Messit, Diegót és Rafinhát is el kell engedni az olimpiára

Vágólapra másolva!
2008.07.30. 13:58
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) valamennyi klubot arra kötelezte, hogy engedjék el a meghívott 23 éven aluli játékosaikat a pekingi olimpiára. A FIFA azt követően hozta meg hivatalos állásfoglalását, hogy a Schalke Rafinha, a Werder Bremen Diego, míg a Barcelona Lionel Messit ötkarikás szereplését akadályozná meg.
A FIFA döntése értelmében Messi utazhat Pekingbe
Fotó: Imago (archív)
A FIFA döntése értelmében Messi utazhat Pekingbe
A FIFA döntése értelmében Messi utazhat Pekingbe
Fotó: Imago (archív)
A FIFA döntése értelmében Messi utazhat Pekingbe

A FIFA illetékes bizottságának bírája, a tunéziai Szlim Alulu szerdán meghozta döntését a 23 éven aluli játékosok olimpiai szereplését illetően.

Ennek értelmében minden klub köteles elengedni az ötkarikás játékokra a 23 éven aluli futballistáit. A FIFA egyértelmű állásfoglalására azért volt szükség, mert az FC Barcelona az argentin Lionel Messi, a Schalke 04 a brazil Rafinha, míg a Werder Bremen a szintén brazil Diego részvételét akarta megakadályozni.

Az ügy azonban ezzel még nem ért véget, hiszen a Barcelona már korábban jelezte, hogy – számára kedvezőtlen döntés esetén – kész a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulni, és ezt a többi érintett csapat is megteheti.

„Nincs kétségünk afelől, hogy a szabályok alapján nekünk van igazunk. A FIFA nem kötelezhet minket a játékos elengedésére” – nyilatkozta korábban az üggyel kapcsolatban a Barcelona elnöke, Joan Laporta, aki semmiképpen sem szeretné, ha az argentin középpályást nélkülözni kellene az együttes BL-selejtezőjén, amelyre az olimpia idején kerül sor.

A FIFA a döntését egy 1988-ban elfogadott és 2006-ban megerősített határozatra alapozza. A hivatalos állásfoglalás szerint nincs olyan indok, mellyel a 23 éven aluli labdarúgókat megfoszthatnák a klubok attól a kivételes lehetőségtől, hogy hazájukat képviseljék az ötkarikás játékokon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik