Bordeaux-i brókerarcok: beváltotta vásárlási opcióját a Girondins

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 15:48
Címkék
Természetesen nem tekinthetünk el nyári átigazolási sorozatunkban a francia élvonal taglalásától, ám ezzel egy lapon és napon a holland, a skót, a török és a portugál nagycsapatokkal is foglalkozunk.
„Nyugalom, emberek, maradok Bordeaux-ban!” – mondhatná Gourcuff
Fotók: Action Images
„Nyugalom, emberek, maradok Bordeaux-ban!” – mondhatná Gourcuff
„Nyugalom, emberek, maradok Bordeaux-ban!” – mondhatná Gourcuff
Fotók: Action Images
„Nyugalom, emberek, maradok Bordeaux-ban!” – mondhatná Gourcuff

A francia bajnokság, a Ligue 1 olyan, mint a melodikus death metal: elsőre kissé szokatlan, de ha ráérez az ízére az ember, nagyon meg tudja szeretni. No és nem árt a bajnokság közben szorgalmasan figyelni a francia oldalak osztályzatait sem, hogy tisztában legyünk az átigazolások hátterével. Az nyilvánvaló egyébként, hogy mostanában nem tölt be olyan fontos szerepet az európai topligák között a francia, mint jó tíz évvel ezelőtt, hogy a korábbi, sikeresebb érákról már ne is beszéljünk, ám továbbra is gazdag játékoslelőhelyként szolgál a gazdagabb klubok számára. Igaz, nem tűnnek fel mostanában új Zinedine Zidane-ok, Patrick Vieirák, Thierry Henryk, de még csak Djibril Cissék vagy Sylvain Wiltordok sem.

Tehetségekben azért nincs hiány: Karim Benzemáért (képünkön) 35 millió eurót áldozott a Real Madrid, a Manchester United pedig 3.5 milliót fizetett a Bordeaux U21-es válogatott támadójáért, Gabriel Obertanért. Az utóbbit tehát eladta a Girondins, de közben áldhatja az eszét, hogy vásárlási opcióval kérte kölcsön tavaly nyáron a Milantól Yoann Gourcuff-öt, aki az elmúlt idényben kiérdemelte az Év játékosa címet, és a gallok bolondok lettek volna nem megvenni a korábban megszabott 15 millió euróért. Egyesek szerint előfordulhatott volna az is, hogy a Milan jókora „bánatpénzt” bevállalva meggyőzi arról a bordó mezeseket, hogy mondjanak le az elővásárlási jogukról, ám az olaszok nem akarták vagy nem tudták ezt megtenni.

A „futballtőzsdén” hatalmas fogásra tett tehát szert a bajnok Bordeaux, amely egyébként már a Bajnokok Ligájára készülődve fizetett nyolcmillió eurót a 27 éves kapuvédőért, Cédric Carrassóért a Toulouse-nak, míg több fiatallal is profi szerződést kötött. A nyaranta hagyományosan nagy forgalmat lebonyolító Olympique Marseille eladta Djibril Cissét, Gaël Givet-t, Ronald Zubart és Karim Zianit, érkezett viszont a kikötővárosba Souleymane Diawara, Lucho González és Edouard Cissé. Jó néhány játékosukkal nem hosszabbítottak, így Sylvain Wiltorddal és Boudewijn Zendennel sem (előbbivel nem meglepő módon).

A PSG, mint mostanában rendesen, ezúttal is titkos esélyesként tekint saját magára, és nem sajnálja a pénzt erősítésekre. A párizsiak 4.5 millióért megvásárolták az elmúlt idényt kölcsönben náluk töltő Mateja Kezsmant, „a szerb futball örökös ígéretét”, 8.5-ért a Sochaux-tól a török támadót, Mevlüt Erdincet, 2.5-ért a jobbhátvéd Christophe Jallet-t, továbbá jutányos áron biztosították maguknak Grégory Coupet szolgálatait. A 36 esztendős veteránra azért volt szükségük a fővárosiaknak, mert eddigi legjobb kapusukat, a kiegyensúlyozatlanul teljesítő Mickaël Landreau-t eladták a Lille-nek. Hosszabbítottak viszont Claude Makelelével és Stéphane Sessegnonnal, illetve alighanem megszerzik majd Makelele mellé a középpályára Patrick Vieirát is.

Az első számú francia Olympique, a Lyon a saját nevelésű Benzema mellett eladta a két évvel ezelőtt még 18 millió euróért vásárolt Abdul Kader Keitát a Galatasaraynak (8.5 millióért...), az U21-es középhátvédért, Sandy Paillot-ért pedig 1.5 milliót csikart ki a Grenoble Foottól. Nem csapott viszont ismét egymás tenyerébe a klub és ikonikus játékosa, Juninho Pernambucano, aki végül a Közel-Keletre írt alá némi nyugdíjalap-emelés céljából.

Nézzük az erősítéseket: érkezett az FC Portótól a gólerős argentin, Lisandro López (képünkön), valamint visszatért kölcsönből a brazil középhátvéd, Anderson Cléber. Természetesen hagytak öt-hat helyet az öltözőben az új fiúknak is: felvetődött eddig David Trezeguet, Mauro Camoranesi, a chilei Marcos Medel, Amr Zaki, a herthás Raffael vagy Goran Pandev neve is mint OL-célpontoké.

Láthattuk tehát, hogy a Ligue 1 tényleg olyan, mint a bevezetőben említett zenei stílus: tömegeket mozgat meg ugyan, de nem lesz egyhamar első számú népkedvenc.

PORTUGÁLIA

Európa braziljai sem unatkoznak mostanság: az FC Porto akkora méretű jövés-menést szervezett magának erre a nyárra, hogy az az olaszoknak is dicséretére válna, ugyanakkor ez korántsem számít ritkaságnak kék-fehér berkekben. Eladták két argentin csillagukat, Lisandro Lópezt és Lucho Gonzálezt, valamint az egykoron nagy reményekkel induló támadót, Paulo Machadót; közben kölcsönből visszaérkezett kétcsapatnyi futballista, valamint a bal oldalon bárhol bevethető uruguayi Álvaro Pereira Kolozsvárról, Maicon a Cruzeirótól, Fernando Belluschi pedig az Olympiakosztól. Annyiban is hajaznak egyébként az olaszokra a portóiak, hogy ez utóbbi két transzfer során a játékjog felét szerezték csupán meg. A nagy csereberével jól jártak ugyan, de csakis anyagilag – ám ne feledjük, hogy nagyon hosszú még ez a nyár.

A „sárkányok” hagyományos kihívói közül a Sporting megszerezte a chilei tehetséget, Matías Fernándezt a Villarrealtól, a Benfica pedig Javier Saviolát (képünkön) a Real Madridtól és a már a brazil válogatott kezdőjébe is bekerülő Ramirest a Cruzeirótól.

HOLLANDIA

A bajnok AZ Alkmaar egy esztendőt kivéve nem tartozott a nagy költekezők közé, és most sem tör oda: érkezett 2.5 millióért a svéd középpályás, Pontus Wernbloom, valamint ingyen a veterán kapus, Erik Heijblok és az észt védő, Ragnar Klavan. A kispadról Louis van Gaal a Bayern Münchenhez távozott, utódja pedig Ronald Koeman lett. A Feyenoord 3.5 millió eurót fizetett az elefántcsontparti balszélsőért, Sekou Cisséért, míg az Ajax eleddig csak a kameruni védővel, Timothée Atoubával acélosodott. A PSV sem csipkedi magát különösképpen: érkezett a Schalkétól a bal oldali középpályás, Orlando Engelaar (képünkön), illetve visszatért a 35 esztendős középhátvéd, André Ooijer.

SKÓCIA

Eddig egyik tradicionális skót nagycsapat sem erőltette meg magát a kettő közül: a Rangers senkit sem vásárolt még, ám elengedett négy játékost is, köztük Christian Daillyt és Brahim Hemdanit. A Celtic „legalább” elköltött 4.4 milliót a francia csatárra, Marc-Antoine Fortunére, és érkezett mellette az amerikai Dominic Cervi is. Az egykori közönségkedvencet, Nakamura Sunszukét eladták viszont az Espanyolnak, a 30 éves holland csatárral, Jan Vennegoor of Hesselinkkel (képünkön) pedig nem hosszabbítottak.

TÖRÖKORSZÁG

A nagy török trióból eddig a Galatasaray a legaktívabb: 8.5 milliót fizetett ugyebár a Lyonnak Abdul Kader Keitáért, aki mellett a válogatott védő, Gökhan Zan és a megbízható argentin kapus, Leo Franco is érkezett. Több ismert játékos szerződését nem hosszabbították meg, például Hasan Sas (képünkön) vagy Necati Ates is így járt. A Fenerbahce 2.5 millió eurót áldozott a brazil középhátvédért, Bilicáért, ám eladta Kezsmant, és nem ragaszkodott tovább a Diego Lugano, Claudio Maldonado páros további közreműködéséhez sem. A Besiktas sem tétlenkedett: a hazai Ismail Köybasi mellett érkezett Michael Fink Németországból, Matteo Ferrari Olaszországból és a nagy fogás Nihat Kahveci Spanyolországból.

JÖTTEK-MENTEK: FRANCIA, HOLLAND, SKÓT, TÖRÖK ÉS PORTUGÁL BAJNOKSÁG

LIGUE 1
AUXERRE
Érkezett: Baptiste Martin (Clermont Foot, kölcsönből vissza), Valter Birsa (Sochaux, 1 500 000 euró), Marcos António (PAOK Szaloniki, kv.), Gabriel Tamas (Dinamo Bucuresti, kv.), Alain Traoré (Brest, kv.), Alexandre Licata (Monaco, i.), Ludovic Genest (Bastia, kv.), Jérémy Huyghebaert (Roulers, kv.), Oxence Mbani (Romorantin, kv.)
Távozott: Dennis Oliech (al-Arabi, 6 600 000), Thomas Kahlenberg (Wolfsburg, 4 000 000), Marc Fachan (Dinamo Kijev, ingyen), Steven Langil (Caen, kölcsönbe), Ludovic Genest (Laval), Maxime Jasse (Dijon, k.), Lynel Kitambala (Dijon, k.), Denisz Petrics (szerződése lejárt), Jonathan Mendes (Standard Liege)
MONTPELLIER
Érkezett: Anthony Scribe (Croix-de-Savoie, kv.), Cyril Jeunechamp (Nice, i.), Emir Szpahics (Lokomotív Moszkva, kv.), Romain Pitau (Sochaux, i.), Geoffrey Dernis (St. Etienne, i.), Rémy Cabella (Montpellier B)
Távozott: Jean-Philippe Sabo (Marseille, kv.), Garry Bocaly (Marseille, kv.), Anthony Lippini (szl.), Romain Armand (Clermont Foot, k.), Abdelnasszer Uadah (szl.), Bruno Carotti (visszavonult), Thomas Deruda (Marseille, kv.)
NANCY
Érkezett: Johan Lapeyre (Entente, kv.), Reynald Lemaitre (Caen, 1 000 000), Bakaye Traoré (Amiens, i.), Jordan Loties (Dijon, 1 200 000), Bocundji Ca (Tours, 1 000 000), Jean Calvé (Lorient, kv.), Basile Camerling (Clermont Foot, kv.), Marc-Antoine Fortuné (West Bromwich, kv.), Paul Alo'o Efoulou (Angers, kv.), Rémy Pillot (Nancy B), Damien Mozika (Louhans-Cuiseaux, kv.)
Távozott: Frédéric Biancalani (szl.), Geoffrey Adjet (Tours, i.), Benjamin Gavanon (szl.), Rudy M’Passi (szl.), Amin Tighazaoui (szl.), Oumar Touré (Dijon), Marc-Antoine Fortuné (Celtic, 4 400 000)
NICE
Érkezett: Ismaël Gace (Rodez, kv.), Larrys Mabiala (Paris SG, i.), Jonathan Quartey (Kaizer Chiefs), Mickaël Poté (Clermont Foot, i.), Aleddin Jahja (Lens, kv.)
Távozott: Vincent Hognon (szl.), Nduka Ozokwo (szl.), Cyril Jeunechamp (Montpellier, i.), Patrick Barul (szl.), Cédric Kanté (Panathinaikosz, i.), Aleddin Jahja (Lens), Anthony Modeste (Angers, k.)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Everton Santos (Fluminense, kv.), Christophe Jallet (Lorient, 2 500 000), Mevlüt Erdinc (Sochaux, 8 000 000), Grégory Coupet (Atlético Madrid, 800 000), Alassane També (PSG U19), Abdelaziz Barrada (PSG B), Mateja Kezsman (Fenerbahce, 4 500 000), Younousse Sankharé (Stade Reims, kv.), Granddi Ngoyi (Clermont Foot, kv.), Yannick Boli (Le Havre, kv.), Albert Baning (Grenoble Foot, kv.), Florian Makhedjouf (PSG U19), Youssouf Mulumbu (West Bromwich, kv.), Willamis Souza (Gremio, kv.), Yannick Boli (Le Havre, kv.)
Távozott: Gaëtan Charbonnier (Angers, i.), Larrys Mabiala (Nice, i.), Fabrice Pancrate (szl.), Willemis Souza (Gremio, 2 000 000), Stéphane Véron (szl.), Mickaël Landreau (Lille, 1 600 000), Youssouf Mulumbu (West Bromwich)
RENNES
Érkezett: Lhadji Badiane (Clermont Foot, kv.), Florent Petit (Rennes B), John Boye (Hearts), Ismaël Bangoura (Dinamo Kijev, 11 000 000), Tongo Doumbia (Chateauroux B, i.), Inamoto Junicsi (E. Frankfurt, i.), Benjamin Moukandjo (Entente SSG, kv.), Daniel Moreira (Grenoble Foot, kv.), Fabrice Ondama (Créteil, kv.), Kevin Bru (Clermont Foot, kv.), Maxime Le Marchand (Rennes B), Guillaume Borne (Brest, kv.), Felix Katongo (Chateauroux, kv.), Olivier Sorlin (PAOK Szaloniki, kv.), Sylvain Wiltord (Marseille, kv.)
Távozott: Yohan Lasimant (Sedan, k.), Olivier Sorlin (PAOK Szaloniki, 150 000), Yacine Brahimi (Clermont Foot, k.), Felix Katongo (szl.), Guillaume Borne (Boulogne), David Louhoungou (Mladá Boleslav)
SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Jessy Moulin (Arles, kv.), Maodomalick Fayé (Tours, kv.), Samy Houri (Arles, kv.), Yoan Andreu (Saint-Étienne B), Vincent Planté (Caen, 800 000), Maodo Fayé (Tours, kv.)
Távozott: Macui Daiszuke (Grenoble Foot, 1 000 000), Geoffrey Dernis (Montpellier, i.), Lasse Nilsson (Vitesse, i.), Jodi Viviani (Grenoble, 400 000), Paulo Machado (FC Porto, kv.)
SOCHAUX
Érkezett: Lionel Mathis (Guingamp, kv.), Ivan Sztevanovics (Partizan Beograd, 1 000 000), Jérémie Bréchet (PSV, 1 000 000), Manassé Enza-Yamissi (Nimes, i.), Loic Poujol (Sochaux B), Ivan Perisic (Roeselare, kv.), Robin Prévitali (Louhans-Cuiseaux, kv.), Badara Sene (Guingamp, kv.), Boukary Dramé (Real Sociedad, kv.), Kandia Traoré (Strasbourg, kv.), Maxime Josse (Angers, kv.), Pierrick Cros (Sochaux B), Valter Birsa (Auxerre, kv.)
Távozott: Valter Birsa (Auxerre, 1 500 000), Michael Isabey (Dijon, i.), Omar Daf (szl.), Stéphane Pichot (Strasbourg, i.), Rabiu Afolabi (szl.), Romain Pitau (Montpellier, i.), Hakim el-Bunadi (szl.), Olivier Thomas (szl.), Francileudo Santos (szl.), Jérémy Gavanon (szl.), Mevlüt Erdinc (Paris SG, 8 000 000)
TOULOUSE
Érkezett: Pavel Fort (Slavia Praha, kv.), Kévin Dupuis (Rodez, kv.), Yohann Pelé (Le Mans, i.), Antoine Devaux (Boulogne, 500 000), Luan (Sao Caetano, 2 500 000), Dany Nounkeu (Pau, i.), Paulo Machado (FC Porto, 3 500 000), Ilunga Herita (West Ham, kv.), Adrien Regattin (Sete)
Távozott: Cédric Carrasso (Bordeaux, 8 000 000), Hérita Ilunga (West Ham, 3 500 000), Anthony Ouasfane (Angers, i.), Brian Bergougnoux (szl.), Jérémy Mathieu (Valencia, i.)
MONACO
Érkezett: Bolívar (Internacional, kv.), Massamba Sambou (Le Havre, kv.), Malaury Martin (Nimes, kv.), Nené (Espanyol, kv.), Djimi Traoré (Portsmouth, i.), Gonzalo Vargas (Guadalajara, kv.), Sani Kaita (Kubany Krasznodar, kv.), Frédéric Bulot (Monaco B)
Távozott: Freddy Adu (Benfica, kv.), Alexandre Licata (Auxerre, i.), Camel Meriem (szl.), Torben Joneleit (Charleroi, 75 000), Leandro Cufré (szl.), Gonzalo Vargas (Atlas, i.), Bolívar (Internacional, 1 500 000), Thomas Mangani (szl.), Arnaud Lescure (szl.)
MARSEILLE
Érkezett: Jean-Philippe Sabo (Montpellier, kv.), Souleymane Diawara (Bordeaux, 6 500 000), Lucho González (FC Porto, 18 000 000), Edouard Cissé (Besiktas, i.), Pape M'Bow (Cannes, kv.), Elliot Grandin (Grenoble Foot, kv.), Leyti N'Diaye (Ajaccio, kv.), Cedric D'Ulivo (Marseille B), Szalim Arras (Stade Reims, kv.), André Ayew (Lorient, kv.), Garry Bocaly (Montpellier, kv.), Charley Fomen (Bangangté, i.), Thomas Deruda (Montpellier, kv.), Sylvain Wiltord (Rennes, kv.)
Távozott: Modeste M'Bami (szl.), Dmitro Nyepohodov (szl.), Milos Krsztics (szl.), Thomas Deruda (Ajaccio, i.), Fabrice Begeorgi (Istres, i.), Gaël Givet (Blackburn, 4 000 000), Djibril Cissé (Panathinaikosz, 8 500 000), Sylvain Wiltord (szl.), Renato Civelli (szl.), Boudewijn Zenden (szl.), Ronald Zubar (Wolverhampton, 3 000 000), Christophe Aubanel (GFCO Ajaccio), Tyrone Mears (Derby County, kv.), Karim Ziani (Wolfsburg, 7 000 000)
BORDEAUX
Érkezett: Cédric Carrasso (Toulouse, 8 000 000), Cheick Diabaté (Ajaccio, kv.), Floyd Ayité (Angers, kv.), Gabriel Obertan (Lorient, kv.), Florian Marange (Le Havre, kv.), Paul Lasne (Bordeaux B), Matthieu Saunier (Bordeaux B), Yoann Gourcuff (Milan, 15 000 000), Ludovic Sané (Bordeaux B), Wilfried Moimbé (Stade Reims, kv.)
Távozott: Ted Lavie (szl.), Kévin Olimpa (Angers, k.), Souleymane Diawara (Marseille, 6 500 000), Wilfried Moimbé (St. Truiden, k.), Marvin Esor (Arles-Avignon), Gabriel Obertan (Manchester United, 3 500 000)
BOULOGNE
Érkezett: Kévin das Neves (Nantes, i.), Laurent Agouazi (Metz, i.), Frédéric Da Rocha (Nantes, i.), Guillaume Borne (Rennes, i.), Olubayo Adefemi (Altach), Aldo Angoula (ETGFC, kv.)
Távozott: Faneva Ima Andriatsima (Nantes, kv.), Steven Mouyokolo (Hull, 2 150 000), Christian Kinkela (szl.), Jonas Brignoni (szl.), Matthieu Labbe (szl.), Alain N'Kong (Indios de Ciudad Juárez, i.), Antoine Devaux (Toulouse, 500 000)
GRENOBLE FOOT
Érkezett: Macui Daiszuke (St.-Étienne, 1 000 000), Jimmy Juan (Chateauroux, kv.), Sandy Paillot (Olympique Lyon, 1 500 000), Jodi Viviani (St.-Étienne, 400 000), Josip Tadic (Dinamo Zagreb, 500 000)
Távozott: Daniel Moreira (Rennes, kv.), Michel Alphant (szl.), So Ito (szl.), Milos Dimitrijevics (szl.), Busaib el-Mubarki (szl.), Paul Cattier (szl.), Valid Regragui (szl.), Hriszto Janev (Litex Lovecs, i.), Francis N'Ganga (Tours, i.), Maxence Flachez (visszavonult) , Grégory Wimbée (visszavonult), Elliot Grandin (Marseille, kv.), Larsen Touré (Lille, kv.), Albert Baning (Paris SG, kv.), Mathieu Gianni (szl.)
LE MANS
Érkezett: Guillaume Loriot (Clermont Foot, kv.), Patrick Ekeng Ekeng (Canon Yaoundé), Fousseyni Cissé (Le Mans B), Giorgi Makaridze (Le Mans B), Didier Ovono (Dinamo Tbiliszi, i.), Sébastien Corchia (Le Mans B), Mamadou Wague (Le Mans B), Brahim el-Bahri (Istres, kv.), Alphousseyni Keita (Olympique Nimes, kv.), Zito (Laval, kv.), Idrissa Sylla (Le Mans B), Ali Bamba (SOA)
Távozott: Yohann Pelé (Toulouse, i.), Thibault Ferrand (Stade Reims, k.), Abdu Adénon (Bastia, k.)
LENS
Érkezett: Kanga Akalé (Recreativo Huelva, kv.), Eduardo (Guingamp, i.), Hamdi Kaszroui (Espérance, 600 000), Isszam el-Adua (Vidad, 350 000), Aleddin Jahja (Nice), David Pollet (Gueugnon)
Távozott: Arnaud Brocard (szl.), Nolan Roux (Brest, i.), David Pollet (Paris FC, k.)
LILLE
Érkezett: Ludovic Butelle (Valencia, i.), Luis Yanes (Junior Barranquilla, kv.), Larsen Touré (Grenoble Foot, kv.), Peter Franquart (Le Havre, kv.), Pierre-Emerick Aubameyang (Milan, k.), Mickaël Landreau (Paris SG, 1 600 000), Jean-Alain Fanchone (Strasbourg), Ladislas Douniama (Orléans, k.), Jérémy Taravel (Zulte-Waregem, kv.), Souleymane Youla (Eskisehirspor, kv.)
Távozott: Grégory Tafforeau (Caen, i.), Souleymane Youla (Eskisehirspor), Jérémy Taravel (Zulte-Waregem), Badis Lebbihi (Zulte-Waregem), Chris Makiese (Zulte-Waregem), Brian Obino (szl.), Grégory Malicki (szl.), Omar Benzerga (szl.)
LORIENT
Érkezett: Alain Cantareil (Ajaccio, kv.), Sigamary Diarra (Tours, i.), Arnold Makengo (Portsmouth, k.), Laurent Koscielny (Tours, 1 500 000), Maxime Barthelme (RC Paris, i.), Maxime Baca (Le Havre, i.), Ricardo Sophie (Louhans-Cuiseaux, kv.), Antoine Buron (Amiens, kv.), Nicolas Marin (Bastia, kv.), Olivier Monterrubio (Sion)
Távozott: André Dede Ayew (Marseille, kv.), Oscar Ewolo (szl.), Julian Pinard (szl.), Bakary Soro (szl.), Marc Boutruche (visszavonult), Bertrand Robert (szl.), Ulrich Le Pen (Laval, i.), Jean Calvé (Nancy, kv.), Gabriel Obertan (Bordeaux, kv.), Christophe Jallet (Paris SG, 2 500 000), Hamed Namusi (Sivasspor)
LYON
Érkezett: Lisandro López (FC Porto, 24 000 000), Romain Beynié (Tubize, kv.), Anderson Cléber (Cruzeiro, kv.), Loic Abenzoar (Lyon B), Maxime Gonalons (Lyon B), Sandy Paillot (Grenoble Foot, kv.)
Távozott: Timothée Kolodzieczak (Lens U19, kv.), Juninho Pernambucano (al-Garrafa, i.), Sandy Paillot (Grenoble Foot, 2 000 000), Pierrick Valdivia (Sedan, i.), Joan Hartock (szl.), Sébastien Fauré (szl.), Thomas Fontaine (szl.), Karim Benzema (Real Madrid, 35 000 000), Abdul Kader Keita (Galatasaray, 8 500 000)
VALENCIENNES
Érkezett: Williams Martínez (Stade Reims, kv.), Seid Khiter (Vannes, kv.), Fahid Ben Halfallah (Caen, 2 500 000), Renaud Cohade (Strasbourg, 1 000 000)
Távozott: Jean-Claude Darcheville (szl.), Dzsamel Belmadi (szl.), Jeovanio (szl.), Willy Grondin (szl.)

Portugália
FC PORTO
Érkezett: Ibson (Flamengo, kv.), Joao Paulo Andrade (Rapid Bucuresti, kv.), Candeias (Rio Ave, kv.), Tengarrinha (Estrela Amadora, kv.), André Pinto (Santa Clara, kv.), Paulo Ribeiro (Portimonense, kv.), Ukra (Olhanense, kv.), Nuno Coelho (Portimonense, kv.), Steven Vitória (Olhanense, kv.), Ivanildo (Gil Vicente, kv.), Rui Pedro (Portimonense, kv.), Bruno Moraes (Setúbal, kv.), Álvaro Pereira (CFR Cluj, 4 500 000), Beto (Leixoes, 400 000), Josué (Porto U19), Wason Rentería (Sporting Braga, kv.), Bruno Vale (Setúbal, kv.), Diogo Valente (Leixoes, kv.), Federico Scoppa (Covilha, kv.), Bruno Gama (Setúbal, kv.), Pitbull (Rapid Bucuresti, kv.), Kaz (Derby County, kv.), Zequinha (Gil Vicente, kv.), Miguel Lopes (Rio Ave, 600 000), Mario Bolatti (Huracán, kv.), Maicon (Cruzeiro, 1 100 000), Jorge Chula (Porto U19), Silvestre Varela (Estrela Amadora, i.), Nuno Coelho (Estrela Amadora, kv.), Orlando Sá (Sporting Braga), Leandro Lima (Setúbal, kv.), Fernando Belluschi (Olympiakosz, 5 000 000)
Távozott: Lisandro López (Lyon, 24 000 000), Tengarrinha (Olhanense, k.), André Pinto (Setúbal, k.), Tarik Szektiui (szl.), Ukra (Olhanense, k.), Nuno Coelho (Portimonense, k.), Pedro Moreira (Gil Vicente, k.), Andrés Madrid (Sporting Braga, kv.), Monteiro (Portimonense, k.), Hélder Barbosa (RKC Waalwijk, k.), Rabiola (Olhanense, k.), Paulo Ribeiro (szl.), Rui Pedro (Gil Vicente, k.), Maxi Asis (Boca Juniors II, kv.), Pelé (Genoa, k., 300 000), Pedro Emanuel (visszavonult), Edson (Figueirense, kv.), Lucho González (Marseille, 18 000 000), Paulo Machado (Toulouse, 3 500 000), Hugo Ventura (Olhanense, k.), Stéphane (Olhanense, i.), Federico Scoppa (Boca Juniors II, kv.), Steven Vitória (Covilha, k.), Josué (Covilha, k.), Jorge Chula (Covilha, k.), Diogo Valente (Sporting Braga, i.)
SPORTING CP
Érkezett: Joao Goncalves (Olhanense, kv.), Matías Fernández (Villarreal, 3 635 000), Carlos Saleiro (Coimbra, kv.), André Marques (Setúbal, kv.), Vladimir Sztojkovics (Getafe, kv.), Tiago Pinto (Trofense, kv.), Milan Purovics (Kayserispor, kv.), Paulo Renato (Olhanense, kv.), Celsinho (Estrela Amadora, kv.), Celestino (Estrela Amadora, kv.), Marco Matias (Varzim, kv.)
Távozott: Derlei (szl.), Luis Páez (Tacuary, kv.), Marco Matias (Fátima, k.), Joao Martins (Gil Vicente, k.), Zezinando (szl.)
BENFICA
Érkezett: Romeu Ribeiro (Aves, kv.), Miguel Rosa (Estoril, kv.), Javier Saviola (Real Madrid, 5 000 000), José Shaffer (Racing Club, 1 500 000), Ramires (Cruzeiro, 7 500 000), Ariza Makukula (Bolton, kv.), Marc Zoro (Setúbal, kv.), Patric (Brasa FC, 2 000 000), André Carvalhas (Olhanense, kv.), Fábio Coentrao (Rio Ave, kv.), Sepsi László (Racing Santander, kv.), Freddy Adu (Monaco, kv.), Rúben Lima (Aves, kv.), Luís Filipe (Guimaraes, kv.), Rafik Hallis (Nacional, kv.), Ivan Santos (Boavista, kv.), Andrés Díaz (Banfield, kv.), David Simao (Benfica U19), Edcarlos (Fluminense, kv.)
Távozott: David Suazo (Inter, kv.), José Antonio Reyes (Atlético Madrid, kv.), Konsztantinosz Kacuranisz (Panathinaikosz, 3 500 000), André Carvalhas (Fátima, k.), Rúben Lima (Nacional), David Simao (Fátima, k.)

Hollandia
AJAX AMSTERDAM
Érkezett: Albert Luque (Málaga, kv.), George Ogararu (Steaua Bucuresti, kv.), Dennis Rommedahl (NEC Nijmegen, kv.), Darko Bodul (Ajax Amsterdam II), Timothée Atouba (Hamburger SV, i.)
Távozott: Robbert Schilder (NAC Breda, i.), Donovan Slijngard (Sparta Rotterdam, i.), Dennis Gentenaar (VVV Venlo, i.), Thomas Vermaelen (Arsenal, 10 000 000), Leonardo (szl.)
PSV
Érkezett: Orlando Engelaar (Schalke, 4 000 000), Cássio (Sparta Rotterdam, kv.), Reimond Manco (Willem II, kv.), Stijn Wuytens (De Graafschap, kv.), André Ooijer (Blackburn, i.)
Távozott: Jason Culina (Gold Coast United, i.), Eric Addo (Roda JC, i.), Rens van Eijden (NEC Nijmegen), Jérémie Bréchet (Sochaux, 1 000 000), Género Zeefuik (FC Dordrecht, k.)
FEYENOORD
Érkezett: Erwin Mulder (Excelsior, kv.), Nicky Hofs (Vitesse, kv.), Dani Fernández (Arszenal Kijev), Alekszandar Ignjatovics (Borac Csacsak, k.), Sekou Cissé (Roda JC) 3.500.000 €
Távozott: Michael Mols (visszavonult), Mitchell Schet (Excelsior, k.), Kevin Wattamaleo (Excelsior, k.), Kermit Erasmus (Excelsior, k.), Li Csun Szu (al-Naszr, k.), Serif Ekrami (el-Guna), Glenn Kobussen (Go Ahead Eagles, i.), Jeffrey Altheer (szl.), Henk Timmer (szl.), Serginho Greene (Catania, i.), Theo Lucius (szl.)
AZ ALKMAAR
Érkezett: Boy Waterman (ADO Den Haag, kv.), Kemy Agustien (Birmingham, kv.), Ragnar Klavan (Heracles Almelo, i.), Milano Koenders (NEC Nijmegen, kv.), Pontus Wernbloom (IFK Göteborg, 2 500 000), Erik Heijblok (De Graafschap), Ryan Donk (West Bromwich, kv.)
Távozott: Rogier Molhoek (Vitesse), Julian Jenner (Vitesse), Toni Kolehmainen (szl.), Simon Cziommer (Red Bull Salzburg, i.), Jordy Deckers (Telstar, k.), Ryan Donk (FC Bruges)

Skócia
GLASGOW RANGERS
Érkezett: Rory Loy (Dunfermline A., kv.), Andrew Shinnie (Dundee FC, kv.), Jordan McMillan (Hamilton Academical, kv.)
Távozott: Christian Dailly (szl.), Brahim Hemdani (szl.), Jorgosz Efrem (Omonia Nicosia, i.), Lee Robinson (szl.), Dean Furman (Oldham Athletic, i.)
CELTIC
Érkezett: Lukasz Zaluska (Dundee United, i.), Paul McGowan (Hamilton Academical, kv.), Paul Caddis (Dundee United, kv.), Cillian Sheridan (Motherwell, kv.), Christopher Killen (Norwich, kv.), Dominic Cervi (Michigan Bucks), Marc-Antoine Fortuné (Nancy, 4 400 000)
Távozott: Nakamura Sunszuke (Espanyol, i.), Michael McGlinchey (szl.), Paul Hartley (Bristol City, i.), Jan Vennegoor of Hesselink (szl.)

Törökország
BESIKTAS
Érkezett: Batuhan Karadeniz (Eskisehirspor, kv.), Michael Fink (Eintracht Frankfurt, i.), Ridvan Simsek (Karsiyaka, 570 000), Ismail Köybasi (Gaziantepspor, 5 500 000), Erhan Güven (Ankaraspor, játékoscsere), Matteo Ferrari (Genoa, 5 000 000), Nihat Kahveci (Villarreal)
Távozott: Soner Ergencay (szl.) , Burak Tahir Ates (szl.), Erdem Özkurt (szl.), Emre Özkan (szl.), Kenan Özer (szl.), Gökhan Aydas (szl.), Can Erdem (szl.), Riza Sen (szl.), Nail Tilbac (szl.), Metin Erdem (szl.), Erkan Resmen (szl.), Can Gümrükcü (szl.), Sezer Sezgin (Gaziantepspor), Abdullah Eryilmaz (szl.), Bülent Uzun (szl.), Erkan Zengin (Hammarby, kv.), Edouard Cissé (Marseille, i.), Aydin Karabulut (Ankaraspor, játékoscsere), Gökhan Zan (Galatasaray, i.), Serdar Kurtulus (Gaziantepspor, játékoscsere), Gordon Schildenfeld (Sturm Graz, k.), Özgür Özkaya (szl.), Serkan Celik (szl.), Rasim Mutlu (szl.), Mehmet Sedef (szl.), Koray Sanli (szl.)
FENERBAHCE
Érkezett: Onur Karakabak (Sakaryaspor, kv.), Furkan Aydin (Sakaryaspor, kv.), Bilica (Sivasspor, 2 500 000), Bekir Irtegün (Gaziantepspor, i.), Mehmet Topuz (Kayserispor), Özer Hurmaci (Ankaraspor)
Távozott: Mateja Kezsman (Paris SG, 4 500 000), Burcag Basel (szl.), Osman Kürsat Duman (szl.), Diego Lugano (szl.), Claudio Maldonado (szl.), Özgür Cek (Ankaraspor, játékoscsere), Can Arat (Istanbul BB), Gökhan Emreciksin (Kayserispor), Ilhan Parlak (Ankaraspor), Kerim Zengin (Antalyaspor, i.), Yasin Cakmak (Sivasspor, játékoscsere), Umut Güzelses (szl.)
GALATASARAY
Érkezett: Özgürcan Özcan (Sakaryaspor, kv.), Firat Kocaoglu (Beylerbeyi, kv.), Erhan Sentürk (Diyarbakirspor, kv.), Mustafa Sarp (Bursaspor, i.), Gökhan Zan (Besiktas, i.), Leo Franco (Atlético Madrid, i.), Abdul Kader Keita (Lyon, 8 500 000)
Távozott: Hasan Sas (szl.), Semih Erdem (szl.), Marcelo Carrusca (szl.), Mülayim Erdem (szl.), Ugur Demirok (szl.), Aytac Akdag (szl.), Cihan Can (Siirtspor), Gür Ege Gürel (szl.), Cafercan Aksu (szl.), Fatih Sercan Ekinci (szl.), Soner Cihan (szl.), Necati Ates (szl.), Volkan Bekci (Siirtspor), Serkan Askin Aggez (szl.), Ugur Erdogan (Siirtspor), Ilker Cihan (szl.), Ümit Karan (Eskisehirspor, i.), Gökhan Öztürk (Gaziantepspor, i.), Irfan Basaran (Orduspor), Ferdi Elmas (szl.), Erkan Ferin (Kasimpasa), Anil Karaer (Adanaspor), Zafer Sakar (Boluspor), Mehmet Düz (Mersin Idman Yurdu), Halil Ibrahim Yüksel (szl.), Serdar Kesci (szl.), Muhammed Ali Atam (Siirtspor), Ersel Cetinkaya (szl.), Efecan Karaca (szl.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik