Hónapos szobában

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2008.08.29. 03:24
Tisztelettel jelentjük, újra van főtitkára a Magyar Labdarúgó-szövetségnek. Kisteleki István 2006. február 27. óta tartó elnöki regnálása (2 és fél év + 2 nap) alatt immáron a hatodik (6.).

A hat kinevezés és felmentés közötti hónapok összeadása egyszerű matematika: eddig egy főtitkárra átlagosan hat hónap (6) jutott. A csütörtökön közfelkiáltással (jogilag: egyhangúlag) megválasztott tisztségviselőt Elbert Gábornak hívják, aki két napig még (szak)államtitkárként szolgálja a magyar sportot. Utána lesz futballfőtitkár.

A tényről szűkszavú közlemény számol be csupán, és ez így van rendjén. Egy hivatalnoknak nem kell programot hirdetnie, miért ismételné meg azt, ami magától értetődik: minden erejével A HIVATALT szolgálja majd. Ezzel együtt, végigböngészve Elbert Gábor korábbi nyilatkozatait, jó néhány ténnyel gazdagabbak lettünk.

Tudjuk például, hogy a szakállamtitkárból főtitkárrá változó (sport)politikust személyében is nagyra becsüli Kisteleki István elnök és az elnökség, hiszen Elbert úr minisztériumi távozásakor azt mondta, hogy „most majd elválik a tengernyi állásajánlat közül, amelyet szakállamtitkárként kaptam, melyik szólt a szakállamtitkárnak, s melyik Elbert Gábornak”.

Abban is biztosak lehetünk, hogy nem hagyja majd kizökkenteni magát a saját gondolatmenetéből, hiszen amikor az idén, április elején az országgyűlés bizottsági ülésén felvetették, hogy a kormány még nem folyósította az olimpiai részvételhez nélkülözhetetlen 430 millió forintot, a szakállamtitkár kész volt – nem a válasszal – a felelettel: „Az olimpiai felkészülésre sohasem látott volumenű költségvetési forrás áll rendelkezésre 2008. évben.”

Észnél kell majd lennie, nem vitás, hiszen az alapszabály a következő igékkel írja le a munkáját: „biztosítja”, „szervezi”, „gondoskodik”, „előkészíti”, „figyelemmel kíséri”, „gyakorolja”, „tájékoztatja”, „képviseli”, „ellátja” – miközben felelős a szövetség gazdálkodásért.

Ha egy-egy dokumentált cselekedetre csupán egy-egy hónapot engedélyeznek neki azok, akik most pajzsra emelték, az elődei átlagánál (6) akkor is jóval tovább, kilenc (9) hónapig ülhet majd a főtitkári szobában. A mi futballunkban az apró sikereknek is súlyuk van.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik