Ausztrália futball-vb-t akart; ezt kapta helyette

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.09. 07:10
null
Három vezéregyéniség (balról): Honda Keiszuke (Japán), Dzsavad Nekunam (Irán), Tim Cahill (Ausztrália). Fotók: Reuters
Bár a helyi sportmédiát ezekben a napokban az Ausztrália–India krikettmeccs és a hamarosan rajtoló Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság tartja lázban, azért egyre nagyobb terjedelem jut a futballnak is: pénteken megkezdődik a legjobb ázsiai labdarúgó-válogatottak kontinenstornája, a 16. Ázsia-kupa, amelyre a házigazda Ausztrália nagyon is készült. A négyévente esedékes viadal mérkőzéseit az Eurosport jóvoltából a magyar nézők is megtekinthetik, ezért időszerűnek éreztük, hogy némi előzetessel szolgáljunk. Annál is inkább, mert egy szempontból biztosan történelmi tornának nézünk elébe.

 

 

16. ÁZSIA-KUPA, PROGRAM, EREDMÉNYEK
NEGYEDDÖNTŐ
Január 22., MelbourneDél-Korea–Üzbegisztán2–0 – h.u.
Január 22., BrisbaneKína–Ausztrália0–2
Január 23., CanberraIrán–Irak3–3, 11-esekkel 6–7
Január 23., SydneyJapán–Arab Emírségek
1–1, 11-esekkel 4–5
ELŐDÖNTŐ
Január 26., SydneyDél-Korea–Irak2–0
Január 27., NewcastleAusztrália–Arab Emírségek2–0
A HARMADIK HELYÉRT
Január 30., NewcastleIrak–Arab Emírségek2–3
DÖNTŐ
Január 31., Sydney, 10.00
Ausztrália–Dél-Korea2–1 – hosszabbítás után
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
(Ausztrália, Dél-Korea, Kuvait, Omán)
Január 9., MelbourneAusztrália–Kuvait4–1
Január 10., CanberraDél-Korea–Omán1–0
Január 13., CanberraKuvait–Dél-Korea0–1
Január 13., SydneyOmán–Ausztrália0–4
Január 17., BrisbaneAusztrália–Dél-Korea0–1
Január 17., NewcastleOmán–Kuvait1–0
A csoport végeredménye
1. Dél-Korea3
3


3–09
2. Ausztrália
3
2

1
8–2
6
3. Omán
3
1

2
1–5
3
4. Kuvait3


3
1–60
B-CSOPORT
(Észak-Korea, Kína, Szaúd-Arábia, Üzbegisztán)
Január 10., SydneyÜzbegisztán–Észak-Korea1–0
Január 10., BrisbaneSzaúd-Arábia–Kína0–1
Január 14., MelbourneÉszak-Korea–Szaúd-Arábia1–4
Január 14., BrisbaneKína–Üzbegisztán2–1
Január 18., MelbourneÜzbegisztán–Szaúd-Arábia3–1
Január 18., CanberraKína–Észak-Korea2–1
A csoport végeredménye
1. Kína3
3
005–29
2. Üzbegisztán3
2
015–36
3. Szaúd-Arábia 3
102
5–53
4. Észak-Korea3
003
2–70
C-CSOPORT
(Arab Emírségek, Bahrein, Irán, Katar)
Január 11., CanberraArab Emírségek–Katar4–1
Január 11., MelbourneIrán–Bahrein2–0
Január 15., CanberraBahrein–Arab Emírségek1–2
Január 15., SydneyKatar–Irán0–1
Január 19., BrisbaneIrán–Arab Emírségek1–0
Január 19., SydneyKatar–Bahrein1–2
A csoport végeredménye
1. Irán33004–09
2. Arab Emírségek32016–36
3. Bahrein31023–53
4. Katar30032–70
D-CSOPORT
(Irak, Japán, Jordánia, Palesztina)
Január 12., NewcastleJapán–Palesztina4–0
Január 12., BrisbaneJordánia–Irak0–1
Január 16., MelbournePalesztina–Jordánia1–5
Január 16., BrisbaneIrak–Japán0–1
Január 20., MelbourneJapán–Jordánia2–0
Január 20., CanberraIrak–Palesztina2–0
A csoport végeredménye
1. Japán33
7–079
2. Irak3213–126
3. Jordánia
3125–413
4. Palesztina
331–11-100
A csoportokból az első két helyezett jutott tovább.
Pontazonosság esetén – ebben a sorrendben – a következő szempontok rangsoroltak volna: (1) az egymás elleni mérkőzés(ek)en szerzett több pont, (2) az egymás elleni mérkőzés(ek) gólkülönbsége, (3) az azokon szerzett több gól, (4) az összesített gólkülönbség és (5) az összes meccsen szerzett több gól rangsorol. (6) Ha két csapat között alakul ki holtverseny, és azok egymás ellen játsszák az utolsó csoportmeccset, akkor tizenegyespárbaj következik. További esetekben (7) a sportszerűségi verseny és (8) sorsolás.


 

ÁZSIA-KUPA: A MÁSODIK LEGRÉGIBB KONTINENSBAJNOKSÁG

Az 1916-ban útjára indított Copa América után az első ízben 1956-ban megrendezett Ázsia-kupa a második legrégebbi futball-kontinensviadal, megelőzi tehát az Európa-bajnokságot (1960) is. Az első, hongkongi tornán még csak hét válogatott vett részt, most 16-an versengenek Ausztráliában, míg legközelebb – a helyszínt később jelölik ki – már 24 döntős lesz.

Noha a földrész válogatottjai eddig legfeljebb kisebb meglepetéseket értek el a világbajnokságokon (no meg egy nagyot: Dél-Korea 2002-ben negyedik lett), továbbá eme országok némelyikét nem a sporthírekben, hanem (sokszor aggasztó tartalmú) politikai híradásokban szokták emlegetni, nem árt rögzíteni, hogy a mostani Ázsia-kupa-döntőt megelőző selejtezőkben részt vevő válogatottak a világ népességének több mint felét képviselték.

És mint tudjuk, a minőség feltétele a széles merítési lehetőség – azaz ebből a szempontból az ázsiai foci hosszú távon sikerre van ítélve.

HOGYAN KERÜL AZ ÁZSIA-KUPA AUSZTRÁLIÁBA?

Történelmi jelentőségű torna következik: az Ázsia-kupát most először rendezik meg a kontinens határain kívül. A magyar származású elnök, az ausztrál labdarúgást a kétezres évek elején ráncba szedő Frank Lowy vezette helyi szövetség nyilvánvalóan bizonyítani szeretné, hogy bár vb-pályázata 2010-ben elbukott, a már két nyári olimpiának is sikeresen otthont adó ország a világ második legfontosabb sporteseményét is vendégül tudná látni.

Erre most itt a nagyszerű alkalom. A szervezők félmillió jegy eladását tartanák sikernek – ehhez persze kell a hazai csapat minél hosszabb szereplése –, a 2-3 milliárd tévénéző elérése biztosított, s a 800 milliós elhivatott nézősereg is készen áll.

A kabalaállat: Nutmeg, a vombat
A kabalaállat: Nutmeg, a vombat

Ausztrália egyedüli pályázóként nyerte el a most kezdődő torna rendezési jogát négy évvel ezelőtt. Ez is jelzi, hogy Ázsia tárt karokkal fogadta a térség futballjába egy erősödő válogatottat és a nagy sportversenyek sikeres megrendezésében szerzett rengeteg tapasztalatát hozó új tagot. Amely nem mellesleg jelentős gazdasági potenciált (befektetői pénzt, vásárlóerőt) és presztízst is „szállít”.

Természetesen Ausztrália is sok mindent nyer a bolton, de nézzük csak a szakmát: a földrésznyi ország válogatottja sokáig az óceániai konföderációhoz tartozott, ám ott Új-Zéland kivételével szép lassan „kinőtte” az ellenfeleit (négyszer megnyerte a kontinensviadalt), ráadásul a kiírás miatt sosem juthatott ki egyenes ágon a világbajnokságra.

Az erősebb ellenfelek, a jobb nemzetközi beágyazottság és a könnyebben elérhető vb-kvóta iránti igény egyaránt kielégült a konföderációváltással – amely több évtizedes várakozás után, harmadik nekifutásra jött össze 2006-ban.

KIK ÉS HOGYAN JUTOTTAK AZ IDEI 16-OS DÖNTŐBE?

A versenykiírás értelmében a legutóbbi torna első három helyezettje automatikusan résztvevője az ideinek, de a kedvezményt végül csak a címvédő Japánra és a bronzérmes Dél-Koreára alkalmazták, ugyanis az ezüstérmes Ausztrália rendezőként tagja a mezőnynek. (A szisztéma 2019-re, az immár 24 csapatos tornára megváltozik, a selejtezőket részben összevonják a vb-selejtezőkkel.)

Az aktuális erőviszonyok alapján két szinten vívták a selejtezőket: az úgynevezett „felemelkedő és fejlődő” futballországok, azaz a gyengébbek tornájáról (AFC Challenge Cup) a legutóbbi két kiírás győztese (Észak-Korea, Palesztina), míg az „igazi” selejtezőből az öt csoportgyőztes (Arab Emírségek, Bahrein, Irán, Omán, Szaúd-Arábia), az öt csoportmásodik (Irak, Jordánia, Katar, Kuvait, Üzbegisztán) és a legjobb harmadik helyezett (Kína) jutott be a 16-os döntőbe.

BUNDA? FIGYELNEK!
A futballmeccsek manipulálása világbetegség, az állandó fogadási lázban égő Ázsiában is gyakorta fertőz. Él a gyanú, hogy bár egy ilyen kiemelt figyelmet élvező tornán

általában kicsi a csalás veszélye, azért a tét nélküli csoportmeccseken – amelyeken ráadásul nem túl jól fizetett labdarúgók lesznek a főszereplők – történhet „ez-az”. A svájci székhelyű Sportradar cég figyeli a gyanús fogadásokat, és ha kell, bekapcsolja a szirénát.

EDDIG HOL A TÁVOL-KELET, HOL A „TÁVOL-NYUGAT” URALKODOTT

Jól felismerhető korszakokra osztható a versenysorozat története. Az első két Ázsia-kupát Dél-Korea nyerte meg, hogy azóta csak elveszített finálékra (3) fussa az erejéből.

1968-tól jó harminc évig a nyugat-ázsiai válogatottak diadalairól szólt a történet: Irán egymás után háromszor lett bajnok, Szaúd-Arábia négy egymást követő kiírásából hármat nyert meg, és közben egyszer bearanyozta a rendezést Kuvait is.

Japán első ízben két szaúdi koronázás között győzött, aztán a legutóbbi négy kiírásból hármat megnyerve már a torna történetének legjobbjává vált.

A japán sikersorozat közepette a polgárháborús időket élő Irak a torna történetének talán legemlékezetesebb diadalát aratta 2007-ben – a tekintélyes angol szaklapnál, a World Soccernél abban az évben az iraki válogatott lett az év csapata.

A házigazdák reményei szerint az idén ausztrál korszak kezdődik, ami a keretek erőssége alapján sem lenne meglepetés. A Socceroos erőt meríthet abból, hogy hat alkalommal a mindenkori házigazda győzött – igaz persze az is, hogy 1992, azaz Japán első diadala óta ilyesmire nem volt példa.

RÖVID CSAPATMUSTRA AUSZTRÁLIÁTÓL PALESZTINÁIG

A-CSOPORT

AUSZTRÁLIA. A 2013 őszén kinevezett népszerű szövetségi kapitány, Ange Postecoglou a tavalyi vb-n a halálcsoportban bizonyította, hogy az auszik nemcsak a harcos angol stílust képesek játszani, hanem hátulról indított okos passzjátékkal is tudnak építkezni. Tim Cahill, Mark Bresciano, Mile Jedinak és társaik házigazdaként elsöprő biztatásra számíthatnak.

DÉL-KOREA. Az első két kiírást megnyerő Dél-Korea áll ki a legtöbb légióssal (18), és noha vannak közöttük „olajpénzkeresők” is, a német Bundesligából érkező négyes (Kim Dzsin Szu, Szon Hung Min, Pak Dzsu Ho, Ku Dzsa Csol) tekintélyt parancsoló. A legnagyobb név soraikban – ezt persze kritikaként is értelmezhetjük – meg egyenesen német: a szövetségi kapitány a 42-szeres NSZK-válogatott Uli Stielike. A tavalyi vb-jük nem sikerült, ami a csapategységet is kikezdte. Építkezési fázisban vannak.

HÁNY LÉGIÓST VETNEK BE?
Dél-Korea18
Ausztrália16
Irán10
Japán10
Jordánia10
Irak8
Üzbegisztán 7
Palesztina6
Észak-Korea5
Bahrein4
Kuvait2
Omán1
Arab Emírségek0
Katar0
Kína0
Szaúd-Arábia0

KUVAIT. Nemrégiben váltottak kapitányt, a brazil Jorvan Vieira helyére szerződtetett Nabil Malulnak mindössze egy hónapja volt az Öböl-kupán gyengélkedő csapat összefércelésére. A hetvenes-nyolcvanas évek sikerkorszaka óta a vezetői elvárások nagyok, ám ezek a keret erősségével általában nem harmonizálnak – félő, most is ez a helyzet.

OMÁN. A francia Paul Le Guen vezetésével kívánják bebizonyítani, hogy sikeres kvalifikációjuk – és általában a sikereik – nemcsak a hazai meccsek sivatagi forróságának, hanem például szervezett játékuknak, jó védekezésüknek is köszönhető. Egyetlen légiósuk a kapus Ali el-Habszi, aki Angliában is megbecsülést vívott ki magának – jelenleg a Wigan Athleticben véd.

B-CSOPORT

ÉSZAK-KOREA. A mindenkori sötét ló. Ha meccset keveset játszottak is az elmúlt időszakban, és közülük még kevesebbet nyertek is meg, biztosra vehetjük, hogy az edzőtáborokban kemény munka folyt, a szükséges erőnlét meglesz. Elvégre a sportsiker politikai kérdés. Dzso Tong Szopnak decemberben kellett beugrania a kapitányi posztra, miután Jun Dzsong Szu egy évre szóló nemzetközi eltiltást kapott sportszerűtlen viselkedés miatt, de ez aligha lehet mentség az esetleges kudarcra.

KÍNA. A korábbi lyoni tréner, Alain Perrin az utóbbi években jelentős ázsiai tapasztalatra tett szert, kínai kapitányként azonban egy rendszerint alulteljesítő csapat kispadján ül, a mostani kvalifikáció során is erősen rezgett a léc – szóval nehéz menet lesz. Sokat segíthet, ha a kizárólag hazai klubokból összeállított, rakkolós csapat esze, Cseng Csi jó napokat fog ki.

SZAÚD-ARÁBIA. A szaúdi királyi család futballügyekben nem ismer türelmet, így aztán hiába a selejtezőbeli meggyőző játék, a más edzők esetében is állásvesztéssel járó novemberi Öböl-kupa – mivel házigazdaként „csak” másodikok lettek – náluk is kapitányváltást eredményezett: a spanyol Juan Ramón López Caro helyére a román világutazó, Cosmin Olaroiu került december közepén. Keretük jó erőkből áll, de a csapategység nem az igazi, meglepetés lenne, ha három eddigi Ázsia-kupájuk mellé éppen most szereznék meg a negyediket.

ÜZBEGISZTÁN. A kvalifikáció nem volt diadalmenet, ám taktikai felkészültségük, tehetséges játékosaik, kapitányaik munkamódszerei nyomán mégiscsak ők „Ázsia horvátjai", és mivel déli szomszédaink sem tiltakoznak e címke miatt, illik rájuk figyelni. A kispadon a korábbi sokszoros válogatott Mirjalol Qosimov – Luiz Felipe Scolari utódja a nevezetes Bunjodkornál –, a pályán Server Djeparov a főnök.

SEJK, SZULTÁN, HERCEG
A helyi médiának nemcsak a futballsztárok érkezése, hanem három, a futballban is befolyásos ázsiai uralkodócsalád képviselőjének látogatása is témát ad.
Természetesen megérkezett Ausztráliába Szalman sejk, a bahreini királyi dinasztia, a Kalifa család sarja, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) elnöke – Sepp Blater

jelenlegi FIFA-elnök egyik fő támogatója. Befutott II. Abdullah jordán király öccse, az AFC alelnöke, Ali herceg is, a FIFA elnöki posztjának legújabb pályázója.
Mint a fentiekből kikövetkeztethető, Szalman sejk és Ali herceg ádáz ellenfelek, Melbourne-ben két különböző elit hotelben élvezik népes biztonsági csapatuk védelmét.
Ha az AFC pénteki konferenciáján nem is csapnak össze, a színfalak mögött nyilvánvalóan folyik majd a kampányolás, és vélhetően mindketten igyekeznek a táborukba édesgetni Sultan Ahmad Shahot, a malajziai Pahang nagy hatalmú szultánját, a malajziai futballszövetség elnökét, az AFC végrehajtó bizottságának tagját. Állítólag Szalman sejk ajánlata a vonzóbb.
Érdemes lesz figyelni, ki hol ül majd az Ausztrália–Kuvait nyitómeccsnek otthont adó melbourne-i stadion díszpáholyában...

C-CSOPORT

ARAB EMÍRSÉGEK. A korábbi válogatott játékos, Mahdi Ali csapata nem kapott nehéz ellenfeleket a selejtezőben, könnyedén tovább is jutott. E válogatott játékosait általában technikásként, de küzdeni kevéssé tudóként jellemzik, ám akik látták őket mostanában játszani, másként vélekednek. Különösen idegenben bizonyultak hatékonynak, és az Öböl-kupa bronzérmét – bár címvédők voltak – nem kudarcként élték meg.

BAHREIN. Adnan Hamad veretlenül, mindössze egy kapott góllal vezette ki a csapatot a tornára, csakhogy az őszi Öböl-kupa az állásába került, és a stabil védelméről, technikás játékosairól ismert legénység már az alig ismert Mardzsan Eid vezetésével érkezett Ausztráliába. A felkészülés viharai nem sok jóval kecsegtetnek…

IRÁN. A torna történetének egyik legsikeresebb csapata, és bár a nagy diadalokat lassan belepi a sivatag pora, a tavalyi vb-n az argentinok ellen nyújtott jó játékukra még sokan emlékeznek, és a Team Mellit aranyesélyesnek tartják. Carlos Queiroz szövetségi kapitány nem tartozik a derűlátók közé, ő a pénzhiányt és a felkészülés szervezetlenségét figyelembe véve legfeljebb a tisztes helytállást és a töretlen küzdőszellemet várja el Dzsavad Nekunaméktól.

KATAR. Leendő vb-rendezőként és a kimeríthetetlennek tűnő pénzforrások eldorádójaként számíthatnak arra, hogy árgus szemek kísérik majd minden megmozdulásukat. A kapitányi székben a korábban Franciaországban és Angliában futballozó algériai Dzsamel Belmadi ül, a keretben honosított afrikai játékosok is vannak, a legnagyobb sztár azonban hazai erő, a csapatkapitány Kalfan Ibrahim. A főpróbájuk kitűnően sikerült: a sokat emlegetett tavalyi Öböl-kupát ők nyerték meg.

D-CSOPORT

IRAK. A 2007-es meglepetésgyőzelmük óta különös figyelem és szeretet övezi őket. Érzelmek vezérelte együttes, amely hajlamos a szélsőségekre, egyszer kiváló, másszor csapnivaló produkciót nyújt. Hakim Saker fiatal és jó szellemű csapattal érkezik, amelyből a szakírók a 21 évesen máris 30-szoros válogatott védőre, Ali Adnanra hívják fel a figyelmet.

A torna hivatalos labdája
A torna hivatalos labdája

JAPÁN. Ők a címvédők, a legutóbbi hat kiírásból négyet megnyertek, és bár bombaerős a keretük, a brazíliai vb-n nyújtott vérszegény játékuk visszafogottságra int. Igaz, időközben kapitányt cseréltek, és a nívós légiósgárdát – Kijotake Hirosi (Hannover), Okazaki Sindzsi (Mainz), Kagava Sindzsi (Dortmund), Haszebe Makoto, Inui Takasi (mindkettő Frankfurt) és Szakai Gotoku (Stuttgart) egyaránt a német élvonalból, Honda Keiszuke (Milan), Nagatomo Juto (Inter) a Serie A-ból, Josida Maja az angol Southamptonból jön – a mexikói Javier Aguirre irányítja. Aki mellett úgy is kitartanak, hogy Spanyolországban meccsmanipulációs ügybe keveredett.

JORDÁNIA. Gyorsak, ügyesek, de a legkisebb ütközésnél is előszeretettel rogynak a földre – vajon a velük élő sztereotípia mely eleme dominál majd az ősszel kinevezett szövetségi kapitány, a 84-szeres angol válogatott Ray Wilkins keze alatt? Esetleg az eddig is elismerést kiváltó küzdeni tudásuk még magasabb szintre emelkedik, és mondjuk Odai el-Szaifi góljai mentén messzire jutnak? Várjuk a válaszokat!

PALESZTINA. A torna egyetlen újoncát a közvélemény inkább a palesztin ügy szószólójának, mintsem valódi futballcsapatnak tekinti. A 70-szeres válogatott Szaeb Dzsendeja minden bizonnyal roppant lelkes legénysége igyekszik majd bebizonyítani, hogy bár nem kis részben a Gázától és a közel-keleti területektől messze élő diaszpórákból verbuválódtak, igenis megérdemlik a részvétel történelmi lehetőségét.

AZ EDDIGI TORNÁK – HELYSZÍNEK, GYŐZTESEK
1956 (Hongkong): Dél-Korea1988 (Katar): Szaúd-Arábia
1960 (Dél-Korea): Dél-Korea1992 (Japán): Japán
1964 (Izrael): Izrael1996 (Arab Emírségek): Szaúd-Arábia
1968 (Irán): Irán2000 (Libanon): Japán
1972 (Thaiföld): Irán2004 (Kína): Japán
1976 (Irán): Irán2007 (Indonézia, Malajzia, Thaiföld, Vietnam): Irak
1980 (Kuvait): Kuvait2011 (Katar): Japán
1984 (Szingapúr): Szaúd-Arábia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik