katar)
A selejtezők kezdete: 2019. június
ADATBANKUNK ELKÉSZÜLT, RÉSZLETEK ITT!

Anthony Baffoe, a korábbi ghánai válogatott védő immár befolyásos afrikai futballvezetőként sorsolt (Fotó: AFP)

 

AFRIKA (CAF)

Visszatérnek a 2014-es vb előtt alkalmazott selejtezőrendszerhez, azaz a harmadik lépcsőben nem csoportmérkőzések döntenek a vb-kvóták sorsáról, hanem páros mérkőzések.

1. kör: a zóna erősorrendjének 27–54. helyezettje vív páros mérkőzést (besorolási alap a FIFA 2019. júliusi világranglistája);
2. kör: az 1. kör 14 továbbjutójához csatlakozik a 26 erőnyerő csapat, és csoportmérkőzések következnek: a tíz négycsapatos csoportból az első helyezettek jutnak be a harmadik körbe;
3. kör: a 10 csoportelső oda-visszavágós páros mérkőzéseken dönt arról, hogy melyik öt válogatott képviseli Afrikát a 2022-es vb-n.

Nevező országok száma: 54
Vb-kvóták száma: 5
A selejtezők kezdete: 2019. szeptember
ADATBANKUNK ELKÉSZÜLT, RÉSZLETEK ITT!

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA (CONCACAF)

Az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség válogatottjait tömörítő CONCACAF-zónában jelentősen módosult a selejtező menete.

• A legfontosabb kérdések továbbra is egy hatcsapatos csoportban, az úgynevezett Hexagonalban dőlnek el, csakhogy oda nem selejtezőkön lehet bejutni, mint eddig, hanem a 2020. júniusi FIFA-világranglista alapján: a térség legmagasabban rangsorolt hat válogatottja vehet részt a küzdelmekben. A kiválasztottak oda-vissza körmérkőzést vívnak, a zárótabella első három helyezettje kijut a vb-re, a negyedikre pótselejtező vár.
• A térség további 29 válogatottja ezzel párhuzamosan nyolc csoportban oda-vissza körmérkőzést vív, majd a nyolc csoportelső egyenes kieséses, oda-visszavágós rendszerben folytatja. A döntő győztese jogot szerez arra, hogy a Hexagonal 4. helyezettjével pótselejtezőt vívjon, amelynek nyertesére később interkontinentális pótselejtező vár.

Nevező országok száma: 35
Vb-kvóták száma: 3 v. 4
A selejtezők kezdete: 2020. szeptember

 

ÓCEÁNIA (OFC)

A térségnek ezúttal sem jut automatikus vb-kvóta, az itteni válogatottak számára a cél az interkontinentális pótselejtező elérése. A selejtező részletei nem ismertek, alighanem ismét az Óceániai Nemzetek Kupája aktuális kiírása (2020) szolgál majd vb-selejtezőként.

Nevező országok száma: 11
Vb-kvóták száma: 0 v. 1
A selejtezők kezdete: nem ismert

 

INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐ

Nincs változás: Ázsia, a CONCACAF-zóna, Dél-Amerika és Óceánia egy-egy válogatottja vesz részt rajta. A négy csapatot két párba sorsolják, a párharcok oda-visszavágós rendszerben zajlanak várhatóan 2022 márciusában, és a két győztes kijut a vb-döntőre.

2010. december 2.: Sepp Blatter akkori FIFA-elnök bejelenti a szavazás végeredményét (Fotó: AFP)

 

RÖVIDEN A DÖNTŐRŐL

Katar 2010 decemberében nyerte el a rendezési jogot, a végső szavazáson az Egyesült Államokat megelőzve. A zürichi szavazás első körében Ausztrália, a másodikban Japán, a harmadikban Dél-Korea esett ki a pályázók közül.

A katari pályázat körül időről időre fellángolnak a viták, sok sportvezető belebukott a 2022-es tornához közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó botrányokba – köztük Sepp Blatter FIFA-elnök is –, ám a rendezés elnyerésével összefüggő korrupciós vádakat nem sikerült bizonyítani.

• Katar az eddigi legkisebb területű vb-házigazda (11 581 km²).

• Először rendezik meg muszlim többségű országban a világbajnokságot, a torna először lesz az arab világban.

Ez lesz az utolsó 32 csapatos döntő. A dél-amerikai szövetség kezdeményezésére a FIFA tanulmányozta annak lehetőségét, hogy a döntő létszámának 2026-ra előirányzott bővítését előrehozza, és már Katarban is 48 válogatott lépjen pályára, de a tervet 2019 májusában végleg elvetették.

• A(z északi féltekén érvényes) téli időpont új a vb-k történetében, a program a karácsony közelsége miatt ráadásul sűrített lesz. A finálét Katar nemzeti ünnepén, december 18-án játsszák le.

• A döntő sorsolását várhatóan 2022 áprilisában tartják meg.

2019.09.13 21:13:28

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Mit csinál az UEFA media officere, s ki az a honfitársunk, aki már tíz éve dolgozik ebben a szerepkörben?

2019.09.14 22:29:27

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Kötényezésben voltunk olyan jók, mint a brazilok, míg cipőorral, azaz spiccel senki a világon nem lőtt akkora gólokat, mint azok, akik – mondjuk – a Sörgyár-pályán tanulták a futball ábécéjét.

2019.09.13 09:38:32

Minden más foci THURY GÁBOR

„Futballoztam, csajoztam, éltem az életemet. Jól ment. Még a macskám is homárt evett.”

2019.09.11 20:50:44

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A kérdés jó tempóban, úgy tetszik, néha igenis föltehető, ám ha a réveteg siránkozás, a sehova sem vezető düh vagy a felelősséget elhárító terméketlen nosztalgia – amolyan „önfertőzés”, ahogy Balczó András mondja – alkalma lesz az egész, akkor szigorúan kerülendő!

2019.09.11 12:06:10

Minden más foci FARKAS MÁTÉ

Politikai okokra vezethető vissza a legnagyobb streamingbotrány: az NBA, az NFL és az F1 is a károsultak között.