Barátok közt

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.01.13. 00:13
Szólhatna ez az írás arról is, hogy Lisztes Krisztián űrhajós lesz. Vagy bróker. Esetleg egy külvárosi kávéház pipázó tulajdonosa. Megtehetné. Csodálkozna-e bárki is, ha a harminckét esztendős fiatalember, akit több hullámcsapás ért pályafutása során, mint egy óceánjárót, egyszerűen csak bejelentené, köszöni szépen, elég volt a futballkarrierből. S azzal érvelne, hogy fáj a háta, a dereka s persze a korábban súlyos sérülést szenvedett térde; amúgy is válság van, előbb-utóbb elfogy a gáz, s olyan hideg a tél, hogy a kocsonya is megfagy a teraszon.

De Lisztes Krisztián egészen más utat választott. Eszében sincs búcsúmeccset szervezni saját magának, sem nevelőegyesületénél, a Ferencvárosban, sem pedig annál a REAC-nál, ahol befogadták, és játéklehetőséget biztosítottak neki. Ő inkább Rostock felé veszi az irányt, alaposan meglepve a futballtársadalmat. Mert ne legyünk álszentek: mást se mondtak róla, mióta hazatért, hogy „nincs lába”, hogy nem mer ütközni, már nem bír futni, képtelen cselezni – egyszóval elfelejtett futballozni.

Lisztes Krisztián most beintett a károgóknak.
S ha valaki azt gondolja, hogy ez a véletlen, sőt egyenesen a csoda kategóriájába tartozik, bizony téved. Mára kissé elkopott Gary Lineker korábbi angol klasszis mondása, miszerint a futball olyan játék, amelyet huszonkét ember űz, és a végén mindig a németek győznek. Ez nem mindig igaz, ám azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a németek valamit nagyon tudnak ebből a sportágból is: küzdeni, az utolsó utáni pillanatig hajtani. Alighanem ezt nevelték bele az amúgy különleges képességekkel született Lisztes Krisztiánba is Stuttgartban és Brémában.

Ez a mentalitás ott dolgozik benne a mai napig, és ha más már feladta volna, ő most gazdagon, jómódú polgárként, negyvenkilencszeres válogatottként, sikerekkel a háta mögött is bizonyítani akar.Ráadásul a világ egyik legbrutálisabb bajnokságában, amelyben olyan a foci, mintha cséphadarók között cselezgetne az ember a Bundesliga kettőben, nagydarab, betont keverő segédmunkásokra emlékeztető bekkek rúgnak az ember után. Lisztes Krisztiánnak nagy segítségére lehet, hogy barátok közt lesz: a Hansa edzője, Dieter Eilts, aki csak néhány évvel idősebb nála, annak idején játékostársa volt Brémában.
Ő talán jobban ismeri a magyar középpályást, mint itthon bárki is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik