Felkészülés: Portugália elrontotta Jon Dahl Tomasson debütálását

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 22:46
Portugal v Sweden - International Friendly
A portugál válogatott öt gólig jutott Svédország ellen (Fotó: Getty Images)
Több felkészülési mérkőzést is rendeztek csütörtökön világszerte, ezek közül ötöt a labdarúgó Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében. Kora este az orosz válogatott 4–0-ra kiütötte Szerbiát, és hasonlóan könnyed győzelmet aratott Portugália, amely Svédországot verte meg 5–2-re.

A portugál válogatott az éppen „szabadságát” töltő Cristiano Ronaldo nélkül, de a veterán Pepével a soraiban fogadta Svédországot Guimaraesben. Az északiaknál bemutatkozott az új szövetségi kapitány, a korábbi kiváló dán gólvágó, Jon Dahl Tomasson, aki, ha mást nem is, azt biztosan megtapasztalta a meccs után, hogy bőven lesz még munkája a válogatottnál. Portugália ugyanis Eb-esélyeshez méltó előadást rendezett, és lemosta a pályáról a szedett-vedett társaság benyomását keltő svéd csapatot.

A 24. percben Bernardo Silva elsőre még a kapufát találta el, de a kipattanóra azonnal rástartolt Rafael Leao, aki óriási erővel bombázott a svéd kapuba – a löketben akkora erő volt, hogy a labda egészen az ötösig gurult vissza a hálóból (1–0). Nem kellett sokat várni a második portugál gólra sem, a 33. percben Matheus Nunes növelte csapata előnyét (2–0), majd még a szünet előtt Bruno Fernandes is feliratkozott a góllövők közé, miután értékesítette Nelson Semedo kötényben továebbított labdáját (3–0).

A második félidőben sem álltak le a portugálok: az 57. percben Bruma volt eredményes (4–0), erre egy perccel később a svédek magyar származású támadója, Viktor Gyökeres válaszolt, megszerezve csapata becsületgólját (4–1). A hajrára még két gólt tartogattak a felek: a 61. percben Goncalo Ramos is betalált (5–1), de az utolsó szó legalább a svédeké volt, a 90. percben Gustaf Nilsson állította be az 5–2-es végeredményt.

A portugál válogatott hatalmas szériában van, a tavaly januárban kinevezett Roberto Martínez irányításával egyhuzamban a 11. meccsét nyerte meg.

Az oroszok kiütötték a szerbeket

A Moszkvában megrendezett összecsapáson nagyon hamar jó helyzetbe kerültek az oroszok, a 22. percben ugyanis Anton Mirancsuk tizenegyesből betalált, ráadásul Milan Gajicsot kiállította a játékvezető, így a hazaiak nemcsak a vezetést szerezték meg, hanem emberelőnybe is kerültek. Tíz perccel később Makszim Oszipenko növelte kétgólosra csapata előnyét, majd a szerbek valamelyest rendezték megtépázott soraikat, újabb gól így már nem esett az első félidőben. A szünet után aztán megint kétszer villantak az oroszok – az 55. percben Mirancsuk megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját, a 4–0-s végeredményt pedig Igor Szergejev állította be a 91. percben.

Retegui duplával győztek az olaszok

A késő esti mérkőzésén az olasz válogatott megszenvedett Venezuela ellen a Floridában megrendezett felkészülési mérkőzésén, de a végén azért csak hozta a kötelezőt – és hogy ez így történt, az leginkább Mateo Reteguinak köszönhető, aki két gólt is szerzett a találkozón. A Genoa támadója először a 40. percben volt eredményes, erre azonban rögvest válaszoltak a venezuealaiak, és még a szünet előtt kiegyenlítettek. A második félidő hajrájában aztán ismét megvillant Retegui (aki ezzel öt meccsen már négy gólnál jár a nemzeti csapatban), és a 80. percben  kialakította a 2–1-es végeredményt.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Portugália–Svédország 5–2 (R. Leao 24., M. Nunes 33., B. Fernandes 45., Bruma 57., G. Ramos 61., ill. Gyökeres 58., G. Nilsson 90.)
Oroszország–Szerbia 4–0 (An. Mirancsuk 22., 55. – az elsőt 11-esből, Oszipenko 32., Szergejev 90+1.)
Kiállítva: Gajics (Szerbia, 21.)
Ciprus–Lettország 1–1 (Pittasz 34., ill. Ciganiks 85.)
Málta–Szlovénia 2–2 (Guillaumier 54., Pisani 54., ill. Sporar 28., Sesko 81.)
Montenegró–Fehéroroszország 0–2 (Marusics 27., Krsztovics 45.)
Olaszország–Venezuela 2–1 (ill. Retegui 40., 80., ill. Machís 43.)
Dél-Afrika–Andorra 1–1 (Mokwana 25., ill. Betriu 5.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik