FIFA: Egyedül Platini ellenzi a gólvonal-technológiát - Blatter

Vágólapra másolva!
2013.03.20. 11:55
Joseph Blatter biztos benne, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) minden fontos kérdésben egyetért a gólvonal-technológia bevezetésével kapcsolatban, kivéve az UEFA első emberét, Michel Platinit, aki a svájci szerint egyedüliként áll a videóbíró globális elfogadásának útjában.

A FIFA a február 19-i közleményében erősítette meg hivatalosan, hogy a sikeres tesztek után a 2013-as Konföderációs Kupán és a 2014-es brazíliai világbajnokságon már alkalmazni fogják a gólbíró-technológiát.

„A FIFA és az UEFA között egyetértés van a szabálymódosítások bevezetésében, egyedül Platini áll az ellentétes oldalon, de kisebbségben van a véleményével – kezdte a spanyol AS napilapnak adott nyilatkozatát Blatter, a FIFA elnöke. – A szövetségek, a bírók és a játékosok is támogatják, mindenki a gólbíróban látja a jövőt. Ha Platini nem akarja, az az ő dolga, de idővel engednie kell a nyomásnak.”

Köztudott, hogy Blatter a 2010-es dél-afrikai vb Anglia–Németország mérkőzésén Frank Lampard tévesen meg nem adott gólja, szabad szemmel láthatóan is a gólvonal mögé pattant lövése óta elkötelezett híve a gólbíró bevezetésének.

„Nehéz estém volt azután a mérkőzés után. Tisztán látszott, hogy a labda bent volt. Akkor megfogadtam, ha találni fogunk egy életképes megoldást erre a problémára, amely kilencvenkilenc százalékos biztonsággal ítéli meg a kérdéses szituációkat, be fogjuk vezetni” – számolt be két évvel ezelőtti emlékeiről az elnök.

Az első kettő (a Sólyomszem – brit, a GoalRef – dán) működési engedélyt kapott technológia után a közelmúltban egy harmadik, német rendszert is hivatalosan elfogadtak, várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra, hogy a licencet kapott gólbíró-technológiák közül melyik lesz a befutó.

Korábban voltak olyan vélemények, amelyek szerint a játékvezetők szövetsége nem várja tárt karokkal az új rendszer bevezetését, de Blatter cáfolta ezt a híresztelést.

„A játékvezetők is üdvözlik a technikai segítséget, hiszen az ő pályafutásukat is megpecsételheti egy-egy elhibázott döntés, nem beszélve arról, milyen hatással lehet egy ilyen fajsúlyú tévedés a játékosok és a csapatok sorsára. Egy rosszul megítélt büntetőt, vagy sárga lapot még elnéznek az emberek, de egy benézett gól sokáig kísért. Ezért is állnak teljes vállszélességgel a bírók a gólvonal-technika bevezetése mellett.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik