Kiről álmodik Európa, és vajon ki lesz az év igazolása?

Vágólapra másolva!
2008.07.13. 18:01
Tombol az uborkaszezon, a legizgalmasabb események alighanem a játékospiacon történnek. Bajnoki és kupamérkőzések híján a szurkolók leginkább az ügynökök és menedzserek tevékenységét figyelik. Az idei nyári szezonban jó néhány labdarúgó van versenyben az „év igazolása” címért, ám sorsuk egyelőre bizonytalan. A La Gazzetta dello Sport összeállította azon tíz játékos listáját, akiről a legtöbb európai élklub álmodik.
Három világklasszis, akik a nyári szünetben is izgalomban tartják a szurkolókat: Cristiano Ronaldo, David Villa, Andrej Arsavin (balról jobbra)
Fotó: Reuters
Három világklasszis, akik a nyári szünetben is izgalomban tartják a szurkolókat: Cristiano Ronaldo, David Villa, Andrej Arsavin (balról jobbra)
Három világklasszis, akik a nyári szünetben is izgalomban tartják a szurkolókat: Cristiano Ronaldo, David Villa, Andrej Arsavin (balról jobbra)
Fotó: Reuters
Három világklasszis, akik a nyári szünetben is izgalomban tartják a szurkolókat: Cristiano Ronaldo, David Villa, Andrej Arsavin (balról jobbra)

Emmanuel Adebayor (Arsenal) – A togói születésű 24 éves támadó hosszú ideje tartja lázban a szurkolókat, sokszor sokfélét nyilatkozik ügyéről, leginkább az AC Milan és a Barcelona szeretné megszerezni. Erőssége, hogy rendkívül gólerős, fiatal, tehát még benne van a fejlődés lehetősége, valamint kivételes fizikai adottságai mellett a labdával is remekül bánik. Gyengéje, hogy túl gyakran elveszíti a fejét, s ezzel olykor csapatát hátráltatja, különösen, ha lapot is kap érte. Értékét 30-35 millió euróra becsülik.

Andrej Arsavin (Zenit) – Az Európa-bajnokság felfedezettje 27 éves, az Arsenal mellett a Chelsea és a Barcelona is érdeklődik iránta. Erőssége briliáns technikai tudása, rendkívüli gyorsasága és zseniális gólpasszai. Gyengéje: nem játszott még egyik topligában sem, olykor szélsőséges teljesítményt nyújt akár egy mérkőzésen belül is. Értéke nagyjából 25-30 millió euró.

Dimitar Berbatov (Tottenham) – A bolgár csatár az oroszhoz hasonlóan 27 éves, a Manchester United és a Barcelona figyelmét keltette fel. Erőssége, hogy rendkívül önzetlen, technikailag képzett, elegánsan oldja meg a játékszituációkat, és csatár létére remekül lát a pályán. Gyengéje, hogy olykor kissé lustának tűnik, és túlzottan elégedett a bravúrjaival. Értéke szintén 25-30 millió euróra tehető.

Didier Drogba (Chelsea) – Mostanában kevesebb szó esik a 30 éves elefántcsontparti támadóról, bár Jose Mourinho Milánóba érkezésével igencsak felerősödtek a hangok, melyek szerint az Internazionaléhoz igazol. A fekete-kékek mellett a Real Madrid, a Barcelona, a Marseille és az AC Milan is szívesen látná csapatában. Remek felépítésű, agresszív támadó, akár a falnak is nekimegy, ha a labdáért kell küzdenie. A levegőben nehezen verhető, rendkívül gólerős. Gyengéje, hogy olykor nem tudja kontrollálni indulatait, valamint életkorát figyelembe véve pályafutása alkonyára érkezhet. Értéke 20-25 millió euró.

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) – A 24 éves támadó már évek óta zsákszámra termeli a gólokat a holland bajnokságban, az Európa-bajnokságon azonban kevesebb játéklehetőséghez jutott. Az utóbbi hetekben leginkább a Manchester Uniteddel hozták hírbe, de a „vörös ördögökön” kívül az Arsenal, a Real Madrid, a Barcelona és a Róma is figyeli. Erőssége, hogy fiatal, a lehető legjobb képzést kapta Hollandiában, mindig feltalálja magát a kapu előtt, fizikai adottságai egyediek. Gyengéje: egyelőre kérdés, mire lenne képes egy igazán erős európai topligában. Vételára 20-25 millió euró körül mozog.

Roman Pavljucsenko (Szpartak Moszkva) – A 26 éves csatár szintén az Európa-bajnokság meglepetéscsapatának egyik alapembere volt. Teljesítményével az AC Milan, a Roma és a Barcelona érdeklődését is felkeltette. Igazi vezéregyéniség, erős a fejjátéka, remekül megérti magát társaival. Ezzel szemben nem nagyon ismertük a nevét az Eb előtt, egyelőre még ő sem bizonyított Oroszország határain túl. Értéke nagyjából 18-20 millió euró.

Robinho (Real Madrid) – A 24 éves, villámléptű brazilt elsősorban Cristiano Ronaldo cserealapjaként emlegették, de a manchesteriek mellett a Chelsea csapatával is hírbe hozták a nyáron. Erőssége, hogy rendkívül gyors, kiismerhetetlenül cselez, és gólra törően játszik. Egy kis csibészség hiányzik a játékából, hogy igazán nagy világklasszissá válhasson. Értéke nagyjából 30-35 millió euró.

Cristiano Ronaldo (Manchester United) – A 23 éves portugáltól hangos a világsajtó már hetek óta, megy-e vagy marad, mehet-e, vagy maradnia kell. A párbeszéd a Real Madrid és a Manchester között zajlik, már csaknem fél Európa bevonásával. Ronaldo rendkívül gyors, szélsőként és csatárként is klasszis teljesítményt nyújt. Fenomenálisan cselez, briliáns technikai adottságokkal megáldott, különlegesen gólerős, egyedül képes eldönteni egy meccset. Ezzel szemben olykor kissé nagyképűen viselkedik, szándékosan hecceli és irritálja az ellenfeleit. Értéke 80-90 millió euró, de hallottunk már 100 millió eurós ajánlatot is.

Ronaldinho (Barcelona) – A 28 éves aranylabdás idén nem sokat mutatott, le is morzsolódott néhány kérő, azonban még így is a csapatok és a szurkolók álma. Komolyabb érdeklődést a Manchester City és az AC Milan mutat (utóbbival állítólag a napokban megállapodik). Cristiano Ronaldo mellett talán a legtechnikásabb futballista, könnyed, táncos mozgásával, mesteri trükkjeivel a leglátványosabb futballra képes. Gyengéje, hogy az utóbbi időben hatalmas formahanyatláson ment keresztül, néhány kilót felszedett, és gyorsasága is megkopott némiképp.

David Villa (Valencia) – Az Európa-bajnokság gólkirálya 26 éves, a legjobb korban van, nem csoda, hogy a Barcelona, a Real Madrid, a Liverpool és a Chelsea is érdeklődik iránta. Erőssége, hogy folyamatosan nyomás alatt tartja a védelmet, nagyon kis hely is elég neki a gólszerzéshez. Gyengéje, hogy kissé sérülékeny, túl gyakran kerül kisebb-nagyobb hullámvölgybe. A játékospiacon nagyjából 35-40 millió euróért kelhet el.

Hogy hol végzik ezek a játékosok? Egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy esetleges klubváltásuktól hangos lesz majd az európai sportsajtó, és mindenki azt figyeli, mire lesznek képesek új klubjukban. Ha bármilyen fejlemény adódik az ügyükben, a Nemzeti Sport Online-on biztosan megtalálják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik