Bajnokavatások és kupadöntők Donecktől Belgrádig

Vágólapra másolva!
2010.05.06. 01:15
null
A zöld-fehér mezes Beroe története során először hódította el a Bolgár Kupát (Fotó: Reuters)
Valóságos nagyüzem volt szerdán az európai labdarúgópályákon, és most nem csak a nagy bajnokságokra gondolunk: bajnoki aranyérmest ünnepeltek Ukrajnában, Grúziában és Dániában (no meg Franciaországban), kupagyőztest avattak Törökországban, Szerbiában, Horvátországban és Bulgáriában (és természetesen Olaszországban). Összefoglaló.

 

UKRAJNA

A Sahtar Doneck csapata nyerte meg a 2009–2010-es ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot, miután a szerdai aranyrangadón Ilsinho 15. percben szerzett góljával legyőzte a Dinamo Kijevet. A Sahtar a 85. percben Jádson révén még egy büntetőt is elhibázott (Olekszandr Sovkovszkij védett), de így sem fenyegette veszély a győzelmét. Érdekesség, hogy a két „ősellenség" a szövetséggel karöltve olasz bírót kért fel, így Paolo Tagliavento vezette a találkozót.

A dobogó harmadik fokára a Metaliszt játékosai állhatnak fel, a Zakarpattya már kiesett, a második kieső hely sorsa az utolsó fordulóban dől el a Krivbasz és a Csornomorec között. A Sahtar ötödik alkalommal hódította el a bajnoki címet. A Sahtar a BL főtábláján, a Dinamo a 3. selejtezőkörben kezd, a 3–5. helyezettek indulhatnak az Európa-ligában.

Érdekesség, hogy Ukrajnában legutóbb 1992-ben fordult elő, hogy nem a Sahtar vagy a kijevi Dinamo nyerte a pontvadászatot. Akkor – az ország függetlenedését követően először kiírt sorozatban – a Tavrija Szimferopol diadalmaskodott.

DÁNIA

Megvédte dán élvonalbeli bajnoki címét az FC Köbenhavn labdarúgócsapata: a koppenhágaiak hatalmas fölénnyel gyűjtötték be történetük nyolcadik aranyérmét.

Az FCK Dame N'Doye két, valamint Zdenek Pospech és a csapatkapitány Hjalte Nörregaard egy-egy góljával győzte le a már rég kiesett Kögét, így 31 forduló után behozhatatlan előnnyel vezet a tabellán. Az 1992-ben megalakított koppenhágai „szuperklub" 13 alkalommal végzett dobogón létrejötte óta.

GRÚZIA

A grúz élvonalbeli bajnokságban az Olimpi Rusztavi diadalmaskodott, miután 1–1-et játszott legnagyobb (de tőle jócskán lemaradó) riválisával, a Dinamo Tbiliszivel. A bajnokcsapat edzője, Temur Maharadze 2008-ban még a Zesztafonit vezette kupagyőzelemre. Amióta a rutinos tréner (október végén) átvette az Olimpi irányítását, a gárda 22 mérkőzést vívott meg veretlenül.

„Verhetetlennek tűnünk most, hogy őszinte legyek, de tisztában vagyok vele, hogy ez a sorozat is véget ér" – nyilatkozta Maharadze.

KUPADÖNTŐK

SZERBIA

A Crvena zvezda labdarúgócsapata nyerte meg a 2009–2010-es Szerb Kupát, miután Alekszandar Jevtics, Cadu és Milos Trifunovics góljával 3–0-ra legyőzte a Vojvodinát.

A Cz így győzelemmel hangolt a bajnokság szempontjából sorsdöntő, Partizan elleni hétvégi derbire. A piros-fehérek 2007 után másodszor nyerték meg a Szerb Kupát. A bajnokságból még három forduló van hátra, a Partizan egy ponttal vezet a Crvena zvezda előtt.

HORVÁTORSZÁG

Története során ötödször hódította el a labdarúgó Horvát Kupát a Hajduk Split csapata, kispadján az egykor a Ferencvárosnál is dolgozó Stanko Poklepoviccsal.

A rutinos szakember együttese hazai pályán április végén 2–1-es előnyt szerzett a Sibenik ellen, most pedig Ante Vukisic és Senijad Ibricic találatával simán nyert idegenben. Nem volt könnyű: a Sibenik ugyanis rengeteg helyzetet dolgozott (és hagyott) ki, elsősorban Ermin Zec bánt pazarlóan a lehetőségekkel.

A splitiek hosszú szünet, 2005 után nyertek először jelentősebb trófeát, akkor a bajnoki címet tudták elhódítani (azóta viszont a Dinamo Zagreb hátát nézik).

„Nagyon büszke vagyok a csapatomra, azt hiszem, öröm ma a Hajduk-család tagjának lenni" – mondta a finálé után Poklepovic.

BULGÁRIA

Az „őrült bandának" becézett Beroe Sztara Zagora hódította el a 2009–2010-es Bolgár Kupát, miután a Lovecsben megrendezett döntőben Doncso Atanaszov 90. percben szerzett góljával legyőzte a másodosztályú Csernomorec Pomorjét. A Beroe eddigi egyetlen trófeája az 1985–1986-os bolgár bajnoki elsőség volt. A zöld-fehérek ezzel megtörték kupadöntős átkukat, hiszen korábban négy finálét is elbuktak.

„Megérdemelten nyertünk, mindent beleadtunk. A szurkolóinknak 24 évet kellett várniuk, hogy végre nyerjünk valamit, most alaposan kiélvezzük a sikert" – nyilatkozta a Beroe trénere, Ilian Iliev.

TÖRÖKORSZÁG

A klub története nyolcadik Török Kupa-sikerét aratta a Trabzonspor labdarúgócsapata – legutóbb 2004-ben nyert –, amely két góllal diadalmaskodott a Fenerbahce elleni kupadöntőben.

Gól nélküli első felvonást követően az 55. percben a Fenerbahce szerezte meg a vezetést, de alig tíz perccel később egyenlített a Trabzonspor, amely a hajrában két újabb találattal – Engin Baytar és Gustavo Colman révén – megfordította az eredményt. Senol Günes a bajnokságban gyengélkedő csapata a kupadöntő második félidejében kiválóan játszott, és megérdemelten győzött.

EURÓPA BAJNOKAI ÉS KUPAGYŐZTESEI, 2009–2010
OrszágBajnokcsapatKupagyőztes
AlbániaDinamo Tirana  
AndorraFC Santa Colomá 
Anglia  
Ausztria  
AzerbajdzsánTavaszi-őszi  
Belgium Anderlecht  
Bosznia-Hercegovina   
Bulgária Litex Lovecs Beroe Sztara Zagora
CiprusOmonia Nicosia  
Csehország   
DániaFC Köbenhavn 
Észak-Írország Linfield 
ÉsztországTavaszi-őszi  
FehéroroszországTavaszi-őszi  
FeröerTavaszi-őszi  
FinnországTavaszi-őszi Tavaszi-őszi
FranciaországOlympique MarseillePSG
GörögországPanathinaikosz Panathinaikosz 
GrúziaOlimpi Rusztavi  
Hollandia Twente  
Horvátország Dinamo Zagreb Hajduk Split
Írország Tavaszi-őszi Tavaszi-őszi
Izland Tavaszi-őszi Tavaszi-őszi
Izrael  
KazahsztánTavaszi-őszi Tavaszi-őszi
Lengyelország  
LettországTavaszi-őszi  
Liechtenstein   
LitvániaTavaszi-őszi  
Luxemburg   
MacedóniaRenova  
Magyarország   
Málta Birkirkara  
Moldova Sheriff Tiraspol  
Montenegró  
Németország   
Norvégia Tavaszi-őszi Tavaszi-őszi 
Olaszország  Internazionale
OroszországTavaszi-őszi  
ÖrményországTavaszi-őszi  
Portugália  
Románia  
San Marino  Tre Fiori
Skócia Rangers  
Spanyolország  
Svájc  
SvédországTavaszi-őszi Tavaszi-őszi 
Szerbia Crvena zvezda
Szlovákia  
Szlovénia Koper  
Törökország  Trabzonspor
UkrajnaSahtar Doneck 
Wales TNSBangor City
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik