Ázsia-kupa: hiába harcolt ki túlórát Dél-Korea, Ausztrália a bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 12:29
null
Mile Jedinak (jobbra) négy éve tagja volt a döntőben kikapó ausztrál válogatottnak, most örülhetett társaival (Fotó: Reuters)
Ausztrália hosszabbításban 2–1-re legyőzte Dél-Koreát, így a négy éve Japánnal szemben túlórában elvesztett finálé után megnyerte az Ázsia-kupát.

 

A csoportkörben Ausztráliát 1–0-ra legyőző dél-koreaiak a 2002-es vb-elődöntő óta első nagy sikerük reményében léptek pályára, míg a házigazda ausztrálok a visszavágás és a 2011-ben Japánnal szemben hosszabbításban elbukott döntő utáni javításban reménykedtek.

A sydneyi finálét nagyszerű hangulatban játszották, a nagy iramú mérkőzés első 45 percében Dél-Korea játszott jobban, Uli Stielike együttese veszélyesebb volt. Az ellenfeleket a torna addigi 525 játékpercében lőtt gól nélkül tartó dél-koreai válogatott lehetett volna az első az 1976-os Ázsia-kupát megnyerő iráni válogatott óta, amely kapott gól nélkül nyeri meg a kontinens tornáját (igaz, akkor négy meccset kellett játszani a trófeáért, most pedig hatot).

A 45. percben aztán a házigazda ausztrálok villantak, és szertefoszlatták a dél-koreaiak kapott gól nélküli álmait. Trent Sainsbury passza után Massimo Luongo megfordult, és egy dél-koreai védő szorításában 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1–0).

A második félidőben már úgy kellett támadnia Dél-Koreának, hogy a sárga mezes ausztráloknak megfelelt az eredmény. Így nehezebb volt, a meccs hajrájára úgy tűnt, el is fáradtak a „vendégek”. Ám az utolsó pillanatokban jött az egyenlítő gól: némi ausztrál védelmi bizonytalanság után Szon Hung Min tört be a büntetőterületre, majd hét méterről estében Matthew Ryan kapus mellett a kapuba lőtt (1–1).

Szinte azonnal jött a hármas sípszó is, és következett a hosszabbítás, amelynek első félidejében megint Ausztrália hajrázott jobban. A tizenhatos és az alapvonal sarkánál Tomi Juric esett-kelt, de a pályán tartotta a labdát, majd egy sarokkal adott köténnyel átfűzte magát védőjén, beadását Kim Dzsin Hjon kapus középre ütötte, éppen az érkező James Troisi elé, aki az üres kapuba lőtt (2–1).

Erre már nem volt válasz, Dél-Korea 1960-as Ázsia-kupa-győzelme óta a negyedik döntőjét veszítette el, a harmadikat hosszabbításban (vagy tizenegyespárbajban). A 2006 óta az ázsiai futballszervezethez tartozó Ausztrália először lett a kontinens bajnoka, a nyolcadik, amely elhódította a trófeát.

ÁZSIA-KUPA, AUSZTRÁLIA
DÖNTŐ
Ausztrália–Dél-Korea 2–1
(1–0, 1–1, 2–1) – hosszabbítás után
Sydney, 76 385 néző. V: Fagáni (iráni)
AUSZTRÁLIA: Ryan – Franjic (McKay, 74.), Spiranovic, Sainsbury, Davidson – Jedinak – Kruse (Troisi, 71.), Milligan, Luongo, Leckie – T. Cahill (Juric, 63.). Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou
DÉL-KOREA: Kim Dzsin Hjon – Csa Du Ri, Kvak Te Hvi, Kim Jung Gvon, Kim Dzsin Szu – Dzsang Hjun Szu, Ki Szung Jong – Szon Hung Min, Nam Te He (Li Kun Ho, 63.), Pak Ju Ho (Han Kuk Jung, 71.) – Li Dzsung Hjub (Kim Dzsu Jung, 87.). Szövetségi kapitány: Uli Stielike
G: Luongo (45.), Troisi (105.), ill. Szon Hung Min (90+1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik