C. Ronaldo fejben tényleg ott volt, kikaptak az oroszok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.21. 16:50
null
Cristiano Ronaldo fejes góljával a portugálok megszerezték első győzelmüket a Konföderációs Kupán (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo fejes góljával megverte Portugália a házigazda Oroszországot a Konföderációs Kupa A-csoportjának rangadóján.

 

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
Csoportkör, 2. forduló
A-csoport
OROSZORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1
(0–1)
Moszkva, Szpartak-stadion, 42 759 néző. V: Rocchi (olasz)
Oroszország: Akinfejev – Siskin (Jerohin, a szünetben), Vaszin, Dzsikijia, Kudrjasov (Buharov, 83.), Kombarov (Poloz, 68.) – Szamedov, Glusakov, Zsirkov – Golovin – Szmolov. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
Portugália: Rui Patrício – Cédric, B. Alves, Pepe, R. Guerreiro (Eliseu, 64.) – B. Silva, W. Carvalho, Adrien Silva (D. Pereira, 82.), A. Gomes – André Silva (G. Martins, 78.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: C. Ronaldo (8.)

KÉSŐBB
20.00:
Mexikó–Új-Zéland (Tv: M4 Sport)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 1 1 3–2 4
2. Oroszország 2 1 1 2–1 3
3. Mexikó 1 1 2–2 1
4. Új-Zéland 1 1 0–2 0

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A jelenleg ötvenhárom éves orosz szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov annak idején remek kapus volt, pechjére azonban fiatalabb korában kortársa volt a zseniális Rinat Daszajev, majd FÁK-beliként, később oroszként a nála tehetségesebb Dmitrij Harin, Szergej Ovcsinnyikov kettős, ám dicséretes módon összesen negyvenkilencszer szerepelt így is a címeres mezekben.

SÚLYOS LEHET GUERREIRO SÉRÜLÉSE

Bokatörés gyanújával kórházba szállították Raphaël Guerreirót, az Európa-bajnok portugál válogatott labdarúgóját, akit a sérülés miatt le kellett cserélni a házigazda oroszok elleni szerdai Konföderációs Kupa-mérkőzésen. Bővebben itt!

Most egyértelműen ő a főnök, és egyértelműen sokkal nehezebb most a dolga: egy dolgos, de színtelennek-szagtalannak tartott csapattal kellene kötelező módon csodát tennie előbb a hazai Konföderációs Kupán, majd a hazai rendezésű világbajnokságon is.

Sokkal több az egyéniség a portugál futballban, de természetesen ez előtt a mérkőzés előtt is Cristiano Ronaldóról szóltak a hírek – a harminckét éves támadó tett arról, hogy ez a mérkőzés után is így legyen, mert alig telt el pár perc a kezdés után, szép gólt fejelt. 0–1!

Igaz, ebben a gólban benne volt a mai orosz futball minden gondja-búja, a CR-t elméletileg fogó Fedor Kudrjasov elesett oldalazás közben, a századik válogatottságát ünneplő Igor Akinfejev pedig nem lépett ki a beadásra, majd átengedte a labdát a feje fölött...

Ronaldo később kialakított, majd kihagyott egy helyzetet, és ezzel gyakorlatilag össze is foglaltuk az első félidőt.

A másodikban élénkebben rohamoztak az oroszok, de az első helyzet így is a portugáloké volt, majd átvette ugyan az irányítást a szbornaja, de igazi gólveszélyt így sem jelentett, egy ráadásbeli fejes kivételével – óriási lépést tett a csoportelsőség felé a portugál válogatott, Mexikó ellen ki-ki mérkőzést vív majd a házigazda.

PERCRŐL PERCRE



Mintha CSERCSESZOV összement volna a meccs végére...



95. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

94. perc
Szmolov 24-ről a bal alsó mellé lő.

91. perc Patrício eltolja a bal felső elől Zsirkov bal oldali ,kapura tartó beadását. A Szamedov-kornert Dzsikija 12-ről a jobb felső fölé fejeli, nem sokkal, Pepe mellől.

89. perc
Nyomnak az oroszok, de hiába. Négy perc a ráadás.

83. perc És az utolsó mai varia: a bekk Kudrjasov le, az ék Alekszandr Buharov be. 3–4–3-ban nyomul immáron a szbornaja.

83. perc Danilo Pereira be, Adrien Silva le. Már csak egy a Silva a pályán, Joao Moutinho nem lesz ma százados.

78. perc André Silva le, Gelson Martins be.

76. perc Alekszandr Szamedov
löki Eliseut, sárga ez is. Ad. Silva szabadrúgását elméri Akinfejev, szerencséjére Carvalho négy méterről a kapu mellé fejel...

73. perc Poloz cselezget a jobbon, beadását kivágja az ötösről Alves. André Silva lő nem sokra rá Gomes passza és Adrien Silva indítása után, de elévetődik az ötös bal sarka előtt Glusakov.

72. perc Sunyin megrúgja az eleső Pepét Giorgij Dzsikija, sárga, a szokásos Pepe-haldoklással.

71. perc Bernardo Silva
kap sárgát Zsirkov gáncsolásáért.

70. perc
Patrício szépen repül ki Zsirkov bal oldali beadására, majd Szmolov csele után lő 10-ről egy védőbe Jerohin.

68. perc Kombarovnak nem ment ma, Dmitrij Poloz pacsizhat vele. Balbekk helyett csatár, egyébként itt az Új-Zéland elleni orosz kezdő így.

67. perc Ad. Silva középtávolija nem gond Akinfejevnek.

66. perc Eliseu váltja végül Guerreirót.

65. perc Szmolov lőne 17-ről, de odalép A. Silva, majd Ronaldo bombáz 17-ről jobbal a léc fölé, jócskán.

63. perc
Guerreiro bal bokáját kell ápolni, komoly az ügy.

61. perc
Szamedov jobb oldali beadása éppen csak magas az ötösön felugró Szmolovnak. Éppen csak, még hozzá is ért a labdához a hazaiak legjobbja. Tovább rohamoz a szbornaja, de Glusakov jobbos beadását nem tudja átvenni az ötösön Jerohin, aztán CR fejel Gomes bal oldali beívelését követően az ötösről a jobb sarok mellé. Na, feléledt a meccs!

Legénykérés.


58. perc Cédric távolról jobbal próbára teszi Akinfejevet, aki véd végül a jobb sarok előtt. Vetődve.

57. perc Pepe kap sárgát kezezésért, majd reklamál, aztán legyint, ez utóbbit megúszta. A szabadrúgás rossz, majd Szamedov 21 méteres lövését blokkolják.

53. perc Guerreiro megindul a balon, Jerohin azonnal felrúgja. Guerreiro revánsot vesz, az ötösön ment Jerokin elől, a kapu tetejére Zsirkov balos beadását követően.

50. perc Nagy védés! Cédric jobb oldali beadását André Silva az ötösről Zsikija mellől a kapuba fejelné, de a balra elmozduló Akinfejev bal kézzel visszacsap a labdára, hatalmas bravúrral.

46. PERC TÖBB CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

45. perc Siskint Alekszandr Jerohin váltja a hazaiaknál. Jobbhátvéd helyett támadó középpályás.

 



 


 

Remény. Szmolov utóbbi négy meccsén három gólt lőtt.

Az előző meccsen az oroszoktól senki nem kapott sárgát, a portugáloktól A. Silva és A. Gomes részesült ilyesmiben.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. perc Cédric három embert is kicselez B. Silva passzával, de amikor az ötös elől bead, blokkolja Glusakov.

41. perc
Szamedov jobb oldali beadását ballal tízről jócskán a bal alsó mellé hamarkodja Szmolov. Át is vehette volna a labdát...

2004-ben a portugálok egy vébéselejtezőn odahaza 7–1-re ütötték ki az oroszokat! Akkor kicsit több volt a helyzet, több az izgalom. CR akkor kettőig jutott.

40. perc Végre egy kis izgalom: portugál korner, előtte lökdösődés, B. Silva beadását rosszul találja el fejjel Pepe.

32. perc HOPP! CR kicselezi az ötös jobb sarka előtt Dzsikijiát, majd Vaszint is megforgatja, de jobbal hét méterről a kapusba lő!

A felek először az 1966-os vébén találkoztak egymással, akkor a déliek nyertek a szovjetek ellen. Azon a tornán a csoportban előbb a portugálok verték meg a magyarokat, a csoportkör utáni első mérkőzésen a szovjetek diadalmaskodtak a mieink ellen, őrületes szerencsével. Idén előbb a portugálok, majd az oroszok verték meg magabiztosan a magyarokat. Más idők, hasonló eredmények, más szájíz...

31. perc Glusakov eladja a labdát a 16-os előtt, de hazaad okosan Vaszin, Akinfejev meg elrúgja a labdát jó messzire.

27. perc Gyenyisz Glusakov
bokán cserdíti Carvalhót, sárga.

25. perc CR áll oda egy szabadrúgáshoz, kissé jobbról a jobb sarok felé lő, 24-ről, de Akinfejevnek vetődnie sem kell, hogy magához ölelhesse a labdát.

A két csapat legutóbbi egymás elleni meccsét az oroszok nyerték, egy árva Roman Sirokov-góllal. Ma ez több okból sem ismétlődhet meg.

22. perc A mai szokásos: erőtlen orosz és pontatlan portugál attakok.

16. perc
Glusakov lőne 23-ről, ballal kapura, ha Pepe hagyná, de nem hagyja. Igaz, passza nem jó előre CR-nek.

15. perc Sokkot kaptak az oroszok, alig lépnek át a felezőn, igaz, a portugál támadások sem veszélyesek. Most Zsirkov tűnik fel a balon, Pepe szereli, korner. Veszélytelen.

11. perc De most nagyon rosszul ad be jobbról.

CR felavatta ezt a tornát is, 141. válogatottságán ez a 74. gólja. Oroszországban/Szovjetunióban még soha nem találtak be korábban a portugálok.

8. PERC EZ BENT VAN! Egy balról érkező Guerreiro-beadást az ötös jobb sarka elől a léc alá fejel CRISTIANO RONALDO. Az őt elméleti szinten fogó Kudrjasov csak lépegetett, majd elesett majdnem, Akinfejev nem csinált semmit: 0–1!

6. perc Akinfejev lép ki szépen CR elé B. Silva indítása után az ötös elé.

2. perc Szmolov meghúzza a jobb szélt, de elfogy a pálya. Bedobás. Ronaldo válaszolhatna, de nem mer lőni 20-ról, aztán rosszul passzol.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta vörösben, a vendégek tiszta világoskékes-zöldben.

Akinfejev kapus ma 100. alkalommal lép pályára a válogatottjában.

Tornabeharangozó ITT!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

 

„Nem tudni, milyen hatással lesz rá a körülötte lévő felhajtás, az ilyesmi egyénfüggő” – tette hozzá Sztanyiszlav Csercseszov mester, az egykori remek kapus, a mostani szövetségi kapitány.

„Nem lehet könnyű csapatot építeni a portugáloknak, ahol ennyi az erős egyéniség, de mégis minden Ronaldo körül forog – irigykedett szerintünk a krasznodari ék, Fjodor Szmolov.

„Profik vagyunk, csakis erre a tornára összpontosítunk, és a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, csak ez jár a fejünkben. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetünk, országunk történelmében először. Ronaldo mindig készen áll bármilyen meccsre, most is így lesz, nagy motiváció számunkra ez” – tette hozzá Pepe.

„Minden játékosom nagyon koncentrál erre a mérkőzésre, fontos lenne győzni, Ronaldo meg extrém módon koncentrált lesz” – így a portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos.

Az újításnak éppen az lenne a lényege, hogy minden helyzetben igazságot szolgáltasson, ám jelenleg úgy tűnik, sokat kell még azon dolgozni, hogy jövőre tökéletesen működjön a világbajnokságon. Ha mondjuk a döntő kimenetele egy hibán múlna, amelyet a videobíró követ el, az óriási blama lenne a FIFA-nak és Gianni Infantinónak is, aki szerint ez a futball jövője.

Néhány napja aztán jött az újabb hiba a gépezetben, a Konföderációs Kupa csoportkörében, a Chile–Kamerun találkozón (2–0) Eduardo Vargas gólját érvénytelenítették les címén, márpedig a visszajátszások alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a chilei támadó lesen állt-e az indítás pillanatában.

A Konföderációs Kupától, a tornán eddig ötször alkalmazták a videobírót, sőt előtte a válogatott felkészülési mérkőzéseken is tesztelték – felemás sikerrel. A Franciaország–Anglia mérkőzésen (3–2) például Raphaël Varane-t, a hazaiak középhátvédjét a visszajátszás alapján állították ki, holott nem kellett volna, és ez kisebb port kavart, elvégre a videobírónak éppen az lenne a lényege, hogy azokat a szituációkat, amelyeket visszanéznek, hiba nélkül ítéljék meg utána, nem pedig csak jó százalékkal.

„Az első a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-döntő, amikor negyedórával a vége előtt még vezettünk, aztán a katalánok lesről szerzett góllal egyenlítettek – fogalmazott a francia tréner, akinek a csapata 2–1-re kikapott 2006-ban. – Az a trófea nagyon hiányzik. Aztán öt évvel később szintén a Barcelona ellen játszottunk, és Robin van Persie-t második sárga lappal kiállították, pedig jó esélyünk volt a továbbjutásra, de ezzel szertefoszlott minden. Nehezen viseltük el. Mondhatnám, a Bayern München elleni mérkőzést is, amikor Laurent Koscielnyt kiállították, az ellenfelünk ráadásul büntetőt kapott, holott Robert Lewandowski lesen volt előtte.”

A FIFA-elnök már támogatóra is talált a videobíró kapcsán, Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere üdvözölné a technikai újítást a futballban. S rögtön elmerengett a múltban, majd három esetet is megemlített, amikor csapatát kisegítette volna, ha valaki egy szobában visszanézi a kétes szituációkat.

„Láthattuk, hogy a videobíró hogyan segítette a játékvezetőket már eddig is, akik így jó ítéletet hozhattak – mondta Gianni Infantino, a FIFA elnöke. – Nagyon elégedett vagyok, hogy ilyen jól működik, ez a torna mérföldkő a labdarúgás történetében. A tesztelése sokat segít, hogy jövőre ne legyen semmi gond, és fejlődjön a használata, illetve a kommunikáció a játékvezetők között. Amire évekig vártak a szurkolók, most végre megvalósul.”

Videobíró – a futball jövője. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hirdeti, védi, népszerűsíti a találmányt, mondván, segíti a játékvezetők munkáját, és kiszűri a hibalehetőséget. Az Oroszországban zajló Konföderációs Kupa tulajdonképpen a segédeszköz főpróbája, ha úgy tetszik, a szövetség nagy vágya ugyanis, hogy a jövő nyári világbajnokságon is alkalmazzák a rendszert, amihez természetesen az kell, hogy addig is minden tesztelésen tökéletesen szuperáljon.

„Az egyetlen, amit ezzel kapcsolatban el tudok mondani, hogy Cristiano Ronaldo jelenleg a Real Madrid labdarúgója – így az elnök. – Ő csak a világ legjobbja akar lenni, ha távozni szeretne tőlünk, biztosan nem a pénz miatt tenné. Mindenáron meg akarom védeni, játékosként és emberként is, mivel a csapatunk nagy kincse. Ez igaz a többi futballistára is, szeretnénk mindenkit megtartani.”

Közben már arról ír a Marca, hogy CR elhagyja a Realt...

Cristiano Ronaldo ügye egyre érdekesebb... Miután napvilágot látott a hír, hogy adócsalásba keveredett, a futballista bejelentette távozási szándékát, mondván, klubja nem állt ki mellette. Azóta pedig egymást érik a pletykák a nemzetközi sajtóban, hogy a kiváló csatár melyik csapatnál folytatja pályafutását. A kirobbant botrány óta először beszélt a játékos helyzetéről Florentino Pérez, akit hétfőre virradóra választottak meg újból a madridiak elnökének.

Tornabeharangozó ITT!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

Portugália eddig hétszer jutott ki az Európa-bajnokságra, és a 2008-as 7., valamint az 1996-os ötödik hely mellett mindig legalább az elődöntőig menetelt, három harmadik helyen kívül 2004-ben otthon ezüstérmes lett, Franciaországban pedig tavaly felért a csúcsra. A világbajnokságokon nem volt túl gyakori vendég az együttes, eddig hatszor volt jelen a legjelentősebb futballtornán – 1966-ban Angliában bronzérmet szerzett, 2006-ban negyedik lett. Emellett négyszer volt még vb-n, a négy nem európai tornán azonban háromszor a csoportkör, egyszer a nyolcaddöntő jelentette a végállomást számára, a legjobb szereplés a 11. hellyel végződő dél-afrikai volt. Most Európában rendezik ugyebár a Konföderációs Kupát…

Azt túlzás lenne állítani, hogy az oroszok félelmetes formában kezdték az évet, az idén eddig csupán egy meccset nyertek meg – azt mondjuk éppen ellenünk, nagyon simán győztek Budapesten, a Groupama Arénában. A másik három fellépésüket egyaránt otthon vívták meg, és két iksz mellett egy vereség a mérlegük. Nem jó hír ez a Konföderációs Kupa előtt, hiszen ezen a tornán mindegyik meccsüket otthon játsszák. Az óceániai csapat összecsapásain ritka a gólzápor mostanság, az utóbbi egy évben csak a Mexikó elleni októberi felkészülési mérkőzésen esett kettőnél több találat – három (1–2).

Az oroszok parádésan kezdték a 2012-es Európa-bajnokságot, a cseheket 4–1-re kiütötték, azóta azonban mintha valami megtört volna. A következő két csoportmeccsen csak egy pontot szereztek, így nem jutottak tovább – a csehek megnyerték a kvartettet… –, míg a 2014-es világbajnokságon és a 2016-os Eb-n egyaránt nyeretlenek maradtak, három döntetlen mellett három vereség és két gyors búcsú következett.

Elkezdődött a 2017-es Konföderációs Kupa (Fotó: AFP)

 

A jövő évi vb tizenegy városának tizenkét stadionjából négy mutatkozik be a Konföderációs Kupán, Szocsi, Kazany, Szentpétervár és Moszkva látja vendégül a csapatokat és a szurkolókat.

A házigazda és a világbajnok Németországon kívül az Európa-bajnoki címvédő Portugália, a Copa América-győztes Chile, a CONCACAF-térségben bajnok Mexikó, az óceániai első Új-Zéland, az Ázsia-bajnok Ausztrália és az Afrika-kupa-aranyérmes Kamerun szerepel a június 17. és július 2. között rendezendő viadalon.

A videobíró most „debütál” jelentős felnőttválogatott-tornán. Először a márciusi Franciaország–Spanyolország felkészülési mérkőzésen alkalmazták sikerrel, később kísérleti jelleggel a nemrégiben véget érő U20-as világbajnokságon is a játékvezetők segítségére bocsátották. A technikát illetően fontos, hogy jövő nyáron tökéletesen működjön, a tesztelésre megfelelő alkalom a Konföderációs Kupa.

Több szempontból is a jövő évi világbajnokság főpróbája lesz a Konföderációs Kupa. Mindkét esemény házigazdája Oroszország, amelynek létfontosságú a sikeres rendezés.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ OROSZORSZÁG–PORTUGÁLIA KONFÖDERÁCIÓS KUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

10. KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT
Június 17., 17.00, Szentpétervár Oroszország–Új-Zéland 2–0
Június 18., 17.00, Kazany Portugália–Mexikó 2–2
Június 21., 17.00, Moszkva Oroszország–Portugália 0–1
Június 21., 20.00, Szocsi Mexikó–Új-Zéland x–x
Június 24., 17.00, Kazany Mexikó–Oroszország x–x
Június 24., 17.00, Szentpétervár Új-Zéland–Portugália x–x
B-CSOPORT
Június 18., 20.00, Moszkva Kamerun–Chile 0–2
Június 19., 17.00, Szocsi Ausztrália–Németország 2–3
Június 22., 17.00, Szentpétervár Kamerun–Ausztrália x–x
Június 22., 20.00, Kazany Németország–Chile x–x
Június 25., 17.00, Szocsi Németország–Kamerun x–x
Június 25., 17.00, Moszkva Chile–Ausztrália x–x
ELŐDÖNTŐ
Június 28., 20.00, Kazany A1–B2 x–x
Június 29., 20.00, Szocsi B1–A2 x–x
A 3. HELYÉRT
Július 2., 14.00, Moszkva Az elődöntő vesztesei x–x
DÖNTŐ
Július 2., 20.00, Szentpétervár Az elődöntő győztesei x–x

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik