Könnyed orosz siker a Konföderációs Kupa nyitányán

Vágólapra másolva!
2017.06.17. 16:50
null
A tiszta pirosban játszó oroszok győzelemmel kezdték a Konföderációs Kupát (Fotó: AFP)
A 2017-es Konföderációs Kupa nyitó mérkőzésén a házigazda Oroszország egy öngólnak és Fjodor Szmolov találatának köszönhetően 2–0-ra legyőzte Új-Zélandot az új szentpétervári stadionban.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–ÚJ-ZÉLAND 2–0 (1–0)
Szentpétervár
, 50 251 néző. Vezette: Roldán (kolumbiai)
Oroszország: Akinfejev – Kudrjasov, Vaszin, Dzsikija – Szamedov, Jerohin, Glusakov, Golovin, Zsirkov – Szmolov (Mirancsuk, 90.), Poloz (Buharov, 64.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
Új-Zéland: Marinovic – T. Smith, Durante, Boxall – Colvey (Patterson, 83.), Barbarouses (Tuiloma, 61.), McGlinchey, R. Thomas, Wynne – M. Rojas (Smeltz, 71.), Wood. Szövetségi kapitány: Anthony Hudson
Gólszerző: Boxall (31. – öngól), Szmolov (69.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Már egy év sincs hátra a 2018-as oroszországi világbajnokságig, így a mai napon elkezdődött a torna főpróbája, a Konföderációs Kupa.

Az új, 68 ezer ember befogadására alkalmas szentpétervári stadionban – amely közel sem telt meg... – rendezett nyitó mérkőzés előtt Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke tartott beszédet, majd Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első embere köszönte meg angolul és oroszul is a házigazdának a rendezést.

A tiszteletkörök lefutása után elkezdődött a mérkőzés, az oroszok pedig nem túl kedves házigazdaként nekiestek Új-Zélandnak. Sorra érkeztek a helyzetek, az első tíz percben Alekszandr Golovin kísérletét a végig rendkívül jól védő Stefan Marinovic hárította, Viktor Vaszin fejese a kapufáról nem pattant a hálóba, míg Dmitrij Poloz próbálkozását a gólvonal elől vágták ki.

Ez azonban nem szegte kedvét a hazaiaknak, a 31. percben pedig meg is szerezte a hőn áhított vezetést a szbornaja: egy labdaszerzés után Gyenyisz Glusakov került ziccerbe, és annak ellenére, hogy a kapus fölött átemelt labdája kipattant a kapufáról, a menteni igyekvő Michael Boxallról mégis a hálóba került – öngól (1–0).

A fordulás után folytatódtak az orosz rohamok, de Marinovic sokáig állta a sarat, több bravúrt is bemutatott. A 69. percben aztán már ő sem segíthetett, jobb oldali beadás után szerencsésen pattant meg egy új-zélandi védőn a labda, és az érkező Fjodor Szmolovnak csak az üres kapuba kellett helyeznie. 2–0

Ezzel a lényegi kérdések eldőltek (igaz, a hajrában két meglehetősen nagy helyzetet az óceániai alakulatnak is sikerült kialakítania), az orosz válogatott szerencsés gólokkal, de meggyőző játékkal 2–0-s sikert aratott Új-Zéland felett a Konföderációs Kupa nyitányán.

A MECCS GÓLÖSSZEFOGLALÓJA

10. KONFÖDERÁCIÓS KUPA, OROSZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT
Június 17., 17.00, SzentpétervárOroszország–Új-Zéland2–0
Június 18., 17.00, KazanyPortugália–Mexikóx–x
Június 21., 17.00, MoszkvaOroszország–Portugáliax–x
Június 21., 20.00, SzocsiMexikó–Új-Zélandx–x
Június 24., 17.00, KazanyMexikó–Oroszországx–x
Június 24., 17.00, SzentpétervárÚj-Zéland–Portugáliax–x
B-CSOPORT
Június 18., 20.00, MoszkvaKamerun–Chilex–x
Június 19., 17.00, SzocsiAusztrália–Németországx–x
Június 22., 17.00, SzentpétervárKamerun–Ausztráliax–x
Június 22., 20.00, KazanyNémetország–Chilex–x
Június 25., 17.00, SzocsiNémetország–Kamerunx–x
Június 25., 17.00, MoszkvaChile–Ausztráliax–x
ELŐDÖNTŐ
Június 28., 20.00, KazanyA1–B2x–x
Június 29., 20.00, SzocsiB1–A2x–x
A 3. HELYÉRT
Július 2., 14.00, MoszkvaAz elődöntő veszteseix–x
DÖNTŐ
Július 2., 20.00, SzentpétervárAz elődöntő győzteseix–x

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

93. perc: Véget ért a mérkőzés, a házigazda orosz válogatott meggyőző játékkal, 2–0-ra legyőzte Új-Zélandot a Konföderációs Kupa nyitó mérkőzésén.

91. perc: Három perc a ráadás a meccs végén.

90. perc: A második gólt szerző Szmolov is elhagyta a pályát, helyére Alekszej Mirancsuk állt be.

89. perc: Szmolov gyorsított rá a védelemre, majd a tizenhatos előteréből lőtt, de a lapos, középre tartó kísérletét biztosan fogta Marinovic.

88. perc: Zsirkov elől az utolsó pillanatban sikerült szögletre mentenie egy új-zélandi védőnek.

85. perc: Zsirkov bal oldali szöglete után felszabadítottak az új-zélandiak.

84. perc: Szmolov bal oldali beadásáról csak centikkel maradt le Buharov. Nem hiányzott sok a harmadik gólhoz.

83. perc: Megvolt az utolsó új-zélandi csere is: Colvey helyén Monty Patterson folytatja.

83. perc: Thomas újabb távoli lövéssel jelentkezett, ezúttal azonban nem találta el a kaput.

80. perc: Smith vágta fel keményen Szmolovot, de a sárga ezúttal sem került elő a játékvezető zsebéből. Elképzelhető, hogy most már lehozzák lapok nélkül a meccset a játékosok és a bíró.

78. perc: ÓRIÁSI MENTÉS! A szöglet után Smith fejelte a kapura a labdát, de Zsirkov a jobb oldali kapufa mellől, a gólvonalról kivágta azt. Ez és az előző helyzet is nagy lehetőség volt a gólszerzésre az új-zélandiak előtt!

78. perc: VÉDÉS! Thomas vállalkozott lövésre 23 méterről, Akinfejevnek pedig nagyot kellett nyújtóznia, hogy kitolja a kapu jobb oldalába tartó labdát.

77. perc: Orosz csere: Jerohin helyére Dmitrij Taraszov állt be.

75. perc: Akinfejev húzott le egy szögletet magabiztosan.

71. perc: Újabb új-zélandi változtatás: Rojas le, Shane Smeltz be.

69. perc: GÓÓÓL! CSAK EMLÍTENI KELLETT, ERRE OTT A MÁSODIK!Fjodor Szmolov dobta ki a labdát a jobb oldalról, ahonnét Szamedovtól vissza is kapta – igaz, egy új-zélandi védőn szerencsés módon irányt változtatott a lapos beadás –, így a csatárnak öt méterről csak az üres kapuba kellett helyeznie. 2–0

Új-Zéland a második félidőben sem tud veszélyeztetni, ettől függetlenül az egygólos előny nem lehet megnyugtató az oroszoknak.

64. perc: Cseréltek az oroszok is: a rendkívül aktív Polozt Alekszandr Buharov váltotta.

63. perc: Szamedov próbálkozott 24 méterről egy szabadrúgással, de hiába sikerült a sorfal fölött eltekernie a labdát, az végül a léc fölött hagyta el a játékteret.

61. perc: Megtörtént a meccs első cseréje: Barbarouses helyét Bill Tuiloma vette át az új-zélandiaknál.

59. perc: Golovin tüzelt jóval a kapu fölé közel 30 méterről.

A hivatalos nézőszám: 50 251 fő. Ez azért közel sem telt ház, hiszen az új szentpétervári stadionba hivatalosan 68 134-en férnek be.

56. perc: Újabb orosz les, Szmolov indult túl korán.

53. perc: VÉDÉS! Poloznak nincs szerencséje, a tizenhatoson belülről próbálta meg a bal alsóba tekerni a labdát, Marinovic azonban erre is odaért.

51. perc: Ezúttal Szmolovot állították meg lesen.

50. perc: Szamedov szöglete után Poloz veszélyeztetett, de az új-zélandi kapusnak ezúttal nem kellett közbeavatkoznia.

48. perc: KÉT BRAVÚR EGYMÁS UTÁN! Előbb Szmolov jobb oldali beadását fejelte kapura Poloz, majd a kipattanót Jerohin tette kapura, de Marinovic két óriási védéssel megakadályozta az újabb orosz gólt.

46. perc: Kell-e mondani, Poloz indult lesről.

Csere egyik oldalon sem történt.

46. perc: Újra útjára indult a labda, az oroszok kezdték a második félidőt.

1. FÉLIDŐ

45+1. perc: Véget ért az első félidő, a sokkal veszélyesebben játszó orosz válogatott megérdemelten vezet 1–0-ra.

45. perc: Egy perc ráadást jelzett a tartalék játékvezető.

A gólt végül hivatalosan öngólként könyvelték el, miután a kapufáról kipattanó labdát Michael Boxall sodorta a saját hálóba.

43. perc: Szamedov tekert középre egy szabadrúgást, ezt követően úgy tűnt, egy fehérmezesről ment ki a labda, de a játékvezető kirúgást ítélt.

40. perc: Polozt harmadszor állítják meg lesen. Ez is közel volt, jó döntés született, de a tűzzel játszanak az új-zélandiak.

39. perc: Ezúttal sem hiányzott sok! Szmolov vette át a labdát a tizenhatoson belül, majd kissé balról, kiszorított helyzetből kevéssel tekert a bal alsó sarok mellé. Két védő volt vele szemben, egyik sem lépett ki rá...

36. perc: Polozt állították meg lesen.

35. perc: Zsirkov tekert középre egy sarokrúgást, de az új-zélandiak felszabadítottak.

A gól után kicsit visszavett a tempóból a hazai együttes, azóta nem dolgoztak ki újabb helyzetet.

31. perc: GÓÓÓL! VEZET OROSZORSZÁG! Saját térfelének közepén veszített labdát Új-Zéland, ezért pedig alaposan megfizetett. A labdaszerzés után Poloz ugratta ki Gyenyisz Glusakovot, aki a tizenhatoson belül, a kapus fölött átemelte a labda. A gólba tartó lövést két új-zélandi is becsúszva rúgta volna el, de a labda végül a jobb oldali kapufa segítségével a hálóba pattant. Sőt, mint a lassításokból kiderült a kapufáról kipattanó labda végül Michael Boxallról került a hálóba. Öngól, 1–0

30. perc: Szmolov lövi ki a jobb alsót, de lesről indult, így a kolumbiai játékvezető jogosan érvénytelenítette a találatot.

27. perc: Zsirkov küldött középre egy szögletet, de ez nem volt veszélyes.

26. perc: Ismét egy védés! Dzsikija szánta el magát lövésre nagyjából25 méterről, pattogós kísérlete pedig kis híján meglepte a kapust, Marinovicnak végül sikerült szögletre paskolni a labdát.

Az első félidő első felét nagyon megnyomta a szbornaja, de a gól eddig nem jött össze.

22. perc: Wood elé került egy kisebb keveredés után a labda, az új-zélandiak csapatkapitánya azonban jóval a kapu fölé bombázott 25 méterről.

20. perc: Zsirkov bal oldali beadását a kapujából kivetődve Marinovic öklözte a mezőnybe. Veszélyesen csavarodott a labda, szükség volt a kapusra.

18. perc: A szabadrúgást szögletre váltották a fehérmezesek, a sarokrúgást azonban könnyedén lehúzta Akinfejev.

17. perc: Vaszin volt a kelleténél keményebb, így szabadrúgáshoz jutott Új-Zéland az orosz tizenhatos bal oldalánál.

15. perc: Az új-zélandi védelem nincs a helyzet magaslatán, ezúttal egy hosszan előrevágott labda pattant át egy védő fölött, így Poloz támadhatta a kaput. A csatár igyekezett eltolni a labdát a kapus mellett, aki úgy tűnt, akadályozza a továbbjutásban, a játékvezető szerint azonban ez nem, ért büntetőt.

12. perc: Smith ezúttal a másik kapunál tűnt fel, de egy hosszúnak tűnő labdát hiába mentett meg, a kapu felé már nem tudta kanalazni.

9. perc: Újabb nagy orosz helyzet! Poloz vett át mellel egy jobbról betekert labdát, majd a védőjével a nyakán, a kilépő kapus mellett az üres kapu felé pöckölte azt, Smith azonban egy becsúszással felszabadított. Ha nem jön a védő, a labda valószínűleg becsorog a kapuba, nagy mentés volt!

Alaposan bekezdett a házigazda, Új-Zéland másodpercekre sem tudja megtartani a labdát.

A Konföderációs Kupán alkalmazzák a gólvonal-technológiát, de erre most nem volt szükség, egyértelmű volt, hogy nem haladt át a gólvonalon a labda.

7. perc: KAPUFA! Szamedov tekert be egy szögletet ezúttal a jobb oldalról, Vaszin pedig a védőjét megelőzve a jobb oldali kapufára csúsztatott. Onnan nem kifelé pattant a labda, ám McGlinchey kivágta a labdát a gólvonalról.

4. perc: Szamedov, majd Zsirkov végzett el egy szögletet, de nagy helyzet egyik után sem alakult ki, a második sarokrúgás után Szmolov durrantott jóval a kapu fölé 22 méterről.

3. perc: VÉDÉS! Golovin tolta befelé a labdát a bal oldalról, majd 17-ről tüzelt, ám Marinovic szögletre öklözte a középre tartó labdát.

Az oroszok tiszta pirosban, az óceániaiak – becenevükhöz híven – tiszta fehérben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az új-zélandiak indították útjára a labdát.

Elhangzott a két nemzet himnusza, azonnal kezdődik a meccs.

A kezdőrúgás előtt Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke tartott beszédet, majd Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) köszönte meg angolul és oroszul is a házigazdának a rendezést.

A csapatok már érkeznek a pályára, hamarosan indul a 2017-es Konföderációs Kupa!

Elkezdődött a 2017-es Konföderációs Kupa (Fotó: AFP)
Elkezdődött a 2017-es Konföderációs Kupa (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a 2017-es Konföderációs Kupa nyitó mérkőzése, az Oroszország–Új-Zéland összecsapás. Tartsanak velünk!

A házigazda oroszok és az óceániai válogatott mellett Portugália és Mexikó került az A-csoportba. A B jelű kvartettbe Németország, Ausztrália, Chile és Kamerun kapott besorolást.

A 2018-as világbajnokság házigazdája, így a 10. Konföderációs Kupának otthont adó Oroszország első alkalommal vesz részt a tornán. Ezzel szemben Új-Zéland már rutinosnak mondható, hiszen ez lesz a negyedik fellépése.

A torna elé írt beharangozónkat ide kattintva olvashatja el!

A TORNA ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA BÖNGÉSZHETI!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik