Michel Platini újabb „világrengető” javaslatot rántott elő a tarsolyból

Vágólapra másolva!
2008.07.14. 08:56
Miután a FIFA elfogadta Joseph Blatter elnök 6+5 elnevezésű javaslatát, amely alapján a klubcsapatok kezdő tizenegyében hat hazai játékosnak kell szerepelnie, az UEFA is előállt a maga javaslatával. Az FIFA európai tagszövetsége, másik öt sportág kontinentális szövetségével kiegészülve a fiatalkorú játékosok adásvétele ellen emelte fel szavát.
Michel Platini piros lapot adna a fiatalkorú játékosokat vásárló kluboknak
Foto: Action Images
Michel Platini piros lapot adna a fiatalkorú játékosokat vásárló kluboknak
Michel Platini piros lapot adna a fiatalkorú játékosokat vásárló kluboknak
Foto: Action Images
Michel Platini piros lapot adna a fiatalkorú játékosokat vásárló kluboknak
A Blatter-féle 6+5 elnevezésű javaslat erős ellenállásba ütközik az Európai Unió részéről, hiszen sérti az unió egyik alapelvét, a szabad munkaerő-áramlást. Míg az EU számára egy angol klubcsapatban nem francia, spanyol, német vagy éppen olasz légiósok futballoznak, hanem európai állampolgárok, ezzel szemben a FIFA a hazai játékosok érdekeit védené.

Kérdés, hogy a javaslat Európában alkalmazásra kerül-e, és ha igen, milyen formában, de máris itt van a következő terv, amely várhatóan szintén nagy ellenállásba ütközik.

Az UEFA másik öt sportág (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, rögbi) európai tagszövetségével karöltve megakadályozná a 18 éven aluli játékosok adásvételét.

„Határozott lépéseket kell tennünk, hogy megelőzzük a fiatalkorú játékosok kereskedelmét vagy kizsákmányolását. Enélkül fennáll a veszély, hogy egyre több sportoló távozik idő előtt külföldre” – áll az Európai Unióhoz benyújtott dokumentumban.

Az UEFA szerint így mind a nevelőklubok, mind a fiatal játékosok jól járnának. „Hagyjunk időt a fiatalkorúaknak, hadd fejezzék be nevelésüket eredeti klubjuknál. Számtalan példát láthattunk arra, hogy tehetős csapatok szinte még gyerekként igazolnak ígéretes játékosokat, akiknek ez kettétöri a képzését, és hamarosan pályafutásuk befejezésére kényszerülnek” – vélekedett William Gallard, Platini tanácsadója.

A javaslatot a nagy klubok visszautasítják, hiszen eddig a tehetségeket fiatalon és kedvező áron igazolhatták, de a hivatásos labdarúgókat képviselő szervezet, a FIFPro is tiltakozik a szabály bevezetése ellen.

„Semmiképp sem egyezünk bele a javasolt módosításba. A tizenhat éves játékosok és szüleik törvényben garantált jogukkal élnek, amikor az első hivatásos szerződést aláírják” – mondta Mick McGuire, a FIFPro alelnöke, azt viszont ő sem tagadta, a sport irányítóinak tenniük kell a kizsákmányolás ellen.

MÓDOSÍTOTT 6+5?

Platini újraértelmezte Joseph Blatter gondolatait is, a francia sportdiplomata szerint a 6+5 elnevezésű javaslat bevezetése során nem a származás, hanem a képzés helye szerint kellene különbséget tenni a játékosok között. Ne legyen kétségünk, a kötélhúzás a FIFA, az UEFA és az EU között folytatódni fog.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik