CIES: évente 9 százalékkal emelkedtek a játékosok árai

LENDVAI MARTINLENDVAI MARTIN
Vágólapra másolva!
2023.02.20. 16:22
null
A Transfermarkt adatai alapján Enzo Fernándezért (balra) és Mihajlo Mudrikért összesen 191 millió eurót fizetett a Chelsea a télen (Fotó: Getty Images)
Az a labdarúgó, akiért a 2013–2014-es idényben egymillió eurót fizettek, ma már 2.16 millióba kerülne – derül ki a Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) a legfrissebb tanulmányából. A játékosok értékének inflációjával kapcsolatos kutatásban azt is vizsgálták, milyen mértékben növekedtek a labdarúgók árai attól függően, hogy milyen bajnokságban, illetve milyen poszton szerepelnek.

 

Legújabb kutatásában azzal foglalkozik a CIES, hogy az elmúlt évtizedben hogyan inflálódtak a labdarúgók árai, valamint hogy egyes kategóriákban (poszt, kor, bajnokság) milyen arányban áldoznak pénzt a klubok játékosokra. Ebből kiderül, hogy a 2013–2014-es idénytől a 2019–2020-as évadig egyre többet költöttek a klubok az átigazolási időszakokban, ekkor azonban a koronavírus-járvány miatt visszaesett a költekezés. Ezt követően ismét növekedésnek az elköltött pénz mennyisége, a legutóbbi, 2022–2023-as idényben pedig már a második legmagasabb összeget költötték a klubok.

A vizsgált időszak alatt évente elköltött összegek, bónuszokkal együtt (Ábrák forrása: CIES)
A vizsgált időszak alatt évente elköltött összegek, bónuszokkal együtt (Ábrák forrása: CIES)

Posztonkénti bontás szerint továbbra is a csatárok a legkeresettebb játékosok, ugyanakkor az a tendencia figyelhető meg, hogy a klubok egyre többet költenek a más posztokon bevethető labdarúgókra.

A kutatás szerint a csapatok egyre inkább fiatal játékosokba próbálnak pénzt fektetni. A 26 év alattiakra elköltött pénz aránya a 2013 és 2017 között 65.8 százalék volt, 2018 és 2022 között ez a hányad már 72.7 százalék. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben az összes elköltött pénz csaknem háromnegyedét olyan labdarúgókra költötték, akik még nem töltötték be a 26. életévüket.

A befektetett összegek eloszlása a játékosok életkora szerint
A befektetett összegek eloszlása a játékosok életkora szerint

Ami a klubok földrajzi elhelyezkedését illeti, a változások a világjárvány után következtek be. A válság felgyorsította a Premier League-klubok gazdasági dominanciáját, ők ezen a téren stabilabb lábakon állnak, mint más bajnokságok csapatai. A 2013–2014-es évad és a 2019–2020-as idény közötti átigazolások 25.4 százalékban angol klubokhoz kötődtek, míg ez a szám a válságot követően 35.5 százalékra emelkedett.

A befektetett összegek eloszlása bajnokságok szerint
A befektetett összegek eloszlása bajnokságok szerint

A CIES a játékosok árának inflációját olyan statisztikai modell alapján számolta ki, amelyet a 2013 és 2022 között megkötött összesen 5244 tranzakcióból alkotott meg – ez nyolcvan százalékban megegyezik a klubok által ténylegesen befektetett összeggel. A modell többek között olyan változókat vesz figyelembe, mint a labdarúgó kora, szerződésének hossza, teljesítménye és klubja eredményei.

Az összes tranzakcióból számolt infláció az elmúlt tíz idényben átlagosan évi 9 százalék. Ez az átlag 13.8 százalék volt a 2013–2014-es idény és a 2019–2020-as évad között, a világjárvány után azonban csökkenés figyelhető meg. A teljes időszak alatt a játékosok átigazolási árainak inflációja 116 százalékos volt a bónuszokkal együtt, és 90 százalékos a feltételes kifizetések nélkül.

Az átigazolások inflációja idényenként euróban és százalékos viszonylatban
Az átigazolások inflációja idényenként euróban és százalékos viszonylatban

Legnagyobb mértékben a középhátvédek átigazolási árai növekedtek, őket a szélső hátvédek követik. Kor alapján a 21 évesek vagy annál fiatalabbak drágultak a leginkább, legkevésbé pedig a 30 évnél idősebbek. Földrajzi elosztás szerint a PL-be való igazolások összegei nagyobb mértékben növekedtek, mint a bármelyik másik bajnokságba történő igazolásoké.

Az átigazolások inflációja posztokra lebontva
Az átigazolások inflációja posztokra lebontva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik